Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Bijuterii din aur alb sau platină – Ce spune bijutierul?

bijuterii din aur alb sau platina

Aproape la fel de rară ca aurul, platina sau „micul argint” a pătruns în atelierele artizanilor de-abia în istoria modernă. Bijuteriile din metalul alb, prețios, cu mult mai scumpe decât cele din aur, marchează acum cele mai semnificative momente din viața noastră, de la botez, până la căsătorie și aniversări pe care vrem să le ferim de uitare. Prinși la mijloc între cultura simbolică bogată a aurului și sfaturile bijutierilor, peste 80% dintre noi n-ar ști cum să aleagă între bijuterii din aur alb sau platina, fiindcă ambele arată aproape la fel. Firește, au aproximativ aceeași culoare, dar aici se opresc asemănările.

Află acum cele 5 criterii în funcție de care se diferențiază aceste metale și ce fel de declarație faci, în fața vieții sau a persoanei iubite, când alegi între platina sau aur alb.

1. Aur pentru cele mai rare momente, platină pentru evenimentele care-ți vorbesc despre destin

bijuterii din aur alb sau platina
Inel autentic Art Deco din platina cu smarald si diamante naturale | Click imagine

Aurul și platina sunt printre cele mai rare metale care se găsesc în scoarța Pământului. Concentrația aurului este de numai 0.004 părți pe milion (unitatea de măsură pentru concentrația metalelor prețioase în suprafața terestră). Platina, aproape la fel de rară, în concentrație de 0.005 părți pe milion, se găsește din abundență pe Lună și în meteoriți. Asta o face să fie, printre cunoscători, metalul preferat pentru bijuteriile asociate cu evenimentele care îți marchează viața și par să-ți vorbească despre armonia universului.

Deși  sunt aproape la fel de rare, se extrag anual, aproximativ 1500 de tone de aur, comparativ cu doar 160 de tone de platină. De aceea, în magazine vei întâlni mai multe podoabe din aur alb. Chiar dacă n-o vei face conștient, le vei alege pe cele din platină doar atunci când vrei să marchezi un eveniment extrem de important și de rar în viața ta. Pe de altă parte, intuiția te va împinge către o bijuterie din aur atunci când vrei să faci o declarație despre stabilitate și angajament. Când faci o schimbare în viața ta, care presupune responsabilitate și dăruire, obiectele de aur sunt acolo să vorbească subconștientului tău despre tradiție, continuitate și stabilitate.

Nașterea unui copil, nunta sau marile realizări au conotații diferite în viața fiecăruia. Pot fi evenimente în care vezi mâna destinului și schimbări care te transformă. În cazul acesta, dintre aur alb vs platina, vei alege platina, ca să le păstrezi simbolul în conștiință. Pe de altă parte, dacă aceste momente înseamnă mai degrabă, încununări ale unui parcurs de viață, trepte pe care le-ai atins prin muncă constantă, vei vrea să le dai o semnificație diferită, care să-ți amintească despre stabilitate și continuitate, despre alegerile consistente și rodul dedicației pe termen lung. În acest caz, bijuteriile din aur alb vor păstra pentru tine simbolul evoluției.

2. Platină pentru bijuterii care trec din generație în generație, aur alb pentru podoabe care-ți amintesc să ai grijă de viața ta

bijuterii din aur alb sau platina
Inel autentic Art Deco din aur alb de 14k cu safir si diamante naturale | Click imagine

Un adevăr pe care trebuie să-l cunoști înainte să alegi bijuterii din aur alb sau platina este că cele două metale reacționează diferit la viața ta, de zi cu zi. Platina este cel mai durabil metal și are o rezistență legendară la purtare îndelungată. Când se zgârie, particulele metalului se deplasează, pur și simplu, la nivel micronic și apare acea „patină a timpului”, care estompează strălucirea.

Foarte puțin din metal dispare în urma șocurilor mecanice. De aceea, bijuteriile din platină nu-ți cer să ai grijă de ele. În cel mai rău caz, după foarte mulți ani, poți să le șlefuiești din nou, ca să-și recapete luciul. Multe persoane preferă să păstreze acea patină a timpului și caută chiar de la bun început podoabe opacizate, care par mai misterioase.

Bijuteriile din aur alb se comportă diferit. În primul rând, pentru că, firește, așa cum știi, aurul este galben. Ca să capete culoarea albă, este amestecat cu nichel și placat cu rhodium. Stratul de rhodium se șterge de-a lungul timpului, așa că trebuie să mergi o dată la câțiva ani, într-un atelier, ca să le plachezi din nou. Altfel, vor căpăta un luciu auriu. Pe mulți nu-i deranjează să facă asta, deoarece este un prilej cu care-și amintesc că nimic, în viață, nu merge de la sine și că trebuie să acorde constant, atenție, oamenilor și întâmplărilor pe care nu vor să le piardă.

Bijutierii vorbesc despre clienți care fac un ritual din întreținerea podoabelor din aur alb. Momentele în care vin cu inele, cercei sau coliere care trebuie replacate sunt mici aniversări, când își amintesc din nou despre momentele fericite pe care le-au marcat prin aceste bijuterii.

3. Platină pentru rezistență, aur alb pentru strălucire

bijuterii din aur alb sau platina
Brosa Art Deco din platina si aur de 18k cu diamante naturale | Click imagine

Din acest punct de vedere, alegerea de bijuterii din aur alb sau platina este egală cu mai multă strălucire sau rezistență. Bijuteriile din aur alb se vor zgâria mult mai greu decât cele din platină, așa că își păstrează strălucirea mult mai mult timp.

Pe de altă parte, inelul din aur alb, tocmai pentru că nu este atât de maleabil ca cel din platină, se va rupe dacă îl vei izbi de suprafețe dure. Celălalt se va îndoi doar. Trebuie să faci o alegere, în funcție de ceea ce-ți dorești. Preferi o bijuterie care, de-a lungul timpului, se va deforma fără să se rupă, sau una care ar putea să se rupă, dar nu-și va pierde forma și strălucirea?

4. Platină ca să simți bijuteriile, aur alb pentru libertate

brosa aur alb
Brosa vintage din aur alb de 18k cu diamante naturale | Click imagine

Platina este unul dintre cele mai dense metale, cu 21.4 g/ml, comparativ cu aurul, care are o densitate de numai 19.3g/ml. De aceea, cand ne gândim la bijuterii din aur alb sau platina trebuie să luăm în considerare faptul că că cele din platină sunt mult mai grele decât cele din aur. Acesta este și unul dintre motivele care justifică costul lor, mai ridicat, în condițiile în care prețul per gram este aproximativ, același. Pentru același model, inelul de platină va fi considerabil mai greu decât cel din aur.

Vei simți senzația de ușurare când vei da jos o verighetă sau o pereche de cercei din platină. Cu bijuteriile de aur, poți chiar să dormi, fiindcă nu le simți presiunea. Unele persoane preferă libertatea pe care o conferă aurul, altele vor să simtă greutatea bijuteriilor, ca să rămână conștiente că le poartă.

5. Platină pentru modernism, aur pentru tradiționalism

bijuterii din aur alb sau platina
Inel din aur alb de 9k cu diamante naturale | Click imagine

Nu există un metal prețios cu o încărcătură cultrală mai mare decât aurul. Nenumărate legende și ritualuri s-au brodat în jurul său de la începutul istoriei, vorbind despre caracterul său sacru, bogăție și putere. Platina, pe de altă parte, este o „descoperire” a lumii moderne. A fost sporadic folosită în Antichitate, în Egipt și America de Sud, unde se credea că reprezintă un metal rezultat din uniunea mistică dintre aur și argint. De fapt, numele metalului derivă din „micul argint”.

Când spaniolii au descoperit „Lumea Nouă”, în secolul al 16-lea, au deschis aici, mine de aur și argint, dând, de asemenea, și peste platină. Au crezut că metalul este o formă „neterminată” de aur și l-au aruncat în mare, ca „să se coacă”. Abia în secolul al 18-lea, platina a fost cu adevărat recunoscută și abia în timpul celui de-al Doilea Răboi Mondial, Statele Unite ale Americii au declarat metalul ca fiind „strategic” pentru industriile non-militare.

Concluzie

Și totuși, ce să alegi, bijuterii din aur alb sau platina? Răspunsul este ceea ce îți dorești cu adevărat, iar cele 5 criterii enumerate mai sus te vor ajuta să iei o decizie corectă. Fie că este vorba despre semnificație a un eveniment special, o amintire sau alți factori precum rezistență, strălucire, densitate, toate trebuie luate în considerare. O informare corectă este egală cu o achiziție perfectă!

Sursă imagine reprezentativă: unsplash.com

Comments (1)

  1. Denisa Marian spune:

    superb articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend