Diferența de preț între un diamant de 1 carat și unul de 2 carate este de aproximativ 15 mii de dolari, diamantul mai mic pornind de la prețul de 6000, iar cel mai mare de pe la 21000 de dolari. Dar aceste cifre sunt orientative, prețul pentru un diamant de 1 carat variind în funcție de o serie de factori foarte specifici, care pot fie să-i crească mult valoarea, fie să i-o diminueze semnificativ. Veți găsi pe piața diamante de 1 carat al căror preț va varia între 2500$ și până la 16000$.

Pe scurt … valoarea unui diamant este stabilită de combinația celor 4 C despre care puteți citi mai multe informații pe blogul leador.ro. Încercând să reglementeze industria și să creeze un standard pentru compararea diamantelor, o metodologie de clasificare a diamantelor a fost stabilită de cercetători și se numește regula celor 4 C de diamante: – Cut, Color, Clarity și Carat, adică tip de tăietură, culoare, claritate și, repsectiv, carete.

diamante de 1 carat

Sursă: unsplash.com

Ce sunt caratele?

Caratul este unitatea care măsoară cât de mult cântărește un diamant. Un „carat” metric este definit ca 200 de miligrame. Fiecare carat poate fi împărțit în 100 de puncte. Acest lucru permite măsurători foarte precise, la zecimală. Un bijutier poate descrie greutatea unui diamant sub un carat prin „punctele” lui. De exemplu, bijutierul se poate referi la un diamant care cântărește 0.25 de carate ca la unul de „douăzeci și cinci de puncte”. Diamantele mai grele de un carat sunt exprimate în carate și zecimale. O piatră de 1.08 carate ar fi descrisă ca având „un carat și opt”.

Despre valoarea diamantelor

Așa cum am menționat mai sus, în realitate este mult mai complicat decât să stabilești cei 4C ca să obții prețul unui diamant. 4 C sunt liniile mari, principalele elemente care se iau în calcul, la orice evaluare, fie că e făcută de casele de licitație mari sau de atelierele mici de bijuterii. Dealerii de diamante se uită la zeci de factori, dar acest sistem de clasificare a celor 4C pune bazele unei estimări eficiente și corecte, cât mai obiective a valorii diamantului, permițând în același timp efectuarea de comparații eficiente între pietre foarte asemănătoare.

Cât costă diamante de 1 carat? Cât de mult merită? Preț diamante mici? Și aici, pentru a completa goliciunea, a intervenit Martin Rapaport, care a inventat diagrama prețurilor la diamante.

Nu vă iluzionați că, știind regulile de bază, ați putea să convingeți dealerii să vă ofere diamantele cu discount-uri de 50%. Așa ceva nu există – este pur și simplu imposibil (deși există o modalitate de a economisi aproximativ 20%). Dar vă voi spune cum să cumpărați un diamant asemănător cu cel mai scump, despre care n-ai spune că e cu 50% mai ieftin.

Când bijutierii profesioniști evaluează un diamant, ei se uită la zeci de aspecte. Oricât de bun ar fi bijutierul și convingător, chiar și atunci când diamantele sunt plasate unele lângă altele – un cumpărător nu își poate da seama cu ochiul liber de diferențele de preț dintre acestea,  altfel decât luând în considerare mărimea pietrelor. De ce să plătiți suplimentar pentru lucrurile pe care nu le puteți vedea?

Sfaturi pentru a alege cel mai potrivite diamante de 1 carat

Iată câteva secrete care vă vor ajuta să alegeți diamante superbe la prețuri mai mici. Aceste idei funcționează dacă sunteți în căutarea unui inel de diamante de 1 carat, de 2 carate sau o jumătate de carat.

Mergeți sub clasele de greutate

Dacă sunteți în căutarea unui diamant de 1 carat, luați în considerare și diamantele de 0.95 de carate. În cazul în care 2.0 carate, ia în considerare 1.90ct. Același lucru se întâmplă și  dacă ați căutat o jumătate de carat, luați în considerare 0,45ct etc.

cercei cu diamanteGreutatea diamantului este una dintre cele mai mari si mai ușoare metode de a reduce costurile. Pentru moment voi spune doar că diamantele sunt evaluate după numărul de carate, iar prețul pe carate crește pe măsură ce greutatea crește – aceasta înseamnă o creștere „dublă”. Rezultatul este că, în timp ce un diamant de 1 carate de bună calitate va costa 6.000 de dolari, aceeași diamant de calitate care cântărește 0.90-0.95 carate va costa aproximativ 4.000 $. Aceasta este o reducere de 33%.

Culoarea diamantelor

Culoarea diamantului se referă, paradoxal, la cât de incolor este diamantul. Culoarea D este ideală, gradul cel mai înalt și Z este cel mai mic. Pe culorile I și mai jos începe deja să se vadă o nuanță gălbuie. Dar dacă nu aveți vedere de super-erou, nu veți putea să-i faceți diferența între un diamant de culoare F sau chiar din diamantul de culoare G.

Claritatea diamantului

Diamantele nu sunt perfecte și claritatea se referă la incluziunile din ele. Există diferite tipuri de incluziuni, de la puncte negre la fracturi. Clasificarea ne spune cât de mari sunt și cât de vizibile sunt aceste incluziuni.

Claritatea diamantelorObiectivul nostru ar trebui să fie obținerea de diamante cu incluziuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber, fiindcă dacă nu se folosește o lupă de mărire, nu le veți putea vedea. Aceasta înseamnă că ne îndreptăm spre un diamant de claritate SI1. Iar economiile comparate cu un diamant fără cusur pot atinge și  50%.

Forma diamantelor

diamante de 1 carat

Diamante rotunde sunt mult mai scumpe decât alte forme, cum ar fi diamantele tăiate oval. 

Pentru a rezuma, oamenii care-și doresc bijuterii cu diamante, însă sunt constrânși de buget, dacă te uiți în jur și cumperi bine online, ar trebui să poți obține o calitate bună:

  • diamant strălucitor, tăiat rotund, de 1 carat va costa între $4.500 – $6.000;
  • diamant formă fantezie de 1 carat sau tăiat radiant pentru aproximativ 3.000 dolari, până la 4.500 dolari;
  • diamant de 1 carat din gama de investiții ar costa 13.000-16.000 de dolari pentru un diamant rotund și între 11.000 $ – 14.000 de dolari pentru forme fantezie, cel mai înalt grad fiind un diamant 1 Carat Flawless (FL) și colorat (D) excelent tăiat fără fluorescență și clasificate de GIA.

Forme ale diamantuluiUn diamant de 1 carat poate fi o priveliște frumoasă pe care o puteți vedea când are tăietura elegantă și de bună calitate. Tendințele actuale ale pieței indică faptul că prețul acestor diamante poate varia de la 1000$ până la 15.000$. Însă, această estimare nu este întotdeauna utilă. Din păcate, în lumea diamantelor, nimic nu este sigur. Două diamante de dimensiuni și tăieturi similare pot varia semnificativ în preț.

Este, deci, evident că achiziționarea unui diamant de această dimensiune va necesita o investiție financiară uriașă. Unii cumpărători ajung să utilizeze economii de câteva luni pentru a cumpăra inele cu diamante de 1 carat, doar pentru a ajunge la un diamant de calitate falsă sau inferioară. Înainte de a face asemenea investiții, e bine să vă informați serios.

Sursă imagine: unsplash.com

1 thoughts on “Prețul diamantelor de 1 carat

  1. blank Just4love spune:

    Foarte interesant ” de cînd intenția spre Diamante mi-am îndreptat si am achizitionat neinformat…de pe un sait adevărat.De cîteva zile m-am documentat de cele 4 C si valoarea de ex:1carat etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *