Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Diamantele maro – Ghid și prețuri pentru luxul simplu

diamantul maro

Diamantele maro, denumite și diamante-ciocolată sau diamante-cognac, se numără printre cele mai accesibile diamante de culoare fantezie, deoarece nu sunt atât de rare precum cele roz sau albastre. Asta nu înseamnă că frumusețea lor nu este la fel de captivantă, ci doar că natura le-a favorizat puțin mai mult. 

Ele au existat în istorie de multe secole, dar, spre deosebire de alte diamante de culoare fantezie, acestea nu au fost inițial foarte apreciate. Abia în anii 1990, diamantele brune au câștigat recunoaștere și apreciere ca o categorie distinctă de diamante colorate. Dar cum apare această culoare la un diamant și cât de prețios este el? Descoperă în continuare o serie de caracteristici, sugestii de bijuterii și prețuri aproximative pentru aceste diamante superbe. 

Ce sunt diamantele maro?

Termenul de „maro” este unul general, deoarece sub această umbrelă se pot ascunde mai multe variații de culoare, de la nuanțe cărămizii până la irizații de galben-canar. 

Fiecare astfel de diamant este alcătuit din elemente compuse și conține în structura lui diferiți atomi de impurități care, prin cristalizare, au ajuns să aibă un impact vizual asupra pietrei. În cazul diamantului maro, azotul este cel responsabil. Totodată, modificarea culorii se produce și datorită luminii care a fost absorbită prin defectele structurale din rețeaua cristalină a pietrei.

Deși diamantele maro se găsesc în cantități mici în mai multe zone din lume, cea mai importantă mină de exploatare este faimoasa Argyle din Australia, urmând pe locul 2 Africa de Sud. Tot compania care deține mina Argyle l-a promovat drept diamantul-șampanie printr-o ingenioasa tactică de marketing, conferindu-i o imagine elegantă și seducătoare. Mina Rio Tinto produce cantități masive de diamante brune care au devenit populare atât în scopuri industriale, cât și în designul bijuteriilor.

Diamante maro caracteristici

În general, toate diamantele de culoare fantezie sunt rare și reprezintă doar un procent foarte mic în comparație cu totalul diamantelor incolore. Dintre dimanatele colorate, însă, cele maro sunt cele mai numeroase și sunt considerate „mai comune”. 

  • Un diamant brown are mai multe varietăți de culoare, de la chihlimbarul plăcut al șampaniei, până la intensitatea ciocolatei belgiene, sau chiar caramel; 
  • În cele din urmă, mai există și diamantele cu nuanțe care îmbină atât verdele cât și maro, dând impresia unui fragment de junglă;
  • Diamantele maro-ciocolatiu sunt cele cu nuanța cea mai prețioasă.

Intensitatea culorii poate varia și în funcție de origine. De exemplu, diamantele sud-africane au unele dintre cele mai intense culori, în timp ce minele de diamante australiene și braziliene oferă nuanțe ușor mai deschise. 

Diamante maro proprietăți și semnificații 

Diamantele maro sunt pietre unice cu o varietate de semnificații și proprietăți. Energia lor este asociată cu puterea și stabilitatea, iar în rândul bijutierilor, maroul este văzut de obicei ca o nuanță reprezentativă a luxului simplu.

Totodată, iubitorii de cristale le atribuie proprietăți miraculoase și beneficii metafizice. Se crede că acestea aduc echilibru purtătorului, oferind în același timp protecție împotriva energiilor negative. De aceea, diamantele maro pot fi folosite ca talismane sau amulete pentru noroc, protecție și vindecare. Se mai spune și că a avea un diamant maro în posesie atrage prosperitatea în viața ta.

Cum se determină calitatea unui diamant maro?

La fel ca toate diamantele de culoare, diamantele maro sunt clasificate în principal pe baza culorii lor, adică în funcție de nuanță și intensitatea colorării. Evident, cu cât este mai pură și mai vie culoarea, cu atât este mai valoroasă piatra.

Sursă imagine: diamondbuzz

Atenție, însă! Un diamant maro poate avea o colorare naturală sau poate fi creată în laborator (ceea ce nu este același lucru cu un diamant fals). Ce înseamnă asta? Diamantele brune sunt diamantele găsite în natură, având această culoare ca urmare a structurii compuse. Cu toate acestea, există laboratoare unde se încearcă obținerea nuanței brune prin prelucrarea post-cristalizare a unui diamant natural incolor. Acestea sunt numite „diamante îmbunătățite artificial” ceea ce este diferit de un diamant fals. 

Totuși, deși acest tip de produs este un diamant autentic, nu este un diamant brun autentic. Prin urmare, dacă plănuiești să cumperi anumite bijuterii cu diamante maro, este important să verifici dacă este vorba de o piatră cu o colorare naturală (produsă de natură), sau una artificială (produsă de tehnologie). De aceea este important să achiziționezi astfel de pietre prețioase de la un retailer ce îți procură materia primă direct de la o companie minieră acreditată care a efectuat teste pentru a-i garanta autenticitatea. 

O modalitate de a afla dacă al tău este autentic este să cauți gradul său de culoare pe o scală oficială de intensitate a culorii. Acest sistem de clasificare folosit pentru toate diamantele fantezie indică dacă piatra are defecte care ar putea avea un impact asupra valorii sale.

Scara de calitate a diamantelor maro: 

  • Fancy Light Brown, 
  • Fancy Brown, 
  • Fancy Dark Brown, 
  • Fancy Deep Brown, 
  • Fancy Intense Brown, 
  • Fancy Vivid Brown,

Cât costă diamantul maro?

Diamantele sunt în general pietre prețioase destul de scumpe, însă cele colorate natural valorează și mai mult. Prețurile lor variază foarte mult, iar acest lucru se aplică, bineînțeles, și în cazul diamantelor maro. 

Dacă îți dorești un diamant de culoare însă nu ai un buget chiar atât de generos, s-ar putea să reușești să strecori măcar un diamant maro. Aceste pietre prețioase sunt mai accesibile decât diamantele roz, verzi sau chiar galbene. De fapt, cele cu o intensitate mai mică sunt chiar mai accesibile decât o piatră incoloră de înaltă calitate.

Asta nu înseamnă că prețurile lor pot nu atinge totuși cifre amețitoare, mai ales dacă luăm în calcul și alți factori precum mărimea pietrei, culoarea, nivelul de claritate și tăietura diamantului. O piatră mare, de calitate scăzută, poate fi mai ieftină decât una mică și fără cusur. Prin urmare, fiecare diamant trebuie privit și luat în considerare pe baza specificațiilor sale individuale.

Prețul unui diamant maro natural de 1 carat poate fi cuprins între 1000 și 5000 de dolari și chiar mai mult.

Bijuterii cu diamante maro

Diamantele maro devin rapid tot mai populare, datorită culorii lor unice. Acestea au multe utilizări în industria bijuteriilor, de la inele de logodnă la piese statement. Nu există un diamant maro care să nu poată fi montat într-o bijuterie, astfel încât să fie pus în valoare într-un cadru elegant. 

  • Această piatră poate fi potrivită pentru orice tip de bijuterie: cercei cu diamant maro, colier cu pandantiv și, desigur, poate fi transformat într-un inel de logodnă cu diamant maro uimitor. 
  • Poate fi folosit pe orice dimensiune, tăietură sau claritate;
  • Cea mai populară tăietură în cazul unui diamant maro este cea în formă de pară; 
  • La nivel de combinații de culori și texturi, se recomandă montura din aur sau platină deoarece îi sporește valoarea și face ca piatra să arate cu atât mai impresionant; 
  • Diamantele șampanie contrastează, de asemenea, foarte bine cu pietrele incolore. Deși arată foarte bine în inele solitare, se pot integra de minune într-un model de inel cu diamant maro 3 pietre sau a unui inel cu diamante șampanie cu halou din safire roz sau topazul albastru.
  • Diamantele maro pot fi potrivite pentru multe tipuri de personalitate, precum și pentru multe tonuri de piele. 

Deși nu au aceeași frumusețe care luminează din interior precum diamantul, alte pietre prețioase maro ce funcționează ca alternativă pentru bijuterii sunt ochiul de tigru, turmalina (maro), sau cuarțul fumuriu. O pereche de cercei cu diamante și piatra ochi de tigru pot reprezenta un dar excelent.  

Diamante maro populare

  • Cel mai faimos diamant maro este, de departe, Diamantul Jubileului de Aur. Se estimează că acesta valorează peste 12 milioane de dolari și cântărește 545,67 carate. În prezent, deține recordul pentru cel mai mare diamant fațetat.
  • Cu o greutate de 65,57 carate, Golden Maharaja este un diamant în formă de pară de culoare maro-portocaliu închis, cu o claritate VS2, una dintre cele mai bune clarități acordate diamantelor. Cea mai recentă tranzacție cu acest diamant a avut loc în 2006, când Sotheby’s New York l-a vândut la o licitație pentru 382.400 de dolari.
  • Diamantul Earth Star a fost găsit în mina Jagersfontein în 1967. Piatra brută cântărea 248,9 carate în stare brută înainte de a fi cumpărată și șlefuită. Astăzi se prezintă sub forma unui diamant în formă de pară, cântărind 111,59 carate.
  • Recent, mina de diamante Merlin a scos la iveală al cincilea cel mai mare diamant maro găsit în Australia, cântărind 35,26 carate.

Concluzie

Deși nu sunt la fel de populare ca alte pietre prețioase, diamantele maro rămân totuși printre pietrele prețioase și cele mai râvnite datorită rarității lor. Totodată, acestea au o frumusețe incomparabilă cu alte pietre, ceea ce le face foarte căutate de colecționarii pasionați de bijuterii și care apreciază diferite nuanțe de diamante. De altfel, diamantele șampanie au o eleganță aparte. 

Pentru cei care caută o alternativă la bijuteriile cu diamante incolore, un diamant brown reprezintă o alegere interesantă. În plus, aceste pietre sunt foarte atractive pentru cunoscătorii de diamante care doresc ceva unic fără a se îndepărta prea mult de valorile tradiționale sau fără a fi prea ostentative. S-ar putea să nu fie la fel de strălucitoare ca diamantele galben-canar sau la fel de feminine ca diamantele roz, dar au multe de oferit și, cu siguranță, au o gamă de prețuri mai atractivă.

Sursă imagine reprezentativă: sholdtdesign.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend