Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Totul despre perle – Diferența dintre perle naturale și perle de cultură

perle naturale

Știai că perlele sunt singurele pietre prețioase care nu au nevoie de prelucrare? Totodată, perlele sunt diferite de orice altă piatră prețioasă deoarece sunt create de o ființă vie. 

Acestea emană o eleganță aparte și sunt considerate un simbol al statutului în întreaga lume. Colierele de perle sunt considerate a fi atemporale și pot fi în vogă de zeci de ani. Deoarece există o cerere mare pentru această piatră prețioasă unică, o consecință a popularității ei este creșterea producției de perle false. 

Descoperă în continuare un ghid detaliat care să te ajute să identifici perlele adevărate și cum se deosebesc ele de cele false.

Perle naturale vs perle de cultură

Bijuteriile cu perle naturale pot fi destul de scumpe deoarece această piatră prețioasă este un adevărat miracol. Numim perle naturale doar cele care sunt produse de stridii, midii sau scoici, spre deosebire de celelalte pietre de tip mineral, formate in scoarța terestra sau in roci. 

Ce sunt perlele naturale? 

Procesul de formare al unei perle naturale pornește de la o banală particulă de nisip. Acest fir de sediment irită mucoasa moluștei exact in același mod în care praful irită ochii, numai că scoica nu are reflexul de a-l elimina. În schimb, elimină o secreție. 

Cu timp, particula de praf este integrată în mușchiul acesteia si molusca o acoperă treptat cu o substanță ce în câțiva ani se transformă în acest produs final, perla. 

Ce sunt perlele de cultură?

În mod normal, procesul de formare al unei perle se întâmplă în mediul liber. Dar există și varianta unui proces controlat, prin care această particulă este introdusă în moluscă printr-o incizie delicată. Perlele rezultate se numesc perle de cultură, dar sunt tot naturale, fiind rezultatul unui proces biologic. 

Sursă imagine: andreali.com

Diferența dintre perle naturale și perle de cultură este că cele naturale sunt produse în mediul liber sunt extrem de rare și foarte scumpe, fiind adesea vândute ca bijuterii de epocă la licitații sau de către branduri de lux, iar cele de cultură sunt mai accesibile. Așadar, un  colier perle mici de cultură poate fi mai rentabil decât unul din perle naturale. 

O altă diferență este că în natura necontrolată, o scoică produce în general o singură perlă, însă în mediul controlat se pot extrage chiar și 50 de perle. 

Mai jos avem un exemplu de proces de producere a perlelor de cultură, detaliat printr-o interpretare oferită de andreali.com:

Tipuri de perle de cultură

Acum că ai aflat ce înseamnă perlele de cultură, mai trebuie să știi că există mai multe specii de astfel de perle în funcție de zona lor de proveniență și tipul de moluscă ce le produce. 

1. Perle Akoya

Acestea sunt perlele clasice, recunoscute în general ca perle de cultură și ușor de identificat. Au o formă perfect rotundă, o culoare naturală în tonuri de alb și un luciu reflectorizant. Cei mai importanți producători de perle Akoya sunt Japonia și Australia.

Dimensiunea lor variază între 2-10 mm și sunt cea mai populară alegere pentru bijuteriile fine datorită calității lor înalte. Totodată, cultivarea perlelor Akoya la un standard ridicat este un proces complex care necesită timp, motiv pentru care au un preț ridicat.

2. Perle de apă dulce 

După cum sugerează și numele, perlele de apă dulce sunt cultivate în lacuri și râuri și sunt produse de midii. În medie, o midie de apă dulce poate produce până la 50 de perle, spre deosebire de stridiile de apă sărată, care produc doar una sau două. De aceea, sunt ideale pentru a obține un colier perle identice. Totodată, sunt cele mai accesibile pentru bijuteriile de zi cu zi precum o pereche de cercei perle

Acestea au o formă neregulată, dând impresia unei perle „defecte”, însă pentru unii colecționari tocmai această particularitate este atrăgătoare. Ele mai sunt denumite și perle baroc. Cu toate acestea, mulți producători au început să-și perfecționeze tehnica și să obțină exemplare tot mai rotunde. De aceea, sunt un rival mai accesibil ca preț pentru perlele Akoya.

Perlele de apă dulce sunt în mod natural albe sau în culori pastelate, în funcție de condițiile de mediu. Au un luciu moale, se găsesc preponderent sub formă de lacrimă și au dimensiuni cuprinse între 2-15 mm.

3. Perle de Tahiti

Cultivate în Tahiti și în alte câteva insule din Polinezia Franceză, acestea provin din stridii mai mari cu buze negre și produc o perlă de dimensiuni mari, de culoare închisă. De aceea mai sunt cunoscute și sub numele de perle negre.

Perlele negre au de fapt diverse nuanțe de gri, albastru, verde, cupru și violet. Tocmai datorită acestor culori, ele sunt destul de rare și valoroase. Totodată, pot avea diferite forme, nu doar de perfect rotund și sunt ideale pentru a fi integrate în bijuterii cu perle somptuoase.

4. Perlele din Marea Sudului

Acestea sunt cele mai luxoase și mai mari dintre toate tipurile de perlele de cultură. Se formează în interiorul stridiilor mari cu buze albe sau aurii, în principal în Indonezia, Filipine și în nordul Australiei. 

Perlele din Marea Sudului se găsesc în nuanțe strălucitoare de alb, argintiu, șampanie și auriu. Totodată, au o varietate de forme, toate fiind extrem de valoroase, dar cele mai căutate sunt cele perfect rotunde, de culoare aurie. 

Ce sunt perlele false?

Perlele false nu au nicio legătură cu cele reale, fiind produse sintetice, fabricate în laboratoare din materiale precum plasticul și sticla. De aceea, se mai numesc perle contrafăcute, artificiale sau de imitație.

Dacă sunt cumpărate cu intenție, adică având eticheta și prețul adecvate, nu există nicio problemă în comercializarea lor. Din păcate, însă, la fel ca în cazul majorității bunurilor de lux, mulți împătimiți ai bijuteriilor rafinate cad pradă înșelătoriilor când perlele false sunt vândute ca perle autentice.

Cum recunoști perlele adevărate?

Producătorii de perle false devin tot mai pricepuți în a-și deghiza perlele ca fiind reale. Iată ce semne ar trebui să urmărești pentru a-ți da seama dacă ce ai în fața ta sunt perle reale sau contrafăcute. Iată cum poți face o verificare perle naturale:

  • Perlele reale prezintă adesea mici neregularități care apar natural în procesul de formare. Dacă ai un șirag de perle identice, perfect rotunde, probabil că sunt false;
  • Perlele naturale au o culoare translucidă la exterior, de obicei în nuanțe de roz, și o strălucire profundă, astfel încât pare aproape ca și cum bijuteria este luminată din interior. Dacă observi că perlele tale au doar o singură culoare uniformă și sunt lipsite de profunzime, este posibil să fie false;
  • Perlele adevărate sunt mai grele decât cele false;
  • Perlele naturale au o suprafață cu o textură poroasă, dar perlele false se simt de obicei netede sau sticloase.

De aceea este important să cumperi bijuterii cu perle de la bijutieri de renume și de specialiști în perle și ar trebui să fie însoțite de un certificat de autenticitate. Uneori, comercianții obișnuiți s-ar putea să nu-ți poată spune dacă perlele achiziționate sunt reale sau false.

Perle naturale preț și criterii de calitate

După cum ai observat, la nivel de perle cultivate, cele mai valoroase sunt perlele din Marea Sudului, având prețuri pe măsură. De exemplu, un șir de perle din Marea Sudului cu pietre mari poate ajunge la 100.000 de dolari sau chiar mai mult.

Perlele naturale sunt și mai scumpe deoarece sunt create în ocean și în prezent sunt tot mai rare deoarece se fac tot mai puține scufundări în adâncuri pentru a găsi aceste comori. Există mari șanse ca ceea ce găsești acum în magazinele de bijuterii să fie perle naturale vechi. Așadar, raritatea acestor pietre prețioase crește costurile. Dar prețul final al unei perle nu ține doar de raritatea acesteia ci și de o serie de criterii de calitate. 

Dacă te întrebi cât costă un colier cu perle naturale, ei bine, prețul poate varia de la câteva mii de dolari la câteva sute de mii.

Factori de calitate

  • Dimensiunea – exprimată în milimetri; perlele mai mari necesită în general mai mult timp pentru a se forma. De aceea, cu cât perla este mai mare, cu atât va fi mai valoroasă; 
  • Forma – cu cât perla este mai rotundă, cu atât este mai valoroasă; 
  • Culoarea – perlele sunt disponibile într-o mare varietate de culori și, prin urmare, alegerea lor depinde de preferințele personale. Totuși, există și producători care adaugă un strat suplimentare de vopsea peste o perlă naturală, ceea ce scade din valoarea pietrei. De exemplu, o perlă albastră costă între 4000 și 6000 de dolari. 
  • Luciul – indiferent dacă este naturală sau vopsită, culoarea este pusă în valoare de capacitatea perlei de a reflecta lumina. Această capacitate este cea care face ca perlele să arate ca și cum ar străluci din interior spre exterior. Această strălucire pune în evidență numeroasele culori diferite din straturile de nacre care conferă perlelor complexitatea unică a culorilor. Unele perle au chiar ceea ce se numește un orient care reflectă lumina pentru a crea un curcubeu de culori pe suprafața perlei.
  • Stralucirea se datorează faptului că reflectă mai multă lumină și, în același timp, arată profunzimea culorilor de pe suprafața ei. Toate perlele au un anumit luciu, dar gradul de strălucire variază în funcție de tipul acesteia și chiar de la un exemplar la altul.
  • Suprafața – cu cât suprafața este mai netedă, cu atât perla este mai dezirabilă. În mod normal, perlele complet netede și fără imperfecțiuni sunt foarte rare. Aceste imperfecțiuni afectează valoarea perlei și pot scădea prețul. Din fericire, aceste imperfecțiuni pot fi ascunse în montura bijuteriei, acolo unde este cazul. 

Perle proprietăți și semnificație

 Perlele sunt cunoscute ca fiind un simbol al purității, al inocenței și al credinței. În antichitate, se credea că sunt lacrimile zeilor. 

Deși perlele diferă de alte cristale, deoarece nu sunt adevărate minerale, ele sunt totuși considerate ca având puteri metafizice similare cu alte pietre prețioase. Se spune că acestea sunt benefice pentru corp, minte și spirit.

Așadar, acestea nu sunt numai frumoase la vedere, dar au și o gamă largă de beneficii metafizice și fizice în funcție de culorile pe care le au. Iată câteva astfel de proprietăți.

  • Perlele albe sunt asociate cu Luna și sunt purtătoare de energie feminină. Ele reprezintă puritate, inocență și noi începuturi;
  • Perlele negre sunt asociate cu energia Pământului. De aceea, ele reprezintă puterea, stabilitatea și înțelepciunea;
  • Perlele roz reprezintă dragostea, compasiunea și bunătatea, având o energie benefică pentru vindecarea emoțională; 
  • Perlele aurii poartă o energia solară și reprezintă succesul, abundența și prosperitatea;
  • Perlele mov au o energie spirituală și reprezintă o conexiune cu Divinul, iluminarea și abilitățile psihice.

Pe lângă aceste trăsături simbolice, perlele mai pot fi asociate și ca pietre norocoase pentru anumite zodii, chiar dacă nu sunt cristale. Fiind pietre care se nasc în ape, perlele sunt asociate cu zodiile scorpion, rac și pești ca simbol al transformării continue. Pe lângă asta, perla mai poate fi asociată cu energia leului ca simbol al puterii și statutului.  

De reținut despre perle naturale

După cum ai observat, dacă te întrebi cât costă o perlă naturală, răspunsul este că prețul diferă în funcție de tipul ei, adică dacă este o perlă naturală sau o perlă de cultură, dar și de alți factori. Adesea, culoarea perlei indică și raritatea ei. 

Perlele naturale sunt speciale deoarece sunt foarte rare, însă, în același timp, trebuie să te întrebi în ce măsură merită cu adevărat investiția. Poți deosebi un set perle naturale de un set perle de cultură? Nu prea, frumusețea lor este aceeași.

Sursă imagine reprezentativă: pearlparadise.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend