Dacă am locui în Grecia Antică, ne-am pune cu toții probabil bijuterii cu ametist înainte de a merge la o petrecere la care știm că urmează să se consume mult alcool. Asta dacă le dăm crezare vechilor greci care îl aveau pe Bachus și nu se încurcau deloc la numărătoarea paharelor. Amethystos vine din greacă și înseamnă ”cel ce nu e beat”. Sau dacă locuiam în Evul Mediu prin perioada Merovingienilor ne protejam mormintele de demoni și de hoți cu multe șiraguri de ametist.

Simbolistica Ametistului

Ametistul a fost folosit prin urmare mai ales în ritualuri, iar în timp a căpătat o profundă semnificație spirituală. În zilele noastre ametistul este considerată o piatră remarcabilă a spiritualității.

Experții în cristale ne sfătuiesc să purtăm bijuterii cu ametist dacă ne dorim mai multă claritate spirituală şi înţelepciune. Purtarea ei ne aduce smerenie şi modestie, dar și altruism și sacrificiu de sine. Purtarea unei bijuterii cu această piatră ne pune în legătură cu divinitatea și ne sporește credința.

Ametistul și proprietățile lui terapeutice

Ametistul mai este cunoscut pentru puterea de a vindeca inimi la cele mai înalte niveluri spirituale fiind o piatră puternic protectoare, mult timp fiind folosită ca amulete sau talismane.

brosa cu ametist

Brosa din aur de 18k cu diamante si flori sculptate in ametist | Click imagine

Ametistul este folosit în terapia cu cristale pentru proprietățile lui de regenerare, echilibrare, protecție și vindecare.  În acest din urmă scop, este folosit în meditații, rugăciune și regresii hipnotice (sau vieți anterioare).

Ametistul stimulează Ajna, chakra frunții, cel de-al treilea ochi,  nu întâmplător acest centru energetic este indigo, asociat cu intuiția, clarviziunea, imaginația.

Ametistul este piatra folosită de milenii pentru vindecare naturală… în somn. Așezată sub pernă sau purtată în timpul somnului, se presupune că elimină insomniile și coșmarurile. De asemenea, induce un somn liniștit, cu vise plăcute, vindecător și adesea profetic.

Leonardo da Vinci, cel mai mare inventator din istorie, folosea această piatră spirituală pentru proprietățile ei de stimulare intelectuală, considerând că această piatră îi poate spori inteligența! Având în vedere invențiile lui uimitoare mult prea avansate pentru timpul său, te face să te gândești, fie și numai pentru o clipă, dacă ametistul purtat de el avea vreo legătură.

Bijuterii cu ametist – Dragostea amețitoare

Se spune că Sfântul Valentin purta un inel cu ametist sculptat cu imaginea lui Cupidon. Ametistul este o piatră tradiţională de ziua Sfântului Valentin, bucurându-se de multă vreme de asocierea cu ziua îndrăgostiților. Deși e mult până la Sf. Valentin, îi puteți dărui persoanei iubite o bijuterie cu ametist chiar acum, aceasta fiind piatra care aduce înapoi dragostea și fericirea.

inel cu ametist

Inel din argint cu ametist natural caboson | Click imagine

Îi puteți dărui persoanei iubite bijuterii cu ametist în oricare altă zi din an sau la celebrarea aniversării a 6 ani de căsătorie. Considerată o piatră a iubirii pure și adevărate, ametistul este adesea dăruit persoanelor iubite pentru a întări jurămintele și angajamentele de dragoste.

Ametistul este considerat încă din antichitate o piatră a lunii Februarie, o lună dedicată de romani zeului Neptun, zeul apelor. Mai este și piatra celor născuți în Februarie. Încă un motiv în plus să cauți seturi de bijuterii cu ametist în buticurile de profil.

Compoziția chimică

Ametistul este cea mai valoroasă piatră din familia cuarţurilor. Această piatră  se întâlnește în natură în nuanțe fabuloase de la purpuriu și violet la roz, datorită compușilor săi de dioxid de siliciu cu inserții de mangan.

Ametistul este o piatră prețioasă foarte apreciată, în bijuterii fiind șlefuit sub formă de briliant, navetă sau briolett. Varietatea de culoare violet este cea mai valoroasă. Expus la temperaturi mari de 400 °C însă poate lua culorile citrinului galben sau prasiolitului verde. De asemenea, își poate pierde culoarea devenind incolor prin degradare și fisurare. La fel se poate transforma într-un cristal incolor dacă este supus radiației. Un efect oarecum asemănător de schimbare a culorii se poate întâmpla dacă este expus la soare sau căldură o perioadă mai lungă de timp. Ca fapt divers, Muzeul Smithsonian  din Washington deţine un ametist care cântăreşte 181 kg.

Bijuterii cu ametist

Piatra purpurie a fost încorporată în multe bijuterii regale din întreaga lume, începând cu Egiptul Antic și până la bijuteriile Coroanei Britanice. De-a lungul veacurilor, monarhi puternici au folosit ametistul ca simbol al regalitătii şi sobrietăţii. Grație nuanțelor sale fabuloase, era egal ca valoare rubinelor, safirelor și smaraldelor. Nu e de mirare că ametistul îmbrăca degetele înalților prelați ai Bisericii Catolice, dar și ca însemn al regaliei Coroanei Britanice.

Pentru un plus de inspirație vă prezentăm câteva exemplare a acestor superbe bijuterii cu ametist:

bratara cu ametist

Bratara din argint cu ametist natural | Click imagine

 

inel -bijuterii cu ametist

Inel din aur alb de 18k cu ametist si diamante naturale | Click imagine

 

set bijuterii cu ametist

Set cercei si pandant din argint cu ametist natural | Click imagine

Puteți personaliza inelul cu ametist de pe deget, amplificându-i strălucirea naturală. La care puteți adăuga un colier cu ametist pentru a vorbi despre frumusețea inimii tuturor celor din jur. Povestea relațiilor pline de iubire o vor spune cerceii cu ametist de la ureche. Iar broșa cu ametist va adăuga ținutelor stil și eleganță. Magia și farmecul de care aveți nevoie sunt toate surprinse în această piatră prețioasă cu personalitate.

Sursă imagine reprezentativă: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *