Logodna, ce tradiție minunată și sursa unor șiroaie de lacrimi de fericire. În momentul în care bărbatul știe că și-a găsit aleasa, cel mai firesc pas este să îngenuncheze în fața ei și să-i ceară inima cu un inel de logodna. Acesta reprezintă simbolul dragostei dintre ei. Și cum să nu trezească emoții faptul că persoana iubită vrea să fie acolo pentru totdeauna?
Dar cum a ajuns inelul de logodnă să fie atât de important în uniunea unui cuplu și cum îl poți alege pe cel perfect pentru jumătatea ta? Descoperă toate informațiile de care ai nevoie în rândurile care urmează.
Semnificația unui inel de logodna
Inelele de logodna nu au avut încă de la început semnificația unei promisiuni sau a unei propuneri. Și nici măcar nu au fost confecționate din metale și pietre prețioase.
Se crede că această tradiție provine dintr-un obicei roman din antichitate. Soțiile purtau inele de fildeș, os, silex, cupru sau fier, iar inelul semnifica un fel de contract pe care soții îl încheiau. Departe de a fi un gest romantic, dăruirea unui inel afirma iubirea și ascultarea reciprocă, dar și proprietatea.
Abia în perioada modernă a Romei, inelele au început să fie confecționate din aur și să fie oferite în dar dintr-un soi de romantism.
Inelul de logodnă a primit un sens oficial pe la mijlocul secolului 9 chiar din partea Papei. Acesta ar fi declarat că un inel de logodna reprezenta intenția unui bărbat de a se căsători și era oferit ca o promisiune. Tinerii de atunci nu aveau relații de lungă durată și nici nu coviețuiau o anumită perioadă ca acum. Așa că atunci când doi tineri se iubeau, dar nu puteau fi împreună pentru o vreme, prin dăruirea unui inel, iubitul își lua un angajament. Angajamentul de a-i fi devotat fetei. Desigur, doar cei din familii înstărite își permiteau asta.
Simbolul infinitului, la fel ca și iubirea dintre doi oameni
Da, în prezent aproape că nu există cerere în căsătorie fără un inel de logodna. Forma lui are legături ancestrale și se crede că este simbolul infinitului. Până la urmă, asta își dorește orice cuplu, dragoste și înțelegere infinită.
Unele femei își doresc asta atât de mult, încât ajung să-și viseze inelul și momentul logodnei. Bătrânii din popor care tălmăces visele vin și cu o explicație pentru fetele care se întreabă ce înseamnă sa visezi inel de logodna. Într-adevăr, acesta este un semn că urmează să stabilească o relație foarte trainică și împlinirea unei dorințe.
Pe ce mână se pune inelul de logodnă?
Dacă te-ai întrebat pe ce mana se pune inelul de logodnă sau de ce există o regulă, iată care este explicația. Practica modernă pentru majoritatea popoarelor este ca inelul de logodnă și apoi verigheta se poartă pe inelarul mâinii stângi. Adică pe cel de-al patrulea deget. Asta ne duce cu gândul la o tradiție veche, ce aparține egiptenilor. Ei aveau convingerea că există o venă ce pornește din acest deget și care se conectează direct la inimă și pe care au și denumit-o vena dragostei.
Desigur, este o versiune romanțată. Multe alte popoare, de exemplu, fie poarta inelul pe mâna dreaptă, fie pe degetul arătător. În alte culturi, precum cea suedeză, chiar și bărbații poartă un inel de logodna.
Evident, fiecare cuplu este unic și poate purta acest simbol al promisiunii după cum simte.
Inel de logodna – o mică istorie
Forma cea mai populară de inel de logodna, așa cum îl știm noi astăzi este cel cu diamant. Însă acest model a fost popularizat abia începând cu secolul 15 de către arhiducele Austriei, Maximilian. Fiind foarte îndrăgostit de iubita sa Maria de Burgundia, a vrut ceva cu adevărat unic. Așa că a comandat primul inel de logodna cu diamant înregistrat până atunci în istoria bijuteriilor imperiului.
Acest lucru a pornit un adevărat trend în rândul aristocrației și nobilimii europene care a adăugat în colecția lor de bijuterii și inele de logodna cu diamante.
Câteva sute de ani mai târziu, în epoca victoriană, cunoscută pentru romantismul detaliilor, simplitate nu a fost nicicum un cuvânt definitoriu. Pe lângă aceste diamante, la inelele de logodnă s-au mai adăugat și alte pietre prețioase și mici ornamente metalice.
Însă perioada de glorie a diamantului a fost ceva mai recent, la finalul anilor 40. De Beers, una dintre cele mai mari companii de extracție a diamantelor din lume a venit pe piață cu sloganul: „A Diamond is Forever”. Diamantele sunt pentru totdeauna. Exact așa cum se presupune că ar trebui să fie și iubirea dintr-o căsnicie.
Tocmai pentru că este o piatră prețioasă durabilă și cu o claritate atât de mare, diamantul a devenit simbolul profunzimii angajamentului pe care și-l iau doi oameni.
Cele mai frumoase inele de logodna
Dincolo de semnificația romantică, inelul de logodnă este o bijuterie care trebuie să fie de bun gust și ușor de purtat. Cu siguranță persoana iubită va simți nevoia să îl privească mereu și se va lăuda cu el. De regulă, prima opțiune este inelul de aur. Până la urmă galbenul este culoarea zeilor și aurul a fost mereu un semn al prosperității. Însă chiar și un inel de logodna argint poate fi pe placul ei. Mai ales dacă are o lucrătură fină și o piatră frumoasă. Nu ar trebui să te mire faptul că unele persoane găsesc mai atrăgător argintul decât aurul.
Așa cum spuneam, inelul cu diamante rămâne o variantă clasică, ce va fi mereu în topul preferințelor.
Dar nici aici treaba nu este chiar așa de simplu, căci diamantele sunt bijuterii complexe, exact așa cum sunt și femeile. În alegerea inelului cu diamant perfect trebuie să ții cont de claritatea acestuia, de taietura pietrei și de numărul de karate sau chiar de culoare.
Una dintre cea mai populare tăieturi este cea rotundă. Aceasta este extrem de strălucitoare datorită celor 58 de fațete care împart piatra și care maximizează dispersia naturală a luminii
Dar pe lângă asta, mai ai încă alte 7 tipuri de astfel de tăieturi, din care doar una se potrivește cu adevărat jumătății tale.
Cele mai populare forme ale diamantului pentru inele de logodna
- Tăietura prințesă
Se distinge prin marginile sale perfect drepte și are o strălucire unică. Acesta poate fi pătrat sau dreptunghiular și adesea poate avea o mică tentă de roz pal, vizibilă în special la colțuri.
Sunt ideale pentru femeile hotărâte, care știu cu adevărat ce-și doresc de la viață.
- Tăietura ovală
Cât de frumos pune în evidență acest inel niște degete delicate! Tăietura este una fină, nobilă, și care permite luminii să dea o strălucire incredibilă inelului.
Dacă partenera ta este o femeie elegantă și uneori nostalgică, acest tip de inel de logodnă i se potrivește perfect. Poți găsi chiar un model de inel de logodna vintage cu o astfel de formă.
- Tăietura Marquise
Inelele de logodnă ce acest fel pot părea puțin extravagante, dar se potrivesc de minune femeilor cu o personalitate aparte. Piatra poate fi dispusă atât de-a lungul degetului, cât și de-a latul.
- Tăietura pară
Are o formă de lacrimă, ușor ascuțită la unul din capete. Tocmai din acest motiv creează și impresia subțierii degetului. Este o piatră potrivită pentru o femeie modernă și care ține pasul cu moda.
- Tăietura inimă
Oh, acest simbol al romanticilor incurabili. Datorită acestei tăieturi ceva mai greu de obținut, un inel cu piatră în formă de inimă este o alegere distinsă.
- Tăietura pernuță
Se numește așa datorită formei sale pătrate, dar cu margini rotunjite. Datorită fațetelor mari, acest tip de diamant are o strălucire limpede. Astfel, se potrivește de minune unei femei foarte încrezătoare în forțele proprii și cu tocurile bine înfipte în pământ.
- Tăietura emerald
Poate că pare cel mai puțin romantic model dintre toate, însă are un efect optic unic. Tot unică și curajoasă este și femeia care îl va purta.
Reține! Aceste forme sunt valabile și pentru restul pietrelor prețioase sau semiprețioase.
Cât de prețios să fie un inel de logodna?
Ne căsătorim cu persoana iubită cu tot cu imperfecțiunile pe care le are.
Dar știai că, la rândul lor, și diamantele pot avea imperfecțiuni naturale? Acestea nu sunt nimic altceva decât niște corpuri străine sau pete. Desigur, nu sunt de dorit pentru că vor strica aspectul bijuteriilor.
Cele mai apreciate și mai scumpe diamante sau pietre prețioase în general sunt cele fără imperfecțiuni vizibile, adică de tip FL sau IF.
Următoarele, în ordinea purității lor, sunt cele de tip VVS1/VVS2, VS1/VS2, SI1/SI2, și I1/I2/I3.
Alte pietre care s-ar putea să-ți încânte doamna mai mult decât un diamant
„Arată-mi pietroiul!” Probabil știi celebra replică din filmele americane, când fata proaspăt logodită le dă vestea prietenelor ei.
Acest lucru s-a cam schimbat în ultimii ani, iar preferințele în materie de inele de logodnă cu diamant s-au diversificat. Da, sunt încă primele în topul preferințelor, însă tot mai multe femei își doresc bijuterii unice, cu personalitate. Să nu uităm de uimitorull inel de logodnă cu safir albastru pe care l-a primit Kate Middleton, inel ce a fost a prințesei Diana. Sau de inelul unic cu design floral și rubin al lui Katy Perry.
Știai că poți găsi o gamă foarte variată de inele de logodna superbe cu pietre prețioase care nu sunt diamante sau chiar semiprețioase?
Ba mai mult, designerii de bijuterii propun an de an modele splendide, inspirate din cele mai populare stiluri din istorie:
De inspirație Art Deco sau Art Nouveau
Sunt acele inele cu un aspect geometric și chiar ușor masive. Acestea sunt decorate cu mai multe tipuri de pietre și pot avea chiar o combinatie de materiale. Aur galben cu aur alb, de exemplu. De regulă au o piatră mare, în mijloc, adică un smarald sau un rubin și mai multe pietricele mici de alt tip, care o înconjoară.
În stilul Edwardian
Vorbim de seturi de bijuterii cu forme dantelate și multe detalii fine. Acestea au o delicatețe și o feminitate aparte. Multe sunt decorate cu safir, o piatră foarte populară în acea perioadă. Aceste tipuri de inele de logodna sunt atipice și doar faptul că sunt purtate pe degetul inelar trădează semnificația lor.
De inspirație victoriană
Este epoca perlelor și a inelelor fine, dar care sunt de fapt adevărate capodopere. Un inel de logodna de inspirație victoriană ar trebui să fie constituit din mai multe pietricele și să aibă un aspect ușor romantic. Și acestea au un element central precum o piatră din opal, safir sau smarald și încă un rând de diamante.
De ce trebuie să ții cont atunci când alegi un inel de logodna?
Preferințele persoanei iubite
Ne referim aici la tot ceea ce o alcătuiește pe ea ca persoană. Totodată, analizează-i și preferințele generale pentru bijuterii. Sunt masive, colorate și cu tot felul de detalii, sau micuțe și subtile? Preferă argintul sau aurul? Crezi că i s-ar potrivi un inel de logodna aur alb, galben sau roz? Deja ai răspunsul pe jumătate.
Bugetul realist
Inelul de logodnă și verigheta sunt cam singurele bijuterii pe care le avem sau ar trebui să le avem pe viață. Da, este o investiție care merită. Chiar și așa, este important să ții cont de un buget realist atunci când cauți inelul perfect.
Dacă te întrebi cât costă un inel de logodnă, ei bine prețurile sunt variabile. Depinde din ce material este confecționat, câte carate are, cu ce piatră este decorat și de dimensiunea lui. Astfel, prețurile variază între câteva sute de lei până la câteva mii de lei sau chiar mii de euro. Mai ales dacă aparține unui designer celebru.
Însă nu toate inelele trebuie să coste mii de euro. Poți găsi inelul perfect acolo unde te aștepți mai puțin și să coste chiar sub 1000 lei.
De reținut
Nu uita, însă ce contează cu adevărat la final este faptul că inelul trebuie să o reprezinte. Ce dovadă mai mare de iubire poate primi o femeie decât faptul că partenerul o vede și o cunoaște în totalitate? Să nu uităm nici de stilul minimalist. Acele inelașe subțiri și cu o piatră foarte discretă, care sunt la tot mai mare căutare. Poți alege oricând un astfel de inel de logodnă cu verighetă atunci când știi partenera ta mizează pe simplitate.
Sursă imagine reprezentativă: unsplash.com