Piatra onix este un mineral uimitor, care a captivat oamenii de mii de ani și care a atras în jurul ei adevărate legende și mituri de rău augur. Să aibă oare piatra onix proprietăți atât puternice? Multă vreme s-a considerat că funcționează ca un pasaj către lumea de dincolo.

Cu toate astea, în timpurile moderne, s-au descoperit multe beneficii vindecătoare.

Totodată, pietrele de onix au fost populare în rândul romanilor din antichitate ca sursă a puterii în bătălii și se foloseau în diverse scopuri. De exemplu, tot romanii utilizau frecvent pietre care aveau mai multe straturi, fiecare de o culoare diferită, pe care le tăiau separat pentru a forma un nou model. 

În prezent, pietrele de onix sunt cu adevărat magnifice și pot fi prelucrate în bijuterii rafinate, pentru că au o frumusețe seducătoare. Dincolo de orice legendă, misterele acestei pietre merită descoperite pe îndelete. Citește în continuare alte câteva informații practice despre onix proprietăți, semnificații și beneficii. 

Ce este piatra onix?

Sursă imagine: UCL Geology Collections

Onixul este un tip de calcedonie, care se găsește sub formă de cuarț microcristalin. Acest mineral este dispus în straturi sub formă de benzi sau linii verticale aproape paralele, de diferite culori. Astfel, acestea pot fi tăiate și prelucrate în forme interesante, care au profunzime și contrast.

Se crede că termenul general de calcedonie provine din grecescul chalkedon, adică numele unui vechi oraș din Asia Mică, situat pe malul mării Marmara. Ulterior s-au descoperit și popularizat aceste pietre în mai multe zone ale lumii, iar în prezent, principalele depozite naturale se găsesc în Argentina; Australia; Brazilia; Canada; Canada; China; Republica Cehă; Franța; Germania; India; Indonezia; Madagascar; Rusia; Scoția, Regatul Unit; Statele Unite; Uruguay; Yemen.

Tipuri de piatră onix

Deși cel mai cunoscut sau popular onix este cel negru, există mai multe pietre onix culori, fiecare având propriile particularități. 

Onix negru

Când te gândești la onix piatra, cu siguranță prima care îți vine în minte este cea neagră, nu? Această piatră superbă se încadrează în categoria celor care nu au benzi de culoare, dar are un aspect clasic și superb și se distinge de celelalte pietre de culoare neagră prin tonul său intens și luciul specific.  

Onix alb

Onixul alb este format din elemente translucide, care oferă acestei roci un aspect superb. El reprezintă o variantă mai casual și mai ieftină a pietrelor de onix, ușor de integrat în bijuterii sau obiecte decorative de tot felul. 

Onix Niccolo

Această piatră este dispusă în straturi alb-negru, având un aspect foarte elegant. Uneori poate avea și variații de culoare albastru sau gri. Spre deosebire de celelalte varietăți, acesta este mai rar și, prin urmare, ceva mai valoros. 

onix proprietăți

Onixul maro

De la tonuri de maro închis, cu o textură netedă, până la nuanțe mai deschise, onixul maro este disponibil în nuanțe superbe. Aceste pietre arată incredibil de elegant, făcând concurență onixului negru

Onix sardonix sau cornelian

onix proprietăți

Sardonixul are aspectul unei benzi orizontale cu o bază maro, cu un spectru de culoare roșiatică-portocalie. Acesta are o suprafață foarte lucioasă, însă roca în sine este complet opacă. La nivel de preț, sardonixul are costuri moderate în comparație cu onixul negru. Se pare că acesta fost foarte popular printre vechii romani, care purtau această piatră în lupte ca amuletă pentru că se credea că era piatra favorită a Zeului Războiului.

onix proprietăți

Onix roșu

În mod obișnuit, onixul roșu are un aspect distinct printre celelalte grupuri de calcedonii. Acesta are o textură tulbure, cu nuanțe de galben, roșu și roșu ruginiu. Datorită texturii sale, este adesea utilizat ca material decorativ în amenajările interioare. Totuși, rocile cu nuanțe purpurii intense, sunt folosite în bijuterii datorită aspectului regal. 

onix proprietăți

Onix albastru

În cazul acestei varietăți, nuanțele și intensitatea albastrului diferă de la o rocă la alta și redă iluzia valurilor mării. De aceea, se crede că are energia cea mai calmă dintre toate celelalte tipuri de onix. Totodată, pot fi găsite în diferite varietăți opace, semitransparente și transparente. 

onix proprietăți

Onix verde

Onixul verde este un fel de piatră care conține un tip de particule de cuarț și calcedonie, legate într-o structură microfină, la fel ca cel albastru. Totodată, există și o serie de onix verde proprietăți pe care le vom descoperi mai jos.

Piatra onix caracteristici și particularități

Asemeni altor calcedonii, pietrele de onix se formează în natură sub formă de roci ce ating o greutate de câteva kilograme, fiind ulterior prelucrate în bucăți mai mici. 

 • Piatra onix zodie – este piatra norocoasă a zodiei leu;
 • Se oferă la aniversările de zece ani;
 • Onixul are multe utilizări practice, pe lângă bijuterii. Este folosit în construcții pentru placarea pereților și a podelelor, dar și pentru fabricarea pieselor decorative;
 • Formarea onixului este un proces lent care poate dura milioane de ani, ceea ce îl face un material prețios;
 • Fiecare bandă se formează în timp, pe măsură ce noi straturi de minerale sunt depuse unele peste altele;
 • În ciuda aspectului său, onixul este o piatră relativ moale, ceea ce îl face vulnerabil la zgârieturi și loviri;
 • Piatra onix preț este destul de accesibilă. Costul acesteia variază în funcție de caracteristicile cunoscute precum gramaj, claritate sau intensitate a culorii, dar în general nu sunt scumpe. Poți achiziționa un set de bijuterii cu onix chiar și cu mai puțin de 500 lei, de exemplu.

Alternative la piatra Onix

Onixul este considerat o piatră semiprețioasă și se recunoaște după aspectul său opac, de un negru intens și lucios. Însă poate fi acesta confundat cu alte pietre semiprețioase negre? Pentru un ochi amator, desigur. De exemplu, laboratoarele pot sintetiza cuarțul, dându-i culoarea neagră prin prelucrarea fizico-chimic, fiindcă această rocă se găsește în cantități mai mari în natură. 

Desigur, există și pietre sintetice în întregime, create în laborator, doar că au structuri cristaline diferite. Așadar, falsurile pot fi descoperite de către bijutierii care lucrează cu pietre de calitate. 

Tot ca înlocuitori pentru piatra onix mai pot fi folosite materiale precum sticla neagră și opacă sau zirconiul cubic negru, ori alte pietre naturale precum augitul și spinelul negru. Paradoxal, spinelul este o piatră mai durabilă și în general mai scumpă decât onixul. Cu toate acestea, onixul are o mai mare recunoaștere decât spinelul ca piatră semiprețioasă neagră. În cazul acestuia, proprietățile sale metafizice sunt mai valoroase. 

Piatra onix proprietăți metafizice

În timpul perioadei victoriene onixul a fost una din cele mai populare pietre în special pentru bijuterii, fiind considerată o culoare potrivită pentru doliul general în urma morții prințului Albert. 

În afară de asta, pietrele de onix negru și-au căpătat o reputație sumbră și sinistră în folclorul popular, fiind folosită în special în ritualurile de magie neagră. Lăsând la o parte superstițiile, însă, energia pietrelor de onix au anumite calități terapeutice pentru suflet, minte și corp.

 • Onixul a fost asociat de mult timp cu abilități magice și se spune că protejează de energii negative pe cel care poartă această piatră sub formă de amuletă. Este utilizat ca scut împotriva energiei răuvoitoare îndreptate împotriva ta, precum și pentru protecție, ajutându-l pe utilizator să evite eventualele conflicte. 
 •  De asemenea, se crede că îi ajută pe oameni să înțeleagă ciclul vieții, al morții și al renașterii, întărind ideea prezenței infinite a sufletului.
 • În ritualurile magice, energia acestei pietre poate transmite mesaje din viața de după moarte;
 • Se crede că stratul alb-negru al onixului reprezintă dragostea romantică și cele două fațete opuse ale sale.
 • Din punct de vedere fizic, purtarea bijuteriilor cu onix ajută la eliminarea furiei și îmbunătățește autocontrolul;
 • Conform credinței populare, onixul reduce anxietatea, stresul și previne apariția coșmarurilor. 
 • Onixul este folosit în tratamentele medicale pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv afecțiuni ale sângelui, probleme la nivelul dinților și al picioarelor și afecțiuni ale măduvei. 
 • Onixul ajută, de asemenea, la creșterea vitalității, a forței și a rezistenței;
 • Din punct de vedere spiritual, onixul negru este considerat o piatră a chakrei rădăcinii. 
 • Onixul alb purifică energia negativă dintr-o încăpere și reduce stările de tristețe, având o energie luminoasă.
 • Onixul verde ajută la reglarea tensiunii arteriale. Totodată, este o piatră prețioasă fascinantă, cu proprietăți metafizice puternice. Se crede că posedă o imensă energie vindecătoare care ajută la bunăstarea fizică, emoțională și spirituală.
 • Onixul albastru are o energie care armonizează mintea, corpul și sufletul, promovând echilibrul și puterea interioară.

Bijuterii cu Onix

Dincolo de proprietățile lor magice, pietrele de onix sunt considerate semiprețioase și sunt frecvent folosite în bijuterii pentru frumusețea lor, ca o opțiune șic. De aceea, această piatră poate fi purtată sub formă de inel cu onix, colier cu onix, pandantiv cu onix, brățară cu onix și cercei cu onix, broșă cu onix.

Deși onixul și culoarea neagră, în general, încă poartă asociații funebre în culturile occidentale, bijutierii contemporani încă se inspiră din stilul epocii victoriene, adăugând o notă modernă. Așadar, această piatră pune în evidență atât strălucirea rece a metalului alb, precum o pereche de cercei din argint cu onix, cât și căldura aurului galben sau roz. De asemenea, merge de minune cu alte pietre prețioase și semiprețioase sau creează un contrat subtil cu perlele sau diamantele.

Bijutierii contemporani au profitat, de asemenea, de aspectul sumbru și de luciul onixurilor pentru a le transforma în pietre centrale de sine stătătoare. 

Îngrijirea bijuteriilor cu onix

Deoarece pietrele de onix au o rezistență scăzută, nu este indicată purtarea lor în timpul activităților fizice pentru a evita riscul lovirilor, după cum reiese din capitolul onix proprietăți. Totodată, pentru a le păstra suprafața lucioasă, este indicată lustruirea periodică folosind o cârpă moale.

De reținut – Onix proprietăți

Cristalele de onix au fascinat interesul oamenilor din diverse motive, fiind folosite pentru protecție indiferent de care parte a magiei ai fi. Și chiar dacă nu ai vreo pasiune aparte pentru poveștile ezoterice, cu siguranță iubești frumosul, calitate pe care onix piatra o are din belșug. Alege din colecția noastră spectaculoasa de bijuterii cu onix piesa care s-a prins cel mai mult de sufletul tău și vei avea o bijuterie pe viață. La asta se adaugă și avantajul de a avea piatra onix beneficii la purtător. Atât de simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *