Dacă nu cumva trăiești într-un cătun din vârf de munte, fără acces la internet și izolat de restul lumii, atunci sigur ai auzit în viața ta până acum despre lucruri, haine și, mai ales, despre bijuterii hand made, adică bijuterii lucrate manual. Le vezi la târguri de bijuterii artizanale, de artă, le vezi purtate de fete și femei curajoase și excentrice, care apreciază bijuteriile unicat și știu să prețuiască micile obiecte de artă care ies din mâinile meșteșugarilor iscusiți din zilele noastre. De ce iubim bijuteriile lucrate manual?
E simplu, acestea sunt, desigur, bijuterii în serie mică sau, cel puțin, limitată, de obicei unicat și confecționate din materiale inedite chiar de către meșteșugari. Conform liniilor directoare ale Comisiei Federale de Comerț a Statelor Unite, pentru ca bijuteriile să fie încadrate drept sau numite „lucrate manual” în Statele Unite, munca trebuie făcută exclusiv prin puterea manuală sau să fie ghidată manual. Asta înseamnă că bijuteriile pot fi făcute folosind burghie, strunguri sau alte mașini, dar acestea trebuie să fie ghidate de mâna omului.
Scurt istoric al bijuteriilor lucrate manual
Deci handmade înseamnă oposul bijuteriilor de serie pe care le găsim în magazinele de prin mall-uri. De fapt, bijuteriile au fost de la începuturi speciale și scumpe tocmai pentru că puțini erau cei care le puteau confecționa și pentru că materialele din care acestea erau confecționate erau foarte scumpe: aur, argint, perle, diamante, rubine, smaralde, câte și mai câte pietre și cristale magice cu puteri supranaturale.
De aceea, puțini erau și cei care și le puteau permite. Timp de secole la rând, cam până la revoluția industrială de la finele secolului al XIX, bijuterii își puteau permite doar clasele înstărite, care aveau destui bani și destulă putere cât să-și cumpere cele mai frumoase bijuterii handmade, de la cele mai celebre ateliere de bijuterii din lume.
Odată cu revoluția industrială a aburului și apariția unor noi clase sociale în lume, inclusiv industria bijuteriilor s-a automatizat din ce în ce mai mult. Sigur, a durat sute de ani pentru ca și clasele sociale de mijloc și lower-middle class să-și permită bijuterii lucrate manual. Odată cu avansul tehnologic, bijuteriile, chiar și cele din materiale scumpe, au putut fi obținute la scara industrială, prețul lor scăzând și devenind din ce în ce mai accesibile. Acest fapt a readus bijuteriile lucrate manual în atenția claselor sociale mai bogate, care și-au dorit dintotdeauna să se distingă și să se delimiteze de restul.
Acesta este motivul principal pentru care bijuteriile handmade nu au fost niciodată într-un con de umbră, indiferent de cât teren au luat pe parcursul secolului al XX-lea bijuteriile de serie, produse în milioane de exemplare în fabricile din întreaga lume, pentru a fi apoi vândute la scară largă unei populații ahtiate după cumpărături. Bijuteriile lucrate manual au, mai mult suflet și mai multă originalitate. Ele sunt piese unice sau care fac parte din serii foarte limitate, care au fost create cu grijă de un artist care, cu îndemânare și dedicând mai mult timp decât fabricile, și-a dat toată priceperea și talentul pentru a le realiza.
În epoca consumerismului, bijuteriile lucrate manual ies în evidență
În epoca consumerismului, riscăm de multe ori, mai ales în marile aglomerări urbane, să semănăm prea mult unii cu alții. Ne îmbrăcăm de la aceleași magazine, ne cumpărăm bijuterii din aceleași locuri, urmăm aceleași trenduri și ne mișcăm în aceleași spații. Cumpărăm multe bijuterii de serie pentru că au preț accesibil în magazine și se rup repede. Dar, când vrem cu adevărat să ieșim în evidență, căutăm târgurile de artizani, de meșteri și meșteșugari care, cu dedicare și iubire, creează bijuterii unice, cu suflet, care ies în evidență într-o mare de roboței ce întârzie la serviciu.
Mașinile pot continua să fabrice bijuterii chiar și după ce designerul a plecat. Bijuterii realizate manual sunt diferite. Producătorii și artizanii pot crea doar un număr finit de piese în cariera lor de designer. Deținerea unei bijuterii realizate manual înseamnă că probabil aveți o ediție limitată care vă oferă un sentiment de exclusivitate. Amintiți-vă, bijutierii s-ar putea retrage oricând de pe piață, făcând imposibilă obținerea altui obiect gândit și creat de ei.
Sufletul bijuteriilor lucrate manual
Ți s-a întâmplat vreodată să mergi pe stradă și să privești cu plictis în jurul tău, sătul(ă) de aceleași uniforme ale semenilor tăi? și, când mergeai așa dezolat, să vezi dintr-o dată câte o broșă, niște mărgele sau niște cercei colorați, care parcă au suflet și ies în evidență? Mie cu siguranță mi s-a întâmplat așa ceva și m-am bucurat tare mult. Bijuteriile lucrate manual au pentru mine efectul pe care îl au în Inception zarurile pentru personajul principal: mă asigură că sunt, totuși, într-o lume reală, într-un univers autentic, în care imaginile pe care le văd sunt mai mult decât holograme, mai mult decât niște iluzii.
Bijuteriile hand made aduc în ținuta celui sau celei care alege să le poarte o tușă de artă, un fel de energie aparte, prin simplul fapt că sunt create de un om și nu de o mașină. Acest detaliu se vede de fiecare dată, indiferent de cât de mică sau de mare e bijuteria lucrată manual pe care o alegi.
Bijuterii lucrate manual – mai originale și mai vii
Fiindcă e vorba de obiecte create integral de mâna omului, bijuteriile lucrate manual preiau ceva din energia celui care le face, iar asta se observă cu ochiul liber. Bijuteriile lucrate au ceva unic, numai al lor, și nu e vorba doar de materialele din care sunt create, de culori, de dimensiuni și modele. E mai mult decât atât.
Cum purtăm bijuterii lucrate manual?
Când purtați bijuterii lucrate manual, sunteți parte din povestea pe care producătorul sau artizanul le spune prin munca pe care o fac. Fiecare artist are un motiv unic pentru care creează bijuterii. Modelele lor trimit un mesaj. Poate doar tu știi adevăratul sens din spatele bijuteriilor pe care le porți și, uneori, poate chiar simți legătura dintre tine si persoana care la creat.
Bijuteriile lucrate manual pot fi purtate și de școlărițe, dar și de femei mature, care-și doresc să aducă o tușă de autenticitate unei ținute obișnuite de birou. Poartă bijuterii lucrate manual cu mândrie și cu încrederea că ele îți vor aduce stropul de unicitate de care ai nevoie ca să te simți de milioane.
Sursă imagine. Pixabay.com