Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Proprietăţi ale bijuteriilor din carneol despre care trebuie să ştii

carneol

Descris adesea în multe tradiții occidentale ca sursă a curajului și vitalității, piatra carneol este astăzi una dintre cele mai versatile pietre semiprețioase. Aspectul său duce cu gândul la stabilitate, putere și încredere de sine. Bijuteriile decorate cu această piatră dau un aer aparte de eleganță. Până la urmă, a fost piatra războinicilor și a faraonilor.

Dar dincolo de aspect, o bijuterie cu carneol poate aduce o serie de beneficii persoanei care o poartă datorită energiei cristalului. Chiar şi Profetul Mohamed purta un inel cu o cornalină ca pe un talisman protector, considerând că are proprietăți binecuvântate.

De ce este carneolul special?

Carneolul este o rocă naturală, denumită şi cornalină. Aceasta piatră semipreţioasă, în culori vii de roşu şi portocaliu, este considerată o piatra a curajului. Egiptenii au mai denumit-o și piatra vieții, inspirați de culoarea sa roșiatică precum sângele. 

Denumirea de carneol vine din latină, din cuvântul cornum care are de fapt o specie de cireş, forma şi culoarea pietrei fiind foarte asemănătoare cu cea a fructelor.

Energia sa naturală stimulează optimismul şi energia.

Colier din argint cu carneol fatetat

Ce ne spune istoria despre însemnătatea pietrei de carneol?

Carneolul este una dintre cele mai vechi pietre semipreţioase şi se crede că este menţionată chiar şi în Biblie ca „piatra de foc”. Însă scrierile istorice îi atestă existenţa în urmă cu 6500 de ani şi se crede că originile sale sunt chiar în apropiere de noi, pe teritoriul Bulgariei de astăzi. 

Se mai crede şi că este este piatra sacră a tibetanilor, egiptenilor și hindușilor, fiind folosită pe post de amuletă sau talisman norocos.

Egiptenii numeau această piatră soarele care apune şi o depuneau în sicriile celor răposaţi, având credinţa că protejează sufletul în trecerea sa spre lumea de dincolo. Totodată, Carneolul era simbolul zeiţei Isis, cea care aducea armonie în familie şi în viaţa de cuplu. În acele vremuri, nu doar bărbaţii purtau bijuterii, cât şi femeile, aşa că cei care se trăgeau din familii de nobili purtau adesea colier cu carneol sau brăţări.

Şi Grecia Antică are propriile legende despre această piatră, acest popor crezând că are proprietăţi benefice. Grecii o numeau piatra curajului şi se credea că poate aduce mai multă încredere în sine persoanelor care o purtau. Era foarte populară printre cei care vorbeau în public şi o purtau adesea sub forma unui inel cu carneol, crezând că astfel îşi vor învinge timiditatea.

Nobilii din familii importante mai purtau această piatră sub formă de inele cu sigilii, având iniţiale sculptate din cornalină.

Cei plecaţi la luptă purtau această piatră ca pe o amuletă protectoare şi care le dădea curaj. 

Și războinicii greci purtau o amuletă de carneol la gât care avea rolul să le dea curaj în luptă.

Proprietăţi carneol

Carneolul este o varietate de calcedonie și se găsește în natură sub formă de zăcăminte. Această rocă este formată din minerale, predominant fiind dioxidul de siliciu. Dar mai poate fi regăsită și sub alte denumiri precum calcedonie portocalie sau cuarț portocaliu.

Zăcăminte importante de carneol se regăsesc în India, țară în care acest cristal s-a exploatat intensiv de mii de ani și care a dăruit lumii exemplare impresionante.

Alte țări cu importante resurse de carneol sunt Brazilia, Africa de Nord și Japonia.

Colier vintage cu argint, peridot, carneol si granate naturale

Caracteristici

Printre cele mai importante caracteristici ale acestei pietre semiprețioase se numără următoarele:

  • Roca de carneol se găsește în culori ce pot varia de la roșu deschis sau roz, până la portocaliu, maroniu ori brun-roșcat, în funcție de conținutul de fier. Oricum, în mediul său natural, roca nu are o culoare perfectă sau uniformă, ci prezintă anumite benzi sau puncte de diferite nuanţe. Însă nici acestea și nici culoarea nu influențează cu nimic valoarea în sine pietrei.
  • Variantele brune de carneol mai sunt denumite și sarder. De altfel, această variantă a mineralului este cea mai folosită în confecționarea de bijuterii sau a altor podoabe. Însă depinde și de preferințele personale.
  • Carneolul are un aspect sticlos și semitransparent, dar există și variante de roci opace.
  • Duritatea acestei pietre este una medie, de 7 din 10 pe scara Mohs.

Beneficii și utilizare

  • Se consideră că această piatră are o energie de foc, ce poate reaprinde flacăra spirituală. Totodată, este recunoscută pentru calitățile sale vindecătoare;
  • Cuvintele prin care se defineşte această piatră sunt energie, curaj și vitalitate, însă energia sa poate stimula şi creativitatea sau pasiunea
  • Datorită acestor proprietăți, i se mai spune și „piatra artiștilor” și se crede că energia cristalelor de carneol îi ajută pe toți cei care lucrează în domenii creative să-și ducă proiectele la bun sfârșit, motivându-i;
  • Rămânând tot în această zonă profesională, se pare că acest cristal carneol este un simbol al norocului și prosperității;
  • În intimitatea vieții private, cristalul de carneol este un simbol al erotismului și al fertilității. Acest lucru este bine cunoscut de la egipteni, care purtau adesea un pandantiv carneol pe post de talisman pentru că avea un mare aport în stimularea energiei sexuale.

Proprietăţi vindecătoare

Energia acestui cristal este benefic în combaterea unor afecțiuni emoționale precum depresia, ajutându-l pe cel sau cea care îl foloseşte să-şi regăsească stare de armonie şi de împăcare cu sine. 

Unii șamani din Sahara folosesc această piatră pentru a cicatriza rănile, prin aplicarea ei direct pe piele.

Bijuteriile cu carneol

Inel vintage din argint si carneol

Popoarele musulmane poartă întotdeauna această piatră montată pe suport de argint deoarece îl consideră un metal binecuvântat de profetul Mohamed. Însă dincolo de superstiții, carneolul se potrivește pe orice tip de montură, fie ea de aur sau de argint. Ba chiar culoarea roșie sau brun-roșiatică a pietrei poate fi complementată foarte bine de nuanțele gălbui ale aurului.

Deoarece această piatră are o duritate medie, prelucrarea ei nu este foarte dificilă, mai ales dacă o comparăm cu jadul sau cu diamantul. Așadar, ea poate fi montată atât pe bijuterii masive, cât și pe mici cercei din argint sau aur cu carneol.

Cercei vintage din aur de 18k si carneol natural

Avantajul acestei pietre este versatilitatea. Carneolul are o culoare ușor de asortat la mai multe tipuri de ținute și ocazii. Totodată, poate reprezenta și un inel de logodnă excelent, mai ales pentru cuplurile mai puțin tradiționaliste.

Recomandări zodiacale

Cristalul de carneolul se potriveşte din punct de vedere energetic cu zodiile: Berbec, Rac, Leu, Fecioară și Capricorn. Asta nu înseamnă că nu poate fi purtat și de către persoanele care o preferință aparte pentru această piatră, adică pentru culoarea și textura ei unică.

Totodată, carneolul este piatra celor născuți sub influența numărului 5 şi 6. Mai mult decât atât, carneolul este piatra naţională a Suediei şi a Norvegiei.

Concluzie

Având proprietăți recunoscute în istorie chiar și de către zeități, această piatră a curajului și vitalității este ideală pentru persoanele care au nevoie de pasiune şi creativitate în viaţa lor sau care şi-au pierdut încrederea de sine. De aceea este important să ai în colecția ta de bijuterii măcar o piesă din carneol.

Sursă imagine reprezentativă: moonlotusrising.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend