Talisman norocos al celor născuți în zodia balanței, peridotul este una dintre puținele pietre prețioase care se găsește în natură într-o singură culoare: verde. Totuși, peridotul poate căpăta nuanțe foarte variate de verde, care merg de la verde-gălbui până la verde-maroniu. Intensitatea și nuanța de verde a unei bijuterii cu peridot, totuși, depinde de procentul de fier din structura cristalină a peridotului, astfel încât culoarea pietrelor individuale de peridot poate varia de la galben, la măsliniu și până la verde-maroniu.

În cazuri rare, peridotul poate avea o culoare verde pură de intensitate medie sau întunecată, cu nuanță secundară galbenă sau brună. Pietrele de peridot mai deschise la culoare sunt cunoscute sub denumirea de Crisolit. Un alt nume pentru peridot este Olivina. În istoria sa, această piatră ce poate căpăta nuanțe diferite de verde a fost considerată, la un moment dat, chiar mai scumpă decât diamantele.

Ce bijuterii cu peridot putem alege? 

Se crede că peridotul are o energie puternică și că piatra protejează împotriva răului și a deochiului. Persoanele cărora le este recomandat să poarte bijuterii cu peridot sunt cele născute în lunile august, septembrie și noiembrie. Gemeni, leu, fecioara, balanță, scorpion, capricorn, pești – acestea sunt zodiile care pot beneficia din plin de proprietățile curative ale peridotului.

bijuterii cu peridot

Set din argint cu peridot

Peridot utilizează energia lemnului, energia creșterii, expansiunii, începuturilor noi, alimentației și sănătății. Îmbunătățește vitalitatea, aduce abundență și ne ajută să creștem fizic. Utilizați cristale verzi pentru a spori orice spațiu utilizat pentru a mânca, în camera unui copil mic sau într-un loc al casei unde începeți un nou proiect. Energia din lemn este în mod tradițional asociată cu zonele de est și sud-est ale unei case sau unei camere. Ea este asociată cu zona Familiei și Sănătății și cu zona prosperității și abundenței.

Peridotul este piatra zodiacala pentru cei nascuti sub semnul Balanta, intre 23 septembrie si 22 octombrie, în toiul recoltei. Balanța este singurul semn care este un obiect neînsuflețit – un fascicul de echilibru. În această lună, zilele și nopțile au o lungime egală, iar Pământul și Soarele sunt în echilibru. Balanțele sunt foarte puternice, firi artistice, sensibile și respectabile.

Bijuterii cu peridot – Proprietăți

Asociat cu soarele, Peridotul a fost apreciat încă de cele mai timpurii civilizații pentru puterile protectoare de a îndepărta forțele întunericului. Aranjat în aur și purtat în jurul gâtului sau legat la brațul stâng, acesta a fost folosit ca un talisman împotriva vrăjitoriei și a magiei, a spiritelor rele și a nebuniei. Se crede că peridotul ajută la învingerea lașității, că potolește mânia, fiind un factor calmat dar care este util și în potențarea calităților intelectuale. Peridotul este încă recunoscut pentru acele virtuți, protejând aura, purificând corpurile fizice și atenuând poverile emoționale, vina și obsesiile.

inel - bijuterii cu peridot

Inel din argint cu granat, peridot, citrin, iolit, ametist si topaz, naturale

Peridotul este deosebit de benefic pentru depășirea fricii, a depresiei și a altor tulburări psihologice, precum și pentru eliberarea geloziilor, resentimentelor și ispitei de a fi hipercompetitiv. Peridotul promovează responsabilitatea și iertarea, insuflând încrederea în propriile abilități a celui care îl poartă și restabilind un sentiment de self esteem. Un generator puternic al energiilor de progres, acest minunat talisman poate fi folosit pentru a atrage abundență în toate domeniile vieții: bogăție, sănătate, fericire și dragoste.

Vibrația verde a bijuteriilor cu peridot

Galben-verde sau verde intens, peridotul sau olivina combină razele verzi ale creșterii cu razele galbene ale soarelui pur, aducând un echilibru între dezvoltare, rezistență și maturitate. Această piatră îmbunătățește receptivitatea noilor sensuri și idei și luminează calea către înțelepciune și înțelegere. Este un talisman al căutării cunoștințelor și a iluminării.

În nuanțe mai deschise, peridotul oferă perseverența necesară în regăsirea noastră, în înțelegerea universului natural, în eforturi care necesită concentrare profundă, determinare și rezistență pentru provocările mintale. În tonuri mai profunde, peridotul este o „piatră de studiu”, ajutându-ne în concentrare pentru a atinge o stare mai înaltă de înțelegere sau conștientizare. Este excelent pentru atingerea obiectivelor care necesită o constanță profundă și un scop pe termen lung – nu o creștere sălbatică și exuberantă, ci o dezvoltare lentă și constantă și îngrijirea profundă a chemării unei vieți.

Formarea peridotului în mantaua pământului

Peridotul este un mineral comun în rocile mafic și ultramafic, adesea găsite în lavă și în xenolitele peridotite ale mantalei, pe care lava le aduce la suprafață; totuși, peridotul de calitate, pe care îl adorăm în bijuterii, se găsește în cantități foarte mici. Peridotul poate fi găsit și în meteoriți.

cercei - bijuterii cu peridot

Cercei din argint cu peridot natural

Diferitele tipuri de peridot pot fi diferențiate după mărime și compoziție. Un peridot format ca urmare a activității vulcanice tinde să conțină concentrații mai mari de litiu, nichel și zinc decât un peridot găsit în meteoriți.

Olivina este un mineral abundent, dar peridotul de calitate este destul de rar datorită instabilității sale chimice de pe suprafața Pământului. Olivina este de obicei găsită ca boabe mici și tinde să existe într-o stare puternic deformată, nepotrivită pentru utilizare decorativă. Cristalele mari din care se taie și șlefuiește olivina sunt rare, sunt rare; în consecință olivina este considerată a fi prețioasă.

Localizare geografică a minelor de peridot

În lumea antică, mineritul peridotului, numit atunci topazios, pe Insula Sf. Ioan în Marea Roșie a început în jurul anului 300 î.Hr. Principala sursă de olivină și peridot este astăzi rezervația indiană San Carlos Apache din Arizona. Este, de asemenea, exploatată într-o altă locație din Arizona și în Arkansas, Hawaii, Nevada și New Mexico la Kilbourne Hole, în Statele Unite; și în Australia, Brazilia, China, Egipt, Kenya, Mexic, Myanmar (Burma), Norvegia, Pakistan, Arabia Saudită, Africa de Sud, Sri Lanka și Tanzania.

Superbul peridot galben-verzui a fost subestimat timp de ani de zile, trecut cu vederea ca o bijuterie mai neimportantă, ușor de obținut și relativ ieftină, adesea apreciată exclusiv fiindcă e piatra notocoasî a celor născuți în luna august și nimic mai mult. Popularitatea sa a decăzut de-a lungul secolelor și a ieșit din vogă.

Cu toate acestea, o nouă perspectivă, modernă, asupra pietrelor prețioase scoate la lumină ceea ce iubitorii Peridot au știut dintotdeauna: peridotul este o adevărată piatră remarcabilă, cu proprietăți excepționale. Nu ezitați să purtați bijuterii cu peridot sau să oferiți în dar celor dragi podoabe unice, cu piatra verde a succesului și a fericirii.

Sursă imagine: unsplash.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *