Cruciuliță aur, inel infinity, brățări cu talismane. Le purtăm mereu și uneori le alegem din motive pur estetice. Dar știai că ești ceea ce porți? Cum adică, te întrebi. 

După cum ai observat, un lucru cu care ne mândrim foarte mult este că în buticul nostru cochet avem doar bijuterii unicat, create de bijutieri pasionați. Dar știai că le alegem și în funcție de semnificația lor și că încercăm să acoperim cât mai multe domenii simbolice? 

Oamenii au o tradiție îndelungată de a purta bijuterii pentru a-și simboliza credința și cultura, sau pe post de amulete pentru noroc și protecție, ori pur și simplu ca simbol al statutului. Dar fiecare piesă poate reprezenta aspecte importante ale vieții tale sau laturi ale personalității tale. De aceea, acest ghid te va ajuta să descoperi cele mai populare bijuterii cu simboluri și semnificația lor străveche și ascunsă.

De ce purtăm bijuterii cu simboluri

Obiceiul oamenilor de a purta bijuterii și accesorii datează din preistorie, iar primele piese au fost realizate din materiale naturale, cum ar fi scoici, oase de animale și pietre. Aceste forme timpurii de bijuterii erau adesea folosite în scopuri funcționale, cum ar fi fixarea hainelor sau împodobirea coafurilor. Cu toate acestea, pe măsură ce societatea a devenit tot mai complexă, bijuteriile au căpătat un rol mai simbolic și mai semnificativ.

Unul dintre cele mai vechi exemple de bijuterii simbolice este un set de mărgele găsite într-o peșteră din Maroc, care datează cu aproximativ 82.000 de ani în urmă. Arheologii cred că este posibil ca oamenii timpurii să fi folosit astfel de bijuterii pentru a-și exprima identitatea și statutul social. 

În prezent, oamenii moderni folosesc bijuterii simboluri pentru:

  • A-și arăta apartenența la un grup social sau cult;
  • Pentru a reprezenta credințele religioase; 
  • Pentru a marca tranziții sau etape importante în viață;
  • Ca amuletă sau talisman pentru noroc sau protecție;
  • Pentru a exprima o anumită identitate culturală;
  • Simbolul puterii – unele culturi sau familii din înalta societate încă au păstrat obiceiul de a purta anumite bijuterii cu blazon;

Cele mai populare simboluri în bijuterii

  • Inima;
  • Flori: trandafirul, crinul, trifoiul;
  • Copacul vieții
  • Animale: șerpi/dragoni, fluturi, păianjeni, pisica, bufnița, țestoasa, porumbelul, vulturul;
  • Ancora;
  • Coroane;
  • Chei/lacăte;
  • Cruciulițe;
  • Stele și semiluna;
  • Infinit simbol;
  • Cristale norocoase;

Acum, hai să explicăm pe rând semnificația acestor bijuterii cu simboluri. 

Ce semnificație au simbolurile din bijuterii

Crucea

Probabil cel mai purtat simbol universal al tuturor timpurilor este crucea. Aceasta a fost folosită în bijuterii pentru multe culturi și religii diferite. 

În creștinism, crucea este un simbol al răstignirii lui Isus Hristos și este adesea purtată ca simbol al credinței. Pe de altă parte, în alte culturi, crucea poate reprezenta echilibrul și armonia datorită celor patru axe ale sale care simbolizează cele patru direcții cardinale sau cele patru elemente (pământ, foc, aer și apă). 

Acest simbol este ușor de integrat în bijuterii mai ales ca pandantiv, sub formă de cruciuliță argint, cruciuliță aur alb sau cruciuliță aur damă

Inima

Un alt limbaj universal este iubirea și se crede că inima este locul unde se cuibărește acest sentiment. Așadar, purtând sau oferind bijuterii inimă, simbolul iubirii și afecțiunii, arată o anumit conexiune emoțională cu cineva fie în sensul romantic, cât și o dovadă de afecțiune între prieteni sau în familie. Un exemplu foarte bun pot fi acești cerceluși din aur pentru fetițe cu piatră roz, ca idee de cadou pentru fiica ta sau alt membru al familiei. 

Steaua

Dacă ne referim la poveștile biblice, steaua a avut un rol călăuzitor pentru magii care au descoperit ieslea unde s-a născut pruncul Iisus. De aceea, steaua este purtată în bijuterii ca simbol al speranței și călăuzirii sau ca protecție pe „drumul vieții”. În multe culturi, steaua este asociată și cu divinitatea sau viața de apoi. Este adesea purtată și ca simbol al visării datorită obiceiului nostru de a privi cerul înstelat. 

Un tip special de simbol stelar este Steaua lui David specifică poporului evreu. În ebraică, aceasta înseamnă „Scutul lui David” și arată că Dumnezeu guvernează și protejează oamenii din șase direcții: nord, sud, est, vest, sus și jos. Când este purtat ca un colier, este un semn al credinței religioase purtătorului.

Animale

Suntem înconjurați de ele și de multe ori ne împărțim viața în mod egal cu ele. Însă multe popoare străvechi au divinizat câteva specii de animale sau le-au acordat simbolistici divine. O parte s-au transmis până în vremurile noastre și sunt folosite ca simboluri în bijuterii.

  • vulturul este adesea asociat cu puterea, 
  • porumbelul este un simbol al păcii și al iubirii, 
  • bufnița simbolizează înțelepciunea, 
  • fluturele este un simbol al schimbării majore și al renașterii;

Pietre zodiacale norocoase

Aceste cristale reprezintă o formă mai modernă de bijuterii simbolice, tot mai mulți oameni fiind interesați de puterile magice ale pietrelor prețioase sau semiprețioase. Astfel, fiecare zodie este asociată cu o piatră ce are o semnificație unică. De-a lungul timpului am scris pe blogul nostru o serie de articole despre pietrele care se potrivesc fiecărei zodii în parte și proprietățile acestor. Te invităm să le descoperi.

Cercul 

Cercul este un semn universal care simbolizează eternitatea, viața, integritatea și perfecțiunea. De asemenea, poate sugera ciclul timpului sau orbita planetelor. Mulți oameni cred că a oferi cuiva un pandantiv cu cerc sau un inel infinity este o dovadă a dragostei eterne. De aceea, verigheta este un simbol al căsătoriei. 

Trifoi cu patru frunze 

Arhicunoscutul trifoi cu patru foi simbolizează norocul și provine din tradiția celtică, fiind planta națională a Irlandei. Conform acesteia, oricine găsește un trifoi cu patru foi este destinat norocului. Expandând puțin semnificația, se spune că cele patru frunze reprezintă credința, speranța, dragostea și norocul. Așadar, astăzi purtăm bijuterii cu trifoi pentru a atrage succesul de partea noastră. 

Semnul infinitului 

Semnul infinit provine din formulele matematice. Acesta arată ca numărul opt, doar că este așezat pe o parte și arată că un șir de numere sau obiecte nu are început și nici sfârșit. 

Așadar, după cum sugerează și numele său, semnul infinitului simbolizează eternitatea. Purtat ori dăruit în bijuterii precum cercei aur infinit sau inel aur infinit, acesta poate arăta dragostea sau prietenia infinită.

Semnul păcii 

Semnul păcii a fost creat în 1958 de un artist britanic pe nume Gerald Holtom și la acele vremuri a fost un îndemn la dezarmarea nucleară. Ulterior, în anii 60 a fost adoptat de mișcarea pentru pace din SUA și de către comunitatea hippie. 

Astăzi, semnul păcii este la modă ca pandantiv în bijuterii exprimând adesea părerile pacifiste ale purtătorului, dar și tendința de răzvrătire împotriva normelor sociale. 

Oul

În unele culturi, oul este un simbol foarte popular. Ouăle Fabergé din Rusia sunt, bineînțeles, cel mai faimos exemplu. Dar există și multe exemple mai vechi, cum ar fi cele 450 de ouă împodobite cu aur, dăruite de regele Edward I al Angliei membrilor curții sale în 1290. Sau oul de aur decorat în mod elaborat pe care regele Franței, Ludovic al XV-lea, l-a dăruit amantei sale, Madame Barry.

Referindu-ne la rolul său biologic, oul este punctul de pornire al unei noi vieți, așadar acesta reprezintă fertilitatea, speranța și continuitatea vieții, dar și supraviețuirea. 

Copacul vieții

Îl vedem peste tot în bijuterii, dar oare ce semnifica copacul vieții? Denumit și  arborele vieții, acesta este un simbol celtic antic al echilibrului, armoniei și renașterii. Cu siguranță ai văzut și filmul Avatar, unde simbolistica acestuia este preluată ca atare, adică un element puternic, sacru, și înțelept al comunității. Aceeași explicație este valabilă și pentru ceea ce ține de bijuterii cu copacul vieții semnificație. 

Ochiul (denumit și Hamsa)

Acest simbol are forma unui ochi albastru sau a unui ochi plasat într-o palmă (denumit hamsa) și are rolul unei amulete care protejează împotriva forțelor malefice. Acesta datează de peste 3.000 de ani, provenind din Grecia și Roma antică, sau Mesopotamia antică. 

Nu se poate atribui unei religii anume, acesta având un caracter mai degrabă spiritual. În iudaism, de exemplu, hamsa este cunoscută ca Mâna lui Miriam și se spune că reprezintă puterea lui Dumnezeu. În creștinism, hamsa este cunoscută ca Mâna Mariei și este văzută ca un simbol al protecției. Hamsa este, de asemenea, o amuletă populară în Orientul Mijlociu și în alte culturi și este purtată atât de bărbați, cât și de femei. 

Talismane brățări 

Dincolo de aceste simboluri individuale pe care le purtăm în bijuterii, la fel de populare ca accesorii sunt brățările cu talismane multiple care decorează încheietura mâinii într-un mod foarte trendy. Astfel, vei găsi și la noi pe site modele din celebra brățară cu pandantive din argint Pandora   sau brățări elegante din aur cu talismane

Concluzie

După cum ai observat, oamenii poartă bijuterii simbolice de mii de ani, iar acestea continuă să fie o parte importantă a culturii umane. Oamenii poartă bijuterii simbolice dintr-o varietate de motive, inclusiv exprimarea de sine, identitatea culturală, comemorarea unor evenimente semnificative și credințele religioase. De aceea, pentru a marca anumite etape importante ale vieții sau pentru a ne arăta afecțiunea față de cineva drag, oferim cadouri simbolice sub formă de bijuterii cu aceste elemente explicate în ghidul nostru. 

Printre cele mai populare bijuterii cu simboluri pe care le vei regăsi și în magazinul nostru se numără cruciulițele, inimile, stelele, diferite pandantive cu animale și pietre prețioase sau semiprețioase norocoase pentru anumite zodii. Așadar, ori de câte ori vei observa pe cineva purtând o bijuterie cu un simbol pe ea, gândește-te la ce ar putea reprezenta aceasta.

Sursă imagine reprezentativă: net-a-porter.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *