Fascinația omului pentru fildeșul blânzilor uriași este mai veche decât civilizația actuală. Încă din timpuri străvechi, oamenii peșterilor se înveșmântau în pieilea animalelor ucise cu multă îndemânare și înfrântând pericole de moarte, și își făureau din uriașii colți de fildeș ai mamuților arme, obiecte de cult și bijuterii din fildeș. Nu doar mamuții erau vânați pentru colți, ci și alte mamifere uriașe cum ar fi hipopotami, morse, narvali și elefanți. Cel mai prețuit fildeș a fost însă cel provenit de la elefanții africani. Comerțul cu fildeș a fost una din cele mai vechi forme de schimb în natură.

Această tendință s-a păstrat de-a lungul mileniilor, ceea ce a dus însă la dispariția de acum 1000 de ani a tuturor elefanților din nordul Africii. Cererea de fildeș a explodat în pragul secolului 19, făcând posibilă extincția elefanților din Sudul și Vestul continentului african.

După cele două războaie mondiale și odată cu dezvoltarea economică fără precedent a Statelor Unite și a Japoniei, fildeșul a devenit simbol al avuției și al prosperității. Pianele celor bogați trebuiau să fie neapărat din fildeș original. La fel și bilele de biliard din vilele de lux. În același spirit al luxului decadent, ce fel de statuetă e o statuetă care nu e din fildeș?

Broșă victoriană din fildeș sculptat

Broșă victoriană din fildeș sculptat

Cea ma surprinzătoare consumatoare de fildeș a fost Japonia, unde colții de elefant erau folosiți pentru realizarea de Hanko, sigiliile japoneze tradiționale. Unele dintre cele mai frumoase antichități din lume au fost realizate din fildeș și chiar și în zilele noaste fildeșul este foarte apreciat și căutat.

Utilizarea fildeșului

În domeniul artistic, fildeșul a fost folosit pentru a realiza sculpturi și figurine de zei și zeițe, pipe, sigilii, arme, și bijuterii. Înainte de apariția materialului plastic, fildeșul a fost materialul favorit al multor bijutieri. În zilele noastre, fildeșul mai este folosit în cea mai mare parte pentru a crea bijuterii.

Fildeșul este un material moale, dar nu la fel de tractabil ca aurul. Această propritetate îi limitează utilizarea în crearea de bijuteri din fildeș la anumite tipuri de ornamente. Bijuteriile de fildeș sunt artizanale, și în funcție de bijuteria dorită, colții sunt tratați diferit. Pentru pandative și coliere, colții sunt tăiați în inele groase, care sunt apoi sculptate în ornamentele tradiționale. Brățările sunt sculptate sau acoperite cu aur sau argint și vopsite în culori diferite.

Cercei Victorieni sculptați manual din fildeș, circa 1880

Cercei Victorieni sculptați manual din fildeș, circa 1880

O problemă spinoasă

Din 1979 până în 1989, s-a declanșat însă un adevărat deceniu al groazei pentru elefanții africani, un masacru generalizat.  Din peste un milion de elefanți ce trăiau în peste 37 de state africane, în 1989 mai erau doar 600 de mii.

În 1989 la nivel global a fost impusă interdecția de a vinde fildeș. Cu toate acestea populația de elefanți a fost în scădere drastică din cauza braconajui ilegal, precum și a distrugerii habitatelor naturale ale elefanților din sălbăticie. În 2016 s-a înregistrat cea mai mare captură de fildeș de aproximativ 40 de tone, provenită din uciderea a cel puțin 2.500 de elefanți.

Statele Unite au anunțat în 2016 interzicerea aproape în totalitate a fildeșului intern. Iar China a anunțat că închide piețele interne de fildeș pentru un anumit interval de timp. Cu toate aceste interdicții braconajul intensiv se află la cote ridicate.  Prețul unui kilogram de fildeș pe piața neagră este de 1.100 de euro, iar în Kenya acesta este de 40-45 de euro. Un elefant matur are aproximativ 50 de kilograme de fildeș. Pe piața neagră din România, acele bijuterii din fildeș care sunt fără acte doveditoare de posesie legală sunt obiecte de contrabandă și se estimează că un gram ar costa în jur de 10 euro.

Bijuterie tradițională Indiană din fildeș

Bijuterie tradițională Indiană din fildeș

Vânzarea fildeșului este interzisă în SUA cu câteva excepții: articolele preexistente fabricate din fildeș, cum ar fi instrumentele muzicale din orchestre, mobilier și obiecte decorative cum ar fi arme de foc ce conțin mai puțin de 200 de grame  de fildeș sau antichitățile cu vechime de cel puțin un secol sunt scutite de la aceste restricții.

Unele voci afirmă că restricțiile impuse comerțului cu fildeș ar putea ridica prețurile artificial pe piața neagră și ar putea chiar contribui la braconajul intensiv, și asta în pofida scopului acestor restricții de a reduce cererea de fildeș.

Cea mai bună modalitate de a-i salva pe blânzii uriași este creșterea nivelului de trai al africanilor. Fildeșul, alături de diamantele sângerii ale continentului negru fac parte din avuția Africii de secole. Asta în timp ce comerțul cu fildeș nu aduce bunăstare comunităților locale, ci braconierilor, contrabandiștilor și speculanților.

Brățară din Fildeș TIffany

Și pentru a stopa acest masacru, este important ca în momentul achiziției de fildeș să solicităm informații privind proveniența fildeșului și să achiziționăm doar fildeș în posesie legală importat înainte de interzicerea comerțului cu fildeș din 1989.

Conștientizând amploarea problemei, putem face achiziții în mod responsabil și în cunoștință de cauză, alegând să valorificăm în primul rând fildeșul vintage, cu vechime. Și pentru a evita speculanții de pe piața neagră putem testa bijuteriile care ni se prezintă ca fildeș.

Elk Ivory Pendant

 

Cea mai bună modalitate de a afla dacă bijuteriile nu sunt contrafăcute este Testul Acului. Încălziți un ac până când este roșu și plasați-l într-o zonă în care nu v-ar deranja să apară o mică arsură. Mirosul pe care îl dă un os ars este asemănător cu mirosul de păr ars sau cel produs de freza unui dentist excavând un dinte. Fildeșul nu va prezenta niciun semn de arsură și nici miros de ars.

De asemena puteți deosebi fildeșul de elefant de alte oase prin faptul că doar fildeșul de elefant are modele de crestare încrucișată distintice. Niciun alt os de mamifer nu are această caracteristică.  În prezent sunt utilizate cu succes alte materiale care să substituie fildeșul cum ar fi plasticul, sticla, oasele și dinții ai unor specii neamenințate.

Concluzie

În concluzie, fildeșul este un bun de o valoare inestimabilă, care s-a transformat de-a lungul timpului dintr-un însemn al prosperității și victoriei omului asupra condițiilor aspre ale sălbăticiei într-un motiv de masacru generalizat asupra blânzilor uriași ai continentului african.

Ce putem face pentru a salva elefanții? Să achiziționăm bijuterii din fildeș în mod responsabil cu vechime, aflat în posesie legală pentru care vi se pot prezenta acte doveditoare. Doar astfel vom putea admira colecțiile de artă sau bijuterii din fildeș cu uimire și încântare pentru tot ce natura ne poate oferi mai frumos și mai bun.

Admirați colecția noastră de fildeș vintage în shopul Le Ador.

Sursă imagine princiapală: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *