Știai că între bijuterii din aur și bijuterii placate cu aur sunt diferențe foarte mari nu doar la nivel de preț, ci și de calitate și durabilitate? Chiar dacă la o primă vedere între cele două nu este nicio diferență ca frumusețe și strălucire, în realitate lucrurile arată altfel. Înțelegerea acestor diferențe cheie este esențială pentru a ști pe ce dai banii.
Dacă ești în căutarea unor noi accesorii și nu știi dacă să-ți cumperi bijuterii placate cu aur sau bijuterii din aur, acest articol îți vine în ajutor și îți răspunde la câtva întrebări.
Ce sunt bijuteriile placate cu aur?
În teorie, există mai multe tipuri de bijuterii din aur disponibile, ceea ce poate fi foarte confuz și frustrant. Doar că în timp ce unele articole sunt trecute cu lejeritate la categoria „aur”, poți descoperi că, de fapt, ți-ai achiziționat cercei placați cu aur, de exemplu.
Este greșit? Nu neapărat și nu dacă ai făcut această alegere informat. De aceea trebuie să înțelegi mai întâi ce înseamnă placat cu aur.
Așadar, o bijuterie placată cu aur este confecționată, la bază, dintr-un metal precum cupru, alamă, rodiul sau oțel inoxidabil, pe suprafața căruia se depune un strat fin de aur. Fie aur lichid, fie sub formă de foiță cu o grosime nano metrică. Tocmai pentru că stratul de placare este foarte subțire, bijuteriile obținute astfel sunt mult mai accesibile decât bijuteriile realizate din aur solid. De exemplu, o brățară placată cu aur poate costa de cinci ori mai puțin decât una din aur solid.
Din păcate, însă, stratul poate fi unul superficial, iar în cazul unei purtări frecvente se poate exfolia, lăsând la iveală metalul utilizat. Persoanele cu piele foarte sensibilă ar putea face iritații în zona purtării unui inel placat cu aur, de exemplu. Desigur, nu este o regulă, există foarte multe persoane care nu au probleme de acest gen, iar dacă inelul este din alamă de culoare aurie închisă, chiar dacă este zgâriat, rămâne la fel de frumos pentru că acest metal este o baza perfectă păstrându-și culoarea mai mult timp.
Ideal ar fi ca purtarea acestor bijuterii să fie ocazională și să aplici câteva metode de curățare periodică pentru a proteja stratul de suprafață.
Ce înseamnă placat cu aur ca fenomen și tipuri de placări?
Această metodă se mai folosește și pentru obținerea unor obiecte de decor sau înfrumusețarea unor opere de artă precum statui sau rame de tablou în urma unui proces de „aurire”. Astfel, aurirea conferă unui obiect un aspect prețios și asigură o suprafață ce nu se pătează în timp, cu un cost foarte mic în comparație cu cel al unui obiect din aur masiv. În plus, o piesă din aur masiv ar fi prea grea pentru o utilizare practică.
Bijuteriile placate cu aur sunt, în esență, bijuterii prelucrate dintr-un metal care trece printr-un proces numit galvanizare pentru a fi acoperit cu un strat subțire de aur. Cantitatea de metal prețios folosită în procesul de placare, însă, diferă de la un producător la altul. De aceea, când spui bijuterii din aur sau bijuterii placate cu aur nu te referi la același lucru. De exemplu, un lănțișor placat cu aur conține cel mult 5% aur, restul fiind un alt metal.
În general, cantitatea de aur din care este alcătuit aliajul determină calitatea piesei, dar și numărul de karate, adică gradul de puritate al aurului în sine. Evident, cel mai pur și mai valoros este cel de 24 kt, apoi cel de 18 kt, alcătuit din 75% aur și 25% aliaje.
Culoarea și căldura finală a aurului sunt derivate din metalele adăugate pentru a crea aspectul său durabil. Printre metale se numără nichelul, platina, cuprul, argintul sau zincul.
Cu cât numărul de karate scade, cu atât scade și valoarea aurului și însăși valoarea bijuteriei mai ales dacă este doar placată.
Totodată, într-un articol anterior vorbeam despre diferitele tipuri de aur în funcție de culoarea lor. Ei bine, toate acestea pot fi regăsite și în cadrul bijuteriilor placate. Practic, poți găsi orice model de inele, coliere, brățări și cercei din aur sau placate cu aur.
Mai există un soi de bijuterii placate cu aur, confecționate din argint peste care se depun straturi de cupru, nichel și aur.
Cum știi care bijuterii sunt din aur?
Acum că ai înțeles cum stă treaba cu placarea, probabil te întrebi cum ai putea observa cu ochiul liber care sunt bijuterii placate cu aur sau bijuterii din aur.
- Poate că frumusețea lor îți fură ochii, dar prețul trădează ce se ascunde în spatele acelui strat strălucitor. Dacă ți se pare prea frumos pentru a fi adevărat, chiar este! Mai ales dacă este vândută și ca bijuterie cu pietre prețioase.
- Este foarte important să citești detaliile privind materialele folosite pentru bijuteriile pe care le cumperi online. Din păcate, transparența nu este întotdeauna aplicată în mod direct în industria bijuteriilor.
- Vei întâlni deseori magazine care vând bijuterii din aur, deși este vorba de bijuterii din argint placate cu aur.
- Atunci când cumperi orice bijuterie din aur precum cercei cu modele deosebite sau brățări, cel mai simplu mod de a determina valoarea reală este te uiți la numărul de karate. Dacă pe bijuterie scrie că are 12 Kt, înseamnă că articolul are 50% aur masiv și 50% metale adăugate.
- Bijuteriile prețioase au în mod normal o etichetă pentru a indica puritatea lor și pentru a determina valoarea. Dacă ai dubii atunci când îți cumperi o bijuterie din aur, verifică întotdeauna eticheta și chiar certificatul de autenticitate. Dacă nu există, mai bine renunță la ea.
Diferențe între bijuterii din aur și bijuterii placate cu aur
- Bijuteriile placate au doar un strat extern de aur, așadar nu pot fi revândute și nici nu-și păstrează valoare în timp.
- Aurul masiv este, de obicei, de o calitate superioară, iar bijuteriile din aur sunt mai valoroase. Asta înseamnă și o investiție pe termen lung.
- În funcție de grosimea stratului, aurul placat poate rezista o perioadă cu o îngrijire adecvată. Cu toate astea, bijuteriile din aur au o rezistență mai mare decât cele placate.
- Dacă este de calitate slabă, placarea se poate șterge cu ușurință. De asemenea, stratul fin de aur este mai predispus la pătare atunci când este expus la orice fel de lichide sau substanțe chimice. Deși aurul în sine nu se corodează, cuprul și alama de dedesubt o vor face.
- Bijuteriile placate cu aur sunt mult, mult mai ieftine decât celelalte tipuri de bijuterii din aur, deoarece utilizează o cantitate infimă de aur peste un metal de bază.
- Bijuteriile placate cu aur sunt o opțiune bună dacă ai nevoie de bijuterii doar pentru o anumită ocazie sau pentru a încerca noi tendințe.
Cât costă un gram de aur?
Dac ne uităm la criteriul prețului, alegerea unei bijuterii placate poate fi de înțeles. În acest moment, un gram de aur costă în jur de 280 de lei.
Dincolo de asta, o lege universal valabilă este cea a calității. Un inel de aur adevărat te poate ține o viață întreagă, mai ales dacă este o amintire specială, iar un lănțișor din aur delicat îți poate fi cel mai drag talisman norocos mult timp chiar și dacă uiți să-l scoți în timpul dușului.
Ce trebuie să reții în final
Dacă ești în căutarea unor bijuterii din aur de bună calitate, dar bugetul nu-ți permite să investești momentan în astfel de piese pentru că sunt mai scumpe, atunci o bijuterie placată cu aur este soluția de compromis. Multe modele de cercei placați cu aur arată precum cele din aur adevărat, fiind mult mai accesibile. Cu toate acestea, aurul este cu adevărat o piesă de rezistență și își păstrează valoarea în timp sau chiar și-o crește. Dacă ne uităm în urmă, prețul unui gram de aur s-a dublat în ultimii ani ceea ce înseamnă că poate fi revalorificat oricând ai nevoie.
Sursă imagine reprezentativă: pixabay.com
Cum acționează corpul la bijuteriile cu alama placate cu aur? Îngerește pielea?