Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Aur alb, aur roz sau aur galben – asemănări, diferențe și proprietăți

aurul alb, aurul roz, aurul galben

Atunci când cauţi modele de bijuterii din aur, vei observa că există trei opțiuni: aurul alb, aurul roz și aurul galben. Deși sunt similare, acestea au mici diferenţe în special la nivel de compoziţie, ceea ce influențează şi culoarea. Desigur, pe lângă asta, s-ar putea ca şi prețul să joace un rol semnificativ. 

Ce este aurul galben? Ce este aurul alb sau cel roz? Care este adevăratul aur și care este exact diferența dintre ele? Ce opţiuni de Karate există pentru fiecare? Hai să analizăm particularităţile acestor metale prețioase, asemănările, diferenţele, avantajele şi dezavantajele. 

Care este diferența dintre aurul alb, aurul galben și aurul roz?

Este important de menţionat faptul că aurul în sine este un metal relativ moale, ce se poate deforma uşor. De aceea, aurul de 18 karate și 14 karate are în compoziţia sa un amestec de metale mai rezistente decât aurul pur, precum cupru, zinc, nichel sau rodiu. De exemplu, o bijuterie din aur de 18 karate are 75% aur, în timp ce o bijuterie de 14 karate are 58,3% aur. Astfel, principala diferență dintre aurul alb, galben și cel roz este pur și simplu amestecul de metale care intră în compoziţia lui. 

Aurul alb are mai mult nichel și zinc, în timp ce aurul galben sau cel roz conține mai mult cupru. Cu toate acestea, aurul galben de 18 karate și aurul alb de 18 karate au același procent de aur pur.

Ce este aurul alb și cum se poartă?

aurul alb, aurul roz, aurul galben
Set cercei si pandant din aur alb de 18k cu diamante si safire naturale

De multe ori ne-am confruntat cu întrebarea dacă aurul alb este aur adevărat. Da, bineînțeles că este! Aurul alb este un aliaj compus din aur pur și metale albe, cu o structură mai dură, precum zincul, paladiumul sau nichelul. Acestea îi conferă rezistență și o culoare mai albă. Uneori, aurul alb mai poate avea şi un mic procent de rodiu în special la suprafață, un metal alb-argintiu care adaugă o culoare strălucitoare și ceva mai multă durabilitate. Majoritatea bijuteriilor din aur alb au, în general, 14K sau 18K. 

De ce iubim aurul alb? Pentru că acest amestec îi conferă un aspect frumos şi clasic, de o eleganţă aparte. Cu siguranță ai observat că are un aspect foarte lucios. Unii iubitori de metale nobile vor remarca o asemănare cu platina, diferenţa fiind că aurul alb este mult mai accesibil la preţ. Totodată, aurul alb este o alegere foarte bună atunci când vine vorba inelele de logodnă sau inele de aur alb în general. Însă orice alte bijuterii fine ai minte, precum o brățară sau o pereche de cercei aur alb vine de minune în această culoare diafană. 

Aurul alb avantaje:

  • În prezent, este mai popular decât aurul galben;
  • Metalele care formează aliajul îi conferă rezistenţă la zgârieturi sau lovituri;
  • Se potrivește cu o mare varietate de pietre preţioase sau semipreţioase;
  • Pentru că are în componenţă şi alte metale mai dure, aurul alb este suficient de rezistent pentru a putea fi purtat zilnic, în ciuda aspectului său mai fin. 

Aurul alb dezavantaje:

  • Are nevoie de mai multă îngrijire pentru a-și păstra culoarea și strălucirea;
  • Amestecul de metale conţinut de aurul alb poate provoca mici reacţii alergice la nivelul pielii pentru că acestea pot interacționa cu diverşi compuşi din mediu.

Ce este aurul roz și care este adevărata lui valoare?

aurul alb, aurul roz, aurul galben
Set din aur roz de 18k cu tanzanit si diamante naturale

Aurul roz este aurul cu cel mai mare pericol de a fi contrafăcut tocmai din cauza culorii sale. Bătrânii îl mai denumesc adesea și aur rusesc, asta pentru că, într-adevăr, acolo își are rădăcinile. Peter Carl Fabergé, bijutierul țarului Alexandru al III-lea al Rusiei, folosea de multe ori aur roz pentru a confecționa bijuteriile regale sau pentru oamenii din înalta societate. 

Chiar și nobilii perioadei victoriene apreciau podoabele din aur roz.

Aurul roz este un aliaj ce include diverse proporții de aur pur, cupru și argint. Cele două materiale au același rol, de a spori rezistența metalului prețios care, lăsat în starea lui pură, este destul de moale. Așadar, cu cât cantitatea de cupru din amestec este mai mare, cu atât este mai colorată bijuteria din aur roz. 

De regulă, proporția obișnuită din amestec este de 75% aur și 25% cupru, acesta fiind tipic aurului de 18K. Însă acest procent poate varia, ceea ce duce și la modificarea intensității rozului:

  • 75% aur, 20% cupru și 5% argint;
  • 75% aur, 22,5% cupru și 2,75% argint;
  • 75% aur și 25% cupru;
  • 50% aur și 50% cupru (aur roz de 14K).

Combinația celor două elemente, cupru și argint, formează această culoare rozalie, chiar foarte plăcută ochiului. Astfel, majoritatea bijuteriilor, indiferent că vorbim de cercei aur roz sau de o bratara aur roz simplă, vor avea un aspect sofisticat și pot reprezenta ACEL detaliu care să te reprezinte. 

Aur roz avantaje: 

  • Este potrivit atât pentru bijuteriile feminine cât și pentru cele pentru bărbați;
  • Are un aspect romantic, deci poate fi potrivit pentru cadourile în cuplu sau chiar pentru verighete ori pentru un inel logodna aur roz;
  • Costurile sunt mai scăzute, cuprul fiind un metal destul de ieftin;
  • Are o duritate mai ridicată datorită cuprului, ceea ce înseamnă că multe bijuterii din aur roz pot fi purtate ani buni; de aceea poți lua în considerare o pereche de verighete din aur roz, fiind romantice și rezistente, așa cum ai vrea să fie și căsnicia;
  • Nuanța sa caldă se potrivește cu mai multe tipuri de pietre prețioase.

Aur roz dezavantaje:

  • Cuprul prezent în aliaj poate provoca reacții alergice persoanelor cu pielea sensibilă;
  • Există preconcepții legate de calitatea acestui aur și poate fi considerat mai puțin valoros, deși este o afirmație cât se poate de eronată;

Ce este aurul galben și de ce îl iubim atât de mult?

aurul alb, aurul roz, aurul galben
Set din aur de 14k si cubic zirconia

Evident, prima diferență pe care o remarcăm între aurul alb și aurul galben este culoarea aurului, cel din urmă fiind galben lucios.

Asemeni aurului alb, și cel galben este fabricat din aur pur, combinat cu un anumit procent de alte metale neprețioase precum cuprul și zincul. Proporțiile amestecului și prin urmare, a purității aurului, este determinat prin notația K, adică karate:

  • 24 karate: 99,9% pur;
  • 22 Karate: 91,7% pur;
  • 18 Karate: 75% pur;
  • 14 Karate: 58,3% pur.

Evident, un număr mai mare de karate, înseamnă că aurul este amestecat cu cantități mai mici de alte materiale. Însă asta înseamnă și că este mai puțin rezistent. De exemplu un lanț de aur în totalitate pur, adică de 24K este recomandat să fie purtat doar la ocazii speciale și nicidecum zilnic, tocmai pentru că are un risc major de a se rupe. Despre acest aspect am discutat pe larg într-un articol destinat special lanțurilor de aur.

Aur galben avantaje:

  • Este un material hipoalergenic, potrivit chiar și pentru pielea foarte sensibilă;
  • Este cel mai popular metal prețios și se folosește de mii de ani pentru confecționarea bijuteriilor și a altor obiecte valoroase;
  • Este o monedă de schimb ce nu se va devaloriza niciodată;
  • Este ușor de întreținut.

Aur galben dezavantaje:

  • Nu este neapărat un dezavantaj, însă, în comparație cu aurul alb, nu se asortează atât de bine cu toate categoriile de pietre prețioase sau pietre semiprețioase;
  • Aurul pur are o strălucire aparte, opulentă, dar se poate deforma foarte ușor;
  • Există variații mari în timp atunci când vine vorba de preț aur, și e posibil ca acesta să se scumpească peste noapte;

De reținut

Aurul alb are un aspect alb lucios și diafan, fiind ideal pentru bijuterii clasice, iar aurul galben are o nuanță galbenă luminoasă, aproape opulentă, în timp ce aurul roz dă o tentă mai romantică oricărei bijuterii. Unii preferă tonul auriu al aurului galben, în timp ce alții preferă aurul alb. Însă culoarea aurului pe care o alegi ar trebui să se bazeze pe preferințele personale și pe stilul tău zilnic, pentru că toate cele trei variante au aproximativ aceeași valoare.

Costul aurului alb și al aurului galben este relativ același, deoarece ambele sunt fabricate din aur și alte metale aliate, însă aurul roz este o idee mai ieftină. Evident, în toate cele trei cazuri, aurul de 14K costă mai puțin decât cel de 18K, indiferent de culoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend