Deseori, pe stradă, ne atrag privirea femei neordinare, extravagante, femei care poartă bijuterii în stil antic, capabile să scoată în evidență chiar și cel mai obișnuit chip. Aceste podoabe ieșite din comun, care de foarte multe ori îi irită pe cetățenii cu viziuni conservatoare sau pur și simplu pe oamenii înăcriți, nu au fost inventate recent.

Culmea, ele au fost inventate chiar înaintea hainelor! De ce oare? Tocmai pentru faptul că, încă din cele mai vechi timpuri, femeia și-a dorit să fie frumoasă și atrăgătoare. Pasiunea ei pentru diverse podoabe și obiecte de înfrumusețare a chipului și corpului numără nu sute, ci mii de ani.

Bijuteriile în stil antic sunt inspirate din vestigiile descoperite de arheologi și expuse în celebre muzee ale lumii și se referă la Egiptul Antic, la Grecia Antică, la Roma Antică, dar nu numai. Putem încadra aici și bijuterii în stil celtic, scitic, tripolian s.a.m.d. Și câte minunății au ieșit la iveală în timpul săpăturilor: brățări, pandantive, cercei de tâmplă, cercei simpli, coronițe din aur, diademe nemaipomenite și tot așa.

De ce designerii aleg bijuterii în stil antic?

Artiștii și designerii contemporani își desăvârșesc zi de zi măiestria, astfel încât modelele care defilează azi pe podiumuri poartă deseori bijuterii în stil antic. Aceste bijuterii ne ajută să ne construim propria istorie. De obicei, colecțiile sunt construite având la bază exemplare istorice din diferite epoci. Care ar fi atuurile unor astfel de bijuterii. În primul rând, ele accentuează feminitatea. Dar, pe lângă aceea că pun în evidență calitățile cele care le poartă, bijuteriile în stil antic sunt atrăgătoare prin originalitatea lor, pot fi adoptate la orice stil vestimentar și chiar pot avea un sens tainic, cunoscut doar de cea care le poartă.

Sunt multe branduri celebre care ne propun bijuterii cu subiect istoric, iar bijuteriile în stil antic se află chiar în topul bijuteriilor menite să desăvârșească orice ținută, să-i dea un anumit parfum, să-l facă de neuitat și, nu în ultimul rând, s-o facă pe cea care îl poartă să se simtă unică.

Designerii folosesc combinații neordinare. Veți spune că e greu, dacă nu de-a dreptul imposibil, să porți ceea ce poartă modele pe scenă la prezentarea unei colecții și bineînțeles că veți avea perfectă dreptate. Dar, oare, cine ne încurcă să alegem pentru noi doar elemente separate din chipurile, personajele create de designeri și anume elementele care ne sunt aproape, care ne întregesc personalitatea, ținuta?

E valabil și pentru haine, și pentru bijuterii, și pentru bijuteriile în stil antic, în particular. Așa, abordând ținute neordinare, o femeie poate rămâne frumoasă și stilată la orice vârstă. Încă nimănui nu i-a stricat o doză sănătoasă de extravaganță în viața de zi cu zi. Iar bijuteriile în stil antic sunt capabile să ne ofere acea doză de neașteptat, de șarm și încredere în forțele proprii pe care o căutăm.

Cum combinăm aceste bijuterii în stil antic?

Atunci când avem în garderobă haine obișnuite, am putea să le spune chiar clasice, în care intră blugi, cămăși, mai cu seamă albe, sacorui, diferită încălțăminte pe toc mic, tricoaje, adică haine în carfe ne simțim confortabil zi de zi, o bijuterie neașteptată, și, de ce nu, una în stil antic, poate constituie sarea și piperul ținutei. Secretul constă în faptul că e bine să ne pricepem să combinăm lucrurile clasice cu tendințele la modă într-un anumit sezon.

Aurul galben, combinațiile neobișnuite între bronz și argint antic, între argint, bronz și diverse pietre semiprețioase sau chiar prețioase sunt capabile să ne ducă prin vremi, mai ales că simbolizează durabilitatea, continuitatea, veșnicia, în sfârșit. Trecutul e schimbat de viitor, se deschid noi orizonturi, evenimente se perindă în viața noastră, trecând și prin timp, și prin spațiu, iar bijuteriile, care, de cele mai multe ori, au o viață mult mai lungă decât hainele, rămân să ne aducă aminte de momente frumoase din viața noastră, de clipele de fericire, de bucurie, de clipele în care ne-am simțit iubite, apreciate, frumoase, nemaipomenite, unice, femei fatale, femei adevărate.

Căci, nu-i așa, păstrăm cu sfințenie acele bijuterii care deja fac parte din noi, sunt ca o prelungire a noastră. Un inel de logodnă sau de căsătorie care a devenit parte a degetului, niște cercei care fac parte din lobul urechii, un lănțișor pe care nu îl mai scoatem de la gât, o brățară care ne amintește de o minunată vacanță pe litorar și așa mai departe. În același timp, avem bijuterii de calitate, pe care ținem să ni le punem în momente importante, atunci când avem nevoie de puțin noroc. Iar de la astfel de bijuterii așteptăm să ne ajute, atunci când avem nevoie de schimbări benefice în viață.

Desigur, pasionații de modă au auzit de Iris Apfel, cea cunoscută în întreaga lume pentru stilul ei extravagant, eclectic, cea care combină culori aprinse cu ochelari enormi și cu bijuterii masive, multicolore. Stilul ei personal a devenit subiectul unei expoziții organizate de Institutul Costumului de la Muzeul Metropolitan din New –York, prin 2005, când protagonista avea 84 de ani. Și această mare personalitate din lumea modei ne-a lăsat zece sfaturi de care se pot folosi femeile și atunci când poartă bijuterii în stil antic, dar și atunci când își pun mărgele de plastic de un galben strident.

Iată renumitele sfaturi:

  1. nu îți ieși din minți din cauza vârstei;
  2. găsește-ți un partener care se va bucura mereu de succesele tale;
  3. dacă ceva face ca inima voastră să bată mai tare, faceți acel ceva;
  4. pentru a rămânea tânără, gândește ca cei tineri;
  5. bazează-te pe propria părere mai mult decât pe părerea altcuiva;
  6. totuși, nici într-un caz nu trebuie să vă izolați de societate;
  7. succesul nu se cumpără cu bani;
  8. stilul nu se cumpără cu bani;
  9. începeți să faceți lucrui noi de la un pas mic;
  10. nu te preface că ești mai tânără decât ești de fapt.

De asemenea, să nu uităm alte cuvinte de duh ale minunatei femei Iris Apfel: stilul nu constă în accea ca să porți haine scumpe. Poți avea toți banii din lume dar să nu ai deloc bun gust. Poți să fii îmbrăcată în ultimele noutăți în materie vestimentară, încălțată în pantofi de mii de euro, să îți atârni bijuterii scumpe, dar tot vei arăta ca un brad de Crăciun. Totul constă nu în ce porți, ci în ceea cum porți. Mai bine să fii fericită, decât bine îmbrăcată.

Concluzie

În sfârșit, care ar fi regula sau regulile, atunci când te hotărăști să porți bijuterii în stil antic, dar să arăți cât se poate de contemporan, ci nu ieșită cu 5 minute în urmă dintr-o peșteră sau, în cel mai bun caz, dintr-un palat roman? Dacă e să ne conducem după regulile lui Iris Apfel și parcă nu văd de ce nu i-am urma sfaturile, atunci trebuie să ne învățăm să combinăm obiecte ce, aparent, sunt de necombinat.

E adevărat că asta e o mare artă, dar încercarea vină n-are. Iar regula de bază ar fi că bijuteria trebuie pur și simplu să îți placă. Ascultă-ți intuiția, dacă o bijuterie ți-a făcut cu ochiul, convinge-te că această bijuterie ți se potrivește. Cel mai important e să știi, să te pricepi cum să porți bijuteria.

Sursă imagine: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *