Cuarțul fumuriu sau smoky quartz așa cum este el denumit în engleză, este o piatră semiprețioasă ce face parte din familia de minerale denumite general cuarț. Deși există mai multe nuanțe, se crede că cel fumuriu are cu o semnificație spirituală profundă. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a aduce echilibru, protecție în viața purtătorului și se spune că a fost folosit de multe culturi de-a lungul timpului în ritualuri magice, ceremonii religioase și practici zilnice.

În acest ghid vei descoperi câteva din cele mai importante semnificații și proprietăți cuarț fumuriu, precum și sfaturi pentru integrarea acestui cristal în viața de zi cu zi.

 • Duritate: gradul 7 pe scara Mohs
 • Culori: gri, gri-maroniu, aproape negru
 • Origine: Scoția
 • Simbolistică: curaj, echilibru, stabilitatea
 • Proprietăți: ajută la protejarea energiilor purtătorului și la eliminarea vibrațiilor negative, atrage pacea emoțională
 • Cuarțul fumuriu zodie: Scorpion, Săgetător și Capricorn;

Ce are piatra de cuarț fumuriu atât de special?

Cuarțul fumuriu este un tip de cristal de cuarț cunoscut pentru aspectul său întunecat. Acest cristal se extrage dintr-o serie de roci rare denumite pegmatite, care sunt formate dintr-un amestec de magmă cu alte elemente organice și impurități de aluminiu, fier și titan. Practic, aceste mici particule dau culoarea de o frumusețe unică a cuarțului fumuriu. 

Totodată, culoarea provine și din radiațiile care apar în mod natural în interiorul scoarței terestre, precum și din expunerea la temperaturi ridicate în timpul formării. Din acest motiv, este mult mai puțin comun decât alte forme de cuarț precum cel roz.

De asemenea, smoky quartz este mai rar ca producție la nivel mondial decât alte pietre semiprețioase aflate pe aceeași scară a valorii precum ametistul sau citrinul. De aceea, cuarțul fumuriu de calitate pot fi destul de scumpe. Un inel din cuarț fumuriu de înaltă calitate și cu o culoare unică poate fi o alegere uimitoare ca inel de logodnă și poate costa mii de dolari, în funcție de grila de cristal cuart fumuriu preț practicat. În general însă, poate varia între 5 și 10 dolari per carat.

În plus, acestui tip de cuarț i s-au atribuit și proprietăți vindecătoare, ajutând la eliberarea energiei negative din aura unei persoane. Prin urmare, nu are doar un rol estetic pentru bijuterii cuarț fumuriu. 

Caracteristici generale

 • Cuarțul fumuriu variază în culori de la maro deschis la maro închis și chiar negru. De asemenea, poate avea nuanțe abia sesizabile de portocaliu sau galben datorită urmelor de oxid de fier prezente în rocă
 • Specialiștii în gemologie au estimat că un cristal de cuarț fumuriu de culoare închisă s-a format în câteva milioane de ani. Acest timp a fost mai scăzut în cazul unei pietre cu o intensitate mai mică a culorii; 
 • Cuarțul fumuriu are diferite grade de transparență, de la varianta mai transparentă, până la cea complet opacă;
 • Datorită structurii sale, această piatra poate fi tăiată în diverse stiluri, inclusiv în forme de smarald, rotund sau pernă; 
 • Varietățile de cuarț fumuriu translucid pot produce un aspect luminos uimitor la exterior dacă este multi fațetat asemeni unui diamant; 
 • Un mineral autentic de cuarț fumuriu, adesea conține incluziuni vizibile
 • Este o piatră semiprețioasă foarte rezistentă la impact și durabilă, nu are clivaj și poate fi folosită în orice bijuterie sau obiecte decorative;
 • Cuarțul fumuriu poate fi falsificat prin iradierea unei pietre incolore;

Tipuri de cuarț fumuriu

blank

Cuarțul fumuriu este deja o varietate de cuarț, însă acesta, la rândul lui, are o paletă mai mare de nuanțe și intensități de culoare. Așadar, avem cuarț fumuriu ce variază de la foarte închis până la un gri subtil și de la o transparență de sticlă până la opacitate totală.

Apoi, mai există și cuarț fumuriu cu diferite nuanțe secundare precum maroniu, gri-portocaliu sau gri-gălbui. Cel de un gri întunecat aproape negru se mai numește și morion.

Origine cuarț fumuriu și rădăcini în istorie

Cuarțul fumuriu este considerat piatra națională a Scoției deoarece o variantă foarte închisă a acestui mineral a fost găsită pentru prima dată în munții Cairngorm. De aceea mai este denumit și „cairngorm”. Dar Scoția nu este singura locație din întreaga lume unde se exploatează în prezent această piatră semiprețioasă.

De exemplu, sursa actuală a majorității cuarțului fumuriu din întreaga lume este Brazilia.

Zăcăminte mai mici se mai găsesc în grupa montană Pikes Peak din Colorado, dar și în Madagascar, Rusia, Elveția și Ucraina. 

Dincolo de asta, această piatră a atras întotdeauna interesul oamenilor încă din timpuri antice:

 • Cuarțul fumuriu a fost folosit în bijuteriile scoțiene ca semn al statutului social, în special în bijuteriile masive;
 • În China, era folosit pentru confecționarea de cutiuțe pentru tutun de prizat. Oxizii de aluminiu care intră în componența mineralului de cuarț fumuriu sigilau destul de bine conținutul;
 • Sumerienii tăiau și gravau cuarțul pentru a face sigilii inelate. Așadar, cuarțul fumuriu a fost probabil una dintre primele pietre semiprețioase folosite în arta scrisului;
 • Egiptenii îl foloseau pentru a face faimoasele figurine în formă de scarabeu (o specie de gândac foarte mare);
 • În Roma antică, bucăți de cristale de cuarț fumuriu transparent erau folosite pentru a aprinde focul sacru. Acestea aveau un efect asemănător cu cel al unei lupe care aprinde un smoc uscat de paie prin concentrarea luminii soarelui.  

Astăzi, diferite artefacte și obiecte istorice din cuarț fumuriu ce au existat în diferite zone ale lumii sau perioade istorice pot fi văzute în muzee de artă sau istorie.

Cuarțul fumuriu mai apare menționat în istorie și ca material folosit în multe grupări religioase și șamanice ce au existat cu mii de ani în urmă. Multe religii străvechi credeau că această piatră era apă magică solidificată și o foloseau în ritualuri și ceremonii pentru a chema ploaia. 

Cuarț fumuriu proprietăți

Cristalele de cuarț fumuriu au fost mult timp apreciate de vindecătorii energetici pentru proprietățile lor de a proteja energiile și de a elimina vibrațiile negative. Totodată, această piatră este un simbol al forței și al rezistenței.

Datorită culorii sale mai întunecate, cuarțul fumuriu este asociat cu energia masculină și cu ideea de pământesc. Așadar, pietrele semiprețioase de cuarț afumat au fost asociate în mod tradițional ideea de reconectare cu Pământul și natura, sau, într-un mod simbolic, cu ideea de a rămâne cu picioarele pe pământ.

Iată și alte proprietăți cuarț fumuriu:

 • Se crede că acest cristal posedă proprietăți metafizice care pot avea un efect pozitiv asupra purtătorului;
 • Protejează împotriva răului emoțional cauzat de persoane sau situații toxice
 • Se crede că acest cristal poate contribui la sentimentul de claritate și echilibru în luarea unor decizii importante;
 • Poate fi folosit ca un instrument pentru a atrage pacea emoțională și mentală;
 • Energia pietrei ajută în vindecarea stărilor de stres, frică și anxietate împreună cu alte practici precum meditația;
 • Cuarțul fumuriu reduce și stresul electromagnetic și geopatic ce se acumulează în organism în urma unui timp prea îndelungat petrecut fără contact cu natura;
 • Poate fi folosit în practici de manifestare în special în perioadele cu lună plină;

Utilizarea pietrelor de cuarț fumuriu

Mineralele de cuarț fumuriu au o serie de proprietăți metafizice benefice pentru purtători. Se pot găsi în majoritatea magazinelor de cristale sau în shop-uri dedicate practicilor spirituale. Dar asta nu este tot. Deoarece au o frumusețe unică, cele de calitate gemă sunt considerate pietre semiprețioase și sunt folosite în bijuterii. 

Datorită compoziției sale, cuarțul fumuriu poate fi prelucrat și tăiat în orice formă pentru toate tipurile de bijuterii: inel cuarț fumuriu, colier sau pandantiv de cuarț fumuriu, cercei de cuarț fumuriu, brățări și multe alte bijuterii.

Dar ți-ai fi închipuit că un accesoriu mic precum un pandantiv cuarț fumuriu sau o pereche de cercei din cuarț fumuriu pot reprezenta un talisman pentru a atrage ceea ce îți dorești sau ca amuletă pentru protecție? 

Recomandări de purtare a cuarțului fumuriu

 • Piatra de cuarț fumuriu este asociat cu semnele zodiacale Scorpion, Săgetător și Capricorn; 
 • Cel mai bun mod de a purta bijuterii din cuarț fumuriu astfel încât să poți profita de numeroasele proprietăți avantajoase pe care le oferă acesta este sub formă de brățări și coliere precum acesta; 
 • Pentru a-i potența proprietățile benefice, cheia utilizării bijuteriilor din cuarț fumuriu este ca acesta să intre în contact direct cu pielea. 
 • Poziționarea obiectelor din cuarț fumuriu în diferite locuri din casă crează un mediu liniștitor în casă. 
 • Cuarțul fumuriu este, de asemenea, o piatră cu o culoare foarte masculină, astfel încât este o alegere excelentă pentru bijuteriile pentru bărbați precum inele statement, butoni pentru cămașă sau chiar brățări;

Cum poți combina cuarțul fumuriu cu alte pietre semiprețioase

Această piatră poate fi purtată simplă sau în combinații cu alte pietre semiprețioase precum onyx negru, piatra lunii, ametist, citrin, ochi de tigru sau turmalină neagră dar și împreună cu celelalte varietăți de cuarț. 

Dincolo de potrivirea culorilor, toate aceste pietre creează un efect complementar energetic. În al doilea rând, au o scară asemănătoare de valoare ca pietre semiprețioase.

De reținut

Cuarțul fumuriu este o piatră semiprețioasă deosebită și misterioasă, cu o energie puternică și care poate fi folosită pentru multe alte lucruri în afară de bijuterii. Semificația cuarțului fumuriu, proprietățile sale geologice, beneficiile metafizice și multe altele îl fac o alegere ideală pentru a fi folosit în practicile de curățarea energetică cu ajutorul cristalelor și vindecare. 

De asemenea, deoarece este o varietate mai rară de cuarț, cel fumuriu poate fi mai scump în general.

Sursă imagine reprezentativă: trulyexperiences.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *