Diamantele se numără printre cele mai scumpe și mai râvnite pietre prețioase de pe Pământ. Diamantul este materialul natural cu cea mai mare duritate, proprietate utilizată nu doar în industrie, ci și ca simbol universal al iubirii eterne, al devotamentului și puterii relației dintre doi oameni. Nu degeaba diamantul este simbolul iubirii. Diamantul, piatra ce tronează pe inelele de logodnă este simbol al trăiniciei relației dintre cei doi îndrăgostiți.
Diamantul este o formă solidă de carbon pur, cu atomii săi aranjați într-un cristal. Carbonul solid se prezintă sub diferite forme, cunoscute sub numele de alotropuri. Două dintre cele mai comune alotropuri de carbon pur sunt diamantul și grafitul. Așa că, data viitoare când scrii cu creionul, gândește-te că atomii de grafit ar fi putut fi atomi de diamant.
Un diamant natural este rezultatul unor procese milenare în natură, astfel încât diamantele naturale au vârste cuprinse între 1 milion și 3.5 milioane de ani și s-au format la adâncimi de 250 de kilometri adâncime în scoarța Pământului, uneori chiar depășind această adâncime.
Și atunci, ce sunt diamantele sintetice?
Diamantele sintetice sau, de ce nu, am putea să le spune diamante supranaturale, sunt pietrele cu proprietăți identice sau asemănătoare diamantelor naturale, însă care au rezultat din procese artificiale, de laborator. Cum nu poți să aștepți circa 3 milioane de ani dacă ai nevoie de un anumit tip de diamant urgent și nu ai destui bani să cumperi unul natural, tehnologiile moderne te pot ajuta cu diamante sintetice. Procesele controlate de laborator pot imprima asupra atomilor de carbon aceleași efecte pe care le-ar fi imprimat cei 3,5 milioane de ani petrecuți la temperaturi de mii de grade Celsius, în scoarța pământului.
Diamante sintetice – scurt istoric
Oamenii de știință și-au dat seama pentru prima oară că diamantele sunt carbon pur la finalul secolului al XVIII-lea, în 1797. Însă, încercările lor de a crea un diamant din carbon simplu n-au dat rezultatele scontate decât un secol și ceva mai târziu. Cele mai vechi succese au fost raportate de James Ballantyne Hannay în 1879 și de Ferdinand Frédéric Henri Moissan în 1893. Metoda lor a implicat încălzirea cărbunelui la o temperatură de până la 3500 ° C cu fier, în interiorul unui creuzet de carbon, într-un cuptor.
În timp ce Hannay folosea un tub încălzit cu flacără, Moissan aplica noul său cuptor cu arc electric, în care un arc electric a fost lovit între tije de carbon în blocuri de var. Fierul topit a fost apoi răcit rapid prin imersie în apă. Contracția generată de răcire presupune producerea presiunii înalte necesare transformării grafitului în diamant. Moissan și-a publicat lucrările într-o serie de articole în anii 1890. Au urmat multe experimente, iar până în ziua de astăzi, metodele de obținere a diamantelor artificiale (diamante sintetice) s-au rafinat mult.
Există mai multe metode folosite pentru a produce diamante sintetice:
- Metoda originală utilizează presiunea înaltă și temperatura ridicată și este încă utilizată pe scară largă, datorită costului său relativ scăzut. Procesul implică prese mari care pot cântări sute de tone pentru a produce o presiune de 5 GPa la 1500 ° C.
- A doua metodă, folosind depunerea chimică de vapori, creează o plasmă de carbon pe un substrat pe care se depozitează atomii de carbon pentru a forma diamant. Alte metode includ formarea explozivă (formarea nanodiamantelor detonante) și sonicarea soluțiilor de grafit
Astăzi, industria diamantelor artificiale este atât de performantă, încât uneori este foarte greu de depistat cateva diamante sintetice printre cele naturale.
Sintetic nu înseamnă imitație
În timp ce termenul sintetic poate fi uneori asociat de către consumatori cu produse imitative, de proastă calitate, diamantele sintetice sunt fabricate din același material ca diamantele naturale – carbon pur, cristalizat într-o formă izotropă. În Statele Unite, Comisia Federală pentru Comerț a indicat că termenii de creat în laborator este potrivit pentru diamantele artificiale.
Diamantele sintetice pot fi cultivate din carbon de înaltă puritate, sub presiuni și temperaturi ridicate sau din gaze de hidrocarburi prin depunere chimică de vapori. Diamantele imitative pot fi, de asemenea, fabricate din materiale cum ar fi zirconiu cubic și carbură de siliciu. Diamantele naturale, sintetice și de imitație se disting cel mai frecvent prin tehnici optice sau prin măsurători ale conductivității termice.
Cum depistezi un diamant sintetic?
Diamantele sintetice nu pot fi depistate cu ochiul liber. Acestea strălucesc la fel de frumos în lumină și au acelașii efect WOW pe care îl căutăm și la diamantele naturale. Pentru a determina dacă un diamant este natural sau sintetic, trebuie să ne adresăm bijutierilor cu ochiul format, care vor evalua piatra și vor ști să dea o opinie avizată.
Diamante sintetice – Pro și contra
- Primul și cel mai adesea raportat beneficiu al diamantelor cultivate în laborator este sustenabilitatea lor ecologică. Deși această problemă nu a fost încă studiată complet, este în general acceptat faptul că este nevoie de o cantitate considerabil mai mică de energie pentru a crește un diamant într-un laborator decât pentru a se desprinde din pământ. De asemenea, nu este nevoie să înlăturați multe tone de pământ pentru a crea un diamant cultivat în laborator.
- Poți, cu certitudine de 100%, să știi originea diamantului tău. Problema conflictului sau „Blood” diamonds este un mare impediment în mintea multor consumatori. Problema se referă la exploatarea muncii minorilor pentru a obține diamantele din state sărace, în dezvoltare, de regulă aflate în Africa subsahariană. Aceste state sunt de cele mai multe ori în stare de război, iar industria diamantelor poate fi un factor ce alimentează sărăcia. În timp ce problema reală nu are un impact foarte mare (peste 99,9% din diamante naturale nu au o proveniență îndoielnică și puteți cumpăra diamante canadiene de origine cunoscută, dacă doriți), este totuși liniștitor să știți că diamantele artificiale sunt sage. Puteți fi total încrezător că diamantul dvs. nu a sprijinit în vreun fel războaiele sau munca ilegală a copiilor.
- Prețul este un alt avantaj major al diamantelor sintetice. Cu tehnologia actuală, calitățile unui diamant sintetic sunt destul de comparabile cu proprietățile diamantelor naturale. Puteți economisi între și mai mult de 30% din preț dacă alegeți să cumpărați un diamant sintetic. De asemenea, economiile pot fi și mai mari dacă sunteți în căutarea unui diamant colorat (diamantele naturale colorate sunt extrem de rare și, prin urmare, foarte scumpe). În schimb, diamantele artificiale pot veni în orice nuanță, la prețuri ceva mai accesibile.
- Diamantele sintetice sunt noi și interesante. Industria e veche. Se întâmplă destul de rar să prezinte casele de bijuterii ceva cu adevărat nou. Chiar dacă diamante fabricate de oameni sunt accesibile publicului larg de câteva decenii, acestea abia au început să atingâ un nivel de calitate și mărime comparabil cu diamantele naturale. Deținerea unor diamante sintetice vă poate face un trendsetter.
Diamante artificiale cu ADN-ul lui Michael Jackson
Se pot face diamante și din păr! În 2009, în anul în care a murit Michael Jackson, o firmă americană care se specializează în convertirea rămășițelor umane în roci prețioase pretinde că a cumpărat o șuviță din părul lui Jackson. Conform Telegraph, compania amricană LifeGem afirmă că a obținut firele de păr de la producătorul celebrei reclame la Pepsi din 1984, în care părul cântărețului a luat foc.
Astfel, compania a reușit să producă mai multe diamante din părul lui Michael Jackson și să le pună la dispoziția fanilor.
Tehnica de obținere a diamantelor false se bazează pe supunerea carbonului găsit în materia biologică la presiuni intense, recreând extremele temperaturii și stresului de sub suprafața pământului, care transformă roca în cristale de diamant.
LifeGem facturează, în general, între 2.500 și 15.000 de lire sterline pentru rudele care doresc un memento permanent al celor dragi, însă diamantele rezultate din prelucrarea ADN-ului lui Michael Jackson ar fi ajuns la un preț mult mai mare.
După cum am menționat mai sus, diferența sintre diamante sintetice și cele naturale nu poate fi vazută foarte ușor cu ochiul liber, ceea ce inseamnă că crearea bijuteriilor cu aceste tipuri de diamante nu afecteaza efectul WOW al acestora. Mai multă informație despre bijuterii cu diamante găsiti pe blogul Leador.
Sursă imagine: unsplash.com