Te-ai gândit vreodată cum bijuteriile cu chihlimbar te pot ajuta să faci față unor situații mai complicate?

Imaginează-ți o astfel de situație. Te afli într-un loc aglomerat cum ar fi un supermarket. Și… aproape din senin începi să transpiri, te ia cu tremur și amețeală și ți se scurtează respirația. Apoi resimți o durere în zona pieptului, și cele mai groaznice temeri pun stăpânire pe tine. Totul se învârte în jurul tău ca într-un film suprerealist, simți că te detașezi de propriul corp și ești pe punctul de a-ți pierde controlul… sau viața! Dacă nu ești la prima experiență de acest gen, probabil în scurt timp vei realiza că ai un atac de panică.

Generația curentă de tineri adulți, deseori denumită Generația X sau Millennials se confruntă cu stări de anxietate la scară globală. Această stare cronică de anxietate poate fi un rezultat al insecurității economice sau al stilului de viață supra-conectat la tehnologie și insuficient branșat la relații interpersonale. Suntem generația care trebuie să le aibă pe toate: de la un nivel înalt de conștiență, la o carieră de succes și o viață de familie împlinitoare. Toate astea în timp ce aspirăm la echilibru interior, auto-realizare și o atitudine relaxată zen.

Însă în înfruntarea cu viața, cu schimbările climatice, cu tulburările politice sau crizele economice și lipsa locurilor stabile de muncă sau cu insuficienta pregătire practică pentru provocările reale de la locurile de muncă, suntem tot mai expuși fenomenului de ”anxietate copleșitoare”. Aproximativ 1 din 10 tineri suferă de atacuri de panică și 57 la sută din studentele tinere au experiementat episoade de ”anxietate copleșitoare”. Toate aceste venind la pachet cu tulburări digestive, insomnii, dureri în piept de natură psihogenă și nod în gât.

Printre multe remedii naturale cu efecte anxiolitice care merită a fi încercate sunt meditația și respirații toracale, precum și psihoterapia cognitiv comportamentală, care vizează schimbarea cognițiilor și respectiv a reacțiilor la diverși stimuli stresanți. Un remediu adjuvant din timpuri străvechi este însă chihlimbarul. Piatra chihlimbar este folosit și la coliere pentru copii pentru a le reduce stările de agitație. De asemenea este recomandat de terapeuții de cristale pentru ameliorarea durerilor de cap sau de spate și chiar pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii, cum sunt eczemele, induse stres.

bratara cu chihlimbar

Bratara vintage din argint cu chihlimbar natural | Click imagine

Ce este chihlimbarul?

Chihlimbarul denumit și ambră galbenă nu este o piatră de fapt, ci o rășină de conifere translucidă fosilizată din Perioada Terțiară a Pământului.

În ”Marea Carte a Chihlimbarului”, Elzieta Mierzwinska scrie: ”În urmă cu mii de ani în urmă, oamenii erau fascinați de proprietățile extraordinare și inexplicabile ale pietricelelor de aur găsite pe plaje și în pădurile de coastă. Pietrele ardeau atunci când era aruncate în foc, scoțând un fum aromat plăcut cu un miros răcoros, iar atunci când erau frecate în palme, luminițe mici scânteiau ca prin magie.

Interiorul acestor pietre ciudate ascundea adesea plante și insecte mici, care trebuie să-și fi găsit drumul în interiorul pietrei la fel prin magie. Acest lucru a fost suficient ca să trezească curiozitatea omului cavernelor, cu admirație și respect pentru această bijuterie neobișnuită. Nu este de mirare că omul a început să atribuie puteri magice chihlimbarului.

inel cu chihlimbar

Inel vintage din aur de 18k cu chihlimbar si diamante naturale | Click imagine

Se crede că acum 45 de milioane de ani, teritoriul actual al Europei Centrale și nordice, cunoscută sub numele de Fennoscandia a fost acoperită de o pădure groasă care se întindea din coasta norvegiană până la Marea Caspică. Chihlimbarul nu este ceea ce se crede de obicei sâmbure de pin, ci mai degrabă țesut vascular al copacilor, exudat în urma rănirii copacilor sau a unor schimbări climatice radicale. Cercetătorii au avansat chiar 3 specii de copaci care ar fi putut furniza chihlimbar: cedru, zadă și agathis.

La fel de fascinați de această piatră au fost și vikingii, strămoșii Danemarcii, dar și întreaga Europă preistorică au fost de acord că chihlimbarul are ceva foarte special. Au numit-o ”aurul nordic” și au făcut bijuterii cu chihlimbar și le-au folosit ca mijloc de plată. Chihlimbarul a devenit primul produs scandinav de export. Grecii au descoperit capacitatea chihlibmarului de a produce electricitate statică prin frecare și au numit-o ”electron”, de unde și cuvântul modern ”electricitate”!

Din cele mai vechi timpuri, chihlimbarul a fost prețuit pentru frumusețea și strălucirea sa caldă. Ambra are o aură specială despre care se credea că aduce fericirea, sănătatea și prosperitatea. Timp de secole, aceste bijuterii cu chihlimbar au însemnat noroc. Astăzi chihlimbarul este un mod de a exprima emoții și sentimente, precum și de a manifesta personalitatea naturală și ingenuă a purtătorului. Din acest motiv bijuteriile cu chihlimbar sunt foarte populare.

Cum ne poate ajuta bijuteriile cu chihlimbar în stările de anxietate?

bijuterii cu chihlimbar

Colier unicat din argint cu chihlimbar natural | Click imagine

Câteva teorii încearcă să explice puterile miraculoare ale acestei comori nordice. Secretul stă în acidul succinic – unul dintre componentele chimice ale chihlimbarului. Se susține că chihlimbarul ar emite în contact cu pielea mici cantități de ulei care ar conține acest acid succinic. Cea mai eficientă ambră în reducerea durerilor se consideră a fi ambra naturală Baltică.

Scepticii arată că acidul nu se topește decât la temperaturi foarte mari, între 180 și 200 de grade Celsius. Corpul uman nu are decât 37 grade celsius, însă chihlimbarul este moderat solubil în apă și s-ar putea să existe posibilitatea ca piatra să disperseze mici particule de acid în contact cu transpirația corpului.

Niciun studiu pe subiecți umani nu a fost realizat pentru a confirma sau infirma această ipoteză, însă este incontestabil faptul că acidul succinic poate reduce anxietatea la șoareci. Există în schimb un istoric al utilizării acestei pietre la controlul durerilor de la ușoare la moderate și severe.

Un alt efect notabil este energia electrică. Ambra emite ioni negativi atunci când este frecată în palme, ca atunci când este purtată sub haine. Acest lucru este similar cu efectele terapeutice produse de lămpa de sare de Himalaya. Corpul uman este un organism electric, deoarece neuronii noștri comunică folosind semnale electrice. Este posibil ca chihlimbarul să interacționeze cu corpul la un nivel bioelectric.

cercei cu chihlimbar

Cercei din aur de 14k cu chihlimbar baltic si perlute naturale | Click imagine

Ce putem afirma cu certitudine este faptul că chihlimbarul este un remediu natural, plăcut, inofensiv, tradițional și estetic. În plus este o soluție testată în timp care poate fi folosită înaintea medicamentelor ce pot avea unele efecte adverse. E un remediu ce merită a fi încercat ca un talisman sau amuletă. De asemenea brățările cu chihlimbar Baltic sunt folosite la controlul și ameliorarea durerilor de reumatism, artrită și articulații dureroase. Piatra este cel mai eficientă atunci când este purtată aproape de zona dureroasă, spre exemplu în brățară pentru dureri de tunel carpian sau colier pentru dureri de cap.

Concluzie

Chihlimbarul este un remediu cu încărcătură istorică, electrică și energetică. Oamenii din străvechi timpuri au observat proprietățile lui miraculoase și l-au purtat ca podoape punându-l pe răni și locuri dureroase. În zilele noastre, chihlimbarul a devenit tot mai popular pentru proprietățile lui anxiolitice, fiind purtat în bijuterii din aur sau argint aproape de piele ca talisman pentru a înlătura boala secolului – anxietatea.

Descoperiți și comorile ascunse din buticul nostru Le Ador – bijuterii din chihlimbar. 

Sursă imagine reprezentativă: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *