Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Cum se curăță argintul? Soluția este chiar acasă la tine!

cum se curata argintul

Atunci când îți place cu adevărat o bijuterie, aceasta ajunge să facă parte din viața ta. Fie îți reprezintă stilul, fie îți amintește de un om drag sau de o ocazie deosebită. Este normal să îți dorești să o menții într-o formă cât mai îngrijită, exact ca în prima zi și evident, să o păstrezi cât mai mult timp. Mai ales dacă are un design unicat. 

Principalul inamic, însă, este chiar timpul care își urmează cursul firesc și asupra lucrurilor, nu doar asupra oamenilor. Și bijuteriile îmbătrânesc, se oxidează și își pierd aspectul de odinioară.

Indiferent că sunt din metale prețioase, semiprețioase ori din aliaje ușoare, pot căpăta un aspect nu prea plăcut la exterior, adică o culoare ușor negricioasă ori chiar arămie. Așa se manifestă procesul de oxidare, iar un material predispus mai ușor la acest proces este argintul.

Tocmai pentru că vrem să te ajutăm să-ți păstrezi bijuteriile preferate într-o formă perfectă, în continuare îți vom prezenta câteva sfaturi despre cum se curata argintul.

Ce se întâmplă de fapt în timpul oxidării?

Oxidarea bijuteriilor din argint (sau a obiectelor precum cutiuțe din argint, miniaturi sau tacâmuri din argint) este o reacție chimică lentă ce se produce între argint și ozonul sau hidrogenul sulfurat din aer. Din această reacție nu rezultă clăbuci sau alte astfel de reacții efervescente, ci un strat negru, verde, galben ori maroniu ce este destul de inestetic. Imaginează-ți că ți-a scăpat puțin sos pe un sacou elegant și urmează să mergi la o prezentare. Te-ar jena această pată, chiar dacă restul sacoului arată impecabil, nu? La fel se întâmplă și cu bijuteriile sau alte obiecte din argint. Oricât de superbă ar fi lucrătura, atunci când oxidează, își pierde din frumusețe. 

Sursă imagine: wikipedia.org

Dar argintul este un material nobil, care nu ar trebui să-și piardă strălucirea, ai putea spune, așa că este normal să te întrebi de ce oxidează bijuteriile din argint. Da, ai dreptate! Doar că această reacție se întâmplă pentru că argintul pur este un metal destul de maleabil, ce se poate deforma ușor, lucru nu prea plăcut în cazul bijuteriilor. De aceea, atunci când se folosesc la fabricarea acestora, în materialul topit se adaugă un procent foarte mic de metale nepretioase. 

Asta nu înseamnă neapărat că bijuteria este contrafăcută, ci metalul adăugat are rolul de a le face mai rezistente. Așadar, e posibil ca pe unele etichete pentru bijuterii din argint să existe mențiunea „ 7.5% cupru”. Acest tip de argint specific bijuteriilor este denumit Sterling Silver sau argint veritabil. Practic, acest mic intrus care are rolul de a-i da rezistență fizică este mai sensibil și oxidează. 

Alte cauze ale oxidării bijuteriilor din argint:

  • Acțiunea unor factori externi la care argintul este foarte sensibil, precum particule poluante din aer sau substanțele din produsele cosmetice (oxid de zinc sau calamină), de curățenie sau igienizante;
  • Transpirația si Ph-ul pielii – în acest caz, oxidarea se îmbină cu coroziunea, iar nuanța căpătată este una maronie;
  • Nefolosirea bijuteriilor din argint pentru o perioadă mai lungă de timp;
  • Amestecarea bijuteriilor din argint cu cele din alte tipuri de metale, în special neprețioase;

Importanța îngrijirii bijuteriilor din argint

Bratara vintage din argint

La fel ca orice lucru ce zace într-o cutie uitată de lume, și o bijuterie sau poate o mică miniatură din argint poate căpăta un aspect învechit. Pentru a le menține luciul plăcut, caracteristic argintului, este important să le acorzi un minim de „igienă” din când în când. De ce crezi că familiile de nobili insistau asupra lustruirii argintăriilor din casă? Pentru că ele știau foarte bine cum se curata argintul.

Totodată, produsele de îngrijire pe care le folosim pot afecta stratul exterior al unui inel de argint, de exemplu, mai ales dacă le aplicăm în mod repetat direct peste bijuterie. Ar fi bine să-ți scoți inelele, lănțișoarele și brățările în timp ce faci duș, pulverizezi parfumul sau aplici cremele hidratante. Evident, același lucru ar trebui făcut și atunci când folosești produse de curățenie care intră în contact cu pielea mâinii sau când gătești, în cazul în care porți inele sau brățări. 

Cum se curata bijuteriile din argint oxidate?

Descopera cum se curata argintul
Set din argint cu kianita

Dacă bijuteriile tale din argint sau alte obiecte pe care le ai în casă (precum mici statuete ori casetele de bijuterii) încep sa-si schimbe culoarea, înseamnă că încep să oxideze. Așadar, au nevoie de o curățare. Nu e cazul să renunți la ele pentru că, din fericire, există soluții chiar la îndemâna și pe care le ai în casă. Iată cum se curata argintul:

1. Cel mai popular îndemn: folosiți apă și săpun!

Probabil pare o tehnică banală, însă această metodă blândă nu atacă stratul exterior al argintului. Atenție, însă, este utilă doar pentru mentenanța acestor obiecte sau ca măsură preventivă. Nu poate curăța un strat profund oxidat. Ca alternativă la periuță mai poți folosi o cârpă din microfibră. Asigură-te că ai uscat cum trebuie obiectul curățat.

2. Pasta de dinți pentru cariile argintului

Trebuie să ajungi la o petrecere și observi că lănțișorul cu pandantiv pe care voiai să-l porți s-a înnegrit. Cum curățăm argintul în acest caz? Ei bine, substanțele din pasta de dinți nu igienizează doar dantura. Au același efect și asupra „smalțului” obiectelor din argint. Secretul este scufundarea acestora pentru câteva zeci de minute într-un vas cu apă caldă. Abia după asta, stratul exterior fiind înmuiat, poate fi curățat cu o periuță fină și pastă de dinți.  

3. Secretul prăjiturilor pufoase, bicarbonatul de sodiu

Cu ce se curăță bijuteriile din argint foarte oxidate? Bicarbonatul de sodiu este folosit de mult timp în diferite procedee de curățare, în special în locuință. Deși avem la dispoziție multe soluții moderne, acesta este văzut ca o practică ecologică ce nu poluează mediu. Ei bine, bicarbonatul este util și pentru curățarea obiectelor din argint. Spre deosebire de prima metodă, aceasta pătrunde ceva mai mult în stratul de argint și poate realiza o curățenie mai profundă. 

O primă metodă este să amesteci praful de bicarbonat cu câțiva stropi de apă sau chiar cu o linguriță de oțet și să lustruiești suprafața cu ajutorul unei periuțe de dinți.

O altă metodă este să lași obiectul la înmuiat câteva ore într-o soluție formată din apă, bicarbonat și oțet. 

4. Dressing-ul pentru salată: un amestec din ulei de masline si suc de lamaie

Să ne imaginăm o salată sănătoasă din cîteva perechi de cercei de argint, o brățară și un inel, bijuterii pe care le ai de la bunica și care au oxidat. Dacă vrei să arate ca noi, poți amesteca  sucul stors de la o lamaie cu o lingurita de ulei de măsline. Cu o cârpă moale, aplică această soluție pe obiectele pe care vrei să le cureți, insistând cu mișcări repetate, până când obții rezultatul dorit. Poți folosi această metodă ori de câte ori dorești să le dai un plus de strălucire și chiar dacă nu au oxidat.   

5. E bine să ai în casă o soluție specială

Dacă iubești foarte mult acest metal și deții mai multe obiecte și bijuterii din argint, ai putea investi într-un produs special pentru lustruit și curățat argintul. Există șervețele sau soluții de curățat argintul sub formă de lichide. Acestea îndepărtează stratul de sulfură de argint și pe care le poti achizitiona din magazinele de bijuterii. 

Recomandări pentru curatarea bijuteriilor din argint

Curățarea bijuteriilor din argint cu pietre prețioase

În cazul în care vrei să cureți bijuteriile ceva mai valoroase, care conțin pietre prețioase ori semiprețioase, va trebui să lucrezi cu atenție și să eviți metodele care presupun scufundarea obiectului. Unele soluții pot afecta piatra. Încearcă să cureți cu periuța sau cu cârpa în jurul ei. 

Afla cum se curata argintul
Pandant unicat, creatie Leador, din argint cu chihlimbar natural

Depozitarea bijuteriilor din argint

  • Bijuteriile pe care le folosești doar la ocazii speciale, adică mai rar, ar trebui depozitate în săculeți din material textil moale; Asta împiedică depunerea prafului și contactul direct cu aerul;
  • Asigură-te că stau la o distanță sigur în cutia de bijuterii și că nu se zgârie între ele;
  • Cutia de bijuterii pentru metale prețioase ar trebui să fie dintr-un burete căptușit cu un material fin, nicidecum din lemn sau tot din metal;
  • Pentru lanțișoarele din argint, ideal ar fi să ai un suport de tip agățătoare; Astfel te asiguri că nu se încurcă între ele;

Concluzie

Bijuteriile din argint își încep procesul de oxidare chiar din momentul cumpărării lor. Desigur, este un proces imperceptibil, însă din momentul în care au fost luate din mediul steril al raftului, vor intra în contact cu elementele chimice și factorii de mediu din viața de zi cu zi. 

De aceea este important să le acorzi o îngrijire minimală și periodică. Cu siguranța ai la îndemână sau acasă câteva metode rapide, mai ales că acum știi cum se curata argintul, pentru a-i asigura o viață mai îndelungată.

Imagine reprezentativă: Colier din argint cu inimioara – Leador.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend