Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Bijuterii cu pietre prețioase în culorile luxului

bijuterii cu pietre pretioase

Pietrele prețioase au jucat roluri diferite de-a lungul timpului, iar legendele spun că stau la baza însăși culturii umane. Unele povești descriu puterile lor speciale, iar altele vorbesc despre culorile lor strălucitoare, locul de proveniență sau misterul pe care îl emană. Aceste pietre sunt minerale rare și pure de o frumusețe deosebită cu o duritate relativ mare, folosite încă din Epoca de Piatră la crearea de bijuterii cu pietre pretioase. După calitățile lor estetice pietrele se împart în prețioase, mai fiind numite și nestemate și pietre semiprețioase.

Pietre pretioase și semipretioase: Diferența

Din punct de vedere istoric, mineralele rare și deosebite au fost clasificate în prețioase și semiprețioase. Dar această încadrare a variat de la o epocă la alta și de la o cultură la alta, ceea ce face dificilă clasificarea lor actuală. Distincția era dată de raritatea pietrelor și de calitățile lor. Alte clasificări iau în considerare culoarea, transparența și duritatea pietrelor.

Astfel până la descoperirea ametistului în Brazilia, în secolul al 19-lea, acesta era considerat o piatră prețioasă încă din Grecia Antică. Alte pietre poplare cum ar fi acvamarinul sau peridotul au fost populare în ultimul secol și prin urmare au fost considerate pietre pretioase.

Această clasificare nu se reflectă neapărat în prețul pietrelor. De exemplu un anumit tip de granat verde poate fi mai valoros decât smaraldul, deși granatele sunt în general ieftine. Astfel în spațiul comercial această clasificare în pietre prețioase și semiprețioase sugerând că unele pietre ar fi mai valoroase decât altele este improprie. Multe pietre semiprețioase sunt folosite în bijuterii scumpe, prețul acestora fiind dat de numele designerului, de tendințele modei, de tratamentele aplicate pietrelor, etc.

Astăzi, din considerentele arătate mai sus, în principal istorice, sunt considerate pietre pretioase: diamantul, rubinul, safirul și smaraldul.

Bijuterii cu pietre pretioase sintetice

bijuterii cu pietre pretioase sintetice

Încă din timpuri străvechi, alchimiștii au încercat să transforme plumbul în aur. Cu formule magice sau poțiuni secrete.  Mai mult decât atât, folosind tehnologia modernă, câteva sute de ani mai târziu, oamenii de știință au reușit să transforme plumbul în aur, praful de carbon în diamante și sticla în cristal.

Multe din pietrele obținute în mod sintetic în laborator sunt executate din praful rezultat de la șlefuirea pietrelor prețioase naturale, ca încropeala unui ospăț din resturile de la masa unui bogătan. Fie că este un mineral natural șlefuit apoi montat într-un metal prețios, fie a fost recompus din praf în laborator, bijuteria finală va fi rezultatul unei tehnologii și a unei măiestrii cu adevărat impresionante. În timp ce pietrele prețioase naturale sunt valorificate în seturi de bijuterii scumpe, prețul acestora de regulă este unul prohibitiv pentru marea masă de consumatori. Pietrele sintetice sunt în schimb accesibile tuturor iubitorilor de bijuterii cu pietre pretioase.

Tăierea și șlefuirea pietrelor prețioase

În antichitate și Evul mediu pietrele prețioase erau șlefuite numai în forme rotunde. Șlefuirea cu fațete a apărut după perioada marilor descoperiri geografice din 1492.

Cele mai multe pietre pe care le vedem în bijuteriile moderne sunt tăiate și lustruite. Câteva pietre sunt încustate frumos în bijuterii în forma lor cât mai naturală, însă cele mai multe sunt tăiate: în formă de dom, cât mai netede, denumite ”cabochon” sau tăiate cu o mașină de fațetare și lustruite la intervale regulate și în înghiuri exacte.

bijuterii cu pietre pretioase
Sursă imagine: rocksandco.com

Pietrele opace ca opalul, agatul sunt de obicei tăiate cabochon pentru a le prezenta culoarea și proprietățile pietrelor. Aceste pietre sunt în general doar lustruite.

Pietrele transparente sunt de obicei fațetate pentru a reflecta în diverse unghiuri lumina naturală, această reflexie fiind percepută de ochiul uman ca strălucire.

Care sunt cele mai cunoscute pietre pretioase?

Cele mai cunoscute pietre prețioase sunt diamantul, safirul, smaraldul și rubinul.

Diamantul

inel cu diamante
Inel de logodna din aur alb de 18k cu diamante naturale | Click imagine

Diamantul este fără îndoială regele pietrelor prețioase. Denumirea de diamant este greacă și vine de la ”adamas”, ceea ce înseamnă ”de neînvins, indistructibil”. Diamantul a fost descoperit în antichitate, în jurul anului 800 Î. Hr. în vechea Indie. Multă vreme diamantele au fost purtate așa cum se găseau în mine, în forma lor brută, neșlefuită.

Ulterior au început să fie tăiate și șlefuite, cu instrumente imprecise, ceea ce le dădea în schimb mult caracter și personalitate. Au fost extrem de populare în perioada Barocului, în secolul 17, iar disponibilitatea lor a crescut odată cu intensificarea comerțului pe mare cu India. Sunt și astăzi simbolul dragostei eterne, piatra preferată pentru inelele de logodnă. Cel mai scump diamant scos la licitație a fost un diamant albastru de 7 karate adjudecat pentru o sumă de 8,4 milioane de dolari, fiind astfel cea mai scumpă nestemată din lume.

Piatra safir

inel cu safir si diamante
Inel Art Nouveau din aur de 14k cu safir si diamante naturale | Click imagine

Safirul asemenea metalelor prețioase este simbolul bogăției și a opulenței. În trecut, marea majoritatea a pietrelor albaste se numeau safire. Alături de ametist, în Evul Mediu, safirul este denumită ”piatra episcopală” sau ”piatra înțelepciunii”. Reprezenta darurile divine, credința și speranța și era considerată simbolul puterii, al bunătății dar și al judecății înțelepte. Recordul absolut îl deține Safirul Kașmir de 42,28 de karate licitatat pentru un preț de 3,5 milioane de dolari. Vezi mai multe despre bijuterii cu pietre pretioase – safirul.

Smarald

inel cu smaralde
Inel din aur de 18k cu smaralde si diamante naturale | Click imagine

Smaraldul din antichitate până în zilele noaste a însoțit frumoasele vremurilor, regina Nilului Cleopatra sau frumușica Hollywoodului Angelina Jolie, faimoase pentru pasiunea lor pentru bijuterii cu pietre pretioase – smaralde. Smaraldul cu verdele său intens simbolizează tinerețea, avântul primăvăratec și iubirile credincioase.

Rubin

inel cu rubin
Inel din aur alb de 14k cu diamante si rubin | Click imagine

Rubinul este o altă piatră magnifică, cu a sa culoare intensă roșiatecă simbolizând iubirea și pasiunea. Se crede că ne-ar ajuta să ne depășim stările de letargie și de extenuare și că ne-ar amplifica vitalitatea. Oricare ar fi valoare lui terapeutică și energetică, costă o avere pe piața pietrelor încărcate de istorie. Recordul deținut pentru un singur carat de rubin este de 275 mii de dolari, cu adevărat impresionant. Vezi articol despre bijuteriile cu rubine. 

Cum alegi bijuterii cu pietre pretioase?

Adevăratele alegeri pleacă de la preferințele noastre. Alegem piatra fie în funcție de cum ne facem să ne simțim sau în funcție de ce știm că reprezintă. Este important să cunoști toate aceste aspecte pentru a achiziționa bijuterii cu pietre prețioase în cunoștință de cauză, mai ales dacă vrei să dărui piatra prețioasă cuiva apropiat și drag.

Testul pietrelor

Alegerea pietrei care îți face cel mai atractiv cu ochiul e și un test jucăuș care promite să-ți dezvăluie laturi ale personalității tale. Dacă ai ales rubinul ești o fire optimistă în căutare de libertate. Alegerea smaraldului vorbește despre curajul, originalitatea și viziunile tale progresiste. Safirul ca piatră personală vorbește despre loialitate, puritatea și spiritul tău aventuros. Și așa mai departe. Prinde în horă mai multe pietre și culori, și vezi ce piatră îți surâde cel mai mult.

Concluzie

Bijuteriile cu pietre prețioase ne-au conturat evoluția de-a lungul timpurilor și ne-a oferit semnificație pentru o viață trăită în adevăr, speranță, iubire și credință. Patru pietre s-au remarcat în decursul istoriei, ajungând să fie valorizate cu sume record la licitații internaționale. Tehnicile de prelucrare, tratare termică, șlefuire, lustruire și tăiere s-au perfecționat în tot acest răstimp, până la crearea de noi pietre din prafuri, amestecuri și urmând formule secrete.

Astfel, alegerea unei bijuterii cu pietre pretioase poate să vorbească atât despre prosperitatea și luxul pe care ni-l permitem, cât și despre laturile personalității noastre ascunse. În cele din urmă, oricine își poate permite o piatră prețioasă. Întrebare este: ce piatră ai alege?

Sursă imagini: unsplash.com

Oxana Ghenciu

Spirit Creativ, pasionat de Modă, Stil Personal, Yoga și Cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend