Turmalina este cunoscută drept piatra semiprețioasă cu cea mai largă gamă de culori. Datorită aspectului unic, poate fi valorificată în foarte multe tipuri de bijuterii, astfel încât să se obțină piese unicat. Dar te-ai întrebat vreodată ce sunt turmalinele și ce le face atât de speciale sau care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când cumperi astfel de pietre și care sunt turmalina proprietăți? Citește mai departe pentru a afla toate acestea și multe altele.

Ce este turmalina?

turmalina proprietati
Sursă imagine: gemstoneguru.com

Dacă te întrebi ce înseamnă turmalina, acest cuvânt provine din vechiul termen turamali, care înseamnă „piatră cu multe culori”. Potrivit legendelor străvechi, turmalina a călătorit de-a lungul unui curcubeu de unde și-a luat culorile pe parcurs. 

Dincolo de metafizic, turmalina este denumirea generală pe care o are o specie de minerale de tip silicat, cu proprietăți chimice, fizice și optice neobișnuite. Printre aceste minerale se găsesc specii precum dravită, elbaită, rossmanită și uvită, fiecare având diferite structuri cristaline.

Turmalina se găsește în natură în șisturi cristaline, în granite și pegmatitele de granit, marmoră și alte roci metamorfice de contact, inclusiv sub formă de incluziuni în cuarț. Totodată, turmalina este o piatră complexă din punct de vedere chimic și are o gamă foarte extinsă de culori și varietăți. 

Spre deosebire de diamante, rubine sau safire, turmalina nu este o piatră rară, unicitatea ei fiind datorată mai degrabă procesului de formare și a culorilor sale originale. Această piatră se extrage din mai multe zone ale lumii precum Tanzania, Myanmar, Afganistan, Sri Lanka, Zambia, Madagascar, Kenya, Thailanda, Congo, India, Suedia, Mozambic etc.

Turmalina proprietăți și caracteristici 

  • Mineralele de turmalină sunt considerate pietre semiprețioase, ceea ce le face foarte populare pentru bijuterii, mai ales datorită culorilor unice. Cele mai populare sunt variațiile de roz și verde. 
  • Culoarea acestor pietre variază de la galben strălucitor și portocaliu cald până la albastru rece și negru profund, fiind adesea bicoloră sau tricoloră;
  • Turmalina multicoloră se găsește în combinații precum aur cu roz și roșu, sau verde cu auriu și roșu. Uneori, o piatră de turmalină poate avea toate culorile curcubeului în cadrul unui singur cristal;
  • Turmalinele au un grad de duritate relativ ridicat, cu o valoare de 7 – 7,5 pe scara de duritate Mohs. Acest lucru înseamnă că sunt destul de rezistente la zgârieturi și durabile;
  • Cristalele de turmalină sunt găsite deseori cu mici crăpături, de aceea necesită șlefuire și prelucrare pentru a putea fi folosite ca pietre semiprețioase în bijuterii;
  • În general, singurele tipuri de incluziuni acceptabile în turmalinele tăiate sunt cele de tip tubu, care produc un efect de ochi de pisică;
  • Turmalina este piatra de naștere a lunii octombrie sau se dăruiește în al 8-lea an de căsătorie;
  • Turmalina a fost un element apreciat în medicina antică, în special în Orientul Îndepărtat, unde se credea că este utilă ca remediu pentru tot felul de boli.
  • Cristalele de turmalină energizează și echilibrează Chakrele, în funcție de culoarea pietrei; 
  • La capitolul turmalina proprietăți, se consideră că cea neagră are puteri magice, fiind o piatră pentru protecție și pentru îndepărtarea energiei nedorite.

Cât costă pietrele de turmalină?

În general, mineralele de turmalină nu sunt considerate pietre rare, prin urmare, au prețuri moderate. Valoarea lor este mai degrabă influențată de alți factori precum unicitatea modelului și combinațiile de culori. De exemplu, cele mai prețuite sunt turmalina albastră, turmalina roz și turmalina ochi de pisică, apoi turmalinele de culoare roșu zmeură, portocaliu, galben și purpuriu. 

Deci cât costă turmalina, până la urmă? Ei bine, nu există un singur răspuns corect deoarece depinde cu adevărat de culoarea și claritatea pietrei prețioase. 

  • Poți găsi exemplare la 50 de dolari pe carat, sau exemplare mai rare ce pot ajunge până la 10.000 de dolari pe carat.  
  • Adevărata Paraiba braziliană, adică turmalina albastră sau verde, poate ajunge la 50.000 de dolari pe carat;
  • Deși mai puțin costisitoare decât paraiba braziliană de calitate superioară, unele pietre de turmalină ochi de pisică se pot vinde chiar și cu 5.000 de dolari pe carat.
  • Turmalina neagră sub 5 carate costă sub 500 de dolari pe carat, dar cele mai rare exemplare pot fi destul de scumpe, ajungând și la 1.000 și de dolari pe carat. 
  • În medie, prețul per carat pentru turmalina roz variază între 20 și 1.200 de dolari;
  • Turmalina pepene roșu în stare brută costă în medie între 3 și 8 dolari pe carat.  Specimenele de calitate inferioară pot avea un preț de doar 2 dolari pe carat, iar unele exemplare de calitate superioară pot ajunge până la 17 dolari pe carat.

Evident prețul variază și în funcțiile de criteriile de calitate care se aplică la toate pietrele prețioase sau semiprețioase: culoare, tăietură, claritate și carate. 

Criterii de calitate pentru pietrele de turmalină

Culoarea

Când vine vorba de evaluarea calității unei pietre semiprețioase turmalină, culoarea este cel mai important factor.

  • Pietrele cu un exterior verde și un miez roz sunt cele mai comune;
  • Turmalinele Paraiba, cu nuanțele lor de albastru neon, sunt cele mai scumpe din familia acestei pietre prețioase deoarece sunt mult mai rare; 
  • Pietrele ce au culori foarte saturate pot fi, de asemenea, destul de scumpe;
  • Pietrele pământii, care nu sunt foarte saturate intră tot în categoria turmalinelor rare și sunt destul de populare; 
  • Unele pietre pot fi pleocroice, adică afișează culori diferite atunci când sunt privite din unghiuri diferite, caracteristică ce poate crește prețul;

Tăietura

Pietrele de turmalină sunt disponibile în mod natural sub formă de cristale lungi, ceea ce permite expunerea variației de culoare pe lungime. Pentru a pune în valoare cât mai eficient proprietățile optice, bijutierii preferă să taie aceste pietre semiprețioase sub formă baghete, octogonale sau marquise. 

Claritate

Calitatea unei pietre de turmalină poate fi influențată și de numărul de incluziuni care s-au format în mineral și de numărul sau adâncimea fisurilor. În cazul turmalinelor, incluziunile pot produce uneori un efect interesant, cel mai valoros fiind cel de tip „ochi de pisică”. 

Carate

Turmalinele mici, de sub 5 carate, se găsesc în cantități destul de mari, așadar se pot procura la niște costuri modeste. La polul opus, exemplarele de dimensiuni mari depășesc câteva sute de dolari pe carat. La fel și pietrele de turmalină în culori extrem de rare sau cu o suprafața fină de la natură, care nu au necesitat prea multă prelucrare. 

Turmalina reală vs turmalina falsă

Turmalina este disponibilă în natură din abundență, așadar, probabil te întrebi de ce ar fi nevoie de falsificarea lor. Din păcate, au existat foarte multe cazuri în care comercianți neacreditați au vândut bucăți de sticlă colorată sau cristale de cuarț drept pietre de turmalină. 

Iată câteva caracteristici care te-ar putea ajuta să deosebești adevăratele pietre de turmalină de cele false: 

  • Sunt pietre destul de dure și nu pot fi zgâriate cu ușurință. Așadar, dacă o piatră are zgârieturi ce par a fi provocate de un obiect, sunt șanse mari să nu fie o turmalină adevărată;
  • Turmalinele rareori sunt lipsită de incluziuni. Prin urmare, dacă piatra din fața ta pare perfect de cristalină, probabil că nu este o turmalină; 
  • Turmalinele naturale își schimbă culoarea atunci când sunt privite sub lumină artificială. Majoritatea pietrelor de turmalină roz vor afișa o nuanță maronie.

Ce culori are turmalina?

Specia minerală denumită turmalină are peste 30 de varietăți. Dintre acestea, doar 3 categorii sunt folosite pentru a confecționa bijuterii, și anume Elbaitul, Dravitul și Schorl. 

  • Elbaitul este cel mai comun soi disponibil în prezent și poate fi găsit într-o gamă largă de culori; 
  • Dravitul este o piatră de turmalină maronie;
  • Schorl este o turmalină de culoare neagră închisă;

Datorită jocului de culori ce se regăsește într-o piatră de turmalină, pe parcurs au apărut și diferite denumiri comerciale pentru a putea marketa mai bine piatra semiprețioasă în funcție de culorile sale.

Minerale Elbaite de turmalină

Varietatea elbait cuprinde aproape toate turmalinele de calitate superioară, considerate prețioase. Soiurile notabile de elbait includ pietrele rubellite, turmalina verde, indicolitul, turmalina pepene galben, turmalina rainbow, turmalina Paraiba și incoloră.

Totodată, pietrele de turmalină elbaită verde sunt pietre cu claritate de tip I, iar cele albastre, purpurii, portocalii, galbene și bicolore sau parțial colorate sunt pietre cu claritate de tip II. 

Turmalină ochi de pisică

Termenul „ochi de pisică” este folosit pentru a descrie o proprietate optică ce se regăsește în mai multe tipuri de pietre prețioase sau semiprețioase și apare ca o fantă strălucitoare și îngustă, similară cu pupilele din ochii unei feline.

Acest fenomen este cauzat de incluziunile sub formă de ace care modifică traiectoria luminii prin cristal. De aceea apare sub forma unei linii subțiri. Aceasta poate apărea în mai multe culori, dar în special în varietățile verde și roz.

Turmalina Pepene verde (Watermelon)

Este o varietate interesantă de elbait multicolor. De regulă, acest tip de turmalină este prelucrat în fâșii subțiri și lustruite și au aspectul unor inelele concentrice. În mod incredibil, culorile turmalinei care dă senzația unui pepene verde complet naturale și reprezintă o apariție rară în natură. De aceea, turmalina watermelon este foarte apreciată de către colecționarii de cristale.  

Turmalina Paraiba

Paraiba albastră din Brazilia este cea mai cunoscută și, de asemenea, cea mai scumpă varietate de elbait, cu un conținut ridicat de cupru, având o culoare de la verde intens sau verde neon, până la albastru electric. Unele exemplare pot fi chiar violet intens datorită prezenței manganului în structură. 

Turmalină multicoloră

Turmalina multicoloră este o varietate care conține două sau mai multe culori afișate într-un singur cristal. Verde și roz este cea mai răspândită combinație, dar sunt posibile și altele, având totodată și mai multe zone de culoare. 

Bijuterii cu turmalină

Turmalinele sunt pietre semiprețioase populare pentru toate tipurile de bijuterii cu turmalina și pentru că sunt generoase în materie de culori, acestea se pot combina cu toate tipurile de metale, prețioase sau semiprețioase. Pietrele prețioase cu turmalină ce prezintă zone de culoare neregulate distincte sunt ideale pentru bijuterii statement precum coliere sau cercei de cocktail.

În general, turmalina pe potrivește pentru o mulțime de modele de inele, pandantive, brățări etc. Totodată, o pereche de cercei cu turmalină verde naturală sau un colier cu turmalină multicoloră, de exemplu, poate fi un cadou ideal pentru ziua de naștere a unei persoane născute în octombrie. 

Îngrijirea bijuteriilor cu turmalină

Pentru a păstră frumusețea și strălucirea pietrelor de turmalină pentru un timp cât mai îndelungat, este suficient să le cureți acasă din când în când. În general, cel mai bine este să folosești o perie moale sau o cârpă textilă poroasă împreună cu un detergent blând.  Bijutierii profesioniști pot folosi și aparate cu ultrasunete în cazul bijuteriilor vintage, transmise din generație în generație, ce au acumulat un strat semnificativ de impurități.

De reținut despre turmalină

Turmalina desemnează un grup de minerale ce au proprietăți comune dar elemente din interiorul diferite. Acest mineral este cel mai ofertant din punct de vedere al culorilor deoarece poate fi găsit într-un spectru foarte larg, de la verde-albăstrui, până la roșu, galben, portocaliu, maro și chiar negru. Pe lângă asta, multe minerale au culorile dispuse fie sub forma unui efect de ochi de pisică, fie imită structura unui pepene roșu.   

Deși sunt pietre semiprețioase speciale, acestea nu sunt foarte scumpe. De exemplu, îți poți achiziționa o bijuterie cu turmalină naturală cu un cadru din metal prețios cu mai puțin de 500 de dolari. Totodată, este o afacere bună și dacă ținem cont de elementul turmalină proprietăți benefice.

Sursă imagine reprezentativă: yurgajewelry.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *