Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Rubin – Piatra prețioasă mai iubită decât diamantul

piatra pretioasa rubin

Culoarea seducătoare a unui rubin te trimite cu gândul la inimioare, trandafiri sau orice alte simboluri ale iubirii și pasiunii. Știai însă că în cultura indiană, rubinul este cunoscut drept regele pietrelor prețioase, fiind considerat mai valoros decât un diamant? Piatra prețioasă rubin a fost și este printre cele mai căutate și apreciate pietre prețioase din istorie.

Iar la capitolul rubin vs diamant, piatra roșie a câștigat de multe ori. Numit ratnaraj  în sanscrită veche, adică „regele pietrelor prețioase”, rubinul a fost considerat un simbol al curajului, alungând nenorocirile din calea purtătorului. Așadar, nu a avut întotdeauna o conotație romantică, ci culoarea roșie a fost mai degrabă asociată cu războiul. De aceea, pietrele de rubin au împodobit regalitatea din întreaga lume. 

În prezent, tradiția modernă asociază aceste pietre prețioase cu simbolul dragostei, ceea ce a determinat și creșterea prețului. Acestea dețin cel mai mare preț pe carat în comparație cu toate celelalte pietre colorate, în afară de diamantul roz. Descoperă în continuare aproape totul despre rubin, adică de ce este atât de apreciat și care este motivul pentru care piatra prețioasă rubin are un preț ridicat. 

Ce este piatra prețioasă rubin?

piatra prețioasă rubin

Într-un articol anterior vorbeam despre o relație de „rudenie” între rubin și safir, asta pentru că aceste două pietre provin din același mineral. De fapt, culoarea roșie este singurul aspect care separă aceste două pietre prețioase una de cealaltă la nivel de caracteristici.

Așadar, rubinul este varietatea roșie a corindonului mineral (oxid de aluminiu), culoarea sa fiind o consecință a moleculelor de crom în timpul formării cristalului. Aceste pietre pe care noi le purtăm azi în bijuterii s-au format în scoarța terestră de-a lungul a milioane de ani. 

Majoritatea rubinelor din lume au fost extrase timp de secole atât din zona Mozambic, cât și din Myanmar (Birmania). Surse semnificative au mai fost descoperite și în alte țări precum Thailanda, Australia, Cambodgia, Afganistan, Brazilia, Namibia, India, Japonia și Columbia. 

Dintre toate acestea, se spune că rubinele din Myanmar sunt cele mai fine și mai valoroase, ceea ce a dus la o exploatare de multe ori abuzivă a zăcămintelor și la exportări ilegale. 

Caracteristici și proprietăți Rubin

piatra prețioasă rubin
Sursă imagine: thediamondstore.co.uk
  • Rubinele sunt considerate pietre prețioase de elită, alături de diamant, safir, smarald și ametist; 
  • Rubinul este a doua cea mai dură piatră prețioasă naturală după diamant, fiind la egalitate cu surata sa, safirul. Aceasta are o valoare de 9,0 (din 10) pe scara Mohs a durității minerale;
  • Culoarea specifică rubinului este roșu aprins, însă această piatră are în mod natural mai multe variațiuni de culoare și nuanțe secundare de roz, portocaliu, violet și maro;
  • Rubinele de cea mai bună calitate sunt cunoscute sub numele de rubine birmaneze; 
  • Rubinele ne trimit adesea cu gândul la dragoste și la relații, dar, în mod tradițional, ca semnificație, acestea sunt cunoscute ca un simbol al armoniei, încrederii și succesului. Totodată, se crede că rubinul poate fi folosit ca un talisman pentru a ne feri de tristețe.
  • Rubinul este piatra de naștere pentru iulie și una din pietrele prețioase pentru zodia Berbec; 
  • Rubinele sunt supuse la cele mai multe tratamente decât aproape orice altă piatră prețioasă, astfel încât să se potențeze culoare și strălucirea pietrei ce urmează să fie folosită în scop comercial sau pentru umplerea fisurilor. Există pe piață și câteva rubine de înaltă calitate care nu au fost tratate, fiind aproape perfecte de la natură, dar, bineînțeles, au prețuri pe măsură;
  • Majoritatea rubinelor naturale conțin imperfecțiuni, inclusiv impurități de culoare. Uneori, acestea pot fi sub forma unor incluziuni de tip ace de rutil denumite „ace de mătase”. Tocmai aceste imperfecțiuni joacă un rol important în detectarea rubinelor artificiale. 

Rubin natural preț și valoare

Rubinele nu sunt ieftine, asta este o certitudine. Pe lângă asta, prețul lor se stabilește pe baza unor criterii de calitate standardizate. De aceea, poate varia foarte mult între câteva sute și câteva mii sau sute de mii de dolari. De exemplu, rubinele care provin din zona de exploatare Mogok din Birmania tind să atingă cele mai mari sume datorită culorii lor roșii vii și saturate. 

  • Rubinele pot costa de la 10 dolari pe carat până la peste 100.000 de dolari pe carat, în funcție de cei 4C. 
  • Rubinele de calitate fină sunt unele dintre cele mai scumpe pietre prețioase, prețul record fiind de peste 1.000.000 de dolari per carat. 

Apoi, un alt element care poate modifica prețul final al unei nestemate este tăietura (cut). În general, rubinele cu tăieturi octogonale, rotunde și pătrate sunt mai scumpe decât cele cu tăieturi ovale sau pernițe. Rubinele cu forma pară sau marchiz sunt, de obicei, mai ieftine.  

piatra prețioasă rubin
Sursă imagine: helloring.net

Cum se stabilește calitatea rubinelor?

Rubinele impecabile sunt extrem de rare, însă în cantități mici, incluziunile de rutil pot chiar îmbunătăți culoarea pietrei prin dispersarea luminii în întreaga piatră. Dincolo de asta, însă, rubinele sunt clasificate în principal după culoare, tăietură, carate și origine.

La fel ca în cazul diamantelor colorate, culoarea este cel mai important factor determinant în ceea ce privește valoarea sa. Evident, cele mai de dorit sunt rubinele roșii pure, care poartă numele de „pigeon blood”, adică sânge de porumbel în traducere, dar și rubinele cu o nuanță secundară purpurie.

Culoarea

piatra prețioasă rubin

Cuvântul rubin provine de la termenul latin ruber, care înseamnă roșu, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Există trei aspecte ale culorii unui rubin care sunt luate în considerare și care alcătuiesc o scară a valorii:

  • Nuanța – se referă la culoarea rubinului așa cum o vedem noi; 
  • Saturația – determină vizibilitatea culorii, de la deschis la închis; 
  • Puritatea culorii – posibilitatea de a exista umbre ale unor culori secundare cum ar fi roz, violet și portocaliu.

Spectrul de culori pe care îl poate avea piatra prețioasă rubin variază de la un roșu sângeriu profund și bogat, până la o nuanță mai deschisă, aproape rozalie, ușor de confundat cu diamantul roz. Evident, cu cât rubinul este de un roșu mai închis, cu atât este mai valoros.

Dincolo de asta, există și o serie de cerințe specifice privind saturația unui rubin pentru ca acesta să fie considerat o piatră de calitate superioară. El trebuie să îndeplinească anumite standarde pentru a se încadra în categoria rubinelor roșii, în caz contrar este etichetat ca fiind un safir roz. De altfel, diferențierea dintre cele două tipuri, rubine și safire roz, este un concept relativ nou și există multe controverse în jurul acestui subiect.

Claritatea

Claritatea joacă, de asemenea, un rol important în stabilirea valorii unui rubin. Pietrele clare se vor vinde la prețuri foarte mari, dar, pe de altă parte, rubinele fără incluziuni de rutil pot trezi suspiciuni. Probabilitatea ca o astfel de piatră să fi fost supusă unui tratament în prealabil este foarte mare.

Rubine celebre în lume

  • O legendară vedetă de cinema era cunoscută pentru bijuteriile sale orbitoare rubine a fost Elizabeth Taylor. În 2011, un inel cu rubin de 8,24 carate ce a aparținut acesteia a fost vândut la licitație pentru 4,2 milioane de dolari.
piatra prețioasă rubin
  • O altă bijuterie celebră este inelul Harry Winston cu rubin de 30,99 carate și diamante;
  • Cel mai scump rubin descoperit vreodată este cunoscut sub numele de Rubinul Sunrise, cu o greutate de 25,59 carate. Acesta a fost extras din Myanmar și a fost vândut pentru suma uriașă de 30,42 milioane de dolari în mai 2015.
piatra prețioasă rubin
  • Unele dintre cele mai mari rubine din lume pot fi găsite la Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian din Washington D.C. Printre aceste pietre se numără și rubinul birmanez de 23,1 carate, montat într-un inel de platină cu diamante. 
  • Un alt rubin demn de remarcat este Liberty Bell Ruby, cel mai mare rubin extras de pe planetă. 
piatra prețioasă rubin

Dincolo de aceste celebrități, rubinul este o piatră prețioasă ideală pentru o gamă completă de bijuterii. Așadar, este o alternativă excelentă la diamante pentru inelele de logodnă sau adaugă strălucirea și exuberanța de care are nevoie orice femeie pentru a ieși în evidență la o ocazie specială. Poate fi purtat într-un colier scump și extravagant sau sub formă de cercei cercei de aur cu rubin vitage.

Desigur, pietrele mai mici pot fi transformate la fel de bine într-un pandantiv delicat, un inel cu rubin ca piesă statement sau cercei cu rubin stud pentru a fi purtate zi de zi.

Rubine naturale vs rubine artificiale

Rubinele naturale sunt mult mai valoroase decât cele sintetice pentru că sunt create de natură, fiind pietre cu particularități unice. Deși aceleași elemente chimice pot fi fuzionate în laborator pentru a crea o piatră cu același aspect, un produs sintetic rămâne totuși…un produs sintetic. Nu mai este considerat o minune a naturii. O rubin sintetic sau „de cultură” poate suplini o piatră prețioasă de rubin ca bijuterie în cazul în care îți dorești să arăți bine la o ocazie anume. Dincolo de asta, însă, rubinele naturale, la fel ca diamantele, sunt veșnice.

Din aceste motive, este important să știi pe ce dai banii și să recunoști un produs contrafăcut. Deci cum recunoști un rubin natural?

  • Rubinele naturale au imperfecțiuni cunoscute sub numele de cristale de rutil. Practic, aceasta este principala diferență dintre o piatră naturală și una creată în laborator, caracteristică ce se poate detecta și cu ochiul liber. 
  • Rubinele produse în laborator au fost dezvoltate pentru a fi cât mai fără cusur;
  • Dacă dai peste un rubin cu un nivel de claritate ridicat, dar la un preț accesibil, există șanse mari ca acesta să fi fost creat sau modificat de mâna omului;  
  • Dimensiunea unui rubin poate, de asemenea, să fie un indiciu. Pietrele de rubin natural sunt greu de găsit ca atare și foarte scumpe. Dacă un vânzător își oferă o astfel de piatră de dimensiuni mari, dar prețul pare prea bun ca să fie adevărat, înseamnă că așa este. 

Atenție, mai există încă un tip de rubin fals. Acesta poartă denumirea de spinel și este un cristal mineral ce are caracteristici asemănătoare, în special culoarea roșie, motiv pentru care este adesea confundat adesea cu un rubin.

Înainte de a face orice achiziție, cere un certificat care să ateste calitatea, originea și legalitatea pietrei. 

De reținut despre piatra prețioasă Rubin

Rubinele sunt adevărate minuni ale naturii, motiv pentru care sunt și foarte scumpe. Desigur,  nu toate rubinele trebuie să aibă proporții mari și nici nu trebuie să provină din locații atât de renumite și foarte solicitate precum Mogok. Chiar și cu un buget mai limitat, poți găsi piatra prețioasă rubin care se potrivește cel mai posibilităților tale. 

Cu toate acestea, caută furnizori de încredere. Prețul mic poate fi tentant, dar „îmbunătățirile” sintetice sunt larg răspândite.

Sursă imagine reprezentativa: diamondbuzz.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend