În lumea bijuteriilor cu pietre prețioase, diamantele cultivate în laborator denumite și diamante lab-grown pare că a câștigat rapid teren, fiind considerate o alternativă mai prietenoasă cu portofelul. Multe din exemplarele de diamante de laborator pot costa chiar și cu 70% mai puțin decât celelalte diamante naturale.
Evident, întrebarea care apare pe marginea acestei diferențe de preț enorme este dacă diamantele cultivate în laborator sunt sau nu reale și dacă da, de ce sunt atât de ieftine.
Da, diamantele cultivate în laborator sunt reale în sensul că au aceeași structură chimică și fizică. Atenție, a nu se confunda cu noțiunea de diamante sintetice sau pietrele de zirconiu. Aceste diamante lab-grown nu provin din alte aliaje și cu siguranță nu sunt din sticlă, deci nu sunt reproduceri falsificate, dacă la asta te gândeai. Diferența de preț dintre diamantele naturale și cele de laborator au la bază alte criterii. Așadar, sunt diamantele create în laborator prea bune pentru a fi adevărate, au ele vreo valoare reală?
Află în continuare care sunt diferențele dintre un diamant natural și un diamant fabricat în laborator și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia. Totodată, te vom lămuri și de ce dimanatele de laborator nu sunt diamante sintetice.
Diamante naturale vs diamante de laborator
Ai observat cu siguranță că am folosit această comparație, de produs format natural și produs fabricat în laborator. Am putea asemăna aceste diamante de laborator cu gheața făcută de mașinăriile de gheață. Adică este un proces artificial și forțat, chiar dacă rezultatul final arată la fel, însă ingredientele sunt aceleași. Desigur, rareori folosim gheața din natură pentru cocktail-urile noastre, însă gândește-te la valoarea istorică a unui ghețar care există acolo de milioane de ani.
Cam așa stă treaba și cu diamantul natural. Cu o simplă bijuterie cu diamante naturale, ai senzația că porți cu tine toată seva scoarței terestre și o mică bucată de istorie. Desigur, aceste diamante lab grown sunt tot diamante și evident că prețul lor mai mic te ajută dacă vrei ceva pur estetic, dar diferența dintre ele este imensă.
- În primul rând, cu toții cunoaștem povestea diamantului. S-a format din materiile organice existente cu milioane de ani în urmă, prin presiune și căldură intense venite din exterior și din mijlocul scoarței terestre. Aceste condiții nu mai pot fi reproduse în prezent natură pentru că ar însemna extincția omenirii. De asta și sunt atât de prețioase aceste diamante naturale, pentru că au apărut printr-un hazard al universului.
- Aceste roci au fost scoase la suprafață prin erupțiile vulcanice și odată descoperite, a început și exploatarea minieră. Încă un alt factor al hazardului care a contribuit la unicitatea acestei pietre prețioase.
- Pe de altă parte, diamantatul de laborator este fabricat printr-un proces tehnologic extrem de controlat, care imită procesele geologice naturale într-un timp infinit mai scurt față de cele naturale. Să obții diamante de laborator este nevoie doar câteva săptămâni.
- În medie, un preț diamant laborator este mult mai mic decât un preț diamant natural. De exemplu, în luna august a acestui an se estima că prețul unui diamant de laborator variază între 1200-2000 de dolari per carat, în timp ce un diamant natural pleacă de la 5000 de dolari per carat și poate atinge 20.000 dolari per carat în fucție de tăietura și claritatea lui. În cazul unui diamant colorat, precum diamantul albastru, prețul este și mai mare. Dar acesta este cu atât mai greu de replicat în laborator.
- Este important să se facă diferența între lab created diamond și diamante sintetice, cele din urmă fiind doar niște pietre care au o asemănare superficială cu diamantele. Abia acestea pot fi denumite diamante false deoarece sunt făcute din cu totul alte combinații de substanțe. Evident, dacă îți achiziționezi bijuterii diamante sintetice, acestea nu au nicio valoare pe piață.
Cum se fabrică un diamant de laborator
Există două metode pentru a obține diamante de laborator:
1. HPHT – High Pressure High Temperature (La presiune și temperatură ridicate)
Totul începe de la o mică sămânță de diamant natural, care are rolul de celulă stem, să zicem. Această firmitură este plantată într-un recipient cu carbon pur, apoi introdus într-un dispozitiv asemănător unui cuptor, sub presiune și căldură foarte mari.
Procesul este accelerat tehnologic, iar acea sămânță de diamant natural acționează ca un șablon. Atomii de carbon se leagă de ea strat cu strat la nivel și într-un ritm microscopic, iar peste câteva săptămâni rezultă un cristal de diamant brut.
Evident, materialul brut obținut poate fi apoi tăiat și lustruit în forma sa finală. Această variantă este considerată cea mai eficientă pentru obținerea acelor diamante de laborator de dimensiuni mai mari și cu o claritate ridicată.
2. CVD – Disruptor
Această metodă presupune depunerea chimică în stare de vapori, dar se pleacă tot de la o bucată mică de diamant natural. Aceasta este introdusă într-o cameră sigilată, foarte fierbinte, denumită reactor cu plasmă. În continuare, această cameră este umplută cu un gaz bogat în carbon.
Cu ajutorul unei tehnologii cu laser sau cu microunde, aceste gaze sunt ionizate pentru a se lega la nivel molecular de carbonul original al diamantului. Așa rezultă un diamant mai mare, brut care poate fi tăiat și prelucrat după necesitate.
Prin această metodă se obțin diamante artificiale de 1-3 carate din gama J-G, adică pot avea incluziuni vizibile. Adesea, diamantele obținute prin metoda CVD ajung să fie tratate cu HPHT pentru a le îmbunătăți culoarea.
Dezavantaje diamante de laborator
Făcând o retrospectivă a diferențelor dintre un diamant natural și unul fabricat în laborator, oricine poate trage o concluzie la prima vedere că un diamant de laborator este mai rentabil. Dar oare chiar așa de simplu să fie?
1. Diamantele cultivate în laborator nu au aceeași valoare
Principalul avantaj al diamantelor create în laborator este prețul. În general, în funcție de calitatea lor, acestea pot fi cu 20% până la 50% sau chiar cu 70% mai ieftine decât diamantele naturale, adică cele extrase din mine. Depinde mult de producător. Dar reprezintă ele vreo investiție?
Pentru a face o comparație, gândește-te la valoarea unui tablou în original ce aparține unui artist renumit, care se vinde cu mii sau zeci de mii de dolari. Valoarea acestuia poate crește în timp, mai ales dacă și notorietatea artistului crește. Însă un tablou reproducere după original sau cumpărat dintr-un magazin de piese decorative făcute în serie ce valoare va avea, în afară de cea pur estetică?
2. Diamantele de laborator sunt nocive pentru mediu
În primul rând, vorbim aici de un factor denumit amprenta de carbon. Industria diamantelor este una în sine complicată, însă în cazul celor cultivate în laborator vorbim de procese tehnice și industriale care poluează deoarece sunt produse cu ajutorul electricității.
Pentru a crea un diamant de laborator folosesc 250 de milioane de jouli pe carat. Așadar, se consumă multe resurse pentru a produce ceva ce natura a creat de una singură și atât de perfect în timp.
3. Aceste diamante de laborator nu sunt diamante reale în adevăratul sens al cuvântului
Diamantele fabricate în laborator nu sunt în totalitate diamante false mai ales că se pleacă de la o sămânță de diamant original. Dar sunt făcute, totuși, de mașini și tehnologie în loc de Mama Natură.
Într-adevăr, diamantele fabricate de om sunt identice din punct de vedere al structurii atomilor, pot arăta la fel fizic și optic precum diamantele naturale, însă nu mai au acea aură magică.
4. Diamantelor cultivate în laborator nu pot obține o evaluare reală
În mod obișnuit, când se face o evaluare diamante, se iau în calcul o serie de criterii: claritate, tăietura, puritatea etc. Astfel se stabilește numărul de carate și inclusiv prețul.
Desigur, și diamantele de laborator pot primi un carataj în funcție de aceste criterii, dar ele sunt produse deja după o serie de parametri stabiliți pentru mașinăriile care le produc și nu au aceeași corespondență. Așadar, în cazul lor, numărul de carate nu ține de hazardul sorții, exact ceea ce face un diamant natural atât de deosebit.
De aceea, pe certificatul unui astfel de diamant artificial omului scrie atât numărul de carate cât și mențiunea „creat în laborator”. Aducem din nou în discuție și cazul de diamante sintetice. Acestea sunt un produs contrafăcut deci nu putem discuta de numărul de carate.
5. Toate diamantele de laborator sunt la fel
Diamantele de laborator sunt făcute pe un fel de linie de asamblare. Desigur, de-a lungul timpului, producătorii au ajuns să-și perfecționeze tehnica tot mai multe, însă a cumpăra un diamant produs în laborator este ca și cum ai cumpăra o haină de la un brand de haine popular și accesibil. Unde mai este nota de originalitate a unui designer care lucrează piese limitat și de calitate superioară?
Gânduri de final
Evident, știm cu toții că orice materie pe pământul acesta este finită și că adevăratul diamant de zăcământ va fi tot mai greu de găsit peste zeci de ani și mult mai scump. Tocmai de aceea reprezintă o investiție în acest moment.
Da, este adevărat un diamant fabricat pare identic cu un diamant extras dintr-un zăcământ natural din punct de vedere chimic, fizic și optic. Depinde care sunt principalele tale motivații de a-ți achiziționa un diamant și de ce își permite bugetul: diamante naturale sau diamante de laborator. Totuși, dacă îți dorești un bun de valoare și o piatră prețioasă în adevăratul sens al cuvântului, diamantul natural este de departe alegerea.
Sursă imagine reprezentativă: mygemologist.com