Când spunem aur rusesc, putem avea în vedere două lucruri: aurul rusesc propriu zis sau un magazin, o rețea de magazine, un magazin electronic care vinde bijuterii din aur rusesc, care, toate, au acest nume ,,Aur rusesc” (Русское золото).  Nu putem omite acest capitol, fie și pentru faptul că Rusia, în acest moment, ocupă al cincilea loc în lume la extracția aurului, cedând întâietatea doar în fața Republicii Sud Africane, SUA, Chinei și Australiei.

Conform primului izvor scris de la sfârșitul secolului al XIV-lea, în care apare tema aurului, încă pe timpul domniei lui Ivan al III-lea, dar s-ar putea și mai timpuriu, au început primele căutări de aur. Acel izvor este o scrisoare a țarului, adresată unui monarh ungur, cu rugămintea de a-i trimite meșteri care ar cunoaște tehnici de curățare și prelucrare a aurului. Aveau să mai treacă, însă, vreo câteva secole, până când Petru cel Mare al Rusiei va intensifica lucrările de căutare a aurului rusesc, conștient fiind de importanța acestuia pentru dezvoltarea unui imperiu în ascensiune.

Cel mai de succes și, desigur, mai norocos a fost Erofei Markov, care, în 1745, a găsit aur în munții Ural. Un alt nume important pentru industria aurului rusesc  este Lev Brusnițîn, născut în 1784, care și-a dat seama, în timpul prelucrării aurului la fabrica de la Petropavlovsk, că zăcămintele pe care le prelucra nu erau din mină, ci de pe terenuri aurifere. În ziua de astăzi, rușii au mine de aur în diverse regiuni ale țării, dar oriunde n-ar fi aurul rusesc dobândit, în Ural, Krasnoiarsk, Irkutsk, Magadan sau regiunea Habarovsk, cel care cumpără e interesat de calitatea aurului și, bineînțeles, de originalitatea bijuteriei.

Al cui aur e mai bun și de ce să alegi bijuterii din aur rusesc?

E greu de spus, doar aurul e un metal nobil. În Federația Rusă, există următoarele titluri pentru aur: 375, 500, 585, 750 și 958.  Aurul care are același titlu, e la fel de bun, în orice țară, diferența o face ligatura, adică acele metale care sun adăugite în aur pentru a conferi duritate aliajului. Rușii folosesc, pe larg, din moși strămoși, cuprul, alții – platina sau paladiul. În Rusia, se bucură, până astăzi, de popularitate aurul galben cu proba 585, de nuanță gălbuie.  

De fapt, aurul clasic nu e cel galben sau roși/roz, cum obișnuiau să creadă oamenii în URSS, fiindu-le familiar aurul cu titlul 583, cu ligatura din cupru, pentru că era mai accesibil. De aceea s-a creat opinia greșită că aurul de nuanța roșiatică e mai de calitate. E adevărat că aurul galben (roșu, roz) este foarte apreciat în Rusia și este folosit de specialiștii bijutieri ruși în confecționarea unor bijuterii deosebite. Nuanțele unui astfel de aur depind de cantitatea de cupru folosită.

Aurul galben, supranumit și aur rusesc este deosebit de popular în spațiul ex sovietic, dar nu numai. Bijutierii ruși contemporani sunt foarte inventivi, așa încât ne propun chiar din întinsurile siberiene colecții nemaipomenite de bijuterii din aur roșu, cu diamante și briliante, pandantive din aur combinat cu briliante, pandantive din aur alb cu safire, inele din aur roșu și briliante, în care se întrevăd diamante neșlefuite, bijuterii bărbătești din aur de cea mai bună calitate, cu ar fi butoni, ace de prin cravata, accesorii originale, gata să scoată din anonimat pe oricine și câte și mai câte alte minunății gata să îți ia ochii și chiar inima, de fiecare dată când te prind în mrejele lor.

Mai jos avem un inel clasic rusesc din aur roșu cu trei smaralde în formă ovală și două briliante. O astfel de bijuterie poate fi purtată în fiecare zi. Unii spun că frumusețea aurului roșu este opulentă, alții sunt încântați să-l poarte, ignorând cu îndărătnicie subtilitatea aurului alb în favoarea pasiunii pe care o inspiră aurul roșu/roz.

Bijuterii din aur rusesc

Aurul european și cel din SUA are o nuanță ,,mai nobilă”, de un galben mai deschis. Și tehnicile de prelucrare sunt diferite la bijutierii ruși. Atunci când privim în vitrina unui magazin, putem deosebi cu ușurință și fără greș din ce țară e bijuteria care ne interesează. Specialiștii din domeniu au un parcurs istoric diferit, o scoală diferită, metode diferite de prelucrare a aurului, așa încât e firesc ca o bijuterie făcută la Moscova să arate altfel decât una făcută la Berlin sau Paris. Dar cele trei elemente principale care deosebesc aceste bijuterii din aur rusesc sunt caratul, ligatura și culoarea.

Caratajul

K sau Kt (marca bijuteriilor din aur arată puritatea aurului din care sunt confecționate) cu cât caratajul e mai ridicat, cu atât bijuteria este mai scumpă.)

Aurul pur are 24 carate, dar el e foarte moale, din această cauză, nu se poate folosi aur pur în confecționarea bijuteriilor, ci mai sunt adăugate și alte metale.

Avem mai jos un tabel

MetalCarataj (K)Titlul metaluluiConținut aur pur %
aur1458558
aur1875075
aur2291691
aur2499999

Ligatura și Culoarea

Aurul rusesc are în compoziția sa mai mult cupru, de aceea și nuanța lui roșiatică.

În anticitate, la confecționarea bijuteriilor era folosit cupru, în proporție de 25%, ceea ce corespunde unui carataj de 18 K. Acesta este aurul alb (17,3% nichel, 5,5% zinc și 2.2% cupru) Pentru a obține aurul de 14K sau cel de 18K, se folosesc aliaje ce conțin argint, cupru si zinc. Aliajele din aurul galben nu conțin nichel.

În Rusia, oamenii au apreciat mereu culoarea roșiatică a bijuteriilor din aur. Dacă aurul de calitate, maximal de curat, era încălzit până la o anumită temperatură, devenea roșiatic. Atunci când se adăugau și alte componente, efectul se pierdea. Dar meseriașii ruși au găsit ieșire din situație, ei au început să adauge în aur cupru. Diferența era aproape insesizabilă. O astfel de bijuterie putea fi vândută mai ușor la piață. Europenii, însă, preferau adaosurile din argint, care făceau ca bijuteria să capete o culoare mai aprinsă, să fie de un galben mai deschis, care punea în valoare trăsăturile nobile ale fețelor palide aristocratice.

În așa fel, aceste circumstanțe istorice au făcut ca aurul prelucrat în Rusia să aibă altă nuanță, iar această tradiție de prelucrare s-a păstrat până în ziua de astăzi, bijuteriile din aur având împătimiții lor.

Desigur, bijuteriile au fost dintotdeauna cel mai frumos cadou, ele sunt cele care pot exprima sentimentele celui care le dăruiește, și atunci când vine vorba de recunoștință, respect, dar și atunci când e vorba de o declarație de dragoste. În tot cazul, toate tipurile de aur au frumusețea lor și orice culoare își va găsi admiratorul. Iar alegerea culorii nu ține decât de preferința cumpărătorului și de posibilitățile lui financiare.

Iar dacă totuși nu vă veți putea hotărî ce aur să cumpărați, bijuterii aur rusesc, aur european, se vor găsi bijutieri capabili să amestece diverse culori ale aurului pentru a vă face pe plac. Și dacă vă cade cu tronc un inel sovietic cu perlă, cu titlul 583, n-aveți decât să-l cumpărați. Cu atât mai mult, nu stați pe gânduri, dacă vă place unul din aur galben, cu citrin și briliante sau, de ce nu, acești cercei contemporani din aur roșu, cu diamante neșlefuite înăuntru și briliante albe.

Bijuterii din aur rusesc

Desigur, rezervele de aur ale Rusiei sunt incontestabile, iar când vine vorba de bijuterii, amatoarele de bijuterii din aur rusesc au de unde alege.

Sursă imagine: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *