Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Tot ce trebuie să știi despre diamantele colorate

Ce sunt diamantele colorate? Un diamant natural pur și perfect din punct de vedere chimic, structural este perfect transparent, și poate fi fie intens colorat și pur, fie total incolor. Cu toate acestea, în realitate, aproape nici un diamant natural nu este absolut perfect. Diamantele colorate naturale sunt extrem de rare. Raportul dintre diamantele incolore și diamante colorate este de 1 la 10.000. Pentru a fi mai clar, asta înseamnă că doar 0.0001% din diamantele care sunt exploatate sunt diamante naturale colorate.

Culoarea unui diamant poate fi afectată de impuritățile chimice și / sau de defectele structurale ale rețelei chimice de cristal. În funcție de nuanța și intensitatea colorării unui diamant, culoarea unui diamant poate fie să atenueze, fie să-i mărească valoarea.

De exemplu, majoritatea diamantelor albe sunt reduse în preț atunci când se poate detecta o nuanță mai pronunțată de galben, în timp ce diamantele în culori intense sau diamante albastre (cum ar fi Hope Diamond) pot fi extrem de valoroase. Dintre toate diamantele colorate, diamantele roșii sunt cele mai rare.

Un diamant colorat celebru & Lady Gaga

În 2019, cu ocazia decernării Oscarurilor, Lady Gaga și-a pe covorul roșu purtând la gât unul dintre cele mai scumpe, mai mari și mai frumoase diamante colorate din lume, aparținând casei de bijuterii Tiffany & Co. Bijuteria este veche de mai bine de 100 de ani și a fost purtată de numai 3 ori, prima oară de Audrey Hepburn în turneul de promovare a filmului care a consacrat-o, Breakfast at Tiffany’s.

Descoperit în minele de diamante Kimberley din Africa de Sud în anul 1877, diamantul a fost achiziționată de eminentul comerciant american de bijuterii Charles Lewis Tiffany un an mai târziu, pentru suma de 18.000 de dolari (tranzacția a fost considerată ca „regele diamantelor”, o etichetă pe care piatra  a păstrat-o până astăzi). Ulterior, piatra brută a fost transportată la Paris către gemologul Tiffany, Dr. George Frederick, care a tăiat piatra într-o pernă rotundă, de 128.54 carate cu 82 de fațete – 24 mai mult decât „tăietura strălucitoare” tradițională. Diamantul final este de peste un inch lățime, și aproape de un inch în lungime, iar culoarea sa galbenă și vie se crede că evocă o flacără arzând interiorul. Astăzi, diamantul este cotat la 30 de milioane de dolari.

Lady Gaga - diamante colorate

Gaga s-a îmbrăcat o rochie neagră, simplă, pentru a scoate în evidență bijuteria excepțională pe care a purtat-o.  Tochia ei a avut ceva în comun cu cea a lui Audrey Hepburn, din filmul Breakfast at Tiffany’s.

Culoarea diamantului este a doua cea mai importantă caracteristică a sa

Când vine vorba de diamante, de regulă, mai puțină culoare înseamnă o calitate superioară. În timp ce strălucirea este primul lucru pe care îl observați la un diamant, culoarea este a doua. Cu cât gradul de culoare este mai ridicat, cu atât culoarea este mai redusă și cu atât mai scumpă va fi piatra.

După tipul de tăietură al diamantului, culoarea acestuia este cea de-a doua caracteristică cea mai importantă de luat în considerare atunci când alegeți un diamant. Diamantele de cea mai înaltă calitate sunt incolore, în timp ce cele de calitate inferioară au culori vizibile, care se manifestă, de regulă, ca galben pal.

diamante colorate

Institutul Gemologic al Americii (GIA) califică culoarea diamantului pe o scară de la D (incoloră) la Z (galben deschis sau maro). D-Z diamante sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de diamante albe, chiar dacă cele mai multe diamante, inclusiv diamante de culoare H și diamante de culoare G, au diferite cantități de culoare.

Diamante incolore vs. Diamante colorate

Când culoarea este un lucru bun? Atunci când se referă la spectrul culorilor curcubeului – roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, roz, purpuriu și multe altele. Acestea sunt cunoscute sub numele de diamante colorate. Doar unul din fiecare 10000 de diamante posedă culoare naturală, iar cu cât culoarea este mai intensă, cu atât diamantul este mai rar și mai valoros. Diamantele colorate sunt clasificate pe o scară separată de culori și pot fi chiar mai valoroase decât diamantele albe.

În ce se fixează diamantelor colorate

Atunci când alegeți un material pentru a fixa un diamant colorat, cel mai bine este să alegeți un material care va spori culoarea naturală a diamantului. De exemplu, diamantele galbene sunt adesea fixate în aur galben, în timp ce diamantele roz arata cel mai bine atunci când sunt stabilite în aur roz.

tipuri de diamante colorate

Țările în care se găsesc diamante colorate

Angola este renumită pentru diamantele albe, incolore, de culoare albă, și diamante. Cu toate acestea, diamante pure galbene (aka diamante canari) și diamante maro pot fi, de asemenea, găsite.

Australia are cea mai faimoasă mină de diamante din lume – mina Argyle Diamond. Mina în în Rio Tinto, care a fost descoperită în 1979, este originea a aproximativ 90% din oferta mondială de diamante roz. Mai mult decât atât, calitatea și nuanța puternică pe care o parte din rozurile mineralizate din Argyle sunt recunoscute pe plan mondial. Argyle Tender, unde aproximativ 50 de diamante sunt vândute în fiecare an, a fost originea unora dintre cele mai renumite diamante colorate – diamante roz, violet, albastru și roșu sunt vândute pentru milioane. Cu toate acestea, în timp ce faima minei vine de la cele mai rare culori, se știe mai puțin că mina extrage o parte notabilă din diamantele brune din lume.

Borneo are în principal diamante maro și galbene, dar acolo pot fi găsite și diamante roz, albastre sau verzi.

Brazilia este destul de interesantă. Cele mai multe dintre diamantele colorate care se găsesc acolo sunt galbene și maro. Aceste diamante sunt, de asemenea, cunoscute pentru a avea fluorescență puternică, care le oferă o reflexie verzuie. Brazilia este, de asemenea, cunoscută pentru a produce diamante roșii ultra-rare, roz, albastre, verzi și roz intens.

Africa centrală are o producție relativ mică, dar printre culorile care pot fi găsite sunt diamante naturale negre și diamante galbene. Rar, dar totuși posibil de găsit în Africa sunt diamante roz, albastre și verzi.

Republica Democratică Congo este un producător puternic de diamante. Cu toate acestea, cele mai multe diamante care sunt exploatate acolo sunt diamante industriale de grad scăzut. Diamantele colorate care au fost descoperite ocazional au fost de culoare galben puternic, portocalii și maro de coniac, precum și combinații ale acestor culori – diamante galben- portocalii.

Industria minieră din Sierra Leone joacă un rol major în economia țării, iar porțiunea de export a diamantelor reprezintă aproximativ 46% din veniturile la export. Potrivit Wikipedia, În 2009, guvernul a înregistrat exporturi de 400,480 carate. Din care 143.620 carate au fost diamante industriale și 256.860 au fost diamante de calitate, pentru bijuterii – opusul situației din  Congo, unde mai mult de 80% din diamantele sunt de calitate industrială.

Diamantele galbene care sunt exploatate în mina Zimmi din Sierra Leone sunt extrem de rare și au practic destinată o categorie proprie – Zimmi Yellow Diamonds. Acestea sunt diamante galbene vii, cu o saturație puternică, ce nu seamănă cu nici un alt diamant galben. De fapt, diamante galbene, obișnuite, păreau palide lângă cele de la mina Zimmi. Și acestea sunt prețuri corespunzătoare, aproximativ 1,5 – 2 ori mai mare decât prețul „obișnuit” pentur un diamant galben-viu.

Pe piața bijuteriilor prețioase sunt mai multe tipuri de diamante colorate, ceea se înseamnă putem găsi culoarea perfectă.

Sursă imagine: unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend