Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Cele mai căutate bijuterii cu pietre semiprețioase

bijuteri cu pietre semipretioase

Pietrele semiprețioase sunt un plus elegant pentru orice bijuterie. Culorile lor îndrăznețe pot captiva ochii spectatorilor și pot face fiecare ținută individuală. Unele bijuterii cu pietre semipretioase pot avea un aspect mai discret, dar emană la fel de multă energie ca și cele cu pietre prețioase. Iată o listă cu pietre semiprețioase care ar putea aduce un plus plin de farmec pentru orice ținută.

Ametist – Bijuterii cu forță spirituală

Inel din aur alb de 18k cu ametist si diamante naturale
Inel din aur alb de 18k cu ametist si diamante naturale

Bijuteriile cu ametist își încep istoria în lumea roială a antichității, iar muzeele păstrează exponate care datează din anii 2000 Î.Hr.. Ametistul a fost cristalul preferat pentru intalii – opere de artă miniaturale, montate de regi în cele mai importante inele – cele cu sigiliu. Denumirea vine din Grecia Antică și înseamnă „ne-intoxicat”, iar vasele ceremoniale încorporau această varietate de cuarț, în credința că va proteja preoții și nobilii de otrăvuri. Aceeași semnificație face ca ametistul să fie principala piatră montată în inelele cardinalilor și episcopilor anglicani.

În perioada medievală, piatra ametist era considerat un simbol al regalității anglo-saxone, fiind încorporat în bijuterii cu pietre semipretioase purtate de către familiile regale. Leonardo Da Vinci nota că piatra întărește inteligența și calmează sufletul.

Ametistul este asociat în toate tradițiile lumii, din Europa și până în Asia, cu puterea spirituală și a fost multă vreme la fel de apreciat ca și diamantul, din pricina rarității. Acum se extrage din mai multe situri, dar Ametistul Siberian, de un mov foarte profund, a rămas până astăzi o varietate deosebit de rară.

Peridot – În contact cu adâncul Pământului

bijuterii cu pietre semipretioase - peridot
Cercei din argint cu peridot natural

Doar peridotul și diamantul se formează în straturi atât de adânci ale Pământului, încât numai mișcările tectonice și erupțiile vulcanice le pot împinge spre suprafață. De un verde clar și adânc, este una dintre primele pietre semiprețioase care pătrunde în ritualurile magice și regale ale omenirii.

Primele talismane în care este montat sunt folosite de preoți pentru dizolvarea vrăjilor și a neliniștilor. Timp de 3500 de ani, insula micuță din preajma Egiptului a fost principalul sit de extracție, până la declanșarea celui De-al Doilea Război Mondial. În prezent, există doar cinci regiuni furnizoare în întreaga lume, iar cele mai pure varietăți vin din Burma. Află mai multe detalii despre bijuterii cu pietre semipretioase, și mai exact: ”Bijuterii cu peridot – Piatra succesului și a fericirii.”

Tanzanit – Cea mai rară piatră

bijuterii cu pietre semipretioase - tanzanit
Brosa-pandant din perioada Napoleon III, aur de 14k cu tanzanit, email si perlute naturale

Tanzanitul este o gemă descoperită relativ recent, în anul 1967, fiind extras doar dintr-o regiune din Tanzania. Este denumit și „cristalul noilor începuturi”, fiind montat în cele mai scumpe bijuterii, fiindcă este mult mai rar decât diamantul.

Cea mai impresionantă piesă descoperită are 737 de carate. Culorile variază de la albastru, la verde și violet, iar cea mai apreciată este cea care trece de la o nuanță la celalaltă, într-un joc fluid de culori și lumini.

Acvamarinul – Bijuteriile navigatorilor

Brosa vintage din aur de 14k cu diamante si acvamarin natural

Fiindcă face parte din familia de pietre semiprețioase a beriliului, acvamarinul are o strălucire aparte, cu nuanțe de verde și albastru care duc cu gândul la apele adânci ale mărilor.  Denumirea însăși este nici mai mult, nici mai puțin, decât cuvântul latin pentru „apa mării”. Rudă cu smaraldul, este o gemă care era folosită încă din Egiptul Antic, în amulete și inele. La rândul lor, romanii și grecii antici purtau inele cu acvamarin în monturi de bronz sau aur.

Acvamarinul cunoaște o popularitate extraordinară în stilul Art-Deco, când liniile geometrice și culorile puternice redefinesc standardele estetice. Piatra se regăsește în bijuterii cu pietre semipretioase și pretioase regale, precum cele ale coroanei olandeze. În zilele noastre, această piatră este purtată de personalități pe covorul roșu, prinsă  în monturi de argint, aur alb sau platină.

Este un cristal asociat cu puterea de alinare, de vindecare, fiind chiar utilizat în reflexoterapie. Potrivit unei legende, acvamarinul era comoara sirenelor, iar marinarii o purtau la ei pentru noroc, pentru a calma apele agitate ale oceanului.

Opalul de foc – Podoabe de revenire la viață

Inel din perioada Victoriana, aur de 18k cu perlute si opal natural

Opalul de foc, un cristal fotonic de culoare roșu-portocaliu, ce poate fi opac sau translucid, este o piatră semiprețioasă delicată, extrasă în principal din minele din Mexic și Brazilia. Varietatea de culori se extinde de la clasicul portocaliu intens, la maroniu și auriu aprins. Adesea, aceeași piatră îmbină toate nuanțele. Numele provine de la grecescul „opallus”, ce înseamnă schimbarea culorii. Cuvântul latin „opalus” se traduce simplu, prin „piatră prețioasă”. În Antichitate, se credea că are puteri vindecătoare, ajutând la combaterea stărilor depresive sau la găsirea iubirii.

Preoții erau convinși că opalul de foc conduce la trezirea focului interior și a energiei, așa că îl ofereau regilor, în momentul preluării tronului sau în ceremonialurile de căsătorie.

Până în Evul Mediu, era considerată o piatră norocoasă, după care Iluminismul a șters din haloul său magic. În perioada contemporană, mișcările de tip New Age au readus în conștiința socială, miturile care-l înconjoară. Bijutierii îl apreciază pentru intensitatea culorilor și continuă să-l folosească pentru seturi care transmit forță vitală. Descoperă mai multe despre această piatra semipretioasa în articolul: ”Bijuteriile cu opal și magia lor.”

Turmalina – Cristale care emit raze infraroșii

bijuterii cu pietre semipretioase - turmalina
Bratara vintage din aur de 12k cu turmalina verde naturala

Turmalina este o piatră semiprețioasă cu o claritate crescută și dură, apreciată pentru varietatea de culori, de la cele pastel și până la negru. Numele derivă de la termenul sinhalez (limba vorbită în Sri Lanka) „turamali”, care semnifică „piatră în multe culori ce atrage cenușa”. Această denumire se referă la proprietatea de piroelectricitate. Când cristalul ajunge la temperatura corpului, emite raze infraroșii și are proprietăți electrice. În funcție de lumină și de unghiul din care este privită, piatra își modifică nuanța.

În perioada antică și până în Evul Mediu, se considera că acest cristal are propria sa energie și era denumită „piatra muzelor”, crezându-se ca stimula inspirația. Cercetătorii contemporani explică credința prin faptul că piatra se încarcă electric. O poveste din Egipt spune că turmalina a călătorit din adâncurile pământului spre soare, absorbind astfel culorile curcubeului. Mai multe detalii despre bijuterii cu turmalină găsiți în articolul: ”Bijuterii cu turmalină – Proprietăți fizice și metafizice.”

Citrin – Bijuterii care vorbesc despre fericire

Cercei din aur de 14k cu citrin natural

Citrinul este o piatră semiprețioasă cu duritatea de 7 pe scala Mohs, făcând parte din familia cuarțului. Numele său provine din termenul francez „citron”, care înseamnă „lămâie”. Culoarea variază de la un galben pal și până la galben brun, fiind o gemă cu un luciu sticlos, extrasă în cea mai mare parte, din Brazilia, Spania și Madagascar.

E montată în bijuterii cu pietre semipretioase din Roma și Grecia Antică, în special în inelele cu sigiliu, iar astăzi este una dintre cele mai populare pietre semiprețioase.

Iubită pentru strălucirea aurie care creează un joc de reflexii impresionant în lumina soarelui, citrinul simbolizează energia solară. Adepții mișcărilor New Age consideră că purtarea de bijuterii cu citrin poate proteja și energiza.  În semiotică, piatra este considerată a fi un simbol al bucuriei, energiei și creativității.

Zircon albastru – Prima piatră semiprețioasă, cunoscută de oameni

bijuterii cu pietre semipretioase - zorcon albastru
Inel din aur roz de 14k si cubic zirconia

Cele mai vechi geme de zircon albastru au o vârstă de aproximativ 4 bilioane de ani. Se crede că este primul mineral cunoscut de către omenire. Majoritatea cristalelor au o nuanță de bleu pastel, deși există și rarități de un bleu intens. Numele provine de la termenul persan „zargun”, ce însemna „de culoarea aurului”, pentru că zirconul este întâlnit într-o varietate considerabilă de culori, iar cea aurie este și cea mai răspândită. Este folosit uneori ca înlocuitor pentru diamant.

Turcoaz – Amprenta bijuteriilor orientale

bijuterii cu turcoaz natural
Set vintage din aur de 18k cu turcoaz si diamante naturale

Turcoazul, rudă cu lapis lazuli, este o piatră semiprețioasă extrasă încă din anul 3000 Î.Hr. din minele Egiptului. Astăzi, cea mai mare parte provine din Iran. Numele semnifică „piatră turcească” în limba franceză, fiind adusă în Europa de comercianți orientali.  În ciuda traseului prin care ajunge în Europa, este asociată cel mai des, cu o legendă aztecă, care povestește că piatra s-a format din lacrimile zeilor. Culoarea albastră a cerului senin, ce poate prinde nuanțe verzui, o face astăzi, o alegere populară. Designerii recomandă să fie montată în bijuterii cu pietre semipretioase din aur și argint.

Cu o duritate destul de redusă (5-6 pe scala Mohs), trebuie îngrijită cu atenție, ca să nu se zgârie și să nu-și piardă strălucirea. Puțini oameni mai știu astăzi că turcoazul a fost considerat sacru, în majoritatea culturilor. Se credea că cel care poartă bijuterii cu turcoaz atrage fericirea și întărește încrederea în sine.

Triburile Zuni, din Mexic, de pildă, cred că piatra are capacitatea de-a proteja oamenii de demoni, iar puterea ei este cu atât mai mare, cu cât are o culoare mai intensă. Luptătorii apași obișnuiau s-o poarte și ei, în credința că le va intensifica instinctele și-i va apăra, astfel, de moarte. 

Piatra Lunii – Cristalul care armonizează intuiția

bijuterii cu pietre semipretioase
Inel Leador din aur de 14k cu piatra lunii

Cristalul translucid, care răspândește o lumină lăptoasă, a primit numele de „piatra lunii”, în Grecia Antică. Plinius, unul dintre primii naturaliști și istorici, nota în tratatele sale că gema își schimbă culoarea în funcție de fazele lunii, credință împărtășită de oameni până târziu, în secolul al 16-lea. Grecii și romanii o asociau cu norocul, în timp ce în India, a rămas până astăzi, un cristal pe care oamenii îl poartă ca să-și sporească puterile intuiției, creativitatea și romantismul.

Legendele hinduse spun că gema a luat naștere din lacrimile lunii și toate culturile lumii asociază piatra cu zeitățile selenare ce păzesc poarta dintre vis și realitate, dintre lumea oamenilor și cea a spiritelor și-a energiilor subtile. La sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul de secol XIX, odată cu înflorirea curentului Art Nouveau, cristalul a căpătat o notorietate spectaculoasă, datorită unor artiști precum René Lalique, în Franța, și Louis Comfort Tiffany, în Statele Unite ale Americii. Cei doi au rămas în istorie prin lucrările vizionare în sticlă și prin bijuteriile care purtau în ele o poveste spusă în culori puternice și forme geometrice.

La sfârșitul secolului al XIX, piatra lunii devenise preferata maeștrilor artizani, iar în anii ’60 ajunge unul dintre cele mai cunoscute simboluri pentru mișcarea „Flower Power”, datorită simbolismului și imaginii sale blânde, care invită la reverie și armonie.

La începutul secolului XXI, gema se află din nou în centrul atenției, datorită mișcării New Age, care o transformă într-un cristal-talisman, care ascute intuiția și declanșează creativitatea.

Descoperă cele 5 beneficii ale purtării de bijuterii cu piatra lunii.

De reținut

Termenul „pietre semiprețioase” nu înseamnă că sunt mai puțin frumoase sau valoroase decât pietrele prețioase. De regulă putem intâlni bijuterii cu pietre semipretioase chiar mai costisitoare decât cele prețioase. Mai mult decât atât, gama bogată de pietre semiprețioase oferă o paletă infinită de culori și nuanțe mult mai largă decât toate culorile pietrelor prețioase puse laolaltă.

Cu toate acestea, frumusețea percepută a unei pietre este foarte personală și unică pentru fiecare persoană. Alegerea pietrei trebuie făcută în funcție de propriile simțuri. La urma urmei, ceea ce trebuie să strălucească cu adevărat sunt ochii celui care o poartă.

Sursă imagine reprezentativă: unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend