Știai că semnificația unui diamant verde este fertilitatea și vitalitatea? Precum culoarea primăverii, diamantele verzi simbolizează noi începuturi.
Diamantele cu o culoare verde intensă sunt foarte rare. Se speculează că în întreaga lume există în prezent doar în jur de 300 de exemplare de peste un carat. De asemenea, multe dintre diamantele de peste trei carate nu au un posesor fizic ci sunt deținute de către muzee tocmai pentru că sunt rarități ale naturii. Dar de ce sunt aceste pietre prețioase atât de deosebite și ce anume determină valoarea lor? Află din ghidul pe care l-am alcătuit adunând informații din întreaga lume.
De unde vine culoarea verde a diamantelor?
Diamantele verzi sunt printre cele mai rare și mai scumpe diamante care există. Dar oare de ce? Iată câteva proprietăți diamante verzi.
- Exact ca în cazul diamantelor roz și albastre despre care am discutat în articolele anterioare, și roca de diamant verde se formează prin integrarea în structura de carbon a unor particule străine. De regulă, sunt impurități de azot, hidrogen sau nichel și izotopi radioactivi ai unor elemente precum uraniul și toriul.
- Dar asta nu este tot. Motivul pentru care diamantul verde este…verde are legătură și cu un procedeu chimico-fizic denumit radioactivitate. Atomii de carbon împreună cu mineralele din scoarța terestră au fost expuși în repetate rânduri, în urmă cu milioane de ani, la fluide radioactive.
- O astfel de radiație modifică puțin structura atomilor de carbon și lasă în urmă anumite goluri. Desigur, acest proces poate fi replicat și în laborator, fără ca diamantul să aibă vreo urmă de radioactivitate reziduală.
Diamante verzi caracteristici
Dintre diamantele de culoare fantezie, pietrele verzi cu nuanțe saturate sunt unele dintre cele mai rare și mai căutate. Așa cum ai observat, acestea se colorează fie prin defecte structurale simple produse de expunerea la radiații, fie prin defecte mai complexe care implică impurități de azot, hidrogen sau nichel. Așadar, procesul de formare este incredibil de rar, rezultând un diamant colorat care este excepțional de dificil de obținut.
- Ca și în cazul multor alte diamante de culoare fantezie, diamantele verzi naturale sunt extrem de rare și, prin urmare, au un preț mult mai mare decât diamantele colorate artificial.
- Culoarea variază de la un verde deschis până la o nuanță bogată și profundă.
- Valoarea unui diamant depinde în mod direct atât de culorile pietrei, cât și de nivelul de intensitate a culorii.
- Pe lângă verdele pur, mai pot exista și variații de nuanțe secundare precum verde-gălbui, verde-maroniu, verde-albăstrui sau verde-cenușiu.
Deși este fascinantă, culoarea verde este instabilă la temperaturi ridicate, ceea ce ridică probleme în ceea ce privește lustruirea. De aceea, diamantul nu trebuie adus în punctul în care să se încălzească prea tare în timpul procesului de prelucrare pentru că riscă să-și diminueze calitatea.
Cum stabilești calitatea diamantelor verzi?
În măsurarea calității unui diamant se ține cont de o serie de factori standard:
- Intensitatea culorii;
- Grad de colorare;
- Grad de claritate;
- Simetrie;
- Lustruirea;
- Fluorescență;
Cu toate acestea, cei mai importanți factor de calitate pentru diamantele verzi sunt saturația (intensitatea) culorii și puritatea. Scara internațională de clasificare a culorilor pentru diamantele verzi este:
- Faint Green,
- Very Light Green
- Light Green,
- Fancy Light Green,
- Fancy Green,
- Fancy Intense Green,
- Fancy Vivid Green;
Important de menționat este faptul că termenii Fancy Deep sau Fancy Dark pot fi folosiți pentru a descrie diamantele care au o culoare puternică, dar nu la fel de multă saturație. De aceea, prețul per carat în cazul unui inel cu diamant verde, de exemplu, variază semnificativ între gradele de culoare Fancy Light și Fancy.
Cât costă un diamant verde?
Diamantele verzi sunt printre cele mai scumpe pietre prețioase din lume. Totodată, din cauza rarității extreme a culorii verzi, aceste diamante sunt adesea mult mai scumpe decât celelalte diamante colorate, precum diamantele verzi sau albastre. La asta se mai adaugă și faptul că din cauza procedeului complex prin care au fost create, deși nu sunt mai rare decât diamantele roz, diamantele verzi de calitate sunt mai greu de găsit.
Tocmai pentru că sunt atât de rare, chiar și diamantele verzi care au fine incluziuni vizibile cu ochiul liber pot fi destul de valoroase, spre deosebire de diamantele obișnuite transparente care ar fi considerate diamante de mâna a doua, în acest caz.
Totodată, diamantele verzi cu nuanțe secundare albastre valorează cel mai mult, urmate de cele galbene și apoi de cele gri. De aceea, în lumea diamantelor de culoare fantezie, inclusiv diferențele mici de culoare pot duce la diferențe mari în ceea ce privește prețul per carat.
Apoi, un diamant verde preț variază foarte mult în funcție de mărimea, forma și sursa pietrei.
- Prețul unui diamant verde fancy green de 1 carat poate fi vândut cu 50.000-100.000 de dolari
- Un diamant fancy intense green variază între 150.000-200.000 de dolari pe carat;
- Prețul unui diamant fancy vivid green începe de la peste 300.000 de dolari pe carat.
Diamante verzi celebre în lume
- Cel mai mare și mai faimos diamant verde din toate timpurile este considerat Dresden Green de 41 de carate cu un grad de claritate VS1, care a fost recuperat din minele istorice Golconda din India. Prima mențiune despre această nestemată datează încă din 1722, când a apărut într-un ziar londonez din. Ulterior, acesta a fost cumpărat de către regele Poloniei de atunci, fiind montat ca piesă centrală a unei pălării încrustate cu diamante. Diamantul Dresden Green este faimos pentru culoarea sa verde care se regăsește în toată piatra, nu doar la suprafață, așa cum se întâmplă de obicei în cazul majorității diamantelor naturale verzi. În prezent, este depozitat ca parte a celei mai mari colecții de bijuterii din Europa, în Seiful Verde din Dresda, Germania.
- Cel mai mare diamant verde pur care a apărut vreodată la o licitație este diamantul Aurora Green, un diamant de 5,03 carate vândut pentru 16,8 milioane de dolari, adică 3,5 milioane de dolari per carat.
- Un alt diamant popular de un verde viu de mari dimensiuni este Shangri-La de 3,88 carate.
- În 2018, Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles a prezentat Diamantul Mantis ca fiind cel mai mare diamant verde-gălbui clasificat vreodată de către Institutul Gemologic al Americii, cu o greutate de 4,17 carate
Bijuterii cu diamante verzi
Spre deosebire de diamantele incolore, care au adesea tăieturi rotunde de briliant, diamantele verzi se găsesc cel mai adesea în forme fanteziste, cum ar fi tăieturile ovale, tăieturile pernă, tăieturile radiante, tăieturile pară și tăieturile smarald. Acest lucru se datorează faptului că tăietura rotundă briliantă tinde să dilueze culoarea diamantelor verzi.
O tehnică folosită de experții bijutieri este de a lăsa un brâu mai gros sau proporții mai adânci în timpul prelucrării pentru a spori culoarea verde. Vei observa această tehnică la multe modele de inele cu diamante verzi sau chiar la cercei cu diamante verzi de tip stud.
Frumusețea unui diamant verde îți taie răsuflarea, însă și prețul acestuia este pe măsură.
Dacă îți dorești o bijuterie cu o piatră verde, o alegere la fel de bună este smaraldul.
Smaraldele sunt pietre prețioase verzi superbe și, chiar dacă sunt destul de rare, nu sunt atât de rare precum diamantele. Prin urmare, prețul este semnificativ mai mic. Alte pietre verzi alternative la diamantele verzi sunt granatul, onixul și turmalina verde.
Inele de logodnă cu diamante verzi
Stilul în care este montat inelul de logodnă poate face ca diamantul să pară mai mult sau mai puțin verde. De exemplu, un diamant verde deschis poate părea mai saturat dacă este montat într-o structură de aur roz.
Apoi, o altă tehnică folosită de creatorii de bijuterii este de a accentua designul cu diamante albe strălucitoare ce înconjoară diamantul verde. Astfel, reflexia aurului roz combinată cu simplitatea diamantului alb face ca un diamant verde să pară mai intens. De aceea, un inel le logodnă cu diamant verde are cel mai des un model de tip halo sa cu trei pietre.
Pentru bugete mai puțin generoase există și opțiunea de a se folosi diamantul verde ca pată de culoare secundară, de accent, într-o montură cu diamante simple.
De reținut despre diamantele verzi
Diamantele verzi pot fi considerate adevărate minuni ale naturii. Spre deosebire de cele incolore, chiar și diamantele verzi sub 1 carat sunt considerate extrem de rare și valoroase. Acestea sunt evaluate în funcție de intensitatea culorii lor și mai puțin din punct de vedere al purității.
Așadar, dacă deții o bijuterie cu diamant verde, ești o persoană cu adevărat norocoasă, având în vedere că această piatră prețioasă este foarte rară și foarte scumpă. Arătându-ți aprecierea pentru persoana iubită cu un inel aur cu diamant verde este un gest cu adevărat special.