Când vine vorba de cercei, până nu demult erau împărțiți în 2 categorii: cercei de purtat zilnic și cercei pentru petreceri sau ocazii speciale. Însă contextul actual este altul, iar oferta pieței fiind atât de vastă, parcă nu mai suntem încântate să purtăm zilnic acceași pereche de cercei, iar oportunitatea de a-i alege în funcție de culoarea outfit-ului ne face să ne dorim mereu ceva nou. Deși avem criterii de selecție foarte clar stabilite: dimensiunea, culoarea, materialul din care sunt fabricați, formă, uneori nu atragem atenția la acele tipuri de încuietori la cercei. Elementul de fixare este important deoarece maniera de închidere influențează fiabilitatea, siguranța și nu în ultimul rând comoditatea de a-i purta.

Tipuri de încuietori la cercei

Există diferite tipuri de încuietori la cercei, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei. Așa cum probăm haine și pantofi înainte de a ni-i cumpăra, la fel este indicat sa procedăm si cu cerceii. Trebuie să ne facem un obicei în a-i proba ca să vedem cât de confortabil ne simțim cu ei, dacă sunt greu de pus și de dat jos din urechi sau dacă chiar este dragoste de la prima purtate.

Tortițe Lever back

blank
Cercei vintage din aur de 18k si argint cu diamante naturale

Sunt ușor de recunoscut, deoarece sunt printre cele mai utilizate modele de încuietori pentru cercei din aur, argint sau alte metale, fiind și cele mai folosite în Europa. Lever back este unul dintre acele tipuri de inchizatori la cercei care asigură o siguranță mare, împiedicând căderea cerceilor din urechi. Cerceiii cu acest tip de încuietoare se prind printr-un cârlig care trece prin lobul urechii pentru a se prinde apoi într-un clip mecanic. Deși sunt ușor de pus și de scos, cerceii ce se închid printr-un mecanism de tip Lever back e mai puțin probabil să cadă din ureche pentru că e nevoie de puțină forță pentru a fixa sau deschide tortițele.

Cercei cu închidere engleză

Acest tip de închizătoare este similar cu cel lever back. Este un model feminin și elegant, folosit în special la bijuteriile cu pietre semiprețioase sau prețioase purtate la ocazii speciale. Acestă încuietoare de cercei are un mecanism simplu de funcționare: partea mobilă trebuie fixată în spațiul special conceput pentru ea. Încuietoarea de cercei engleză este discretă și aproape că nu se observă deloc, deoarece stă ascunsă în spatele lobului urechii.

O atenție sporită trebuie acordat spațiului alocat lobului urechii, acesta nu poate fi reglat. În cazul în care lobul urechii este mai mare decât acest spațiu, atunci purtarea unor cercei cu încuietoare de tip engleză, nu doar că va fi incomodă, ci va genera și dureri la nivelul urechii.

Încuietoare cercei tip șurub sau garoafe

Cerceii cu încuietoare de tip garoafă sau șurub au un design simplu, sunt practici și pot fi purtați în ținutele de zi cu zi.  Aceste tipuri de încuietori la cercei se potrivesc în special cerceilor de dimensiuni mici și sunt o alegere bună chiar și pentru cerceii copiilor.

Sistemul de prindere este unul foarte simplu, tija atașată de partea din față a cerceilor este introdusă în lobul urechii și prinsă ulterior la spate cu o închizătoare de tip garoafă (are o cavitate specială cu care se fixează) sau șurub (fixarea se realizează prin înșurubare). Un dezavantaj al acestor încuietori de cercei este dat de capătul foarte ascuțit al tijei, lucru care poate face inconfortabilă purtarea lor pe timpul nopții. În schimb, garoafa sau șurubul se poate fixa în funcție de grosimea lobului urechii, adaptare pe care la alte modele de închizători nu o găsim.

Tortițe (Cârlige Africane)

încuietori la cercei
Cercei din argint cu kianita

Acest model de încuietoare este utilizat preponderent pentru cerceii lungi și agățători. Cerceii care au închizătoare de tip cârlige africane sunt foarte ușor de prins în ureche: tija ovală se introduce prin lobul urechii, unde va rămâne fixată datorită greutății cerceilor. Sunt cazuri când această tijă este asigurată de un dop de silicon. Acesta nu este vizibil, stă ascuns în spatele lobului urechii.

Încuietoare cercei cercuri clasice

Tipuri de încuietori la cercei
Cercei verigi din aur alb de 14k

Acest model de încuietoare este potrivită pentru cerceii de dimensiuni mari. Încuietoarea cercuri clasice, după cum îi spune și numele, a fost lansată și este recunoscută pentru modelul rotund de cercei, însă astazi o regăsim și la cerceii pătrați, triunghi sau chiar dreptunghiuri simpli sau încrustați cu diamante sau pietre semiprețioase.

Aceste tupuri de încuietori la cercei veți găsi în două variante: prindere cu arc (tija este introdusă prin lobul urechii direct în tubul opus) și încuietoare franțuzească  (tija trecută prin lobul urechii este prinsă de partea opusă într-o formă de furcă. Ca și la încuietoarea engleză, și la acest tip de încuietoare, trebuie acordată o atenție sporită spațiului alocat lobului urechii, acesta nu poate fi reglat. În cazul în care lobul urechii este mai mare decât acest spațiu, atunci purtarea unor astfel de cercei, nu doar că va fi incomodă, ci va genera și dureri la nivelul urechii.

Cercei cu clips

Acest tip de încuietoare este perfectă pentru persoanele care nu au încă găuri în lobul urechii. Cerceii cu clips se fixează foarte ușor și pot fi purtați atât la serviciu, cât și la ocazii festive. Această încuietoare este elegantă, feminină și se pliază natural pe forma lobului urechii.

Concluzie

Clasice, elegante, sigure sau fiabile, aceste tipuri de încuietori la cercei trebuie să se regăsească în lista criteriilor în baza cărora ne alegem perechea de cercei din argint sau aur pe care ne-o dorim. Pe langă model și culoare este important să ne și simțim bine purtând perechea de cercei preferată.

Sursă imagine principală: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *