Bijuteriile masonice sunt purtate de membrii masoneriei,  pentru a promova  sentimentele de fraternitate universală pe care Francmasoneria o promovează și o îmbrățișează în întreaga lume. Mulți membri noi ai fraternității masoneriei văd și alți bărbați care poartă bijuterii masonice, cum ar fi butoni de recunoaștere masonică, inele masonice, ceasuri de mână și alte variante de bijuterii francmasonice și se întreabă ce semnifică diferitele simboluri masonice.

Ce este masoneria?

bijuterii masonice

Hollywoodul și teoriile conspirației sunt responsabile pentru modul în care publicul larg percepe organizația cunoscută sub numele de Francmasonerie. Conform multor teorii, francmasoneria reprezintă o societate secretă care intenționează să preia lumea, memrbrii săi fiind descendenți ai Cavalerilor Templieri ce păzesc Sfântul Graal până în ziua de azi. Mai există teoria conform căreia francmasonii ar fi  un cult care efectuează ritualuri sadice sub acoperirea nopții. În timp ce aceste idei dau naștere unor romane și filme provocatoare, acestea nu definesc neapărat francmasoneria. În termeni simpli, purtarea inelelor masonice înseamnă că un om este membru al unei organizații, un club, o frăție a oamenilor cunoscuți sub numele de francmasoni. Ceea ce îi conferă mistica este lunga istorie și lista lungă de membri celebri și, uneori,  infamanți.

Potrivit dicționarului enciclopedic „The New Encyclopedia Britannica“, francmasoneria este cea mai vastă societate secretă din lume, răspândindu-se mai cu seamă datorită întinderii în sec. al XIX-lea. Francmasoneria a funcționat în secret doar atunci și acolo unde a fost interzisă de lege. Ea nu este prin natura ei o asociație secretă, deși prezintă asemănări cu Școlile de Mistere din Antichitate. Potrivit definiției date de masonii înșiși, masoneria este: „o asociație de oameni liberi și de bune moravuri care conlucrează pentru binele și progresul societății prin perfecționarea morală.

Bijuterii masonice

Simbolurile nu folosesc la nimic atunci când nu sunt arătate. Pentru a răspândi crezul și valorile masonice, membrii diferitor loji masonice poartă bijuterii cu însemnele care i-au consacrat.

Tradiția masonică este una bogată în patrimoniu și ritualuri onorate în timp. Există reguli care guvernează această organizație. Membrii sunt obligați să respecte pe deplin aceste îndrumări, pe cât posibil, din considerație și loialitate. Cu atât de mai mult accent pus asupra ritualurilor și regulilor,  a face lucrurile într-o manieră corectă, s-ar putea să vă întrebați cum anume se poartă bijuteriile masonice. Deseori există o dezbatere în cadrul comunității despre modalitatea corectă de a purta bijuterii masonice. Acest lucru este parțial pentru că fiecare lojă își poate stabili propriile reguli și standarde.

De multe ori, preferința de a purta bijuterii masonice este lăsată deschisă interpretării. În timp ce există coliere pentru această tradiție, inelele sunt adesea centrul dezbaterii. Colierele masonice sunt piese de bijuterii destul de simple, cu foarte puține elemente lăsate pentru a fi interpretate. Inelele masonice sunt, totuși, accesoriul standard masonic și, uneori, duc la confuzie. Rețineți că standardele și tradițiile sunt supuse schimbării și există variații în fiecare lojă în parte, însă există o serie de „reguli” de bază după care vă puteți ghida.

inel masonic

Nu există nici un fel de regulă obligatorie cu privire la felul în care să fie purtate bijuteriile masonice. Unor bărbați le place să-și poarte inelele astfel încât emblema să fie către ei și alții să o poarte astfel încât alții să o poată vedea. Pe ce mână și pe ce deget se poartă inelul este de asemenea o decizie conform cu preferințele personale. În mod obișnuit, bărbații îl poartă pe mâna dreaptă dacă sunt căsătoriți și de obicei pe degetul inelar. Barbatii necăsătoriți îl poartă pe ambele mâini, iar alții îl poartă pur și simplu pe degetul mic. Iată regulile obișnuite, care folosesc drept reper pentru a purta inelele masonice.

Bijuterii masonice pentru bărbați – Inel masonic

bijuterii masonice

Aceasta este piatra de temelie a tuturor bijuteriilor masonice. În primele zile ale francmasoneriei, inelul masonic nu era doar un simbol al apartenenței la fraternitate, ci și ca pecete pentru corespondență. Când expedia documente și scrisori importante, membrul își înmuia inelul în ceară fierbinte și apasă-l pe hârtie pentru a o sigila. Ca și documentele notarilor, astăzi, acest sigiliu de ceară a fost o modalitate de autentificare a documentelor. Simbolurile joacă un rol imens în tradiția masonică și există o varietate de mărci care pot fi afișate pe un inel. Adesea, simbolurile denotă gradul sau nivelul membrului și lăcașul specific în care sunt membri, dar există și alte simboluri care sunt universale în frăție.

Cum se poartă inelele masonice:

  • Bărbații necăsătoriți sunt liberi să-și poarte inelul pe degetul de nuntă sau cel de-al treilea inel pe mâna opusă.
  • Bărbații căsătoriți își poartă inelele pe degetul mijlociu al mâinii stângi.
  • Inelul masonic se poartă adesea și pe degetul mic.
  • Simbolul busolei ar trebui să fie purtat îndreptat către cel care-l poartă numai dacă sunteți un membru mai nou al lojei, pentru că arată că luați angajamentul față de tradiție în serios.
  • Un membru mai avansat sau un maestru poate purta compasul în sensul opus, deoarece acestea reprezintă un simbol al angajamentului său de a reflecta în mod exterior fraternitatea.

Simboluri ale francmasoneriei

bijuterii masonice

Probabil cele mai recunoscute și cele mai comune simboluri sunt pătratul și busola, care simbolizează Loja Albastră. Toate celelalte loji și facțiuni au ieșit din Blue Lodge, care este nucleul francmasoneriei. În centrul acestor două simboluri se află litera „G.” Deoarece francmasonii au fost constructori istorici și au căutat în științele răspunsuri la întrebările filosofice ale vieții, „G” înseamnă geometrie. Mai târziu,  litera s-a referit și la Dumnezeu, ca constructor al Universului.

Alte simboluri care pot fi găsite pe bijuteriile masonice ale bărbaților sunt mistria, ceea ce reprezintă o relație de viață uniformă și solidă; soarele, ceea ce înseamnă că membrul este un Maestru al Lojilor din trecut. Acestea sunt doar câteva simboluri comune.

Alte tipuri de bijuterii masonice

Dacă un membru are deja un inel, există o mulțime de alte elemente de bijuterii care pot fi date ca un cadou semnificativ.Un exemplu bun în acest sens sunt butonii. Dacă poartă coliere, sunt disponibile și pandantive cu simboluri francmasonice. Pentru un cadou foarte special, un ceas gravat cu simbolurile francmasonice poate fi o idee bună.

bijuterii masonice

Bijuteriile masonice – cine poate să le poarte și cum se poartă acestea?

Nimeni nu va fi arestat pentru a se pretinde a fi un francmason, dar cu siguranță nu va câștiga niciun prieten. O persoană ar trebui să fie într-adevăr un membru al unei Loji și, conform tradiției, să fi obținut nivelul 3 sau Master Mason, dacă va purta bijuterii masonice. Cu toate acestea, un caz în care un non-membru poate purta o piesă de bijuterie masonice este dacă respectiva bijuterie este autentică și a fost transferată ca moștenire de familie. Desigur, aderarea într-o lojă este adesea o tradiție familială.

Grija pentru bijuterii masonice

Multe piese sunt destul de complicate în design, cu o mulțime de crăpături pentru colectarea de murdărie. Deoarece multe piese au, de asemenea, emailuri și alte componente colorate, înmuierea inelului în apă caldă sau cu substanțe chimice dure este o idee proastă. Curățați acest tip de bijuterii  cu o cârpă moale în mod regulat și apoi curățați ușor cu o perie moale și apă cu săpun pentru a scoate murdăria după cum este necesar. În cazul în care piesele sunt din argint, utilizați soluții de curățare special concepute pentru bijuterii de argint, cum ar fi șervețelele sau cremele pentru a elimina petele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *