Bijuteriile cu alexandrit, o piatră de o frumusețe rară, au o istorie recentă. Alexandritul este o varietate a mineralului crisoberil descoperit în 1834 la aproximativ 100 de km de orașul Ekaterinburg din Rusia. Descoperitorul lui, mineralistul N. Nordenskiöld a crezut inițial că a găsit un smarald. Deoarece noua piatră avea culorile armatei Imperiului Rus, aceasta a fost denumită în cinstea țarului Rusiei Alexandru II, devenind rapid piatra prețioasă a monarhilor ruși. În timp, alexandritul a devenit una din cele mai prețioase pietre ale aritstocrației ruse.

bijuterii cu alexandrit

Bratara vintage din aur roz de 14k cu alexandrit de sinteza | Click imagine

Deși alexandritul a fost o perioadă piatra favorită a saloanelor din St. Petersburg și Paris, fiind folosită în bijuterii cu alexandrit, cea care a popularizat piatra a fost de fapt compania americană Tiffany. George Kunz, un mineralogist american de la Tiffany s-a îndrăgostit pătimaș de această piatră și a călătorit până în Rusia pentru a o găsi. Nimeni nu știe câte pietre a cumpărat șeful bijuteriilor Tiffany, știm doar că Tiffany a monopolizat piața bijuteriilor cu alexandrit timp de câteva decenii.

Ce este alexandritul?

Alexandritul natural face parte din familia mineralului crisoberil. Cea mai valoroasă varietate de alexandrit are uimitoarea proprietate de-ași modifica culoarea, în funcție de sursa de lumină. Altfel, alexandritul este verde închis sau verde smalard la lumina zilei și roșu rubiniu la lumina lumânării.

Această metamorfoză numită și pleocroism este și cea mai apreciată calitate a pietrei. Cele mai scumpe pietre de alexandrit sunt pietrele cu cele mai dramatice transformări – de la smarald ziua la rubin noaptea. Alexandritul poate să aibă și alte culori cum ar fi: galben auriu, verde gălbui, maroniu, multicolor. Cel mai popular și mai accesibil tip de crisoberil este Ochiul de pisică.

De ce este atât de scump alexandritul?

Datorită rarității sale, dar și frumuseții sale schimbătoare, până și cele mai mici pandante cu alexandrit natural valorează mii de euro. Fiind o piatră rară, extracția de alexandrit a fost dintotdeauna controlată.

inel cu alexandrit

Inel vintage din aur de 18k cu alexandrit natural | Click imagine

Singura sursă de alexandrit a fost Rusia, dar în ultimii 30 de ani au fost găsite și alte surse, cum ar fi India, Brazilia, Africa și Sri Lanca. Producția de pietre de alexandrit care să-și modifice însă intens culoarea a fost nesemnificativă. Spre exemplu alexandritele găsite în India sunt de un verde strălucitor splendid dar care nu-și schimbă culoarea. În mod tradițional evaluarea metamorfozei de culoare se face într-o cameră întunecată la lumina unei lumănâri. Prin urmare, aceste pietre de crisoberil au fost greșit marketate ca alexandrite.

Având o duritate de 8,5, alexandritul este piatra prețioasă ideală, nu doar rară și extraordinar de frumoasă, dar și suficient de dură cât să poată fi ușor montată pe bijuterii cu alexandrit.

Alexandritele bine tăiate mai mari de 2 carate sunt cele mai scumpe pietre prețioase din lume și prețul lor poate fi semnificativ mai mare chiar și decât cel al diamantelor cu greutate în carate similară.

bijuterii cu alexandrit

Inel vintage din argint aurit si alexandrit de sinteza | Click imagine

Alexandritele cu cea mai mare rată de schimbare a culorii sunt în prezent cele din Brazilia (în proporție de 90-100%).

Alexandritele artificiale de laborator sau sintetice sunt astăzi disponibile pe piață și intens utilizate la crearea de bijuterii cu alexandrit, însă trebuie să fie marketate ca atare: ca artificiale sau sintetice.

Semnificația pietrei de alexandrit

Alexandritul este piatra prosperității și a longevității. Echilibrează și armonizează mintea și emoțiile, înseninează sufletul și ne aduce creșterea spirituală.

De la descoperirea ei, piatra de alexandrit a fost considerată aducătoare de noroc, prosperitate și iubire. În Rusia, alexandritul este prețuit ca o piatră de bun augur. Se crede că aduce echilibrul între lumea fizică manifestă și lumea spirituală nevăzută sau lumea astrală. Deschide Chakra coroanei, deschizând poarta către energia caldă, vindecătoare a iubirii universale. De asemenea este piatra intuiției, a creativității și a imaginației.

cercei cu alexandrit

Cercei vintage din aur de 18k cu alexandrit de sinteza | Click imagine

Alexandritul revitalizează romantismul în viețile noastre. Se spune că prin această piatră intră bucuria în viața oamenilor prea duri cu sine. Piatra ne amintește de scopul nostru în viață și de origini. Redă speranță celor care și-au pierdut speranța. Redă puterea celor care au nevoie de ea și le reamintește mereu de lumină. Cu culoarea sa în schimbare, mesajul ei pare să fie ”viața nu este ceea ce pare”.

Alexandritul este piatra celor născuți în luna Iunie și piatra aniversară a jubileului de 55 de ani de căsătorie.

Alexandritul este un deschizător către poarta intuiției, întărește voința și magnetismul personal. Purtarea unei bijuterii cu alexandrit ajută la restabilirea deminității personale și renaște eului mental și spiritual. Mai mult decât atât, acestă piatră este prin excelență un calmant emoțional și ne învață cum să ne bucurăm de viață făcând mai puține eforturi.

Concluzie

Bijuteriile cu alexandrit au o valoare inestimabilă, atât prin prisma rarității lor, cât și prin semnificația pe care o poartă. Fie că ne amintește de lumină și speranță, sau doar de generozitatea celui care ni l-a oferit în dar, alexandritul este piatra care să ne amintească că totul este schimbător și nimic nu e ce pare să fie, de fapt e chiar mai complex și mai minutat de atât.

Descoperiți mai multe bijuterii cu alexandrit în buticul nostru Le’ADOR, pentru a vă bucura ochii sau pentru o achiziție memorabilă.

Sursă imagine reprezentativă: oorejewelry.com

2 thoughts on “Bijuterii cu alexandrit – Ziua smaralde și noaptea rubine

  1. interesanta interpretare a acestei rare pietre

  2. blank Alexandru spune:

    Am un ghiul la mâna, își schimbă culoarea tot timpul, îmi place foarte mult, nu mă îndur să îl dau de pe deget niciodată, este frumos, își schimbă culoarea tot timpul, când galben, verde,mov, este super, l-am cumpărat de la cineva, etc, cel mai mult îmi place când este între m-ai multe culori, are o sclipire rațională…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *