Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Granat – Piatra vitalității. Proprietăți, culori și simbolistică

granat proprietati

Știai că piatra granat a fost venerată de secole, nu numai pentru frumusețea sa, ci și pentru că se credea că are proprietăți magice și vindecătoare puternice? 

De exemplu, grecii antici considerau că această piatră semiprețioasă roșie este un dar de la Demetra, zeița fertilității și credeau că energia ei poate proteja femeile însărcinate în special în timpul nașterii. Ei bine, istoria granatului este una lungă și interesantă, ajungând până în timpurile noastre, fiind prețuită ca piatră superbă și durabilă pentru bijuterii. Datorită proprietăților sale, acest cristal are și numeroase beneficii pentru trup și suflet. 

Descoperă mai departe câteva lucruri foarte interesante despre granat proprietăți, câte tipuri de granate sunt și ce are această piatră de oferit. 

  • Valoare: piatră semiprețioasă;
  • Culoare: de la roșu intens până la verde; cel mai popular este granatul roșu
  • Duritate: 6.5 – 7
  • Strălucire: sticloasă
  • Simbol: prietenie, iubire, pasiune și putere
  • Granat piatra zodiei: Capricorn și Vărsător
  • Piatra lunii: Ianuarie 
  • Element: foc

Ce este granatul?

granat proprietăți

Pietrele de granat sunt asemănate cu semințele rodiei datorită culorii și a luciului sticlos. De aici își trage și numele. Se crede că numele său provine din cuvântul latin granatum, care înseamnă tocmai rodie (sau semințe de rodie). 

Dincolo de latura sa mistică, granatul este un grup divers de minerale de silicat care au aceleași caracteristici. Acestea se găsesc în rocile metamorfice sau igneice și s-au format de-a lungul a zeci de mii de ani la temperaturi și presiuni extrem de ridicate pe teritorii de pe întreg globul.

Piatra de culoarea roșu închis de textura vinului este cel mai popular tip de granat și a rezultat din combinații unice de fier și crom. Cu toate acestea, se găsește și în alte culori. Speciile cele mai rare sunt pietrele de granat albastru, verde vibrant sau granat incolor.  

Tipuri de Granat 

Piatra granatul vine în diferite culori, fiecare cu propriile energii și granat proprietăți asociate. Tot în funcție de culoare, acest mineral are mai multe subspecii: 

  • Hessonit – portocaliu până la maro-portocaliu;
  • Leuco-garnet – incolor;
  • Alamandin – roșu-portocaliu intens;
  • Melanit – roșu extrem de închis până la negru;
  • Pyrope  – roz pal până la roșu mediu; 
  • Rhodolit – roșu pal până la purpuriu;
  • Spesartit – galben portocaliu cu posibile irizații roșii;
  • Topazolit – galben sau galben auriu;
  • Grosular – galben-maroniu cu posibile irizații de verde deschis;
  • Tsavorit – verde până la verde smarald;
  • Uvavorit – verde;
granat proprietăți
Sursă imagine: diamondbuzz.blog

Caracteristici generale granat

  • Această piatră se găsește în peste 20 de soiuri diferite, identificate pe fiecare continent în parte;
  • Este foarte ușor de tăiat și prelucrat. Asta înseamnă că este o piatră semiprețioasă foarte versatilă pentru orice tip de bijuterii. 
  • Mineralul de granat are o duritate de 6,5 – 7,5 pe scara de Mohs, în funcție de specie, ceea ce înseamnă că poate fi ușor de zgâriat sau ciobit.
  • Pentru că are un indice de refracție ridicat, are o strălucire de sticlă, caracteristică foarte apetisantă pentru bijutieri; 
  • Cea mai comună și cunoscută culoare pentru granat este roșu închis. În lumina slabă, roșul devine atât de închis încât poate părea aproape negru, iar în lumină deschisă culoarea roșu intens devine mai clară;
  • Unele pietre de granat au incluziuni care fac parte din frumusețea pietrei în ansamblu și care îi conferă un aspect distinctiv; 
granat proprietăți
Sursă imagine: diamondbuzz.blog

Piatra granat preț și calitate

Costul unei pietre de granat variază mult în funcție de dimensiunea, tăietura, culoarea și claritatea acestuia. În general, însă, granatul este mai puțin costisitor decât multe alte pietre deoarece se găsește din abundență și se extrage relativ ușor. Totodată, pietrele de granat roșu sunt cele mai comune, așadar sunt și cele mai puțin costisitoare, în timp ce granatele albastre și verzi sunt cele mai scumpe.

Prețul mediu pe care îl poți plăti pe un carat de granat roșu este de 100 de dolari, iar un granat verde poate costa între 200 și 400 de dolari per carat. De aceea, multe tipuri de bijuterii cu granat reprezintă combinația ideală între buget modest și aspect spectaculos.

La polul opus, un granat albastru fără incluziuni poate costa chiar și 20.000 de dolari, așadar, nu este chiar tipul de piatră semiprețioasă pe care să o porți zilnic.  

Istorie și origini

Garnet stone așa cum se regăsește această piatră în textele istorice, a fost folosit încă de prin epoca bronzului. De exemplu, în cultura egipteană era prelucrat sub formă de mărgele pentru coliere. Adesea mai era folosită și ca material pentru a decora sculpturile sau mumiile faraonilor.

Piatra a fost foarte populară și printre romani și greci. De exemplu, în mitologia greacă antică, granatul a preluat simbolistica rodiei, fruct ce era adesea oferit ca dar al pasiunii. Se crede că asemeni inelului de logodnă, acesta era asociată cu dragostea eternă. 

Istoria recentă arată că pietrele de granat erau considerate îndeajuns de frumoase și strălucitoare încât să încrusteze bijuteriile persoanelor de viță nobilă. Foarte populare în epoca victoriană erau pietrele de granat de Boemia (actuală regiune din Cehia) și cele negre.

Totodată, valoroasele granate verzi au fost apreciate în special de țarii ruși. Chiar faimosul bijutier rus Gustav Fabergé (cunoscut pentru ouăle sale cu bijuterii) le-a folosit adesea în lucrările sale.

După revoluția industrială din Statele Unite i s-a acordat și un rol mai pământesc, de mineral industrial eficient în procese de polizare, tăierea cu jet de apă sau filtrare.

Din punct de vedere geografic, mineralele de granat sunt printre cele mai răspândite. Se regăsesc în multe regiuni din întreaga lume, dar vom enumera doar câteva mai îmbelșugate: Rusia, Republica Cehă, Afganistan, Tanzania, India, Thailanda, SUA și Brazilia. Dintre toate acestea, pietrele de cea mai bună calitate se găsesc în Africa de Est, în special în Tanzania și Kenya.

granat proprietăți
Sursă imagine: agta.org

În Madagascar a fost descoperit un depozit de granate albastre rare, fiind și singura sursă cunoscută până în prezent. 

Granat Semnificație

Pietrele de granat sunt un simbol al prieteniei și al încrederii. De aceea, pot fi un cadou grozav de oferit cuiva care a fost alături de tine, în semn de mulțumire. 

O semnificație ceva mai profundă este iubirea pasională, fertilitatea și forța vitală feminină. De aici derivă o serie de granat roșu proprietăți exploatate pentru a trata disfuncțiile sexuale la nivel energetic.

Granatul mai simbolizează și trăinicia unei iubiri chiar dacă partenerii sunt separați din motive care nu țin de ei. O astfel de piatră dăruită în astfel de momente este o promisiune a reîntoarcerii.

De-a lungul anilor, granatul a mai fost considerat și un simbol al păcii și al sănătății deoarece se consideră că energia lui este karmică. Altfel spus, binele făcut se întoarce atunci când porți această piatră.

La nivel astrologic, granatul este piatra lunii ianuarie și reprezentativă pentru zodiile capricorn și vărsător. Deoarece are o energie de foc, se mai potrivește și pentru zodiile Berbec sau Leu.

Granat proprietăți și utilizare

Asemeni majorității mineralelor create de energia pământului, și granatul are o serie de proprietăți vindecătoare și spirituale. 

Cum funcționează? Poți folosi piatra în ritualuri de vindecare cu cristale, în sesiunile de meditație spirituală sau s-o porți ca piatră semiprețioasă în bijuterii zi de zi. Vei observa cu siguranță multe schimbări pozitive și vei simți cum capeți o nouă forță și energie interioară benefică. 

Totodată, granatul a fost mult timp asociat ideea de putere, ceea ce îl face o piatră ideală pentru cei care caută să găsească echilibrul în viața lor sau să se vindece de traume emoționale. Doar plasarea unei singure pietre în casă poate ajuta la crearea unei atmosfere de vitalitate și protecție la nivel energetic.

La un nivel mai profund, marii șamani care practică meditația sau alte forme de vindecare spirituală cred că energia pietrei de granat ajută la stimularea amintirii vieților trecute.  

Beneficii metafizice

  • Granatul este considerat un talisman protector pentru călători și se crede că aduce lumină și speranță. Creștinismul prezintă această piatră sub forma unei reprezentări mistice ca singura lumină de pe Arca lui Noe;
  • Granatul roșu stimulează chakra inimii și aduce pasiune, vitalitate și loialitate;
  • Granatul portocaliu ajută la restabilirea echilibrului;
  • Granatul galben face minuni pentru redobândirea voinței și a motivației;
  • Granatul verde sau maroniu captează energia negativă dintr-o încăpere pentru a o curăța;
  • Granatul galben-auriu aduce un sentiment de fericire și pozitivitate și îmbunătățește creativitatea.

Beneficii fizice

  • Ajută la îmbunătățirea energia sexuale și a circulației sângelui; 
  • La nivel mental este utilă pentru vindecarea emoțională prin stimularea încrederii în sine și găsirea unei perspective pozitive;
  • Această piatră semiprețioasă poate fi folosită pentru a reduce nivelul de stres prin simpla purtare ca brățară sau colier

De reținut despre Granat proprietăți

Piatra semiprețioasă de granat este un adevărat talisman al iubirii și al vitalității. În plus, ai de unde alege, de la roșul său intens până la albastrul misterios. 
Dincolo de frumusețea sa, cu siguranță dintre toate aceste granat proprietăți și simbolistici poate rezona chiar cu tine. Dăruiește-o cuiva drag sau poart-o în bijuterii discrete. În orice caz, data viitoare când vei savura o rodie, cu siguranță îți vei aduce aminte de asemănarea pe care o are cu piatra semiprețioasă de granat.

Sursă imagine reprezentativă: lovetoknow.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend