Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Piatra prețioasă Safir: Preț, culoare și indici de calitate

piatra pretioasa safir

Știai că safirele sunt cunoscute ca pietre ale înțelepciunii și seninătății și că până la începutul secolului trecut nu erau permise oamenilor de rând? Acestea ocupă un loc important în numeroase credințe și tradiții, fiind folosite timp de secole nu doar ca nestemate care delimitau rangul social, ci și în diferite practici de magie sau ritualuri de vindecare. Se spune că un safir albastru are proprietăți tămăduitoare multiple, pentru minte, trup și suflet. Totodată, despre piatra pretioasa safir se spune că este un talisman norocos pentru cei născuți în luna septembrie.

În prezent, safirele sunt printre cele mai căutate pietre prețioase pentru bijuterii (alături de diamante). Dar oare ce le face atât de speciale și cât de mult te poate costa o astfel de piatră de calitate? Descoperă în continuare ghidul nostru.  

piatra pretioasa safir

Ce este safirul?

Safirul este cunoscut ca una dintre cele mai valoroase pietre prețioase folosite în bijuterii. La bază, însă, acesta este un mineral format în scoarță terestră, denumit corindon, adică o formă cristalizată de oxid de aluminiu. Altfel spus, safirul este o varietate a mineralului corindon, având aceeași compoziție chimică și structură minerală ca și rubinul. Așadar, safirul și rubinul sunt în esență identice, în afară de culoarea lor. 

Pe lângă asta, mai pot exista o serie de elemente ce se pot absorbi în mineral în timpul formării, care pot influența culoarea. De exemplu, nuanțele de albastru strălucitor ale safirului sunt rezultatul unor urme de fier și titan.

În prezent, piatra pretioasa safir se extrage doar din câteva locații din întreaga lume, fiind destul de rar. Cele mai cunoscute trei surse de safir sunt Kashmir, Burma și Sri Lanka, însă mai există câteva mine descoperite mai recent în unele regiuni din Cambodgia, Thailanda, Vietnam și Madagascar. 

Culoare safir, câte tipuri sunt? 

Pentru că safirele sunt pietre destul de rare, sunt considerate de o mare valoare și pot costa o mică avere. De la câteva mii la câteva sute de mii de dolari, mai exact. Însă frumusețea lor este greu egalabilă. Safirele sunt pietre cu adevărat fascinante și, din fericire, natura a creat mai multe varietăți:

  • Safir albastru – Nuanța exactă a albastrului poate varia, de la un albastru pal la un albastru regal intens și profund. Un safir albastru închis este cel mai apreciat. 
  • Safir roz – Nuanța roz vibrantă se datorează prezenței cromului în timpul procesului de creare. Aceste pietre sunt considerate romantice, ceea ce le face perfecte pentru inelele de logodnă.
  • Safir galben – are o culoare caldă și vibrantă, fiind foarte asemănătoare cu diamantul galben, dar reprezintă o alternativă mai ieftină.
  • Safir verde – o varietate mai puțin întâlnită. Ele pot avea nuanțe foarte stinse, sau, dimpotrivă, foarte profundă și intensă. În funcție de asta, se vorbește de sume diferite atunci când se stabilește un preț safir verde. 
  • Safir alb arată foarte asemănător cu diamantele la o primă vedere. Făcând o comparație safir alb vs diamant, însă, observăm că acest nu are strălucirea și lumina unui diamant.
  • Un alt tip de safir demn de remarcat este safirul Padparadscha găsit în mod tradițional în Sri Lanka. Aceste varietăți de pietre sunt extrem de rare și au o alură captivantă, dar o culoare exactă greu de precizat – un amestec tropical de roz și portocaliu. 

Safir proprietăți și caracteristici 

  • Piatra pretioasa safir a fost asociat din punct de vedere istoric cu regalitatea și nobilimea. De fapt, până în secolul al XVII-lea, safirele erau rezervate doar regalității și înalților preoți. Oricui altcuiva îi era strict interzis să poarte piatra pretioasa safir.
  • Corindonul este o substanță extrem de dură, la egalitate cu duritatea unui diamant. Din acest motiv, safirele sunt extrem de durabile și nu se zgârie ușor, având un scor de 9 pe o scara Mohs. Asta înseamnă că se situează pe locul al doilea după diamante; 
  • Deoarece safirul este destul de rezistent la zgârieturi și cioburi, este o piatră prețioasă ideală pentru bijuterii ce pot fi purtate în siguranță în fiecare zi, nu doar la ocazii speciale. 
  • În natură, piatra se găsește în zăcăminte de diferite dimensiuni și poate avea mai multe culori, chiar dacă, în general, este o piatră prețioasă renumită pentru culoarea ei de un albastru foarte intens;
  • Deși în mod obișnuit sunt considerate albastre, safirele sunt disponibile într-un curcubeu de culori. Nuanțele sale variază de la violet, verde, galben, portocaliu, portocaliu, roz, violet și nuanțe intermediare. Safirele de orice culoare în afară de albastru sunt numite „culori fantezie”. Cu toate acestea, roșul este o excepție, deoarece este clasificat ca rubin.
  • Fiind minerale, safirele privite ca pietre prețioase au aproape întotdeauna mici defecte și incluziuni. Dar acesta nu este un dezavantaj ci, dimpotrivă, dovedește că un safir natural este autentic și unic. 
  • Dacă un safir pare fără cusur, cel mai probabil este un safir creat în laborator.

Preț safir și criterii de calitate

Prețul safirului este evaluat pe baza unui număr de factori diferiți, cel mai important fiind culoarea. Safirele de culoare albastră din specia Kashmir sunt considerate cele mai valoroase datorită culorii lor puternic saturate. Așadar, un preț safir albastru poate varia mult față de cel pentru un safir verde, de exemplu. 

Sursă imagini: fineandflux.com

Un alt factor care contribuie la valoarea pietrei prețioase este caratajul. 

  • Astfel, safirele naturale pot costa de la 25 de dolari per carat până la peste 11.000 de dolari per carat. 
  • O piatra pretioasa safir albastru natural de aproximativ 1 carat este posibil să coste de la 450 de dolari până la 1.600 de dolari, în funcție de calitate. 
  • Pietrele mai mari (3 carate sau mai mult) sunt mai rare și, prin urmare, vor avea un preț mai mare. Prețurile pot varia de la aproximativ 6.000 dolari la peste 80.000 de dolari pentru un safir albastru de peste 10 carate.
  • Pe lângă renumitul safir albastru, există safirul Padparadscha, un safir fantezie roz-portocaliu extrem de rar și căutat, găsit inițial în Sri Lanka. Acesta poate ajunge la peste 20.000 de dolari pe carat.
  • Dacă vrei un safir verde, prețul acestuia poate fi destul de mare, chiar dacă nu se ridică la aceleași valori ca un safir albastru. Pentru piatra brută sub 1 carat, vei plăti între 20 și 150 de dolari sau între 30 – 250 per carat pentru cele mai mari. 
  • Piatra de safir verde șlefuită și fațetată este mai scumpă. Poate costa 1.300-1.400 de dolari per carat. 

Cum se determină calitatea unui safir?

piatra pretioasa safir
Sursă imagine: katerinaperez.com

Calitatea unui safir influențează în mod direct prețul acestuia și are la bază o serie de factori cunoscuți drept „cei 4 C”: clarity, color, cut și carat. La asta se mai adaugă și un factor foarte important – regiunea din care provine piatra. De exemplu, safirele din Kashmir, în regiunea indiană Himalaya, sunt deosebit de prețuite și, prin urmare, au o valoare mai mare decât altele, zona fiind una foarte greu accesibilă. 

Culoarea și Claritatea

După cum ai văzut deja, culoarea este principalul factor. Cu cât este mai intensă, cu atât este mai calitativă piatra. Evident, cele mai valoroase safire sunt cele de un albastru intens. 

Tot la factorul culoare mai intră două variații: tonul și saturația. Astfel, există pietre care pot părea mai gri/ terne, sau care au o strălucire puternică, dar și pietre care au o densitatea mai mare a culorii sau care sunt mai degrabă străvezii. 

Așadar, cele mai dezirabile safire sunt cele o culoare vie foarte saturată, fără zone de maro sau gri și cu cât mai puține impurități. Cu cât piatra este mai „curată”, cu atât este considerată mai calitativă și, prin urmare, cu atât prețul este mai mare.

Tăietura

Nu există tăieturi standardizate pentru safire, așa cum există în cazul diamantelor, unde se poate vorbi de o tăietură „ideală” pentru a pune în valoare culoarea și lumina diamantului.

Însă unele tăieturi sunt mai greu de realizat decât altele și necesită un timp mai îndelungat pentru manoperă. Dibăcia maestrului bijutier poate influența, astfel, calitatea finală a pietrei prețioase. 

În general, se consideră calitativ un safir cu tăieturi perfect simetrice și care poate reflecta lumina în unghiurile potrivite pentru a spori strălucirea pietrei. 

Cele mai comune forme ale safirelor sunt, de obicei: ovală, rotundă, pernă și smarald. De aceea, opțiunile pentru bijuteriile cu safire albastre (și nu numai) sunt nesfârșite. Această piatră poate fi transformată ușor într-o pereche de cercei din aur cu safir ca piesă statement în colecția ta sau într-un pandantiv clasic și discret pentru a adăuga culoare ținutei tale. Pentru ocazii speciale, îndrăznește să porți o brățară elegantă cu safire naturale multicolore pentru un plus de stil. Dar ca să te asiguri că investiția ta este una corectă, este important să știi pe ce dai banii. 

Safire naturale vs safire create în laborator

Safirele create în laborator provin din forme sintetice de corindon. Deoarece atât safirele naturale, cât și cele sintetice provin din același mineral, pietrele prețioase create în laborator sunt, în esență, identice cu omologul lor natural, având aceleași calități vizuale și aceeași duritate. Totuși, safirele create în laborator sunt mai puțin costisitoare deoarece nu mai sunt considerate pietre rare iar procesul de creare a fost mai rapid.

piatra pretioasa safir

Principala diferență între un safir natural și unul creat în laborator este lipsa de defecte. Dacă safirele naturale au mici incluziuni sau defecte, cele create în laborator sunt concepute fără niciun cusur deoarece sunt eliminate elementele imprevizibile ale naturii.

În ciuda faptului că pietrele create în laborator nu conțin defecte vizuale, safirele naturale sunt mai căutate și, prin urmare, mai scumpe (în special safirele naturale rare sau de înaltă calitate, cum ar fi safirele Kashmir). De aceea, safirul este una dintre puținele pietre prețioase care reprezintă o alternativă excelentă pentru un inel de logodnă. Cu siguranță știi de celebrul inel ce a aparținut prințesei Diana și cu care prințul William a cerut-o în căsătorie pe Kate.

Concluzie

Safirele albastre sunt singurele pietre prețioase care pot concura la nivel de valoare și rezistență cu diamantele. Nu degeaba au aparținut în trecut în exclusivitate doar persoanelor de rang foarte înalt. Frumusețea lor este de-a dreptul hipnotizantă, însă și investiția este pe măsură, mai ales dacă îți dorești un inel de logodnă cu piatra pretioasa safir albastru natural.

Sursă imagine reprezentativă: ceylons.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend