Știai că diamantele albastre reprezintă doar 0,1% din totalul diamantelor din lume? Nici nu-i de mirare că sunt considerate extrem de rare și de valoroase. De altfel, sunt la fel de neobișnuite ca și diamantele roz, verzi, maro sau galbene.  Deoarece un diamant albastru este atât de rar, există multe întrebări care se pun frecvent cu privire la raritatea, autenticitatea, originea culorii și valorii sale. Vrei să afli mai multe despre aceste nestemate deosebite? Descoperă ghidul nostru în continuare. 

Cât de reale sunt diamantele albastre?

Există două tipuri de diamante albastre: 

 • create de natură în urma unor procese ce au durat sute de mii de ani; 
 • create în laborator din aceleași elemente, dar printr-un proces artificial;

Deși probabilitatea ca acestea să arate asemănător este mare, între ele există o semnificativă diferență de preț. 

diamant albastru
Sursă imagine: diamonds.pro

Prețul diamantelor albastre – Cât costă un diamant albastru în funcție de carate?

Diamantele albastre sunt foarte căutate de colecționarii și pasionații de pietre prețioase din întreaga lume, dar și de către iubitorii de bijuterii deosebite. Se crede că acestea sunt mai valoroase decât majoritatea diamantelor colorate, dar, la fel ca toate celelalte tipuri, prețul lor este determinat în funcție de culoarea diamantului, de intensitatea culorii, de mărimea și de claritatea acestuia.

Pentru că sunt atât de rare, diamantele albastre tind să ajungă la prețuri foarte mari. De exemplu, un diamant albastru foarte mic poate costa câteva mii de dolari, iar unul mare, cum ar fi renumitul diamant Wittelsbach-Graff, poate costa milioane de dolari. Cu toate acestea, nicio colecție de diamante nu este completă fără un diamant albastru.

Diamantele albastre cu o greutate mare în carate, cum ar fi 2 sau 3 carate, sunt și mai greu de găsit și, prin urmare, extrem de scumpe. 

Iată câteva statistici în ceea ce privește un diamant albastru preț:

 • Un diamant albastru deschis de 0,3 carate costă în medie 15.000 de dolari;
 • Prețul unui diamant albastru deschis de 0,5 carate este în medie de 26.000 de dolari; Diamantele de culoare albastru intens costă mult mai mult, în jur de 75.000 de dolari; 
 • Pe măsură ce crește în intensitatea culorii și greutatea în carate, prețurile diamantelor albastre se extind dincolo de 100.000 de dolari și chiar mai mult; 
 • Anumite combinații de culori, cum ar fi cele cu mai mult gri decât albastru, pot fi mai accesibile.

Ce este un diamant albastru natural?

Diamantele albastre sunt minerale naturale care se formează în scoarța pământului, pe parcursul a milioane de ani în condiții de presiune și căldură imense. În tot acest timp, atomii de carbon fuzionează și formează împreună roci brute de diamant. 

Acestea nu sunt tratate chimic și nici îmbunătățite în vreun fel pentru a obține culoarea lor albastră. În schimb, culoarea hipnotizantă a unui diamant albastru provine din urmele de bor ce s-au infiltrat printre atomii de carbon.

Un alt lucru important de menționat este că există un spectru larg în cadrul diamantelor albastre. Acestea variază în diverse nuanțe de albastru clar, albastru cenușiu, albastru-violet și albastru verzui. Indiferent unde se încadrează în clasamentul culorilor, însă, un diamant albastru este cu siguranță o piatră prețioasă uimitoare și rară.

Diamant albastru caracteristici

 • La fel ca toate celelalte diamante de culoare fantezie, diamantele albastre sunt fabricate de natură, iar impuritățile precum borul, împreună cu azotul, sunt cauza acestei culori. Desigur, mai pot exista și alte elemente ce pot avea efecte diferite, în funcție de procentele regăsite în rocă. 
 • Un diamant albastru are proprietăți foarte apreciate de iubitorii de pietre rare. Nu este doar una dintre cele mai luxoase și mai exclusiviste pietre prețioase, ci este considerată și indestructibilă, cu formațiuni impresionante și o strălucire fără egal.
 • Din punct de vedere al provenienței, diamantele albastre se găsesc doar în câteva mine din întreaga lume. Printre acestea se numără mina Cullinan de lângă Pretoria, Africa de Sud, și mina Argyle din Australia. Cândva, diamantele albastre au fost extrase și în faimoasa mină Golconda din India.

Puritatea diamantelor albastre

După cum ai observat, diamantele albastre pot avea o varietate de culori, dar asta nu înseamnă că nu sunt naturale. Este adevărat, însă, că cele mai căutate sunt diamantele de un albastru intens curat și că variațiile de culoare vor afecta, în cele din urmă, valoarea diamantului. 

Pe lângă asta, procesul prin care trec ulterior, adică tăierea și lustruirea, pot avea efect asupra culorii unui diamant deoarece modifică unghiul luminii. De aceea, valoarea unui diamant albastru se bazează pe cei 4C: Cut, Color, Clarity și Carat, intensitatea culorii fiind cel mai important factor.

diamant albastru - culori

Cu toate că albastrul pur este nuanța care indică un diamant cu valoarea cea mai mare, unele combinații de culori sunt de-a dreptul uimitoare. Albastrul-gri și verde-albastru sunt cele mai comune culori secundare pentru diamantele albastre. 

Diferența între diamantele albastre și safirele albastre 

După cum ai observat, unele diamante sunt de un albastru foarte intens, în timp ce altele sunt mai degrabă cenușii. Așadar, ce diferențiază un diamant de alte pietre prețioase albastre precum safirul? Și acesta poate căpăta o varietate de nuanțe, de la un albastru cer deschis până la un albastru bogat, regal. 

Pentru un ochi neavizat, poate fi destul de dificil de a deosebi diamantul de safir, însă primul lucru pe care îl vei observa este strălucirea. Safirul are o strălucire la suprafață, pe când diamantul radiază lumina din interior. Oricum, cel mai bun mod de a ști cu siguranță dacă ai în față un diamant albastru sau un safir albastru este să ceri un certificat care să ateste originalitatea.  

Bijuterii cu diamant albastru

Tot mai mulți bărbați caută inele de logodnă cu diamante albastre pentru jumătățile lor. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai rare culori de diamante existente, un diamant albastru are semnificație dublă. Pe de o parte simbolizează loialitatea și încrederea în relație, iar pe de altă parte este un simbol al bogăției, fiind asociat cu regalitatea. 

Datorită acestor caracteristici, inelele de logodnă, cerceii și colierele cu diamante albastre se numără printre cele mai populare alegeri pentru bijuteriile personalităților din întreaga lume. 

Nu uita că, întrucât prețul diamantelor albastre naturale este ridicat, mulți bijutieri folosesc diamante albastre de laborator pentru creațiilor lor, astfel încât să obțină bijuterii spectaculoase. Totodată, diamantele albastre mai mici, cum ar fi cele sub 0,3 carate, sunt mai accesibile și pot fi folosite pentru a realiza o bijuterie specială dacă sunt asociate cu alte pietre.

Inele de logodnă cu diamant albastru

inel de logodna cu diamant albastru
Sursă imagine: larsenjewellery.com

Când vine vorba de designul unui inel de logodnă cu diamant albastru, bijutierii se întrec în creații tot mai spectaculoase și modele de montură care au rolul de a pune în evidență farmecul acestei pietre: 

 • Inel cu o montură în formă de halo – un diamant albastru este înconjurat cu alte tipuri de diamante;
 • Încastrare centrală – diamantul este adus în centrul atenției prin mici gheare de metal prețios aflate în tensiune;
 • Montarea cu trei pietre – în lateralele diamantului albastru sunt montate alte două pietre prețioase, astfel încât să creeze un aspect complementar, fără a diminua culoarea diamantului albastru;

Pe lângă un inel de logodnă, aceste variații de montură se potrivesc de minune într-un pandantiv singular sau într-o pereche de cercei cu diamant albastru. Paradoxul acestei pietre este că poate fi integrată atât în bijuterii opulente, cât ți în mici piese discrete casual precum o brățară tennis cu diamante albastre.

Diamante albastre populare

Josephine Blue Moon
Sursă imagine: yourdiamondguru.com

Cel mai popular diamant albastru din lume este Blue Moon. Această piatră de 12 carate este de albastru fără cusur și de o raritate atât de mare încât, prețul său a ajuns la peste 48 de milioane de dolari. Se spune că a fost cumpărat de un miliardar din Hong Kong pentru fiica sa de șapte ani și de aceea, piatra a fost redenumită Josephine Blue Moon după micuța norocoasă. Totodată, a fost cel mai scump diamant cumpărat vreodată, indiferent de culoare, la o licitație.

Așadar, ce are atât de special un diamant albastru?

Un diamant albastru este un diamant real, natural, iar nuanța sa se datorează prezenței borului în structura de carbon a diamantului. Astfel, diamantele albastre nu sunt tratate sau îmbunătățite pentru a obține această culoare deosebită ce poate varia de la albastru deschis la albastru intens, adesea cu o nuanță secundară precum violet, gri sau verde. 

De aceea, cu cât diamantul găsit în starea lui brută este mai mare și mai albastru, cu atât este considerat mai rar și, prin urmare, mai valoros. Prețurile diamantelor albastre vor continua să crească și, de aceea, achiziționarea unui inel cu diamant albastru ar putea fi o investiție care va crește în valoare pe măsură ce trec anii.

Sursă imagine reprezentativă: lightboxjewelry.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *