Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Bijuterii vechi cu diamante care au marcat istoria lumii

bijuterii vechi cu diamante

Fascinația față bijuterii vechi cu diamante nu este o pasiune modernă trecătoare. Istoria diamantelor se împletește cu istoria lumii. Plinius cel Bătrân, celebrul naturalist al Romei Antice descria diamantul ca fiind „cel mai valoros nu numai dintre pietrele preţioase, ci dintre toate lucrurile din această lume.”

Grecii vechi considerau diamantele lacrimi ale zeilor căzute pe pământ. Iar timp de secole, oamenii au atribuit diamantelor proprietăți supranaturale, crezând că atingerea lor poate aduce miracolul  vindecării.

Diamantul a fost descoperit în antichitate, în jurul anului 800 Î. H. undeva prin vechea Indie. Multă vreme diamantele au fost purtate așa cum se găseau în mine, în forma sa brută, neșlefuită.

e87d8e09ba4a7f5b6ed1553dac4a6adcÎn timp, calitatea diamantelor a fost perfecționată, iar valoarea acestora a crescut prin tehnicile de tăiere și șlefuire.

Diamantele cu tăieturi vechi strălucesc foarte diferit față de diamantele din zilele noastre. Uneltele de tăiat nu erau precise, iar tăieturile erau imperfecte, ceea le dădea în schimb mult caracter și  personalitate.

Diamantele cu tăietură veche oferă în plus unicitate, execuție meticuloasă manuală, precum și patina unei epoci istorice. Realizate în epoci fără pietre sintetice sau imitații, ele erau rezultatul măiestriei unui artist bijutier.

Diamantele au fost extrem de populare mai ales în perioada Barocului (secolul 17). Disponibilitatea lor a crescut odată cu intensificarea comerțului cu India pe mare. Termenul de ”genial” a început să fie folosit pentru a descrie diamantele fațetate. Briliantele Barocului erau montate pe argint și împrăștiate pe toată suprafața bijuteriei pentru a le spori strălucirea la petrecerile organizate la lumina lumânărilor.

d60ed6d91e76fba3f852852977d3f9e9Cele mai extravagante bijuterii vechi cu diamante Baroce au existat în Franța în perioada domniei lui Ludovic al XIV-lea, care, la sfârșitul vieții sale, avea o colecție impresionantă de bijuterii și pietre prețioase. În principal datorită eforturilor Cardinalului Mazarin, această colecție includea câteva diamante celebre.

Termenul de ”old mine cut” se aplică diamantelor tăiate înainte de secolul 18. Multe dintre diamantele vechi care se mai pot întâlni astăzi sunt diamante vechi re-stilizate, polișate în tăieturi noi multi-fațetate uniform și egal proporționate, pentru a le crește valoarea. Un eveniment nefericit, deoarece acest lucru adesea însemna că bijuteria de la care erau extrase erau aruncate în creuzetul de topire.

Poveștile bijuteriilor cu diamante dezvăluie destine extraordinare a unor hoți celebri de diamante care apoi le-au vândut unor  posesori bogați cum ar fi prinți și regi care le-au adus în dar de nuntă unor prințese și regine distinse sau amante. De asemenea sunt poveștile unor miliardari generoși și a unor actrițe celebre de la Hollywood care iubeau luxul. Mai sunt piese de colecție a unor colecționari împătimiți de diamante sau ghinionul unor împătimiți de jocuri de noroc care le-au vândut apoi în contul datoriilor acumulate. Bijuteriile vechi cu diamante sunt încărcate de istorie și unicitate. Tocmai aceste caracteristici le fac atât de valoroase la licitațiile marilor case de licitații din zilele noastre. Mai jos câteva dintre aceste povești spuse pe scurt:

Inelul vechi cu diamante

Obiceiul de a dărui alesei un inel cu diamante în semn de logodnă datează încă din 1477, când arhiducele Maximilan al Austriei i-a dăruit un inel cu diamante Mariei de Borogna în semn de jurământ de iubire.

În epoca Georgiană (1714-1837), inelele erau deseori proiectate cu o piatră centrală mai mare, înconjurată de diamante mici. Clusterele de diamante mici erau montate astfel încât să pară mai dramatice și mai importante.

inel cu pietre pretioase
Inel georgian cu 3 diamante

Inelele cu diamante au fost verighetele cele mai căutate în perioada victoriana din 1837 – 1901. În această perioadă romantică inelele erau cunoscute ca simbol al iubirii conjugale, simbol inspirat din povestea de dragoste dintre regina Victoria și prințul Albert. Inelele aveau o structură de rezistență de aur galben cu diamante montate în argint. Argintul sporea greutatea bijuteriei și intensifica strălucirea diamantelor.

În epoca Art Deco (1925- 1937), în vogă erau inelele masive cu platforme decorate cu o mulțime de pietre prețioase. Acestea centrau de obicei un diamant mare, înconjurat pe margine de multe diamante mici. Inelele mari cu diamante tăiate cu smarald și pietre colorate au fost apreciate la sfârșitul anilor 1920 și începutul anilor 1930.

d3cce5910c6b87dff2e569f7495bde7e

În timpuri mai moderne, perioada Art Nouveau a anilor 40  a venit cu sloganul  „Un diamant este vesnic”, iar industria a promovat puternic diamantele pentru inelele de logodnă.

Și în zilele noaste diamantul este apreciat mai ales când vine la pachet cu o cerere în căsătorie. Fiind valoros cu atât mai mult cu cât acesta face parte din acele bijuterii vechi cu diamante păstrate de generații în familie.

Brățări vechi cu diamante

Brățările vechi cu diamante au avut și ele un rol important în celebrarea uniunilor conjugale. Spre exemplu cadoul de nuntă al prințului Frederick William de Prusia pentru aleasa inimii lui, Vicky, fiica cea mare a Reginei Victoria a constat într-un colier din perle mari orientale, iar pentru anturajul prințesei prințul a oferit câte o brățară de aur împodobită cu un vultur prusac cu diamante.

bratara

Cercei vechi cu diamante

Cerceii cu diamante au împodobit de secole urechi auguste. Într-un portret care o ilustra pe regina Victoria într-un cerc regal al lui George IV, ea poartă cerceii cu diamante ai reginei Charlotte, bijuterie de familie. Bijuteriile ei de nuntă au constat într-un colier „turcesc” elaborat cu diamante și cercei asortați, broșură din safire și diamante primite de la  prințul Albert.  După moartea iubitului ei Albert, reginei i-au mai rămas doar diamantele, într-o apariție din 1887 ea a strălucit de diamante purtând un colier cu diamante, un pandativ cu diamante, împreună cu cercei cu diamante mari.

bijuterii vechi cu diamante
Cercei cu ametist și diamante victorieni

Coliere vechi cu diamante

O altă poveste impresionantă cu bijuterii vechi cu diamante este Afacerea Colierul reginei. Această afacere a fost un incident petrecut la curtea regelui Ludovic al XVI-lea al Franței și a implicat-o pe soția lui, regina Maria Antoaneta. Reputația ei a fost distrusă de o infracțiune care a implicat un colier cu diamante estimat pe atunci la 2 mln. de livre. Colierul cu diamante a fost comandat de regele Ludovic al XVI-lea pentru metresa lui Madame du Bary.  Colierul era constituit din mai multe diamante mari aranjate într-un design elaborat de ghirlande, pandantive și ciucuri. Afacerea colierului a reprezentat unul dintre evenimentele care au dus la discreditarea monarhiei în ochii francezilor, culminând apoi cu Revoluția franceză.

colier
Colierul reginei

Broșa veche cu diamante

Ca să revenim la regina Victoria, bijuteriile ei de suflet preferate erau un medalion în formă de inimă, de fapt un memorial cu părul Prințului Albert, un portret miniatural cu Albert și o broșă de safire și diamante, pe care el i-o dăruise înainte de nuntă.

Și pentru că regina dădea tonul în materie de modă și bijuterii în perioada de după moartea ei, broșele erau purtate pe fiecare articol de îmbrăcăminte, inclusiv pe pălării. Cercuri de cristal de cuarț gravate, proiectate într-un stil asemănător cataramei sau banderolei de cristal sculptate, erau flancate și decorate cu plăci cu diamante.

bijuterii vechi cu diamante
Broșa de nuntă a reginei Victoria

Dacă încă mai stați pe gânduri și luați în calcul achiziția unei bijuterii vechi de familie cu diamante, acest grafic ne arată tendința ascendentă pe care a cunoscut-o prețurile diamantelor din 1960 până în 2017, valoarea acestora crescând constant.

Graficul creșterii valorii diamantelor din 1960 până în 2017
Graficul creșterii valorii diamantelor din 1960 până în 2017

Pentru a porni în căutarea comorilor ascunse în buticul nostru Le’ador vizitați-ne cu încredere și mizați pe bijuteriile cu diamante cu tăietură veche. Investiția va fi una sigură!

Oxana Ghenciu

Spirit Creativ, pasionat de Modă, Stil Personal, Yoga și Cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend