Diamantele roz au fost mult timp asociate cu dragostea, romantismul și feminitatea. Pe lângă asta, faptul că sunt foarte rare le-a conferit un statut de pietre prețioase foarte dorite și apreciate. Dar oare ce le face să fie atât de apreciate și râvnite în întreaga lume? 

Am adunat în acest ghid o serie de curiozități și proprietăți ale acestor superbe nestemate, dar și tot ce trebuie să știi despre investiția în bijuteriile cu diamante roz. Află cum să alegi în funcție de gradul lor de puritate și ce îți poate spune intensitatea culorii. 

Ce face ca un diamant roz să fie roz?

Rozul este culoarea fericirii și a romantismului. Este pozitivă și plină de bucurie, la fel de exuberantă precum bulele unei șampanii. Diamantele roz sunt foarte prețioase atât datorită frumuseții lor diafane, cât și pentru că sunt foarte rare. De altfel, frumusețea lor uimitoare a captivat și fermecat multe regalități de-a lungul timpului. 

Dar ce anume le determină să aibă culoarea roz?

 • În general, diamantele pure sunt transparente și incolore, însă în timpul procesului de formare, pe lângă atomii de carbon, se mai pot infiltra și alte oligoelemente precum azotul, sulful și borul. Acestea colorează diamantele în nuanțe de galben, verde și albastru;
 • Cu toate acestea, un lucru fascinant la rocile de diamante roz este faptul că acestea nu conțin particule de impurități precum celelalte diamante colorate. Ele sunt formate în apropierea zonelor unde există sau au existat vulcani, iar transformarea lor s-a realizat prin expunerea  la căldură și presiune extremă care modifică rețeaua cristalină. Mai exact, cristalele, în procesul lor de formare, au fost comprimate atât de strâns încât acum permit doar luminii roz să pătrundă și să strălucească prin diamant. 

Calitatea se reflectă în preț. Cât costă un diamant roz în funcție de carate?

După cum am observat deja, diamantele roz sunt foarte rare și, prin urmare, foarte valoroase. Dar știai că acestea sunt cele mai scumpe diamante de pe piață, având de 20 de ori prețul unui diamant alb

Cu cât culoarea naturală este mai clară și mai intensă, cu atât piatra este mai rară și mai scumpă. Dacă te uiți după un inel cu diamant roz preț vei observa că depășește câteva sute de mii de lei cel mai ieftin. Așadar, un diamant roz de un carat poate să coste între 30.000 și 500.000 de dolari. 

Conform unui studiu realizat de The Fancy Color Research Foundation (FCRF), indicele mediu de preț al diamantelor roz în anul 2022 a înregistrat o creștere semnificativă:

Diamante roz – Caracteristici și particularități

De ce sunt atât de rare? Ei bine, peste 90% din diamantele roz naturale existente pe piață au fost extrase dintr-o singură sursă, adică Mina Argyle din Australia de Vest. Cantități mai mici, dar la fel de valoroase, au mai fost descoperite și în India, Africa de Sud, Canada, Rusia și Brazilia. 

De asemenea, tocmai pentru că diamantele roz au o structură mai complicată decât diamantele transparente, pot necesita de trei mai mult timp pentru a fi lustruite și șlefuite.

Criterii de calitate

 • Diamantele roz naturale sunt disponibile în mai multe nuanțele diferite, de la un roz foarte palid până la un roz foarte intens. De asemenea, la fel ca celelalte tipuri de diamante (diamante verzi, albastre, galabene si maro), calitatea acestora este determinată de numărul de carate.  
 • Cu cât culoarea diamantului este mai intensă, cu atât prețul unor bijuterii cu diamante roz este mai mare. Prin urmare, un pandantiv cu diamant roz natural care are o culoare roz bogat va fi exponențial mai scump decât cel cu o nuanță light. 
 • Diamantele roz sunt adesea însoțite de o nuanță secundară, care poate fi descrisă ca fiind roz-violet sau roz-portocaliu. Din această cauză, nu vei găsi niciodată un diamant roz care să arate la fel. 
 • Poți găsi diamante roz cu irizații portocalii sau chiar maronii, dar tocmai aceste diferențele mici de culoare pot duce la diferențe mari în materie de diamante roz preț per carat. 

Folosind o scara de clasificare internațională, în funcție de intensitatea culorii și transparența acestuia, atunci când cauți să cumperi un inele cu diamant roz, de exemplu, vei găsi denumiri precum:

 • Very light pink;
 • Light pink;
 • Fancy light pink;
 • Fancy pink;
 • Fancy intense pink;
 • Fancy deep pink;
 • Fancy red; 

Așadar, cum se determină caracteristicile unui diamant roz? 

 1. Cel mai important factor de calitate pentru diamantele roz este saturația, sau intensitatea culorii. Vei regăsi adesea denumiri precum Roz purpuriu, Roz, Roz Rosé și Șampanie roz. Cel mai rar și cel mai scump este diamantul de un roz purpuriu deoarece se consideră că nuanțele violacee dau diamantului un aspect mai intens.
 1. De asemenea, intensitatea culorii este clasificată de la 1 (cea mai mare saturație) la 9 (cea mai mică saturație). Astfel, aceste grade sunt utile pentru alegerea calității diamantelor roz. 

Forme, tăieturi și specificații în cazul bijuteriilor cu diamant roz

Un alt lucru special la aceste diamante roz este tăietura. Spre deosebire de cele incolore, care sunt cel mai adesea tăiate în forme rotunde, diamantele roz se găsesc cel mai adesea în forme fanteziste. De aceea, vei găsi mai multe modele de cercei cu diamante roz în tăieturi ovale, pernă, sau în formă de pară și de smarald. 

Acest lucru se datorează faptului că tăietura rotundă, adică de briliant clasic, tinde să dilueze culoarea roz. 

Inele de logodnă cu diamant roz

După cum ai observat, culoarea este cea mai importantă particularitate a acestor diamante și este prioritară formei. De aceea, stilul în care este montată piatra într-un inel de logodnă cu diamant roz poate face ca direcția luminii să fie influențată și rozul să fie mai mult sau mai puțin intens. 

Sursă imagine: cynthiabritt.com

Un factor care ar putea potența intensitatea culorii diamantului este intensitatea culorii metalului în care este montat. De aceea, majoritatea inelelor de logodnă cu diamant roz sunt din aur roz.

Tot pentru a pune în evidență frumusețea acestei pietre, multe modele de inele de logodnă cu diamante roz conțin și diamante transparente mai mici, astfel încât culoarea diamantului roz să pară mai bogată.

Deoarece frumusețea acestor diamante vine cu un preț pe măsură, o alternativă mai prietenoasă cu bugetul ar putea fi alte pietre roz pastel precum morganitul sau safirul roz.

Diamante roz populare

 1. Daria-i-Noor – Bijuteriile Coroanei Iraniene din Teheran

Unul dintre cele mai cunoscute exemple de diamante roz este Daria-i-Noor, cunoscut ca fiind cel mai mare diamant roz șlefuit din lume, de 186 de carate. Acesta a fost purtat de numeroși regi și a făcut parte din Bijuteriile Coroanei Britanice până în 1739, când armata persană l-a recuperat și l-a dus înapoi în Iran. În prezent, acesta face parte din Bijuteriile Coroanei Iraniene din Teheran.

 1. Noor-ul-Ain – tiara împărătesei iraniene Farah Pahlavi
blank

Un alt diamant roz foarte popular este Noor-ul-Ain, cunoscut și sub numele de „lumina ochilor”, un diamant roz oval de 60 de carate, despre care se crede că a fost descoperit în minele Golconda din India. Acesta a fost piesa centrală în tiara împărătesei iraniene Farah Pahlavi, purtată la nunta ei în 1958.

 1. Broșa Reginei Elisabeta
blank

Și Regina Elisabeta deținea un diamant roz valoros, mai exact o broșă de dimensiuni generoase care i-a fost dăruită de un geolog canadian în ziua nunții sale. Aceasta a fost văzută purtând broșa la mai multe ocazii speciale, inclusiv la nunta prințului Charles și a prințesei Diana.

În materie de recorduri mondiale, s-au remarcat mai multe exemplare de diamant roz, precum: 

 • Graff Pink Diamond, o piatră neșlefuită de 24,78 carate ce a fost vândut cu 46 de milioane de dolari la o licitație în 2010;
Sursă imagine: capetowndiamondmuseum.org
 • Actualul record mondial pentru cel mai scump diamant roz vândut la o licitație este deținut de exemplarul Fancy Vivid Pink de 59,6 carate, denumit Pink Star, ce a primit o ofertă de aproximativ 83,2 milioane de dolari.
Sursă imagine: capetowndiamondmuseum.org

De reținut despre Diamante roz

Așadar, aceste pietre prețioase colorate într-o nuanță atât de romantică sunt adevărate minuni ale naturii. Fiind atât de rare atât ca proces de formare greu de reprodus cât și ca proveniență, diamantele roz sunt printre cele mai scumpe și valoroase pietre prețioase, dar frumusețea unui inel cu diamant roz va fi pe măsură.

Imagine reprezentativă: sothebys.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *