Când vine vorba de piața bijuteriilor de calitate, aurul tinde să primească cea mai multă atenție. Dar știai că argintul a fost o parte importantă a istoriei noastre înaintea aurului, de la medicină la fotografie și până la ritualuri religioase?
Descoperă în continuare un ghid complet despre tot ceea ce trebuie să știi dacă plănuiești să investești în bijuterii sau obiecte de argint.
Ce este argintul?
Argintul este, la bază, un metal alb și lucios. Este apreciat atât pentru frumusețea sa, având rol decorativ, cât și pentru alte proprietăți fizice precum conductivitatea electrică. Argintul mai este și un element istoric foarte important ce stă ca mărturie a evoluției umanității. Ornamente sau obiecte de podoabă precum brățări argint femei au fost descoperite în morminte regale care datează încă din anul 4000 î.Hr.
Totodată, este considerat un metal prețios (împreună cu aurul și metalele din grupul platinei) datorită rarității sale și a reprezentat mult timp o monedă de schimb ca atare, având valoare proprie. Monede de argint au fost folosite până prin anul 800 î.Hr.
În prezent acest metal este folosit mai mult pentru confecționarea unei game variate de bijuterii precum: cercei argint, brațări argint, inele argint, coliere argint, seturi argint etc. Amatorii de obiecte de lux mai pot investi și în alte obiecte precum tacâmuri de argint.
De ce este atât de valoros, însă? Pentru că deși teoretic argintul este larg răspândit în natură, cantitatea totală ce se poate extrage este destul de mică în comparație cu alte metale. Totodată, procedeul de extragere este meticulos și consumă resurse multe iar depozitele de argint pur existent ca atare sunt mult mai puține.
Tipuri de argint
Există mai multe tipuri de argint disponibile pe piață în prezent folosite atât pentru fabricarea bijuteriilor din întreaga lume, cât și în alte scopuri. Aceste diferențe apar deoarece argintul pur 100% este moale și maleabil, așa că el este amestecat sau aliat cu alte metale mai dure pentru scopuri practice.
Pe de altă parte, adaosurile influențează culoarea, textura și strălucirea produsului final și se obțin alte proprietăți argint. Prin urmare, când spunem diferite tipuri de argint, ne referim la tipul și cantitatea de alt metal utilizat în aliajul de argint.
1. Argint 999 sau argint fin
Argintul fin este metalul cel mai apropiat de elementul argint pur, în forma lui naturală. Este marcat cu 999, ceea ce indică o puritate de 99,9%. Restul de 0,1% este format din urme de elemente în cantitate nesemnificativă.
Acesta are un luciu mai degrabă sticlos decât metalic. Deoarece argintul pur este moale și poate deforma ușor, nu este folosit în bijuterii ci este păstrat ca atare, în blocuri sau lingouri, pentru a putea fi folosit ca bun material de valoare. Evident, poate fi topit și revalorificat.
2. Argint 925 sau Sterling Silver
Argintul Sterling este standardul de calitate pentru majoritatea piețelor de bijuterii din lume. Acesta este un aliaj de 92,5% argint, restul de 7,5% fiind de obicei cupru sau alte metale cum ar fi nichelul. Totodată, argintul sterling este mai dur decât argintul fin și are o culoare specifică, ușor de recunoscut de către iubitorii de bijuterii, fiind foarte luminos și strălucitor.
Având în compoziția sa nichel, aceste obiecte din argint sterling se pot păta foarte ușor dacă nu sunt îngrijite. De aceea, o lustruire permanentă cu o cârpă moale și curățire cu apă și săpun blând o dată pe lună îi va asigura frumusețea pentru mai mult timp. Poți descoperi aici mai multe metode simple de a curăța argintul acasă.
3. Argint în alte aliaje care nu oxidează – Argentium silver
Aceste aliaje denumite în termeni europeni „non-tarnish” sunt destul de noi pe piață. Au un conținut minim de argint de 92,5% sau mai mare, iar restul constă în cupru și germaniu. Acesta din urmă face ca aliajul să fie mai dur și rezistent la pătare, fiind mai ușor de întreținut decât aliajele de sterling silver.
Din cauza acestui lucru, însă, Argentium este semnificativ mai scump decât argintul sterling și mai puțin disponibil.
4. Argintul pentru/din monede
Argintul pentru monede a fost cândva un aliaj mai comun decât cel steerling. În prezent, este destul de rar, iar denumirea provoacă destul de multă confuzie. Aliajul tehnic de „argint pentru monede” este de 90% argint și 10% cupru.
5. Argint nichel
Este puțin impropriu denumit argint deoarece se referă mai degrabă la culoarea metalului și nu la conținutul acestuia. Este un aliaj de metal precum cupru cu nichel și/sau zinc, eventual cu o cantitate foarte mică de argint. Totodată, este un metal de bază ieftin care are un aspect similar cu argintul. Se mai numește argint de alpaca sau argint german. Acesta este utilizat în bijuteriile de fantezie, dar ar trebui să fie descris în mod clar ca fiind un aliaj de nichel. Multe persoane sunt alergice la acest metal iar termenul argint nichel poate fi înșelător pentru consumatori.
6. Argint Rodiat
Rodiul este un alt metal prețios, mai rar și mai scump decât aurul. Argintul rodiat este, de fapt, argint placat cu rodiu printr-un proces electrochimic pentru a-i spori strălucirea și a împiedica oxidarea. Acest material este mai scump decât argintul 925 convențional iar multe bijuterii argint rodiat sunt considerate de calitate superioară.
Tipuri de bijuterii de argint
După cum ai observat, există mai multe tipuri de argint, însă majoritatea bijuteriilor pe care le vei găsi pe piață sunt din sterling silver și marcate cu 925. Totuși, mai există o diferență semnificativă și importantă între:
- bijuterii din argint
- bijuterii din argint plin
- bijuterii placate cu argint
Argintul plin este un metal stratificat dar nu este un aliaj deoarece conținutul de metal nu este același în tot materialul. În schimb, argintul se află numai la suprafață, interiorul fiind din alt metal – de regulă alama. Acesta se construiește ca un sandwich, prin lipirea mai multor straturi sub căldură și presiune ridicate. Așadar, vine într-un strat mai gros.
Placarea cu argint este un procedeu diferit în sensul că se folosește un obiect confecționat în totalitate dintr-un alt metal peste care se aplică în strat foarte subțire, ca o peliculă doar la suprafață.
Bijuteriile placate cu argint sunt destinate largului consum fiind mai ieftine dar nu sunt proiectate astfel încât să reziste în timp și nici nu pot fi revalorificate. Mai există și varianta de a placa un obiect din argint cu o foiță de aur. De exemplu, o pereche cercei argint placați cu aur îți pot servi perfect la un eveniment sau pentru purtarea ocazională, dar la o purtare zilnică, stratul subțire de aur se va șterge.
Marcaje argint
Probabil te întrebi cum anume vei reuși să recunoști toate aceste tipuri de argint. Pe lângă indicii vizuali, adică luciu și culoare, cu siguranță mărcile de argint sunt de folos. În comerțul cu bijuterii, articolele ar trebui să fie identificate în mod clar ca fiind de o anumită calitate standard. Artiștii și producătorii de bijuterii sunt obligați prin lege fie să ștampileze piesele, fie să eticheteze produsele finite cu denumiri de calitate.
Într-un articol anterior vorbeam de mărcile aurului. Același principiu se aplică și obiectelor din argint, numai că nu se mai atribuie un anumit număr de carate. Cantitatea de metal utilizată în aliaj se măsoară pe o scală de finețe milimetrică. Argintul pur se notează cu 100% și procentajul scade în funcție de modul în care variază raportul de argint-alte metale. În mod normal, însă, nu ar trebui să coboare sub 50% argint.
Așadar, bijuterii din argint trebuie să aibă o marcă de calitate de mici dimensiuni undeva pe piesă.
- Argint sterling – are ștampila 925 sau Stg;
- Argintul antichizat s-ar putea să nu aibă o ștampilă dar trebuie să vină neapărat însoțit de un certificat care să ateste proveniența în cazul în care este vândut drept argint antichizat:
- Bijuteriile vechi pot avea logo-ul sau marca producătorului;
- În acest moment, nu există un standard de calitate aprobat legal pentru argintul plin, cu toate acestea, unii producători folosesc ștampila .925 SF, ceea ce poate induce în eroare.
Cât costă gramul de argint?
Spre deosebire de aur, argintul nu primește notații în carate. La capitolul preț argint, valoarea și prețul său variază în funcție de puritatea lui, dar nu există atât de multe opțiuni. Vei mai găsi argint marcat cu 800 sau cu 900 ceva mai ieftin, dar este mai rar. Argint ieftin mai poate fi găsit în general fie în magazine care comercializează second hand, fie la producătorii neautorizați.
În general, bijuteriile din argint sunt marcate cu simbolul 925 iar în medie, un preț gram argint 925 este de 50 lei, variind foarte puțin de la un magazin bijuterii argint la altul. Ce poate totuși influența prețul final al bijuteriei din argint este manopera, brand-ul, design-ul sau valoarea istorică.
Pe leador.ro vei găsi tot ce-ți trebuie în materie de bijuterii din argint cu prețuri cuprinse între 150 și câteva mii de lei. De exemplu, acest lanț argint bărbați ce are o greutate de 100 de grame costă 1500 lei.
Aici este prezentat un grafic ce ilustrează prețurile lunare ale argintului la nivel mondial, cuprinzând perioada ianuarie 2014 – septembrie 2023. Prețurile sunt exprimate în dolari americani nominali per 1 oz t, ceea ce e egal cu 31,10 grame.
Argint beneficii și semnificație
Urme ale utilizării bijuteriilor din argint au fost găsite la multe civilizații antice. Dar acesta nu era purtat doar ca element decorativ, ci se crede că era folosit și în anumite ritualuri sau pe post de amulete sub formă de talismane argint.
Totodată, argintul are o bază științifică dovedită legată de beneficiile sale pentru sănătate derivate din conductivitatea sa electrică și termică. Ionii de argint încărcați pozitiv creează un câmp care reflectă radiațiile electromagnetice și le ține departe de corp. Asta stimulează conductivitatea naturală a organismului și îmbunătățește circulația sângelui, echilibrează temperatura corporală și starea generală de bine.
Alte beneficii ale purtării bijuteriilor de argint:
- Argintul are beneficii pozitive pentru sănătate, motiv pentru care a fost folosit în toate culturile timp de secole. Acesta este un puternic agent antimicrobian, ajută la combaterea infecțiilor;
- Ajută la îmbunătățirea nivelului de energie și echilibrează starea de spirit după o situație tensionată. Este suficient să porți o bijuterie cu charmuri argint precum această brățară pandora argint;
- Vibrația acestui material ajută la contracararea perturbațiilor electrice exterioare;
Ce simbolizează argintul?
Argintul este unul dintre cele 3 metale de bază în alchimie și este asociat cu emoțiile și sensibilitatea. De asemenea, se crede că este o oglindă a sufletului, ajutându-ne să ne vedem pe noi înșine așa cum o fac ceilalți.
Argintul are un aspect luminos și clar și, prin urmare, reprezintă calități precum puritatea, claritatea și viziunea. De asemenea, simbolizează puterea subtilă deoarece este foarte puternic dar versatil și maleabil.
La nivel de culoare, argintiul este echilibrul dintre alb și negru, fiind totodată o culoare plină de farmec și sofisticată, simbolizând bogăția și bunăstarea. Argintul poate fi considerat un metal mai masculin decât aurul și de aceea îl vei găsi într-o gamă mai largă de bijuterii pentru bărbați precum brățări argint bărbați.
Gânduri de final despre argint
Așadar, argintul este un metal nobil atât prin proveniența sa cât și prin istoria lui consacrată de mii de ani. Poate fi adaptat cu ușurință în orice tip de bijuterie, fie ea masculină sau feminină, aducând și o serie de beneficii pentru energia corpului. După cum ai observat, există mai multe tipuri de argint existente în lume, cele mai populare fiind argintul 925 (silver sterling) și argintul rodiat.
Dacă vrei să investești în argint pentru a-i spori valoarea n timp, însă, trebuie să știi că nu vei avea același succes precum în cazul aurului pentru că valoarea sa nu va crește atât de mult în timp. Bucură-te de frumusețea lui și atât.
Sursă imagine reprezentativă: revekarose.com