Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Caracteristici diamante: Claritate, șlefuire, culoare și carate

diamante

Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei („Diamonds are a girl’s best friend”), cânta Marilyn Monroe în celebrul film “Domnii preferă blondele”. Într-adevăr, diamantele sunt extrem de prețioase și dorite de femei mai ales atunci când sunt cerute în căsătorie. Diamantul nu reprezintă doar o piatră, ci poartă cu el o poveste de iubire. Când ne gândim la bijuterii cu diamante, ne imaginăm acel diamant șlefuit, clar, transparent sau în nuanțe de alb, galben, roz, roșu sau verde.

Caracteristici diamante

Claritatea, șlefuirea, culoarea și caratele sunt calitățile pe care specialiștii le urmăresc atunci când stabilesc valoarea unui diamant.

Culoare diamante

Imaginează-ți că inelul de logodnă pe care tocmai l-ai primit are un diamant sută la sută incolor. Ei bine, acesta este, conform experților, cel mai înalt grad de culoare pe care îl poate obține un diamant și care-l transformă într-o piatră extrem de rară și de valoroasă.

Culorile diamantelor sunt stabilite după un sistem elaborat de Institutul Gemologic American (GIA), care începe cu gradul D (cel mai alb) și se termină cu gradul Z (pietre gălbui sau maronii). Pentru a stabili culoarea unui diamant, acesta trebuie examinat într-o lumină specială, controlată. Iată care sunt clasele de culoare ale diamantelor:

Sursă imagine: miadonna.com

D = 100% incolor. Cel mai înalt grad de culoare al unui diamant. Diamantele din această clasă sunt extrem de rare și au un preț foarte mare.

E, F = fără culoare. Au o transparență extraordinară, urmele de culoare putând fi detectate extrem de greu. Sunt diamante rare și valoroase.

G, H = aproape fără culoare. Dacă le privești și nu ești expert, îți vor părea lipsite de culoare. Diamantele din această clasă sunt rare, dar nu exagerat de scumpe.

I, J = aproape fără culoare. Și culoarea acestor diamante este greu perceptibilă, mai ales după ce sunt montate.

K-M = galben stins. Există în această clasă și diamante care au o culoare mai vie.

N-Z = galben deschis sau foarte deschis. Culoarea este vizibilă.

Claritate diamante

Te pregătești pentru nunta prietenei tale și îți admiri colierul cu mici diamante care îți îmbracă corpul cum rochia nu o poate face. Strălucirea lui în lumina suavă a lămpii așezate lângă oglindă este delicată și puternică în același timp.

colier cu diamante naturale
Colier din aur alb de 18k cu diamante naturale

Perfecțiunea micilor diamante este dată de ceea ce experții numesc claritate, adică măsura de puritate a acestuia. Un diamant este ireproșabil dacă nu are imperfecțiuni. Dacă există incluziuni, adică mici imperfecțiuni, de cele mai multe ori acestea nu pot fi observate cu ochiul liber. De exemplu, majoritatea diamantelor pe care le folosim au imperfecțiuni naturale, pe care însă nu le vom sesiza.

Tăietura diamantelor

Știai că pentru tăierea unui diamant care are un singur carat sunt necesare 8 ore de muncă? Transformarea diamantelor brute în pietrele prețioase care urmează să fie montate pe inele, cercei, brățări sau coliere este un proces extrem de laborios pentru că o piatră poate avea și 58 de fațete.

Tăierea diamantelor are următoarele grade: ideal, excelent, foarte bine, bine, rezonabil și neacceptabil, toate acestea reflectând calitatea pietrei pe care o porți.

diamante
Sursă imagine: brilliance.com

Forma diamantelor

Un diamant poate avea diverse forme, rotund, pătrat, radiant sau de marchiză. Cele mai multe dintre diamantele vândute au formă de briliant rotund, acest diamant fiind de altfel și cel mai folosit la realizarea inelelor de logodnă pentru că este cel mai strălucitor.

inel cu diamante
Inel din aur alb de 9k cu diamante naturale

Și diamantul pătrat sau în formă de prințesă este folosit la inelele de logodnă, această tăietură fiind inventată în urmă cu 30 de ani. Dacă îți plac smaraldele, atunci este bine să știi că și diamantele pot căpăta forma lor. Acest tip de tăietură este dreptunghiular, cu colțurile tăiate, creând în final o piatră extrem de sofisticată și în același timp accesibilă pentru că prețul unei bijuterii cu diamant în formă de smarald este mai mic decât al uneia cu diamante rotunde sau de prințesă.

Diamantul sub formă de marchiză pe care l-am pomenit mai devreme a fost pentru prima dată comandat de Ludovic al XIV în Franța și a avut drept sursă de inspirație zâmbetul Marchizei de Pompadour.

Dacă nu știai, există și diamante în formă de pară sau de “lacrimă”, o combinație între forma rotunda și cea de marchiză, care îi conferă bijuteriei eleganță și strălucire.

diamante - forma
Sursă imagine: vjewellers.co.uk

Caratul diamantului

Dintre cei patru factori pe care îi urmăresc experții în stabilirea valorii, adică a prețului unui diamant, și despre care vorbeam la începutul articolului, caratul este cel mai important. De exemplu, un diamant de două ori mai mare poate fi de patru ori mai scump și asta pentru că diamantale de mari dimensiuni sunt găsite mult mai greu decât cele mici. Cele mai cunoscute depozite de diamante se află India, Australia, Botswana, Rusia, Africa de Sud, Canada, Angola și Namibia, la nivel mondial, mineritul de diamante brute depășind 100 de milioane de carate anual.

Hope – Diamantul blestemat

Sursă imagini: forbes.com

Și pentru că îți plac dimantele, ne-am gândit să îți spunem și povestea unuia dintre cele mai faimoase și valoroase dintre ele. Diamantul Hope provine din India și a fost adus în Franța de Tavernier. Diamantul, care cântărea initial 22,44 grame, adică 115 carate, ar fi fost furat și vândut apoi regelui Ludovic al XIV-lea. Acesta l-a înmânat unui bijutier care l-a tăiat în formă de inimă și l-a numit Diamantul Albastru al Coroanei. Odată tăiat, greutatea diamantului a ajuns la 67 de carate.

De ce i se spune diamantul blestemat? Pentru că se pare că le-a adus doar nenorociri celor care l-au purtat: Tavernier a fost sfâșiat de câini sălbatici în timpul unei călătorii în India, regele Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta, care au purtat Diamantul Albastru, au sfârșit pe eșafod, iar principesa Lamballe, care împrumutase cândva diamantul, a fost ucisă de mulțimea furioasă în drum spre locul de execuție.

Concluzie

Diamantele au fost, sunt și vor fi mereu cele mai bune prietene ale unei femei. Datorită frumuseței sale nemaipomenite, bijuteriile cu diamante sunt cele mai dorite și căutate accesorii, iar Leador.ro vă stă la dispoziție cu modele unicate de bijuterii cu diamante.

Sursă imagine principală: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend