Care este cel mai bun motiv de a purta bijuterii cu perle? Perlele intensifică frumusețea femeii și dau chipului o strălucire aparte. Perlele sunt o bijuterie clasică care transformă automat un look banal într-unul sofistificat.

Și cum facem cu prejudecata conform căreia perlele ar fi doar pentru femei în vârstă? Celebra Jacqueline Kennedy Onassis a demontat aceasta prejudecată odată și pentru totdeauna. Ea obișnuia să spună: ”Perlele sunt întotdeauna potrivite”.

inel cu perla

Inel din aur alb de 18k cu perla Akoya si diamante naturale | Click imagine

Istoricul perlelor naturale

Perlele au fost prețuite și culese din adâncuri de mai bine de 4000 de ani, fiind considerate cele mai vechi și mai valoroase bijuterii de-a lungul timpurilor.

Anticii credeau că perlele simbolizează cu luciul lor fascinant Luna și că ar avea puterile ei magice. Chinezii considerau perlele un cadou regal. În Roma, perlele erau simbol al bogăției și al rangului social înalt. În istoria modernă, nativii americani prețuiau perlele descoperite în lacuri și râuri. Coloniștii spanioli, francezi și englezi au descoperit perlele la triburile de indieni în podoabele lor cu care făceau troc. Imediat ce au descoperit numărul mare de perle din râurile continentului american, acestea au devenit principalul produs trimis de coloniști în Europa.

Bijuterii cu perle naturale – Creații fascinante ale apelor

brosa cu perla

Brosa din aur alb de 18k cu diamante si perla naturala | Click imagine

Pe lângă faptul că sunt obiectul unei industrii prospere și profitabile, perlele sunt creații ale naturii. Câteva specii de moluște au dobândit în decursul evoluției de milioane de ani, însușirea de a izola un corp strain, pătruns în cochilia lor, înconjurându-l cu straturi de sidef și făcându-l astfel inofensiv. Cum se nasc mărgăritarele? Cu o rănire accidentală, invazia unui parazit sau cu intrarea prin efracție în a unui intrus în corpul moluștei!

Noi oamenii apelăm la medicamente, complicate operații chirurgicale sau înlăturăm cu mâina obiectele străine care ne invadează corpul. Molusca însă a învățat de-a lungul a milioane de ani să îmbrace corpul strain într-o materie netedă, calcaroasă, același material din care este construită scoica în sine, izolându-l astfel pe intrus și făcându-l inofensiv. Dacă nu-l poate elimina, măcar să-l facă mai ușor de tolerat.

Fascinant! Perlele prin urmare sunt rezultatul acestui magnific proces fiziologic natural de apărare. Majoritatea moluștelor posedă acest mecanism de apărare, însă nu toate au valoare comercială. Cele valoroase au aspectul unor formațiuni sidefate cu un luciu mătăsos.

Naștere unei industrii

Perlele formate natural prin pătrunderea accidental a unui corp strain în corpul moluștei sunt rare, prin urmare au prețuri exorbitante.

colier - bijuterii cu perle

Colier cu perle naturale de cultura multicolore | Click imagine

În secolul 20, au fost puse bazele producției de bijuterii cu perle de tip industrial, iar piața de perle a fost saturată de perle de cultură, mult mai ieftine decât cele recoltate în sălbăticie. Cultura perlelor se bazează pe o combinație între intervenția umană și procesul natural de depunere a formațiunii calcaroase în jurul unui corp strain. Intervenția umană constă în inserarea în țesuturile moi ale scoicii a acelui corp strain – fragmente din țesutul mantiei unei scoici donator. Scoicile sunt apoi întreținute și crescute în ferme de apă dulce timp de 2-7 ani înainte de a fi recoltate pentru perlele lor.

Totuși nici acest proces nu este unul facil. Scoica are nevoie de mulți ani pentru a produce o perlă mare. Doar 5 la sută din perle sunt de calitate superioară, perfect rotunde și având acel luciu iridescent – perle utilizate la crearea de bijuterii de lux.

Sideful nu este doar rezultatul unui proces de apărare fiziologic, ci și o capodoperă a naturii. Este o formațiune din cristale mici de carbonat de calciu, perfect aliniate între ele, astfel încât lumina care trece de-a lungul unei perle este reflectată și refractată de celelalte producând împreună un curcubeu de lumină și culoare. Caracterul iridescent al sidefului se datorează faptului că grosimea lamelelor din care este compus sideful (lamele hexagonale de aragonite), este aproape egală cu lungimea de undă a luminii.

Imitațiile tehniologice

Și pentru că secolul 20 a venit și cu multe soluții tehnologice de imitare a oricărui material natural, și industria perlelor imitație a cunoscut avânt și înflorire. Imitațiile din perle sunt realizate din sticlă, plastic sau cochilii de moluște. Unele sunt chiar îmbrăcate într-o substanță care să imite luciul iridescent al sidefului.

Astfel, putem întâlni: perle de sticlă, care au un aspect complet diferit, ca formă și luciu, cele mai valoroase fiind perlele swarowski, fabricate mecanic din sticlă.

Perlele de cristal Swarovski sunt imitații perfecte ale perlelor naturale. Numele de Swarovski vine de la creatoul acestora, Daniel Swarovski, inventatorul celei mai eficiente mașini de tăiat și șlefuit cristale.

perle swarovski

Sursă: swarovski.com

Cele mai multe imitatii au anumite dezavantaje, de pilda contactul cu parfumul sau transpirația in cazul imitatiilor de plastic sau sticlă, provoaca de cele mai multe ori deteriorarea stratului de sidef. Un alt dezavantaj ar fi ca perlele false se zgârie foarte usor, ceea ce face destul de dificila curățarea lor. De cealalata parte, perlele Swarovski nu sunt sensibile la parfum sau transpirație și, mai mult decat atat, se pot curăța și sunt rezistente la frecare și la zgârâieturi superficiale.

Celebritați purtând bijuterii cu perle

Stilul iconic al lui Jacqueline Kennedy, prima doamnă a Statelor Unite din anii 60’ ai secolului trecut, continuă să inspire alegerile vestimentare ale femeilor din întreaga lume, precum și alegerile de bijuterii. Este adesea amintită pentru pasiunea ei față de bijuterii cu perle. Ea își adora colierul său perlat format din trei șiruri de perle, pe care l-a moștenit-o de la mama ei. Perlele îi întregeau ținutele elegante și le purta peste tot, de la evenimente de zi la cele de seară. Despre perle obișnuia să spună: “Perlele sunt întotdeauna potrivite”.

jackiekennedy -bijuterii cu perle

Sursă: nypost.com

O altă purtătoare celebră de perle a fost Margaret Thatcher, al cărei șirag de perle i-au însoțit aparițiile publice mai bine de 60 de ani. Perlele doamnei de fier deși clasice și scumpe, dar departe de decadența diamantelor divelor de la Holywood, vorbesc despre fiabilitate, tradiție și bun simț. Thatcher a fost cunoscută pentru costumele sale cu fustă, pe care le combina aproape mereu cu bluze din mătase. Bijuteriile cu perlele albe nu lipseau niciodată, indiferent că le purta drept cercei, colier sau broşe.

Margaret Thatcher - bijuterii cu perle

Sursă: nypost.com

În concluzie, de ce să purtăm bijuterii cu perle?

Bijuteriile cu perle sunt fascinante, ne luminează fața, ne încântă ochii și au acea putere hipnotică a jocului de lumini și culori de curcubeu. Sunt creații miraculoase ale naturii, a unui process ingenios de apărare fiziologic, desfășurat în ani și ani, de mici moluște care își imoblizează intrușii învelindu-i într-un înveliș de sidef. Oamenii au învățat să controleze acest proces natural, dar au învățat și să producă minunate imitații de perle, ceea ce a dus la creația de fascinante bijuterii potrivite pentru orice ținută!

Descoperiți bijuterii cu perle naturale în buticul nostru LeAdor.

Sursă imagine: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *