Inca din timpuri stravechi, bijuteriile purtate de noi, femeile, au avut un efect fantastic asupra barbatilor. Intre timp, s-a dovedit ca efectul pe care il are purtarea de catre noi a bijuteriilor este comparabil chiar cu efectul substantelor afrodisiace.
Ce stiluri de bijuterii au cel mai mare efect? De ce se spune despre femeia fara bijuterii ca se aseamana cu cerul fara stele? Care este secretul acestor minunate accesorii? Ce mecanism reuseste sa activeze in mintea unui barbat inteligent o bijuterie purtata cu stil si rafinament?
Pentru inceput, ca raspuns al intrebarilor tocmai adresate, in cadrul prezentului articol vom aduce in revista doar cateva dintre stiluri de bijuterii caracteristice secolelor trecute, stiluri care au atras de-a lungul timpului admiratia tuturor barbatilor asupra celor care le-au purtat. Parcurgandu-le, veti afla care sunt detaliile care au atras cu adevarat atentia si admiratia barbatilor.
1. Bijuterii in stil Baroc
Aparute la finalul secolului XVI, BIJUTERIILE IN STIL BAROC au reprezentat, in esenta, o evolutie a stilului renascentist, stil aparut in Italia si renumit pentru toleranta si atentia majora acordata placerilor de orice fel. Asadar, urmare a situatiilor economice si politice aparute la nivel european, stilului renascentist i-au fost aduse modificari precum utilizarea de noi pietre pretioase, introducerea de motive arabe si abundenta de flori si simetrii. Creat in Franta si denumit ulterior baroc timpuriu, acest nou stil a fost caracterizat prin supradecorarea bxijuteriilor si obiectelor, in asa fel incat acestea sa denote exuberanta, bogatie si rasfat.
In a doua decada a secolului XVII, in Franta a aparut tendinta de a adauga culoare bijuteriilor cu ajutorul emailului sau smaltului, tendinta care s-a extins foarte rapid la nivelul intregului continent, luand numele de baroc tarziu. Pe langa florile simetrice si pictarea acestora, barocul tarziu a avut ca elemente caracteristice arcurile. Pana la finalul secolului XVII, au fost introduse florile si buchetele de flori asimetrice, iar utilizarea smaltului a fost diminuata pana la punctul in care acestea erau gasite doar in cele mai conservatoare cercuri.
Daca si voi va intrebati de ce stilul baroc a fost atat de admirat de barbatii inteligenti, va dezvaluim faptul ca barbatii iubesc la femei accesoriile care le dau valoare, bogatie, care le fac sa se distinga de multime prin eleganta care o emana.
2. Bijuterii in stil Georgian
Preluand denumirea perioadei din istoria britanica aferenta celor patru regi consecutivi care au purtat numele de George (1714 – 1837), BIJUTERIILE IN STIL GEORGIAN au surprins in primul rand prin cantitatile uriase realizate si accesibilitatea la acestea a clasei mijlocii. O abordare mai pozitiva asupra vietii, o dedicare foarte mare asupra activitatilor sociale si refuzul clasei de mijloc de a se mai conforma cu decretele regale privitoare la limitarile claselor, decrete conform carora obiectele vestimentare si accesoriile puteau fi purtate pe baza pozitiei sociale si a venitului, au creat o cerere uriasa de bijuterii.
Bijuteriile din epoca georgiana erau realizate cu aur de 18 karate sau mai mult, erau lucrate exclusiv manual, iar la realizarea acestora erau utilizate pietre de granat, topaz, smarald si rubin, dar si materiale precum coral, chihlimbar, fildes sau perle. In aceeasi perioada au inceput sa se utilizeze la realizare bijuteriilor si aliaje cu zinc si cupru, care au dovedit un real succes. Penele, fundele, coroanele, crucile si parul natural au reprezentat elemente esentiale ale bijuteriilor din epoca georgiana.
Pentru barbati, bijuteriile epocii georgiene au inspirat putere, distinctie si personalitate, caracteristici pe care ei le admira cu precadere la femeile iubite. Un alt aspect admirat de barbati la bijuteriile din epoca georgiana a fost diversitatea pe care acest stil a oferit-o cu generozitate.
3. Bijuterii în stil Victorian
Celor patru regi ai epocii georgiene le-au urmat la tron regina Victoria, care a influentat pentru 64 de ani toate domeniile regatului, de la politica si moda, la mobila si gravuri.
Bijuteriile au fost extrem de importante in viata reginei Victoria, care le-a purtat din abundenta cu stil, simbolistica si emotie. Acest aspect a influentat milioane de femei sa ii urmeze exemplul, fapt caruia ii datoram aparitia unui nou stil de bijuterii, cel VICTORIAN. Acesta a parcurs mai multe etape, in functie de schimbarile majore din viata reginei. Dintre acestea amintim preferinta reginei pentru o casa de familie construita in Scotia, fapt ce a influentat stilul georgian aducand elemente tipice precum imprimeul tartan, cuartul fumuriu, jaspul si agatele. Perioada de doliu din viata reginei, cauzata de decesul mamei si sotului reginei, a influentat iremediabil stilul victorian prin introducerea bijuteriilor de doliu avand ca element central pandantivele memoriale, cameele, diamantele de dimensiuni mari, matasea si margelele negre.
Barbatii au privit cu mare deschidere tendinta sotiilor lor de a fi in trend cu regina insasi. Stilul victorian a placut barbatilor de pretutindeni datorita regalitatii pe care o inspira prin fiecare detaliu, imbinare, piatra.
4. Bijuterii în stil Art Nouveau
Aparut ca un antidot al stilului dramatic victorian, STILUL ART NOUVEAU a luat nastere urmare a redeschiderii rutelor comerciale cu Orientul Mijlociu, in anul 1858. Prin participarea la expozitiile din Europa, japonezii au reusit in scurt timp sa influenteze Europa cu o interpretare simpla, dar eleganta, a naturii, avand o influenta profunda asupra celor aflati in cautarea unei noi estetici. Simplitatea formelor, utilizarea intensa a culorilor si conceptul de amestec de metale au dat nastere unui stil decorativ complet nou.
Dupa anul 1900, curgerea libera a aparut ca tema predominanta a design-ului art nouveau, forme extrem de complexe incepand sa fie reprezentate prin linii extrem de simple. Stilul art nouveau a adus in lumina creaturi fantastice, fluturi si libelule, gandaci, lacuste si alte insecte sau reptile, dar si pasari blajine precum lebede si randunele. Liliecii, bufnitele si vulturii au fost, de asemenea, elemente reprezentative ale acestui stil. Totodata, formelor feminine le-au fos asociate elemente din lumea reala, precum aripi de fluture, creaturi mitologice sau pasari zburatoare.
Stilul art nouveau a fost atat de admirat de barbati datorita misterului in care le invaluiau pe femeile care alegeau sa poarte acest tip de bijuterii. Oricat de mult le-ar placea sa stie totul despre femeile care ii inconjoara, barbatii adora misterul, secretele si creativitatea.
5. Bijuterii în stil Art Deco
Bijuteriile in STIL ART DECO au primit aceasta denumire gratie unui eveniment realizat la Paris in anul 1925, si anume Expozitia Internationala de arte decorative si industriale moderne. Sursa de inspiratie a acestui stil a fost Orientul, Africa de Sud si arta americana. Astfel, stilul art deco se deosebeste prin unghiurile ascutite, liniile geometrice si reprezentarile figurative. Se inlocuiesc astfel liniile fluide din stilurile anterioare cu forme geometrice rudimentare, se elimina ornamentele aparent inutile, se dau bijuteriilor contururi rigide si, totodata, iau nastere imitatiile cu plastic, aluminiu, crom si sticla.
Principala caracteristica a stilului adoptat intre cele doua razboaie mondiale a fost simplitatea. Atmosfera economica si politica a influentat major acest stil, dandu-i o nota extrem de practica. Totusi, cateva influente precum Orientul Indepartat, Egiptul, India si Peru au fost adoptate cu usurinta. Prabusirea pietei de valori din anul 1929 a creat o adevarata revolutie in dimensiunea si domeniul de aplicare a bijuteriilor. Au aparut brosele voluminoase, bratarile late, creatiile monocromatice. Culorile au fost retrogradate, accentul principal punandu-se pe diamante si transparenta acestora.
Barbatii au iubit art deco deoarece a fost diferit, a adus inovatie si opulenta, a dat femeilor o nota excentrica si a revolutionat imaginea de ansamblu asupra modei. Si, mai presus de toate, a dat femeilor ocazia de a fi indrasnete.
Fiind foarte important sa aflam toate raspunsurile care ne intereseaza, pentru celelalte intrebari adresate mai sus vom oferi detalii valoroase pe parcursul mai multor articole viitoare, pe masura ce vom avansa in aceasta fascinanta discutie.
Iar specificul cel putin la fel de interesant al altor stiluri de bijuterii ce releva personalitatea celor care l-au purtat, vom avea ocazia sa il analizam cu atentie intr-o prezentare viitoare. Pana atunci, va provocam sa va purtati cu mandrie bijuteriile, sa le dati o nota cat mai personala si sa va bucurati de admiratia barbatilor din jurul vostru!