În rândul diamantelor colorate, diamantele negre sunt printre cele mai populare. Acest fapt se datorează, într-o mare măsură, și preferinței din ce în ce mai accentuate a purtătorilor de bijuterii pentru inele de logodnă neconvenționale, adesea având ca piesă de rezistență, ați ghicit, diamante negre.
Cererea de diamante negre a crescut în mod substanțial. Astfel, diamantele negre au devenit în ultimii ani și accesorii de lux foarte dorite. În timp ce unii consumatori nu le tratează niciodată ca diamante (diamantele negre nu sunt la fel de strălucitoare ca cele incolore sau cele de alte culori), alții le adoră și doresc să le aibă pentru caracteristicile lor unice. Dar, înainte să intrăm în alte detalii, haideți să ne lămurim ce sunt diamantele negre.
Dacă ți se pare că un diamant negru este excentric, ai mare dreptate. O bijuterie ce are ca piesă principală un diamant negru n-are cum să treacă neobservată. Par diamantele negre prea frumoase ca să fie adevărate? Da! Diamantele negre chiar există!
Tipuri de diamante negre
Cu toate acestea, există mai multe tipuri de diamante negre. Există diamante negre artificiale, există diamante naturale negre și există diamante negre tratate. Toate sunt reale, dar există o mare diferență între diferitele tipuri de diamante negre și dacă aveți de gând să cumpărați unul, ar trebui să știi că există, de asemenea, o diferențe mari de valoare între ele. Sigur că cele mai ieftine diamante negre sunt cele artificiale, deoarece acestea sunt mai ușor de obținut.
1. Diamante negre naturale
Acestea sunt, de fapt, destul de diferite de alte diamante colorate. Pe scurt, existența diamantelor de culoare neagră se datorează impurităților ce se găsesc în diamantul policristalin. Compoziția diamantului negru constă, pe lângă diamantul în sine, și din grafit și carbon amorf. Acestea sunt elementele care colorează piatra și îi oferă strălucirea neagră, întunecată, magnetismul pe care oamenii îl admiră și, de care, de multe ori, chiar se tem.
Cu alte cuvinte, în timp ce diamantele colorate naturale „obișnuite” își capătă culoarea datorită impurităților care le sunt atașate în timpul procesului de formare (de exemplu borul colorează diamantele în albastru), diamantele negre sunt similare cu diamantele albe, care au o cantitate extrem de mare de incluziuni, clustere de grafit în interiorul lor până la punctul în care ele par pur și simplu negre.
Culoarea opacă a diamantelor negre este cauzată de incluziuni întunecate sau, mai frecvent, de tratarea culorilor. Cele mai multe diamante negre sunt tratate pentru a deveni un verde care este atât de întunecat încât pare negru, dar nu opac.
2. Diamante negre tratate
Acestea sunt diamante albe obișnuite, care au de obicei o valoare extrem de scăzută din cauza cantității mari de incluziuni în ele. Deoarece au atât de multe incluziuni, singura utilizare pentru ele este ca diamantele de calitate industrială, cu ajutorul unor tratamente cum ar fi iradierea sau căldura.
Într-un fel, un nume mai potrivit pentru aceste diamante (pe care l-am văzut folosit de mai multe ori) este „diamante negre tratate incolor” sau pur și simplu „diamante negre”. Din moment ce pentru crearea acestui tip de diamante negre sunt folosite „diamante albe” inutile, acestea sunt cele mai ieftine tipuri de diamante negre.
3. Diamante negre sintetice
Diamante obținute în laborator, prin tehnici de prelucrare la presiuni înalte a carbonului. Deși structura chimică a diamantelor sintetice este identică cu cea a diamantelor naturale, simplul fapt că sunt create de om și că nu au trecut milenii prin procese complexe în interiorul scoarței Pământului le scade mult valoarea pe piață. Mai multă informație găsiți în articolul nostru ”Ce sunt diamantele sintetice?”.
Sunt scumpe diamantele negre?
Și da și nu. Diamantele negre tratate sau îmbunătățite sunt extrem de ieftine. Dacă faceți o căutare online rapidă, veți găsi diamante negre de 1 carat la prețuri de minim 100- 200 $ pe carat și, prin urmare, un inel de diamant negru tratat (sau inel de logodnă) poate costa într 200 $ 1.000 de dolari – în funcție de complexitatea designului și de diamantele albe pe care le are așezate alături (de obicei, diamantele negre sunt montate lângă diamante albe, pentru contrast).
Cu toate acestea, când vine vorba de diamante negre naturale certificate, prețul atinge cu ușurință între 1.500 și 3.000 de dolari pe carat pentru diamante cântărind între 1.00 și 3.00 carate. Un inel de diamant natural negru cu 1 carat ar costa aproximativ 2.500 – 3.000 de dolari.
Diferențele de preț ale diamantelor negre naturale rezultă din calități diferite. Diamantele negre sunt adesea mai greu de lustruit și de tăiat.
Diamantele negre sunt greu de prelucrat
Deoarece aceste pietre prețioase naturale au o combinație neobișnuită de atomi de carbon și de grafit, o astfel de compoziție chimică nu este uniformă. Prin urmare, pentru ca un bijutier să asigure o frumoasă piatră neagră, procesul de tăiere a diamantelor negre poate fi foarte minuțios și consumator de timp. Deci, puteți fi siguri că o mulțime de răbdare și dragoste au intrat în tăierea diamantului negru care este setat în bijuteriile voastre.
De unde a pornit moda diamantelor negre la inelele de logodnă?
Aceia/acelea dintre voi care s-au uitat la comedia romantică ”Sex and the city”, știu că personajul principal, Carrie Bradshaw, a avut o relație complicată cu tipul pe care l-ai iubit și apoi l-a urât, Mr. Big. În cele din urmă, în filmul „Sex and the City 2” din 2010, Carrie a spus „da”, când, la sfârșitul filmului, Mr. Big a cerut-o de nevastă cu un inel de logodnă cu diamante negre de cinci carate. Cât despre momentul în care personajul lui Sarah-Jessica Parker la întrebat „de ce negru?”, el a răspuns: „Pentru că nu ești la fel ca celelalte!”
După cum se dovedește, acesta a fost care a lansat o adevărată modă în jurul lumii – producătorii își creează astăzi propriile versiuni ale inelului lui Carrie. Și nu doar de cinci carate. Gemvara oferă numeroase interpretări ale designului de platină al lui Carrie cu 80 de diamante. Pentru fanii SATC, inelul original a fost proiectat de Itay Malkin, originar din Israel, care a emigrat în New York City în 2002. Domnul Malkin a văzut frumusețea diamantelor negre cu ani în urmă – curând după ce a ajuns în New York, el a început să proiecteze piese personalizate din mărgele de diamante negre tăiate, care au dus la prima sa colecție, Black Diamonds de Itay Malkin.
Mai multă informație despre diferite tipuri de pietre prețioase și speciale puteți găsi în căutarea pe blogul Leador.
Sursă imagine: bestanimaljewelry.com