Ametistul se numără printre cele mai populare pietre semiprețioase folosite în bijuterii și decorațiuni. Dar asta nu este tot. Această piatră mistică purpurie are multe asocieri, de la dragoste și pace, până la protecție energetică, vindecarea spirituală și înțelepciune. Deși aparține familiei de cristale de cuarț, este o piatră semiprețioasă cu o valoare spirituală importantă. Se spune că este ca un fel de punte între lumea fizică, concretă și universul divin. De aceea, i se mai spune și al treilea ochi. Află în continuare mai multe despre simbolismul și legendele acestui cristal dar și despre cele mai importante ametist proprietăți .

 • Duritate: gradul 7 pe scara Mohs
 • Formula chimică: sio₂
 • Culori: violet (de la violet profund și albastru-purpuriu, până la un roz pal sau lila)
 • Simbolistică: protectie, purificare, spiritualitate, pace, intuitie
 • Proprietăți: încurajează generarea de idei noi, calmează trăirile puternice precum furia, mânia, frica și anxietatea, stimulează sistemul imunitar
 • Talisman norocos pentru zodiile: Pești, gemeni, vărsător;

Ce este piatra ametist

Ametistul este cunoscut printre iubitorii de bijuterii drept o piatră semiprețioasă violet, dar, la bază, acesta este o varietate de cuarț. Pe lângă culoare, acesta se mai deosebește de restul mineralelor din această familie datorită sistemului de cristalizare hexagonal. Asta îi dă un aspect opac, dar un luciu sticlos.

Curiozități despre ametist

Știai că numele acestei pietre provine de la cuvântul grecesc amethystos? Grecii credeau că piatra aceasta violet îi protejează pe cei care o poartă de starea de ebrietate provocată de consumul de vin. Iată alte câteva curiozități despre piatra ametist.

1. Ce culoare are ametistul?

Culorile pietrei de ametist natural pot varia de la violet profund și albastru-purpuriu, până la un roz pal sau lila. O singură piatră poate deține o întreagă serie de nuanțe diferite și, din acest motiv, este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase cristale din lume.

blank
Sursă imagine: geologyscience.com

2. Ce sunt impuritățile din ametist?

Culoarea acestui mineral este cauzată de impurități precum un amestec de fier și titan sau de prezența altor elemente în structura pietrei. La asta au contribuit semnificativ radiațiile naturale care au avut loc în timpul formării cristalului în scoarța terestră.

3. Ce este ametistul: piatră prețioasă sau semiprețioasă?

Deși are aspectul unei pietre prețioase, ametistul este o piatră semiprețioasă din punct de vedere al structurii. În plus, este unul din mineralele cele mai abundente de pe Terra, deci cu siguranță nu poate fi considerat o piatră prețioasă.

4. Cât costă o piatră de ametist?

Deoarece piatra ametist se găsește din belșug în natură, costurile sale sunt foarte mici. Iubitorii de cristale vor cumpăra de cele mai multe ori piatra în calitatea ei gemă. Dacă ar fi să spunem un ametist natural preț, acesta se încadrează în intervalul 20-50 de dolari per carat.

Prețul variază în funcție de metalul folosit dacă este integrată în bijuterii precum: brățară ametist, inel ametist, cercei ametist, colier ametist. În acest caz, poți scoate din buzunar între câteva sute și câteva mii de lei.

5. Ce semnificație are piatra de ametist?

Ametistul este considerată piatra păcii și a echilibrului. Se consideră că acest cristal are una dintre cele mai bune și puternice energii. De aceea, puterea ametistului este folosită în practicile spirituale.

Piatra ametist – Istorie și origine

Ametistul este o piatră sacră pentru multe culturi și religii. Istoria arată cum multe civilizații antice au onorat cristalul ametist cu mii sau chiar zeci de mii de ani în urmă. De la greci la romani și chiar la egipteni, oamenii au fost atrași de puterile vindecătoare pe care le emana piatra de ametist natural.

Tot din categoria miturilor magice mai face parte și legenda care spune că ametistul și-a câștigat nuanța din lacrimile roșii ca de vin ale lui Dionysos. Se spune că Ametist era de fapt numele unei tinere fecioare care a căzut pradă furiei zeilor când aceștia erau beți. Tânăra a strigat la zeița Diana pentru ajutor, iar zeița a transformat-o într-o piatră divină și strălucitoare, dar incoloră. Când Dionisos și-a dat seama de nebunia sa, a izbit de pereți  paharul de vin pe care îl avea în mână. Astfel, piatra albă a absorbit vinul până când a căpătat această nuanță purpurie.

Un avantaj a acestei pietre semiprețioase fascinante este faptul că ametistul este exploatat în toată lumea. De la colțurile înghețate ale Siberiei până la pădurile tropicale din Brazilia, este disponibil pe scară largă, în cantități variabile.

Zăcăminte importante de cristal ametist au fost găsite și în America de Sud și de Nord, Asia și Africa, Rusia și Coreea. De asemenea, unul dintre cele mai mari depozite se află în Zambia. 

Caracteristici ametist

Ametistul este probabil cea mai exploatată piatră semiprețioasă de pe planetă. Spre deosebire de majoritatea celorlalte pietrelor prețioase și semiprețioase, a căror valoare este măsurată în carate, valoarea ametistului este determinată de vibrația culorii sale. 

Cea mai rară nuanță de ametist este cunoscută sub numele de „Deep Russian” și este atât de neobișnuită încât prețul poate depăși valoarea unui diamant obișnuit de dimensiuni medii. 

Iată și alte particularități ale pietrei de ametist:

 • La fel ca celelalte specii de cuarț, ametistul are un nivel de duritate 7 pe scara Mohs;
 • Cristalul de ametist are o strălucire exterioară dinamică, nuanța variind în funcție de unghiul și intensitatea luminii și chiar în funcție de temperatura mediului ambiant; 
 • Culoarea cristalului se accentuează atunci când temperatura este mai ridicată și capătă un finisaj galben închis sau portocaliu. Cu toate acestea, dacă este expus la lumina soarelui pentru o perioadă mai lungă de timp, culoarea izbitoare a ametistului se va estompa;
 • Ametistul a fost folosit ca piatră decorativă și la fabricarea bijuteriilor încă din Egiptul antic;

Simbolism și utilizare 

Multe culturi ale lumii au asociat ametistul cu lumea magică. De aceea, cristalele de ametist propriețăți au o istorie îndelungată ca amulete protectoare pentru purtătorii săi. În mare parte, acestea acționează prin alungarea energiile negative din mediul extern. Totodată, ametistul oferă protecție și împotriva ghinionului. 

De altfel, vechii egipteni foloseau amuletele din ametist sculptate în forme de animale ca portal între cele două lumi în procesele de rugăciune. Se spune că asta îi ajuta să comunice cu zeii lor. 

Adesea privită ca o piatră a păcii, unii cred că prezența liniștitoare a ametistului într-o încăpere poate proteja energia și bunăstarea casei. Totodată, este o piatră asociată cu elementul divin. Se spune că ametistul ajută mintea să curgă liber atât în dimensiunea mentală, cât și în cea metafizică. 

De la rolul său de obiect spiritual, ametistul a făcut trecerea și spre domeniul pur estetic. Frumusețea sa a inspirat meșterii și bijutierii pentru a crea diverse obiecte artizanale decorative și accesorii unice, de o frumusețe hipnotizantă.

Poți îmbina utilitatea și frumusețea acestei pietre semiprețioase purtând bijuterii deosebite cu ametist care te pot și proteja de spiritele rele.

Ametist proprietăți și beneficii

După cum ai văzut deja, în trecut, ametistul era purtat pentru a preveni beția. Oamenii puneau un cristal de ametist în băutură în timpul sărbătorilor tocmai datorită acestei puteri miraculoase. Dincolo de asta, persoanele spirituale au descoperit o serie de ametist proprietăți metafizice speciale, motiv pentru care este considerată a fi o piatră extrem de puternică și protectoare, cu o vibrație spirituală ridicată.

 • Echilibrează mintea în momentele în care este necesar să iei o decizie importantă și încurajează generarea de idei noi;
 • Energia ametistului calmează trăirile puternice precum furia, mânia, frica și anxietatea;
 • Ajută la calmarea și realaxarea persoanelor cu o energie agitată;
 • Culorile purpurii ale acestei pietre semiprețioase sunt asociate cu puritatea spiritului, de aceea, ametistul este folosit în ritualurile de purificare energetică dar și pentru vindecarea rănilor
 • Stimulează sistemul imunitar;
 • Ajută în cazul insomniei și al metabolismului dezechilibrat;
 • Este un ajutor energetic excelent în timpul proceselor de meditație;
blank
Sursă imagine: unsplash.com

La nivel fizic, se crede că ametistul este benefic pentru regenerarea sănătoasă a celulelor și pentru echilibrarea hormonală, reduce stresul și tensiunea. Astfel, dacă păstrezi un cristal ametist în preajmă sau porți bijuterii ametist, îți ajuți corpul să își găsească armonia interioară.

Totodată, ametistul este o dovadă a faptului că în spiritualitate este necesar crearea unui echilibru. Cheia nu este ocolirea negativului, iar ci și de a recunoaște întunericul și de a-l onora, exact cum piatra de ametist integrează mai multe nuanțe și umbre ale aceleiași culori.  

Ametistul este piatra lunii februarie

Pasionații de astrologie au corelat energia acestui mineral cu o serie de caracteristici ale celor născuți în luna februarie. De aceea, ametistul este piatra prețioasă zodiacală pentru cei născuți sub semnul Peștilor, semn guvernat de planeta Jupiter.

Alte zodii care pot rezona cu energia pietrei de ametist: gemeni și vărsător.

Practici de purificare ametist proprietăți

blank
Sursă imagine: unsplash.com

Pentru a profita la maximum de energia pietrelor de ametist este necesară o curățare energetică periodică, denumită purificare. Există mai multe metode eficiente de purificare ametist folosind elemente naturale precum pământ, apă sau fum:

 • Apa este considerată una dintre cele mai bune modalități de a curăța un cristal ametist, în special apa curgătoare. Aceasta ajută la eliminarea oricărei energii negative acumulată de cristal și încărcarea lui cu energia proaspătă a apei;
 •  A doua metodă pentru curățarea ametistului este îngroparea pietrei într-un bol de orez brun timp de 24 de ore pentru a absoarbe energia negativă colectată de cristal; 
 • Așează cristalul direct pe suprafața pământului, în lumina soareluipentru câteva ore. După aceea, clătiți cristalul cu ajutorul apei curgătoare pentru a îndepărta orice murdărie.

De reținut despre Ametist proprietăți

Așadar, considerată lunii februarie, ametistul are multe asocieri simbolice și folclorice populare, atât antice, cât și moderne. Dacă luăm în calcul factori precum ametist proprietăți, această piatră oferă multe: de la dragoste și spiritualitate, la protecția energiei tale și a locuinței.

În plus, încă din timpuri istorice, culoare purpurie specială a ametistului a fost foarte căutată de colecționarii de pietre prețioase și semiprețioase, dar și de iubitorii de bijuterii spectaculoase. Indiferent dacă este în forma sa brută, lustruită sau sub formă de piatră prețioasă, ametistul cu singuranță este una dintre cele mai interesante pietre cunoscute de om.

Sursă imagine reprezentativă: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *