Românii economisesc pe timp de criză cumpărând bijuterii de lux. Această tendință o semnalizează într-un raport publicat grupul bancar austric Erste Grup Bank. De la finele anului 2013 până în prezent românii au achiziționat peste 2,5 tone de aur, în lingouri și monede din aur pentru a fi făcute cadou sau în scop de economisire.

Metale prețioase, aur, bijuterii de lux pot fi investiții pe termen lung, mai ales dacă sunt cumparate în momentul în care prețul de piață este unul mai scăzut. Banii au tendința lor naturală de a se devaloriza în timp, inflația afectând puternic valoarea reală a banilor. Deși inflația pe anul în curs este la minimul ei istoric din ultimii 10 ani, punctele de minim sunt însă urmate ciclic de o creștere importantă. Inflația a devenit chiar negativă din iunie 2015 sub impactul reducerii cotei TVA la toate alimentele și serviciile de alimentație publică. Cele mai recente sondaje privind prognozele sugerează însă reînscrierea inflației pe un trend ascendent, pe măsură ce efectul creșterii salariilor din ultimii ani va produce efecte la nivel macroeconomic. Prin urmare, momentul achiziționării de obiecte de valoare este unul favorabil.

În timp ce banii au perioade de inflație și deflație ciclic per ansamblu, metalele prețioase sunt mai durabile decât banii și pot fi un instrument împortant de investiție. Bijuteriile au fost o formă de economisire și în timpul comunismului, în lipsa altor oferte oficiale de economisire. Totuși, colecționarii de bijuterii și artă au fost drastic penalizați, existând perioade în care aurul a fost confiscat și depozitat la Banca Națională. Acum putem privi viitorul cu mai multă încredere, bijuteriile întrând în mentalul colectiv ca instrument de acumulare și sporire a averilor personale.

Un scurt ghid de investiție

În bijuterii nu se folosește aproape niciodată aurul pur, care este foarte moale, ci se folosesc aliaje ale aurului. Prin urmare, bijuteria va fi cu atât mai valoroasă cu cât cantitatea de aur din acestea este într-un procent mai mare.
Bijuteriile din aur trebuie să conțină marcaj cu numărul de karate. 24 de karate înseamnă un conținut de 100% aur, 18 karate – 75 la sută aur și 14 karate conține respectiv 58,5% aur pur.

De aceste considerente se ține cont la achiziționarea de bijuterii de lux, dar și la revânzarea lor ulterioară. În prețul de revânzare vor întra și manopera bijuteriei, adică originalitatea și măiestria bijutierului.

Recomandarea experților în economisire este să achiziționați bijuterii cu o cantitate de aur cât mai mare, sau a lingourilor din aur 100% aur pur. În aceste condiții trebuie să ținem cont de prețurile pieței secundare a bijuteriilor, aurul menținându-și o cotă înaltă și la revânzările ulterioare.

O altă modalitate de economisire sunt diamantele. Cele mai importante criterii de apreciere în cazul diamantelor sunt: claritatea, culoarea, karata și tăietura diamantului. Acesta din urmă nu se referă la formă (pară sau ovală), ci la simetrie, proporție și gradul de șlefuire. Această din urmă trăsătură afectează strălucirea și luminozitatea diamantului.

Platina, deși mai scumpă pe piața primară a bijuteriilor, pentru că este un metal dur care se prelucrează mai greu, nu-și menține valoarea ridicată pe piața secundară, la fel ca aurul, dar poate fi de asemenea o investiție bună pe termen lung.
Mai sunt apreciate bijuteriile realizate de bijutieri celebri sau vândute de către branduri mari, acestea au o valoare ridicată de piață, chiar și atunci când nu sunt executate din cele mai prețioase metale.

Iată câteva repere, cinci exemple de investiții in bijuterii de lux de la care să începeți o analiză a unei potențiale investiții. Prețul celor mai dezirabile bijuterii vintage au crescut cu 80 la sută în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de Art Market Research.

Bijuteriile Art Deco 

Cele mai spectaculoase reapariții sunt bijuteriile Art Deco. Acest stil a apărut în Franța înaintea primului război mondial și a fost popular în special în perioada anilor 1920 – 1930. El este reprezentat de modernitate, funcționalitate, glamour și eleganța.
IMG_4546-640x800

De exemplu această bijuterie de lux cu diamante și rubine din perioada Art Deco din aur și platină de 14 karate are un un însemn personalizat încărcat de povestea unei relații de iubire “A ma cherie, 14-5-48”. O parte importantă din valoarea unei bijuterii o constituie tocmai istoricul, povestea ei. Poate fi un frumos cadou oferit unei persoane dragi sau o investiție profitabilă în timp, având și calitățile căutate: aur 14 karate, diamante, istoric și poveste, tăietură veche. Puteți admira această bijuterie aici.

Belle Epoque

5e044146574aefbbe299f359a4a4b140Un alt tip de bijuterii de lux populare sunt cele în stilul Belle Epoque. Această eră a frumosului cuprinde anii de după războiul franco-prusac din 1871 și Primul Război Mondial. Un timp al bijuteriilor fine și imponderabile lucrate frumos din metale prețioase din platină sau diamante.

Bijuteriile Belle Epoque sunt caracterizate prin feminitate, împodobirea cu zorzoane, aur emailat cu motive cu dragoni și roze. Broșa din imagina alăturată din aur, argint, email și diamante datează din 1910. Concepută în smalț roz, cu accente de mină veche și trandafir, în platină și aur de 18k galben. Spatele acestei mini-capodopere conține o gravură elegantă înfoliată în aur galben.

Art Nouveau

Art Nouveau, un curent care a luat amploare mai ales după primul război mondial vine cu o notă de erotism ca o declarație de revoltă artistică împotriva Erei Victoriene. Noul look controversat avea ca figură centrală formele sinusoide feminine și motive stilizate botanice.

IMG_9861-640x800

Acest colier Art Nouveau din imaginea din dreapta din aur de 14 karate, argint și diamante cu tăietură veche tip rozeta are următoarele atuuri: culoarea diamantului H și claritatea Vs2 – SI1 – recomandate pentru strălucire și incluziunile vizibile cu ochiul liber. Când privim cu lupa un diamant pentru a-l include în portofoliul de investiții trebuie să mai fim atenți la culoarea acestuia. Experții recomandă să alegem diamante cu tăieturi bune și cu culoarea G sau H. Acest colier poate fi admirat aici.

Stilul Baroc

Stilul baroc a influiențat anii 1600 și a fost consacrat în pictura lui Michelangelo. Este un timp al plăcerilor puse pe primul loc, printre care și plăcerea de a etala cele mai opulente bijuterii. La realizarea bijuteriilor baroce se foloseau pietre noi prețioase, iar sursele de inspirație erau motivele arabe și abundența de flori și simetrii. Ajuns ulterior în Franța, barocul capătă accente exuberante și opulente, exprimând răsfățul.

Această perlă barocă, placată cu smalț pe o broșă diamantată datează din anii 1900. Motivul floral stilizat, decorat cu o perlă barocă, de culoare gri deschis, cu tonuri de pastel, și cu 4 perle mai mici în nuanțe de negru și auriu, înconjurate de sculpturi cu diamante tăiate și frunze de email placate, montate în aur de 18 karate.

Prețul bijuteriilor din aceste epoci au crescut cu peste 90 la sută începând cu anii 2006. Astfel un colier Art Deco sau Belle Epoque cotat acum 10 ani la 2000 de euro, acum pot fi vândute la un preț aproape dublu.

Concluzie

Investițiile în bijuterii  de lux vă pot asigura conservarea valorii, un preț dublu față de cel de achiziție în cazul bijuteriilor vintage cu istorie și poveste. De asemenea, în cazul bijuteriilor din aur și diamante e bine să știm să descifrăm caracteristicile acestora: cantitatea de aur pur, luminozitatea și culoarea diamantului, claritatea și tăieturile lor.

Investind în in seturi de bijuterii fie pentru valoarea lor monetară sau pentru cea emoțională, trebuie să reținem următorul lucru: cumpărați mai ales bijuterii frumoase care să vă spună povestea stilului vostru personal. Acesta își vor păstra valoarea lor intrinsecă în timp dincolo de valoarea lor monetară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *