Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Diamantul galben sau diamantul canar – Cât de valoros este?

diamantul galben

Știai că diamantele galbene reprezintă 60% din totalul diamantelor colorate ce au fost descoperite până în prezent? Există multe diamante colorate fantezie mari și faimoase care au intrat în istorie pentru mărimea, prețul și frumusețea lor pură, dar diamantul galben le întrece pe toate. 

Statisticile spun că la fiecare 10.000 de diamante incolore extrase, va fi descoperit un singur diamant natural de culoare fantezie. Dintre toate diamantele colorate naturale, cele galbene sunt cele mai frecvente. Acestea mai sunt denumite și „diamant canar”. Dar cu ce se diferențiază un diamant galben fantezie de un diamant transparent de calitate inferioară?  Află în continuare din acest ghid plin de informații utile.

Ce sunt diamantele galbene?

Diamantele colorate, în general, conțin impurități sau defecte structurale în compoziția chimică. În cazul diamantelor galbene, elementul încorporat în structura cristalină de carbon este azotul. Altfel zis, tocmai aceste impurități minuscule s-au cristalizat în timp și dau această culoare de miere unui diamant. 

Explicația este simplă. Cantitățile infime de azot deoarece modifică lumina care intră în diamant galben natural și absorb selectiv doar partea albastră a spectrului vizibil.

Diamante Galbene – Caracteristici 

  • Gradul de colorare 

Un diamant, în general, are mai multe fațete. De aceea, diamantul galben va reflecta lumina diferit în funcție de unghiul în care este privit. De aceea, fiecare diamant galben fantezie și este unic din toate punctele de vedere, inclusiv culoarea sa. Nuanța poate avea diferite aspecte cromatice în funcție de tonul și saturația sa.

  • Forma și tăietura

Tăietura are un impact asupra frumuseții diamantului. În cazul diamantelor galbene, devine mai complicat. De exemplu, o tăietură rotundă-briliantă poate să nu fie ideală pentru diamantele galbene, deoarece acestea prezintă un aspect de culoare mai intens atunci când sunt tăiate în alte forme decât cea rotundă.

  • Valoare pe piață

Diamantele de un galben intens reprezintă o investiție excelentă deoarece prețurile lor au crescut semnificativ de-a lungul anilor. Având o popularitate în creștere, cererea este mai mare decât oferta în acest moment și, bineînțeles, le crește valoarea. Din păcate, sunt și mai ușor de comercializat pe piața neagră deoarece nu sunt atât de rare precum cele roz sau verzi, astfel încât este mai ușor să-și piardă urma.

Dacă vrei să cumperi bijuterii cu diamante galbene, cel mai indicat ar fi să te asiguri că sunt cu acte în regulă. Casele de bijuterii trebuie licență pentru a cumpăra aceste pietre prețioase direct de la furnizorii aprovizionați direct din minele sud-africane.

Cum se determină calitatea unui diamant galben?

Deși în mod normal o impuritate ar descalifica din punct de vedere calitativ un diamant incolor, efectul în cazul diamantelor colorate este exact inversul. De aceea, acesta nici nu mai intră în scara obișnuită de calitate M-Z, ci devine un diamant de culoare fantezie

  • Exact ca în cazul diamantelor roz, verzi sau albastre, și cele galbene urmează aceeași scară de clasificare, în funcție de intensitatea culorii. Astfel, pe măsură ce concentrația de culoare crește în cadrul pietrei, crește și valoarea acesteia;
  • Termenul de „Fancy” folosit pentru diamantele naturale colorate nu este un adjectiv folosit cu rolul de a sublinia natura extravagantă a diamantului. Acesta este, de fapt, termenul tehnic pentru diamantele de culoare naturală, așa cum este definit de Institutul Gemologic al Americii (GIA). Prin urmare, un diamant alb cu o nuanță galbenă sau un grad de culoare Z este complet diferit de un diamant natural de culoare galbenă fantezie;
  • Se poate spune, deci, că valoarea diamantelor clasificate D – Z scade pe măsură ce culoarea devine mai vizibilă, însă valoarea diamantelor colorate „fancy” crește pe măsură ce culoarea devine mai vizibilă și mai intensă;
  • Pe lângă asta, deși culoarea galben pur este ideală și cea mai valorizată, un diamant galben ar putea avea mai multe culori dincolo nuanța principală: galben-verzui, galben-albăstrui, galben-chihlimbar.  

Scara de calitate a diamantelor galbene:

  • Fancy Light Yellow, 
  • Fancy Yellow, 
  • Fancy Dark Yellow, 
  • Fancy Deep Yellow, 
  • Fancy Intense Yellow, 
  • Fancy Vivid Yellow.
Sursă imagine: mydiamondring.com

Cât costă diamantul galben?

Diamantele galbene sunt cele mai accesibile dintre diamantele colorate deoarece nu sunt atât de rare precum cele roz sau albastre. Ca regulă generală, cu cât un diamant este mai rar, cu atât valoarea sa este mai mare. 

Totodată, diamantele de culoare galbenă se găsesc mai ales în dimensiuni mici, cu o greutate de sub un carat. Acest lucru înseamnă că doar cele mai mari sunt considerate rare, fiind mai valoroase decât cele incolore. 

  • În medie, te poți aștepta să plătești în jur de 3.000-5.000 de dolari pe carat pentru un diamant galben cu o claritate și o culoare decente. 
  • Pentru un diamant galben viu fantezie, prețul poate crește la 8.000-16.000 de dolari pe carat. 
  • Cel mai scump diamant galben vândut vreodată a fost diamantul Graff Vivid Yellow, care a cântărit 100,90 carate, fiind vândut în cele din urmă pentru 16,3 milioane de dolari în 2020.
Diamond Color0.50ct Price1.00ct Price2.00ct Price3.00ct Price
Fancy Light Yellow Diamond$750 – $1,000$2,500 – $4,000$5,500 – $8,000$12,500 – $17,500
Fancy Yellow Diamond$1,000 – $1,250$3,000 – $4,000$8,000 – $10,000$18,000 – $25,000
Fancy Intense Yellow Diamond$1,500 – $2,000$3,500 – $5,000$15,000 – $20,000$25,000 – $40,000
Fancy Vivid Yellow Diamond$2,000 – $3,000$8,500 – $12,500$30,000 – $40,000$55,000 – $75,000
White – G Color$1,000$4,500$15,000$40,000

Diamant galben proprietăți, popularitate și simbolism

Diamantul galben poate fi considerat un simbol al optimismului și al veseliei. Totodată, diamantele galbene reprezintă înțelepciunea și prosperitatea. De aceea este piatra ideală pentru cuplurile care caută fericirea în familie. 

Totodată, diamantul galben este cunoscut ca fiind o sursă de energie pentru persoana purtătoare.Oferă forță și rezistență și sporește puterea altor cristale. Cu toate acestea, poate spori atât energia pozitivă, cât și cea negativă.

Diamante galbene populare în lume

Știai că cel mai mare diamant existent în natură este un diamant galben fantezie ? Iată câteva diamante care au captat fascinația oamenilor de-a lungul timpului:

  • Octaedrul Kimberley este cel mai mare diamant galben natural dar și cel mai mare diamant natural din lume, având 616 carate. Acest diamant fermecător, descoperit în 1972, este expus la Diamond Vault din Big Hole din Kimberley, Africa de Sud.
  • Potrivit Cape Town Diamond Museum, primul diamant galben cunoscut omului din istorie a fost descoperit în Africa de Sud în 1867. Acesta are o formă ovală strălucitoare și o greutate de 21,25 carate, fiind cunoscut sub numele de Diamantul Eureka
  • Diamantul galben The Tiffany, cu o greutate originală de 287,4 carate, este cu siguranță unul dintre cele mai mari diamante galbene din lume. În prezent, este expus la magazinul Tiffany & Co din New York City.
  • The Sun of Africa este un alt diamant galben strălucitor și pur. Inițial a avut o greutate de 127 de carate, însă după ce a fost transformat prin șlefuire în formă de pară, greutatea lui a scăzut la 70 de carate.  

Bijuterii cu diamant galben

Diamantele galbene au fost transformate de-a lungul istoriei în adevărate creații spectaculoase și rafinate. Nici nu-i de mirare că  aproape orice iubitor de bijuterii de designer cu diamante vrea să aibă în colecția sa și o piesă cu diamant galben natural. 

Spre deosebire de cele incolore, însă, diamantele galbene necesită o atenție sporită la prelucrare. Indiferent că sunt destinate păstrării ca nestemate individuale în seifuri sau folosite pentru a crea bijuterii uimitoare, diamantele galbene sunt șlefuite cel mai des în forme ovale, pătrate, dreptunghiulare sau chiar marquise. Forma rotundă este evitată în cazul diamantelor colorate în general deoarece reflectă multă lumină, ceea ce reduce efectul culorii galbene.

La nivel de metal potrivit pentru un inel de logodnă cu diamant galben, acesta trebuie să scoată în evidență grad de reflexie a luminii foarte mare a acestei pietre prețioase. Totodată, este foarte posibil ca diamantul galben să reflecte culoarea metalelor. De aceea, aurul alb este cel mai potrivit metal pentru bijuterii cu diamant galben.

Totodată, este posibil ca diamantul galben să aibă un aspect mai întunecat atunci când este montat într-un inel din cauza corsajului în care este prins și care blochează fluxul de lumină.

Dacă îți plac pietrele colorate în nuanțe gălbui însă prețul unui diamant galben depășește bugetul tău, poți alege din gama pietrelor prețioase sau semiprețioase mai puțin scumpe precum safirul galben (considerat al doilea cristal ca duritate și frumusețe după diamant) sau citrinul galben. O pereche de cercei cu diamante naturale și citrin, de exemplu, pot reprezenta o soluție de compromis ideală atunci când bugetul nu-ți permite un cadou extravagant precum o pereche de cercei cu diamant galben.

De reținut despre diamantul galben

Ținând cont de sistemul de clasificare prezentat, se poate spune că valoarea diamantelor galbene depinde de intensitatea culorii lor, iar această intensitate depinde de cantitatea de azot din structura cristalină. De aceea, experții în diamante și cunoscătorii de bijuterii fine preferă diamantele galbene în culori pure și bogate, deoarece acestea sunt cele mai valoroase, având un preț ce pornește de la 5000 de dolari pe carat.

De aceea, odată cu creșterea cererii de diamante colorate, apare și un interes crescut în cazul îndrăgostiților care caută un inel de logodnă cu diamant galben special.

Sursă imagine reprezentativă: tiffany.co

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend