Exploatat o perioadă îndelungată în zone exotice precum Sri Lanka, Myanmar sau Thailanda, spinelul a fost identificat greșit ca rubin datorită aspectului asemănător. Abia la final de secol XVIII un mineralogist a descoperit că nu erau, de fapt, același lucru și că există diferite proprietăți spinel. Deși piatra semiprețioasă spinel este mai puțin valoroasă decât rubinul, acestă piatră are o frumusețe proprie care captivează. Ba mai mult, are și o serie de caracteristici unice.
Află tot ce nu știai despre piatra semiprețioasă spinel care se găsește într-o varietate de culori, inclusiv roșu, albastru, violet și verde închis.
- Duritate: 8 pe scara de duritate Mohs;
- Compoziție: magneziu, fier, zinc;
- Culori: roșu, roz, violet, portocaliu, albastru, verde, negru;
- Piatra norocoasă pentru luna: august;
- Piatra zodiac: leu, fecioară;
- Semnificație: piatra dragostei și a revitalizării
Ce este spinelul?
Piatra semiprețioasă spinel seamănă atât de mult cu rubinul, încât a fost inclus din greșeală în colecția de bijuterii ale coroanei regale. Una dintre cele mai cunoscute astfel de pietre care a decorat cândva coiful regelui Henric al V-lea a fost denumită „Rubinul Prințului Negru” și este un spinel roșu masiv de 170 carate. De altfel, acesta este cel mai mare spinel neșlefuit din lume.
Cele două pietre sunt adesea găsite în aceleași locuri și, odată șlefuite, pot fi aproape imposibil de diferențiat de către un ochi neavizat. Totuși, piatra spinel este foarte diferită din punct de vedere al structurii și putem vorbi de proprietăți spinel individuale. Aceasta este, de fapt, o specie dintr-un grup de minerale înrudite, cunoscut drept subgrupul spinel și are la bază o combinați de oxizi de aluminiu cu melcule de magneziu, fier, zinc și urme de alte elemente.
Tot la capitolul curiozități spinel, un alt lucru mai puțin cunoscut este că acesta este mai rar decât rubinul. Cu toate acestea, este mult mai ieftin deoarece mulți ani a avut reputația de „imitație”. Colecționarii de pietre prețioase consideră că această percepție se va schimba în timp și că valoarea acestuia va crește.
Caracteristici generale
- Un cristal spinel este destul de rezistent la zgârieturi și lovituri, având o duritate de 8 pe scara de duritate Mohs. De aceea este excelent pentru tot felul de bijuterii;
- Are un indice de refracție ridicat, ceea ce înseamnă că pietrele de spinel bine tăiate și șlefuite vor avea o strălucire excelentă, indiferent de culoare;
- Spinelul natural variază de la culori puternice și profunde până la culori pastelate foarte deschise și vine în toate nuanțele de roz, lavandă, roșu, roșu-portocaliu, violet, albastru și chiar negru;
- Mineralele de spinel incolor se găsesc foarte rar, la fel și cele de un verde sau galben pur;
- Nuanța spinelului este datorată prezenței unor oligoelemente în structura cristalului, cele mai comune fiind cromul, fierul și cobaltul;
- Piatra semiprețioasă spinel se extrage din zăcăminte unde este găsit cu un mineral înrudit, adică piatra de corindon;
- Spinelul este clasificat ca fiind o piatră semiprețioasă cu claritate de tip II, adică cele mai multe exemplare conțin incluziuni vizibile. Asta ajută la diferențierea pietrei naturale de cea sintetică.
- Ceea ce determină valoarea spinelului este culoarea. Cele mai valoroase pietre spinel au o nuanță roșie, o saturație puternică și un ton mediu.
- Legat de factorul spinel preț, o astfel de piatră semiprețioasă de înaltă calitate valorează doar o zecime din valoarea unui rubin de aceeași calitate.
Spinel origine și istorie
Având în vedere că spinelul a fost confundat cu rubinul, nu eseistă consemnări oficiale ale acestei pietre înainte de secolul VXIII. Abia în 1783, un gemolog pe nume Jean Baptiste Louis Rome de Lisle a identificat diferența dintre cele două pietre. Acest lucru a provocat o adevărată isterie în rândul nobilimii acelor vremuri. Cei care dețineau bijuterii de lux au început să pună sub semnul întrebării valoarea și originea pietrelor din colecțiile personale.
Odată recunoscută oficial, zăcăminte precise de Spinel au putut fi remarcate pe mai multe continente. În prezent se exploatează cel mai mult în Brazilia, în America de Sud, Kenya, și mai ales în partea de sud a Asiei, din Afganistan până în Vietnam. Depozite mai mici dar calitative se găsesc și în Sri Lanka, Tanzania și Madagascar, precum și în depozitele de marmură din Vietnam.
Tipuri de piatra semiprețioasă spinel
Pietrele de spinel sunt clasificate în general după culoarea lor. Evident, cel mai cunoscut și apreciat este cel roșu, fiind mult mai cercetat pe scară cronologică.
Tipuri de spinel:
- Spinelul roșu;
- Spinel roz;
- Spinel portocaliu;
- Spinel albastru
- Spinel verde;
- Spinel violet;
- Spinel negru.
Chiar dacă cele mai importante din punct de vedere comercial sunt pietrele de spinel roșu și roz, în acest moment în lume există mai multe tipuri de spinel, adică o varietate mai mare de culori.
De exemplu, foarte atractive sunt pietrele de spinel de culoare mov sau liliachiu. Mult mai rare și recent exploatate sunt pietrele de spinel albastru intens și variază de la albastru-violet până la un albastru verzui.
Totuși, majoritatea pietrelor par a fi de un albastru cenușiu. Nuanța de albastru intens apare atunci când există o concentrație mare de cobalt în mineral. Această varietate de spinel este cea mai râvnită deoarece seamănă cu un safir.
Important de menționat este faptul că pe lângă pietrele naturale de spinel, pe piață mai există și o variantă de spinel sintetic, adică cel creat în laborator din aceleași „ingrediente”. Evident, acesta este o variantă economică, având prețuri mult mai mici, însă nu are aceleași proprietăți spinel. Cu alte cuvinte, nu a adunat energia pământului în mii și mii de ani astfel încât să poată fi valorificat ca talisman sau cristal norocos.
Spinel proprietăți și semnificații
La fel ca rubinul, spinelul roșu este considerat o piatră a dragostei. Culoarea roșie a acestuia este de asemenea asociată cu longevitatea, pasiunea și devotamentul. Totodată, cei care lucrează cu energia cristalelor spun că piatra semiprețioasă spinel roșu este legată de chakra rădăcinii.
Piatra spinel mai este considerată piatra revitalizării, ajutându-i pe purtători să se detensioneze și să se reenergizeze în toate aspectele.
Beneficii și utilizare
Spinelul este considerat o piatră a abundenței și a fost prețuit chiar și de regi și împărați. Se spune că energiile acestei pietre semiprețioase lucrează într-un mod unic pentru a atrage bogăția și oportunitățile. De aceea, piatra semiprețioasă spinel este destul de populară printre vindecătorii din întreaga lume. Iată câteva beneficii ale purtării acestei pietre:
- Energia pietrei de spinel este benefică pentru creșterea rezistenței fizice și mentale mai ales pentru cei care se recuperează după o relație destrămată sau o ruptură profesională;
- Stimulează abilitățile cognitive;
- Are un efect calmant asupra corpului și sufletului purtătorului, de aceea poate fi o piatră ideală pentru persoanele care au un orar de muncă lung și obositor;
- Spinelul verde are o energie protectoare, iar cel roz atrage dobândirea succesului;
- Piatra de spinel violet ajută la creșterea spirituală;
Bijuterii și talismane cu spinel
Din punct de vedere astrologic sau spiritual, piatra de spinel poate fi privită și ca un talisman protector. Așadar, acest talisman poate avea chiar forma unei bijuterii. Poți purta o piatră semiprețioasă spinel sub formă de inel, pandantiv sau brățară pentru a beneficia de proprietățile sale extraordinare de vindecare.
Fiind o piatră rezistentă, spinelul este ideal pentru orice tip de bijuterie, inclusiv pentru inelele de logodnă și alte piese destinate purtării zilnice. De asemenea, un set de bijuterii aur cu spinel are prețuri considerabil mai mici decât unul cu rubine, safire și diamante. Astfel, dacă ai un buget modest dar îți dorești o bijuterie spectaculoasă, poți înlocui cu succes un rubin cu un spinel roșu sau un safir albastru cu un spinel albastru.
Recomandări zodiacale pentru piatra de spinel
- Spinelul este piatra norocoasă pentru cei născuți în luna august;
- Energia acestei pietre este benefică pentru cei născuți în zodiile leu și fecioară;
- Această piatră frumoasă este, de asemenea, simbolul aniversărilor cu numărul 22;
De reținut despre piatra semiprețioasă spinel
După cum ai observat, chiar dacă multă vreme a fost comparată cu rubinul, piatra semiprețioasă spinel este una frumoasă și deosebită ca atare. De altfel, există multe particularități legată de proprietăți spinel. Culorile sale, durabilitatea și prețul relativ accesibil îl fac o piatră excelentă pentru bijuterii.
Așadar, spinelul este în mod clar o piatră semiprețioasă cu o mulțime de caracteristici interesante care o fac unică și o istorie zbuciumată.
Sursă imagine reprezentativă: diamondbuzz.blog