Bijuteriile cu pietre prețioase au o frumusețe și strălucire aparte. De asta te și fac să te simți specială. Însă pentru că în această relație ai și tu partea ta de responsabilitate, nu uita din când în când să le tratezi cu o îngrijire specială. Procesul de curățare bijuterii cu pietre prețioase este important pentru frumusețea de lungă durată. Vrei să știi câteva trucuri care te vor ajuta să le menții cât mai mult timp? În acest articol vei afla cum sa cureți simplu, la tine acasă, astfel de bijuterii și cum să le manipulezi în siguranță pe cele cu pietre mai sensibile.
Cum cureți acasă bijuterii cu pietre prețioase
Prin curățarea bijuteriilor cu pietre prețioase se înțelege două lucruri:
- Lustruirea
- Degresarea de impurități și alte materiale organice
În articolul despre curățarea aurului povesteam că în funcție de frecvenţa și ocazia purtării lor, bijuteriile pot aduna la suprafața lor mărturii ale activității tale. Adică de la urme de praf, până la grăsimi lăsate de amprentele tale sau urme cosmetice. Indiferent de situație, bijuteria capătă un aspect inestetic, își pierde strălucirea iar piatra își pierde din claritate.
Iată cateva trucuri simple de curățare bijuterii cu pietre prețioase:
1. Cu un strop de săpun de vase nu ai cum să dai greș
Cel mai simplu mod de a curăța bijuteriile cu pietre prețioase este să le pui într-un bol cu apă călduţă, cu câteva picături de detergent de vase obișnuit. Folosind o periuță de dinți cu perișorii foarte moi, freacă ușor fiecare față a bijuteriei. Mișcările ar trebui să fie ușoare, ca să eviți posibile zgârieturi. Exact așa cum ai curăța o bijuterie simplă din argint, de exemplu.
Nu uita să clătești bijuteria cu apă curată și la final să ștergi cu o cârpă moale. Totodată, înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că piatra este bine fixată la locul ei și nu joacă în montură.
2. O simplă lustruire cu un material textil moale
Unele pietre prețioase sunt mai moi și mai sensibile. De exemplu, turcoazul, coralul, perlele sau chihlimbarul pot fi deteriorate prin curățarea necorespunzătoare deoarece suprafața lor este mai poroasă. De aceea, specialiștii nu recomandă curățarea prin scufundare în apă și detergent de vase sau săpun. Pentru a le curăța, poți pur și simplu să le ștergi cu o cârpă curată și moale, și eventual puțin umezită.
Îți dăm și un sfat gratis. Poți folosi același material cu care se curăță lentilele ochelarilor, din microfibră, pentru că nu deteriorează și nu lasă urme.
3. Folosește produse speciale
Există pe piață o serie de produse de curățare a bijuteriilor, precum lichide, creme sau geluri și spume. Multe dintre ele fac același lucru, însă sunt concepute pentru anumite tipuri de bijuterii.
Uneori, precauția este mai importantă decât orice. Așa că dacă simți că nu te descurci pe cont propriu, poți lăsa această operațiune pe seama unui bijutier profesionist. De exemplu, unele materiale prețioase sunt sensibile la căldură sau lumină prea puternică, iar altele pot avea reacții neplăcute la substanțele de curățare. Un expert cu siguranță va ști care este cea mai bună metodă.
Tips and tricks pentru a proteja din timp bijuteriile cu pietre prețioase
- Nu le expune la substanțe chimice din produsele de curățenie, cosmetice sau parfumuri;
- Când nu le folosești, depozitează-le într-o casetă căptușită cu un material satinat sau din pluș;
- Ideal ar fi să aibă fiecare un spațiu propriu, astfel încât să nu existe riscul să se lovească de alte bijuterii și să se deterioreze;
- Evită să porți bijuterii cu pietre prețioase atunci când faci mișcare; există riscul fie să le pierzi, fie să le lovești accidental, mai ales pe cele din zona mâinilor; și transpirația poate avea un efect negativ asupra bijuteriilor din cauza sărurilor;
- Atunci când îți scoți inelul, nu apuca de partea superioară, acolo unde este montura pietrei, ci de zonele laterale;
Curățare bijuterii cu pietrelor prețioase de top
Printre cele mai rezistente pietre prețioase se numără diamantele, rubinele si safirele. De altfel, acestea sunt și cele mai apreciate pentru bijuterii, intrând în categoria de „fine jewelry”. Poate ai și tu o astfel de bijuterie moștenire de familie și ai vrea să o păstrezi cât mai mult timp. Dar proprietatea de a fi rezistente înseamnă doar că se vor zgâria sau ciobi mult mai greu. Însă ar putea avea reacții nefericite la căldură sau la curățarea mecanică ori pot interacționa negativ cu unele procese de curățare. Așadar, iată care sunt cele mai indicate metode de curățare bijuterii cu pietre prețioase. Află ce poți face pentru a le menține strălucirea cât mai mulți ani.
Cum cureti bijuterii cu diamante?
Cu siguranță ai auzit măcar o dată că diamantul este cea mai dură piatră cunoscută de om. Dar motivul pentru care diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei este altul. Suntem atrase de frumusețea și de strălucirea lui. Hai s-o și păstrăm! Din fericire, îngrijirea și curățarea diamantelor este destul de ușoară.
Probabil cele mai purtate astfel de accesorii sunt inelele cu diamant, nu? Aplicând același principiu, îl poți lustrui blând în fiecare zi înainte de a ieși din casă cu bucățică de material textil pe care îl porți mereu la tine, în carcasa ochelarilor.
În cazul în care crezi că bijuteria are nevoie de o curățare mai profundă, poți apela la același proces de periere cu apă caldă și puțin săpun. Sau, o metodă care ți se poate părea mai puțin obișnuită, este votca. Da, lasă inelul cu diamante câteva ore într-un pahar cu votcă și apoi lustruiește-l. Etanolul va ajuta la dizolvarea și îndepărtarea murdăriei mai profunde.
În cazul în care te întrebi cât de des trebuie să cureți un inel cu diamant, ei bine, poți repeta procesul cam o dată pe săptămână. Ca și cum ți-ai face ție un scrub pentru piele, care îndepărtează celulele moarte. Pe lângă asta, specialiștii ne sfătuiesc să mergem cu inelul măcar o dată pe an și la un bijutier pentru a fi curățat profesional. Astfel, acesta va observa și dacă diamantul are vreo deteriorare care trebuie reparată.
Metode simple de curățare și îngrijire bijuterii cu smarald, rubin și safir
Curățare safir
Safirul este al doilea cel mai dur material prețios din lume, după diamant. Asta înseamnă că poate fi zgâriat doar de un alt safir sau de un diamant.
Chiar dacă este rezistent, nu trebuie să abuzezi o bijuterie cu safir în încercarea de a o curăța. Deci dacă te întrebi cum curăț safirul, e simplu. Folosește același mod sigur și simplu; fie apă caldă și săpun, fie o cârpă de curățare a pietrelor prețioase, ori de câte ori dorești să-i redai strălucirea. Mai poți folosi și o pensulă moale pentru a curăța montura unui inel cu safir în locul unde se adună de obicei depozite de impurități și chiar microbi.
Curățare rubin
Piatra iubirii, așa cum este considerată rubinul, are o frumusețe tare ispititoare. Poate de aceea vei simți nevoia să-ți atingi mereu bijuteriile cu rubin. Asta nu va face decât să depună mai multe straturi de impurități pe piatră, dar știi deja că le poți curăța foarte simplu, acasă.
Nu ai nevoie de echipamente foarte sofisticate pentru asta. Dacă ai o pereche de cercei cu rubin pe care îi porți des, ai nevoie doar de un bol, apă caldă, un detergent delicat și o periuță de dinți cu peri moi. Dacă simți că murdăria acumulată este mai profundă, poți lăsa bijuteriile la înmuiat mai multe ore. Nu uita să cureți cu atenție și partea interioară, acolo unde se adună substanțele secretate prin piele.
Atenție, însă! Nu folosi detergenți abrazivi sau pastă de dinți.
În mod ideal, bijuteriile cu rubin ar trebui curățate cel puțin o dată pe lună acasă și din când în când la un bijutier.
Curățare smarald
Smaraldele au o duritate de 7,5-8 pe scara Mohs, ceea ce înseamnă că rezistă la zgârieturi. Cu toate acestea, nu sunt la fel de tari ca diamantele, rubinele și safirele. De aceea, este imperativ necesar să le protejezi de șocuri bruște, inclusiv de șocuri termice, sau de un impact fizic puternic.
Folosește metode de îngrijire bijuterii cu smarald mai blânde. Dacă vrei să cureți un pandantiv cu smarald, de exemplu, cel mai bun mod este de a folosi o cârpă moale înmuiată în apă ușor călduță, pe care pui o picătură de săpun cu un ph neutru.
Nu scufunda de tot bijuteriile cu smaralde în apă cu săpun și evită detergenții puternici care ar putea dilua sau îndepărta uleiurile din piatră. De asemenea, nu înmuia niciodată smaraldele în solvenți cum ar fi alcoolul, acetona sau diluantul pentru vopsele.
De reținut
Pe lângă procedurile de curățare bijuterii cu pietre prețioase, mai ai la îndemână un truc simplu care te ajută să le menții frumusețea. Bijuteriile cu pietrele prețioase naturale sunt mai vibrante în lunile de primăvară-vară, când soarele strălucește. Atunci când le depozitezi pentru perioade mai îndelungate de timp, din cauza întunericului, acestea își pot pierde intensitatea reduce culorii.
Atunci când ai ocazia, plasează aceste pietrei prețioase în lumina directă a soarelui timp de 20-30 de minute (nu mai mult!). Vei observa cum acestea vor căpăta o culoare și o vibrație mai proaspătă. Acesta este un fenomen chimico-fizic natural.
Sursă imagine reprezentativă: gemgossip.com