Oamenii bogați au fost mereu dispuși să plătească pentru frumusețe și bineînțeles că cele mai frumoase colecții de bijuterii se găsesc la curțile regale ale lumii și în colecții particulare. Printre cele mai renumite se numără și bijuterii Fabergé care sunt asociate, de mulți ani și pe bună dreptate, cu Casa Imperială a Rusiei.
Ouăle Fabergé, bijuterii de o frumusețe ieșită din comun și de o originalitate spectaculoasă au fost create special pentru monarhii ruși, multe dintre ele supraviețuind ca prin minune dezastrului bolșevic. Ouăle Fabergé au scăpat de topire mai ales datorită faptului că bolșevicii inculți le-au subapreciat valoarea. Aproape toate ouăle Fabergé s-au păstrat, în lume existând 71 de exemplare, 54 dintre care au fost gândite și realizate special pentru familiile țarilor ruși. Fabergé a fost și rămâne până în prezent un nume greu în lumea bijutierilor lumii, iar faptul i se datorează mai întâi de toate prețioaselor ouă- bijuterii Fabergé, adevărate și rare opere de artă învăluite în mister, prețul cărora ajunge la câteva zeci de milioane de dolari.
De fapt, prețul lucrărilor firmei Fabergé crește constant pe parcursul a o sută de ani. Investiția în obiecte de artă Fabergé rămâne o investiție solidă cu dividende sigure pe termen lung și scurt. Casele de amanet și de licitații sunt foarte interesate de minunatele bijuterii Fabergé, dar, din păcate pentru moștenitorii lui Karl Fabergé, nu beneficiază de nici un procent din aceste vânzări. Iar asta din cauză că Karl Fabergé și fiii lui au făcut o mare greșeală, ei nu au înregistrat numele Karl Fabergé ca marcă comercială.
Bijuterii Fabergé – Scurt istoric
În septembrie 1918, Karl Fabergé, proprietarul fabricii de bijuterii Fabergé, în vârstă de 70 de ani, împreună cu fiul său Evgheny, părăsesc în grabă Petrogradul, cu foarte puțin timp înainte de publicare decretului ,,Despre anularea proprietății private asupra imobilelor din oraș”. Acesta era celebrul bijutier al Rusiei din a doua jumătate a secolului XIX-începutul secolului XX. Într-un scurt timp, averea lui din Rusia bolșevică a fost furată, proprietățile devastate, iar Fabergé moare de inimă rea în doi ani după ce fuge din Rusia.
Karl Fabergé s-a născut la St. Petersburg în 1846, tatăl său Gustav Fabergé era un bijutier neamț, care avea o fabrică în Sankt Petersbrug, iar mama Charlotte Ringsted, era fiica unui pictor danez. În 1870, la 24 de ani, după o perioadă de studii de profil în Europa Karl Fabergé vine în fruntea fabricii din Sankt Petersburg. Marele noroc al lui Fabergé a fost întâlnirea lui, la o expoziție din 1882 să fie observat de împăratul Alexandru III al Rusiei. De atunci, bijutierul devine protejatul țarului și furnizor la curtea țarului rus, primind titlul de ,,bijutier al Măriei Sale Imperiale și bijutier al Ermitajului Imperial.
Sunt cunoscute aproape 250 000 de obiecte – bijuterii Fabergé care au fost produse la fabrica Fabergé pe parcursul a 45 de ani, din 1872 până în 1917. Karl Fabergé era un adevărat artist, pictor, gemolog și restaurator, dar și un foarte talentat comerciant care a adunat în jurul săi cei mai talentați meștri ai vremii. Pentru el, în ateliere, magazine, studiouri de design, filiale, lucrau circa 500 de oameni. Casa de comerț Fabergé producea diademe cu briliante și portțigarete, inele și cercei, tacâmuri de argint, ferecături pentru icoane etc., precum și așa numitele objets de fantaisie, figurine de oameni și animale din bucăți de pietre prețioase, precum și confecționate în tehnica emailului și a mozaicului florentin.
Succesul firmei a fost curmat, din păcate, dar, până în 1917, bijuteriile fabricii erau foarte populare în rândurile bankerilor, marilor industriași, marilor proprietari de pământuri și ale aristocraței. Fabrica avea trei filieale, în Moscova, Odesa și Kiev. Toate bijuteriile care au ieșit vreodată de la aceste fabrici sunt considerate capodopere ale genului. Și asta s-a întâmplat datorită tehnicii, iscusinței și fanteziei nestăvilite a creatorilor de bijuterii Fabergé, datorită fineței formelor și liniilor acestor adevărate opere de artă. Familia țarului era încântată de lucrările fabricii, iar împărăteasa Maria Feodorovna îi scria surorii sale, Ana, regină a Angliei că Fabergé este un geniu al timpului său.
Astăzi, atunci când spunem Fabergé, avem în vedere mai întâi de toate renumitele ouă pascale Fabergé, produse în cantități industriale (ouă breloc, pandantive cu pietre prețioase care se purtau la gât, la brâu, pe broșe, coliere). La baluri, erau împrăștiate pe parchetul strălucitor zeci de ouă Fabergé.
Bijuteriile contemporane în stil Fabergé sunt foarte populare și astăzi. Aici încadrăm obiecte din aur și argint care au inserții de email: inele, interpretări contemporane ale ouălor pascale în pandantive din aur cu rubine, pietre prețioase colorate, smarald, briliante, tot felul de pietre prețioase (briliante, perle, pietre colorate, strasuri). La confecționarea ouălor cu subiect pascal sau de Crăciun sau cu simbolică de stat se folosește pictura manuală. Sunt foarte interesante pandantivele cu surpize, cum ar fi flaconașele cu parfum. Deseori, acestea sunt produse pentru export, în serie sau excluzive. Există foarte multe lucrări tăiate în piatră-fluor, plante, animale, păsări.
Nu demult, lumea bijutierilor a fost zguduită de vestea că fabrica Fabergé a fost cumpărată de compania Pallinghurst Resources, iar investitorul pricipal devine miliardarul rus Victor Wkselberg, care a cumpărat și a adus în Rusia 15 ouă Fabergé.
Totodată, cei care au ajuns până la urmă să se bucure de moștenirea numelui Fabergé, au resuscitat firma de bijuterii care și-a întrerupt activitatea după venirea bolșevicilor la putere și a pregătit colecții noi dedicate ouălor pascale create de Karl Fabergé pentru familia Romanov. 12 pandantive în formă de ou, care simbolizează lunile anului. Prețul unui pandantiv a oscilat între 100 și 600 de mii de dolari. Oricum, există mai mulți bijutieri care s-au străduit să urmeze tradiția și stilul Fabergé și încă în Leningradul sovietic au început să confecționeze pandantive și medalioane în forme de ou, însușind tehnica Fabergé.
Iar dacă vă puteți permite, astăzi putea găsi, de exemplu, un pandantiv de 14 000 $, ca cel de mai jos, e un pandantiv de 18 mm, de aur galben de 18 karate cu diamante rotunde albe
Sau puteți alege o bijuterie cu trimitere directă la ouăle cu surpriză, care vă va costa 8 200 $. Bijuteria face parte din Colecția Heritage, inspirată din capodoperele originale de bijuterii Fabergé caracterizate de rafinament, bogăție culturală și perfecțiune tehnică.
Pandantivul de 22 mm, confecționat din aur galben de 18 karate și înfrumusețat cu diamante rotunde albe și email de turcoaz. Un astfel de pandantiv transmite dragostea celui care îl dăruiește, e fidel lui Fabergé, conține elemente surpriza și oferă celui care îl primește plăcerea de a descoperi, în interiorul lui e ascunsă o buburuză decorată cu smalt roșu și negru.
Sursă imagine: faberge.com