Bijuteriile cu turmalină și-au făcut debutul în industria bijuteriilor în 1876 când George Kunz, un celebru mineralogist, a vândut o piatră de turmalina verde companiei americane Tiffany&Co. În anii care au urmat, turmalina a câștigat popularitate ca piatră prețioasă, drept urmare a crescut cererea pentru bijuterii cu turmalina. Mai mult decât atât, propritățile ei metafizice au transformat-o în favorita colecționarilor și practicenilor.

Despre turmalină

O legendă veche spune că turmalina se găsește în toate culorile pentru că a călătorit de-a lungul unui curcubeu și a adunat toate culorile curcubeului. Turmalina poate fi găsită într-o varietate de culori de la negru la negru-albăstrui, maro-închis, galben, maro-deschis, albastru neon, gălbui și verde forestier întunecat, roșu și roșcat violet, galben, roz și incoloră.

bijuterii cu turmalina

Sursă: navneetgems.com

O proprietate interesantă a turmalinei este pleocroismul – schimbarea culorii în funcție de unghiul din care este privită. Cel mai frecvent fenomen de schimbare a culorii turmalinei este de la albastru la negru. Cele mai scumpe varietăți sunt turmalina roz, varietate foarte populară în China, denumită și ”rubelită”, prețul acesteia s-a triplat în ultimii câțiva ani. La fel de populară este turmalina verde, prețul acesteia la fel a crescut simțitor. Și orice turmalina verde strălucitoare este exorbitant de scumpă.

cercei cu turmalina

Cercei din aur de 14k cu turmalina Paraiba si diamante naturale | Click imagine

Turmalina provine din limba unui grup etnic din Sri Lanca și înseamnă în traducere ”piatra cu multe culori”. În vechime, Turmalina este considerată Piatra Muzelor, deoarece se credea că numeroasele ei culori puteau da purtătorului ei viziune, inspirație și o creativitate nelimitată.

Bijuterii cu turmalina – Proprietăți fizice

Turmalina este cristalul cu cele mai interesante proprități fizice. Spre exemplu este singurul mineral care are sarcina electrică încărcată permanent, fapt pentru care este denumită ”magnetul cristalin”.

collier

Creatie unicat din aur de 18k cu turmalina naturala | Click imagine

Turmalina are proprietăți triboelectrice, ceea ce înseamnă că atunci când este frecată se încarcă cu electricitate, și are un pol negativ și altul negativ, atrgând astfel mici fragmente de hârtie sau nisip și cenușă.

Primul care a înțeles proprietățile electrice ale turmalinei a fost un naturalist din secolul XVII care pe baza observațiilor a denumit această piatră ”lapis electricus”, adică piatra electrică.

Cristalul de turmalină generează atât curent electric, cât și energie termică. Mai mult decât atât, turmalina generează curent electric de o intensitate compatibilă cu curentul electric generat de corpul uman, de 0,06 mA. Astfel purtarea de bijuterii cu turmalina poate echilibra biocâmpul corpului uman afectat de o afecțiune acută sau cronică.

La încălzire, turmalina crează un câmp magnetic slab, emană raze infraroșii de undă lungă și anioni (ioni încărcați negativ) care au numeroase efecte curative printre care:

  • îmbunătățește circulația sangvină locală;
  • echilirează sistemul endocrin și cel hormonal;
  • îmbunătățește metabolismul celular;
  • echilibrează sistemul nervos vegetativ promovând relaxarea și detensionarea;
  • stimulează energia vitală (chi-ul) organismului.
inel cu turmalina

Inel Art Nouveau din aur de 14k cu turmalina naturala | Click imagine

Iată de ce turmalina este încorporată în diverse dispozitive medicale sau holistice pentru efectul ei de a reduce inflamațile și durerile și de stimulare a proceselor de vindecare în cazul rănilor, a fracturilor și a arsurilor. De asemenea, turmalina sub formă de microcristale sau în formă lichidă este împregnată în diverse fibre textile naturale. Astfel sunt obținute textilele cu turmalină cu suprafață mare de acoperire care sunt purtate pentru eliminarea durerilor în diverse zone ale corpului.

Bijuterii cu turmalina – Proprități metafizice

Turmalina este cea mai apreciată piatră pentru proprietățile sale metafizice, fiind cea mai importantă piatră a Chakrei Inimii. Turmalina roz este o piatră compatibilă cu energia Yin, feminină, de neegalat în vindecarea rănilor emoționale. Purtarea de bijuterii cu turmalina ne inspiră sentimente de bucurie, fericire, iubire și relaxare. Este una din cele mai puternice pietre care ne poate ajuta să ne calmăm și să ne eliberăm de stresul cotidian.

inel cu turmalina roz

Inel vintage din aur de 18k cu turmalina naturala | Click imagine

Rubelita (turmalina roșie) ne poate ajuta să ne găsim curajul și forța de a face față unor situații dificile. Turmalina pepene verde stimulează iubirea și tandrețea, conferă rabdare, tact si diplomație. Alungă depresia si temerile si promoveaza siguranța interioară.

Turmalina este piatra oficială a celor născuți în luna octombrie, potrivit clasamentului adoptat de către Asociația Națională Americană de Bijuterii din 1912. Este de asemenea piatra celor din semnul zodiacal Leu și a cuplurilor la cea de-a 8-a aniversare a căsătoriei.

Turmalina roz a fost utilizată pentru a reduce tendința de a cădea, la toate vârstele, inclusiv la bebelușii care învață să meargă.

Purtarea unei bijuterii cu turmalina roz ajută la diminuarea stresului, îngrijorărilor, depresiei și a anxietății, purtată împreună cu turmalina neagra poate ajuta chiar la dispersarea comportamentelor obsesive.

bratara

Bratara vintage din aur de 12k cu turmalina verde naturala | Click imagine

Interesante sunt și utilizările turmalinei negre. Este folosită în terapiile cu cristale pentru purificarea energiei spațiului, precum și la setarea unei intenții, pentru absorbția energiei electromagnetice emanată de calculatoare, televizoare și orice alt obiect electronic care emite câmp electromagnetic.

Se mai crede că purtarea unei bijuterii cu turmalină neagră ne poate proteja chiar și de atacurile fizice sau de vampirii energetici, și de orice formă de energie negativă. Turmalina neagră este una din cele mai uzuale pietre folosite la meditație. Ea concentrează în mod excepțional energiile Pământului, oferind un nivel ridicat de purificare a aurei și a corpului eteric oferindu-ne astfel protecție pentru a explora în siguranță lumea spirituală.

Concluzie

Bijuteriile cu turmalină, fie că sunt folosite pentru proprietățile fizice ale turmalinei, de magnet cristalin, sau pentru biocâmpul magnetic pe care îl emană, au o utilizare largă atât ca podoabă, impreesionând cu culorile ei de curcubeu, cât și ca piatră cu proprietăți terapeutice, ajutându-ne la purificare, vindecare, reechilibrare.

Descoperiți mai multe modele bijuterii cu turmalina în buticul nostru Le’Ador, spre bucuria ochilor sau pentru o achiziție de durată memorabilă.

Sursă imagine reprezentativă: unsplash.com

1 thoughts on “Bijuterii cu turmalină – Proprietăți fizice și metafizice

  1. Doina spune:

    Super bijuterii!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *