Bijuteriile cu turcoaz sunt probabil cele mai vechi bijuterii din istoria umanității, folosite ca talismane de regi, șamani și războinici. Turcoazul este o piatră a păcii, a protecției, dar și fericirii sau a războiului.

Ce este turcoazul?

Turcoazul este una din cele mai vechi pietre semiprețioase ale omenirii utilizată la confecționarea de bijuterii încă de acum 7000 de ani.

bijuterii cu turcoaz natural

Set vintage din aur de 18k cu turcoaz si diamante naturale | Click imagine

La începuturi, turcoazul era trimis din Orientul Mijlociu (Iran, Liban) în Europa prin Turcia, iar acestei pietre i se mai spunea și ”pierre turquoise” – adică ”piatră turcească”, iar din limba persană vine denumirea de ”peruzea”, așa cum mai este denumită această piatră, în traducere însemnând ”piatra fericirii”.

Turcoazul este o piatră opacă, exploatată pretutindeni, se găsește în structuri masive, în zone hidrotermale, în regiuni aride, în roci magmatice sau sedimentare aluminoase. Are în compoziția sa două metale: cupru și aluminiu (fosfat hidroxid de cupru și aluminiu). Surse importante de turcoaz sunt China, Tibet și Nepal, SUA (Montezumo Turquoise Mine din Nevada), New Mexico.

Culoarea turcoazului natural este greu de definit, poate fi întâlnit în diverse nuanțe, de la albastru la verde albăstrui și gri-verzui, în tot cazul este diferită de ceea ce considerăm noi că ar fi culoarea turcoaz. Cel mai adesea e un joc de culori între albastru și verde. Din același motiv putem face ușor diferența între turcoazul de sinteză (cu o culoare bine definită, deci cu un aspect impecabil), și turcoazul natural (care prezintă impurități, culoare neuniformă și acel joc nedefinit de culori).

Piatra Turcoaz – Legende

De mii de ani, turcoazul a marcat culturi și civilizații, a fost ridicat la rang de simbol al înțelepciunii, regalității, dar și al nemuririi.

Cele mai vechi dovezi ale purtării acestei pietre au fost identificate în Irac, unde au fost găsite mărgele de turcoaz datând de acum 7000 mii de ani. Pe de altă parte, se cunoaște faptul că egiptenii au început să extragă turcoaz din minele din Sinai acum 5200 de ani.

colier cu turcoaz

Colier vintage din aur de 18k cu turcoaz natural | Click imagine

Apreciat de egipteni, persani, chinezi, azteci, incași din sudul Americii și de Americanii nativi din Nordul Americii – turcoazul a fost venerat ca piatra aducătoare de putere, noroc și protecție.

Turcoazul este piatra națională a Iranului și a Tibetului – acolo unde era tibeteafolosit ca talisman și amuletă și se credea că protejează de rău, aduce longevitate și viață lungă.

Tibetanii îl foloseau ca monedă de schimb, cu o valoare similară aurului. Mai mult decât atât, turcoazul Tibetan sau Chinezesc este verde și poartă o vibrație puțin diferită de turcoazul vivid albstru. Este folosit în special pentru curățarea Chakrei Gâtului și suprimarea blocajelor auto-exprimării. Ca bijuterie purtată atât de bărbați, cât și de femei, se consideră că ar promova fidelitatea și securitatea în relații. Este folosit la metanii (mărgele pentru rugăciuni), decorarea instrumentelor muzicale, roți și clopote pentru rugăciune, rozarii pentru rugăciune, făcând legătura dintre credincios și divinitatea invocată.

În Imperiul Persan turcoazul se folosea pe larg la decorarea obiectelor, moscheelor, clădirilor importante, atât în exterior, cât și interior. Cea mai celebră și mai frumoasă moschee, Moscheea Shah din Isfahan, Iran este decorată opulent cu pietre de turcoaz.

Moscheea Shah

Tot în Persia Antică se considera că purtarea unei bijuterii cu turcoaz sub formă de colier sau brățară te poate proteja de o moarte nenaturală. Dacă își schimba culoarea, purtătorul bijuteriei credea că astfel este avertizat că este în pericol. În timp s-a descoperit că turcoazul într-adevăr își poate schimba culoarea – din cauza luminii, acidității pielii sau a prafului.

În Egipt, turcoazul era considerat ”piatra vieții”. Vechii egipteni asociau culoarea albastră cu regenerarea. Iată de ce masca de înmormântare și mormântul regelui Tutankhamon conțin pietre de turcoaz. Tot în Egipt au fost găsite și cele mai vechi bijuterii de turcoaz, 4 brățări pe brațul mumificat al reginei Zar.

turcoaz

Bratara egipteana din aur de 18k cu turcoaz, lapis lasuli si coral | Click imagine

Nativii americani considerau turcoazul că ar avea puterea de a crea o punte spirituală între lumi, denumind-o ”piatra cerului”. Ei au exploatat turcoazul timp de o mie de ani și îl foloseau la decorarea mormintelor.

În timp ce poporul Navajo crede că aceste pietre cad din cer, prin urmare sunt magice, indienii din Mexic o considerau ”piatra războiului” și o foloseau la confecționarea de mânere pentru pumnale și stilete.

Aztecii, pe de altă parte, considerau turcoazul lacrimi ale zeităților cerești rezervat doar regilor. Aztecii își estimau bogățiile în funcție de câte pietre de turcoaz aveau în posesie.

Purtătoare celebre de bijuterii cu turcoaz

Bijuterii de turcoaz sunt purtate si de actritele zilelor noastre: Salma Hayek, Heidi Klum, Scarlet Johansson, Megan Fox, Blake Lively, Sarah Jessica Parker, Eva Mendes, Taylor Hill.

bijuterii cu turcoaz

Sursă: messika.com

Printre femeile celebre care au purtat bijuterii cu turcoaz făcându-le populare în epoca lor, se numără soția lui Napoleon Bonaparte, Josefina, și regina Victoria a Angliei, care a domnit între anii 1837 – 1901.

Patru motive să porți bijuterii cu turcoaz

Culoarea turcoazului

Culoarea acestei pietre este asociată cu peisajele marine luxuriante, vindecarea, înțelegerea și finețea. Albastru turcoaz este o culoare prețioasă, specială, sofisticată. În multe culturi, turcoazul este o culoare calmantă. Toată lumea are un tip de albastru preferat. Turcoazul este folosit deci pentru efectul său calmant – de la bijuterii, țesături la elemente decorative în amenajările interioare pentru accente de culoare, stil și rafinament.

Piatra săgetătorilor

Dacă ești Săgetător, ai un bun motiv să porți această piatră, turcoazul este piatra protectoare a acestei zodii. La fel o pot purta zodiile Taur, Scorpion, Capricorn, Vărsător și Pești. Dacă ai o atracție specială pentru această piatră, trebuie s-o ai.

cercei cu turcoaz

Cercei din aur de 14k cu turcoaz natural | Click imagine

Remediu pentru slăbit

Se crede că turcoazul ar inhiba pofta de mâncare (prin efectul său calmant), accelerând arderile interne, precum și revitalizarea întregului organism. Este de mare ajutor în detoxifieri.

Ghid spiritual

Poți folosi bijuterii cu turcoaz natural pentru a crea acea punte spirituală cu divinitatea, în meditații, rugăciuni și post pentru a atrage protecția și grația Divină. Turcoazul te poate ajuta să obții stări meditative profunde grație efectului său calmant, de clarificare și calmare a minții.

Pentru a putea beneficia de energia sa vibrațională, în timpul meditației ține piatra în mâină sau poart-o pe corp pentru a-i absoarbe proprietățile. O mai poți plasa pe chakra Inimii (în zona plexului solar) pentru echilibul emoțional sau pe frunte în zona celui de-al Treilea Ochi pentru claritate mentală.

Concluzie

Turcoazul este o piatră încărcată cu multiple semnificații și o tradiție îndelungată în istoria omenirii, ne ajută să ne găsim calea spirituală către divinitate, câteva accente de culoare fiind suficiente pentru a ne calma și elibera de stres. De asemenea, piatra turcoaz ne mai poate ajuta să slăbim, să ne recăpătăm sănătatea, și să ne regenerăm energetic întregul corp.

Începe să explorezi  bijuteriile păcii și ale fericirii în buticul nostru Le’Ador.

Sursă imagine principală: messika.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *