Un lănțișor din aur, indiferent că este pentru femei sau pentru bărbați, este acea piesă de bază, care poate ține o viață întreagă și te poate însoți peste tot.
Dacă dorești un lanț de aur damă căruia să-i adaugi și un pandantiv sau un lanț pentru domni ușor de purtat, iată câteva modele care ți-ar putea fi pe plac.
Modele de lănțișoare pentru femei
Există mai multe tipuri de lanțuri ce se asortează cu diferite tipuri de personalități ori stiluri vestimentare, dar care au și scopuri diferite. Ce trebuie să știi atunci când îți alegi un lănțișor din aur? Că unele modele sunt concepute pentru a fi purtate zilnic, fiind un accesoriu de care nu te desparți nici când dormi. Altele sunt piesele centrale pe care ai vrea să le asortezi cu atmosfera unui eveniment special.
În plus, unele lănțișoare au un aspect masculin, în timp ce altele sunt mai degrabă feminine.
Modele de lănțișoare de aur în funcție de frecvența purtării
Dacă ai nevoie de un lanț de aur damă pe care să-l porți zilnic, acesta ar trebui să aibă o structură puternică și să fie durabil. Desigur, mai ales ca femeie, probabil îți dorești un lănțișor din aur delicat. Însă prin structură solidă nu ne referim neapărat la grosimea acestuia, ci la modul de turnare a materialului în sine.
Din acest punct de vedere avem trei tipuri principale de lanțuri din aur:
1. Lanțurile placate cu aur
Stratul de aur este creat prin lipirea unor foițe foarte subțiri pe un schelet din metal mai solid sau prin scufundarea acestuia într-un bazin cu aur topit.
Dacă optați pentru bijuterii placate cu aur atunci este important de știut câteva aspecte esențiale. Aceste tipuri de lănțișoare sunt mai ieftine, dar spoiala din aur se va roade, în cele din urmă și bijuteria va căpăta un aspect inestetic. De aceea, aurul placat are nevoie de multă îngrijire și întreținere pentru ca frumusețea sa să dureze mai mult.
2. Lanțul solid/din aur masiv
Când spunem aur masiv, nu ne referim neapărat la faptul că că lanțul este realizat 100% din aur pur. Din punct de vedere al structurii metalului, această variantă este ideală pentru purtarea zilnică, în orice condiții.
Dacă ai de gând să porți lanțul des, aurul solid este o alegere mai bună în ceea ce privește durabilitatea.
3. Lănțișor din aur „gol”
Aceste tipuri de lănțișoare sunt confecționate din verigi care au un spațiu interior gol, asemenea unui tub. Astfel, au o structură mult mai ușoară decât cele din aur solid chiar și atunci când la nivel dimensional (lungime și lățime) sunt identice.
De regulă, lănțișoarele de acest tip au și un design mai corpolent, fiind potrivite ca accesoriu ocazional, nu pentru purtarea zilnică.
Din punct de vedere al costurilor, au avantajul de a fi mai puțin costisitoare decât cele solide, chiar dacă sunt realizate în totalitate din aur, deci nu își pierd valoarea în timp
Pe de altă parte, sunt casabile și cu greu se pot repara la un atelier.
Modele de lănțișoare din aur în funcție de formă și design
Spre deosebire de un colier din aur, lănțișorul este o bijuterie care iese mai puțin în evidență și pare completă atunci când mai adaugi și un mic pandantiv. Dar nu întotdeauna. Există și câteva modele mai robuste sau care au un design deosebit și îți permit să le porți ca atare. Iată cât de versatilă este această bijuterie și în câte forme se găsește:
1. Lănțișor din aur din zale rotunde
Acest design este cel mai simplu și cel mai popular de secole întregi, fiind ușor de adaptat și pentru un lănțișor din argint. De regulă, este alcătuit din zale rotunde și de aceeași dimensiune, fiind o bijuterie-suport pentru un pandantiv. Însă pentru persoanele adepte ale stilului minimalist, este ideal și ca bijuterie singulară, fără pandantiv, fiind simplu, dar elegant.
Totodată, acest tip de lanț este popular atât pentru femei, cât și pentru bărbați și variază în grosime pentru a se potrivi tuturor stilurilor.
Principalul său avantaj este faptul că, în caz că una din zale de desprinde, poate fi reparat cu mare ușurință chiar și acasă.
2. Lănțișor din aur cu zale curbate
Acesta este un model simplu și clasic, alcătuit din verigi care se întrepătrund unele cu altele. Spre deosebire de cel din zale rotunde, în acest caz, zalele sunt aplatizate, ce capătă aspectul unui cârlig, fiind așezate toate pe orizontală. Astfel, acest tip de lanț poate avea o mai mare varietate de lățimi disponibile.
Fiind un model clasic, purtarea lui nu este influențat de tendințele schimbătoare. Totodată, este un model adaptat și pentru bijuterii bărbați.
3. Lănțișor din aur Figaro
De inspirație italiană, structura acestui lanț este o combinație între primele două modele, fiind, la fel, o bijuterie clasică. Are la bază un tipar care se repetă pe toată lungimea lui: trei verigi mai mici, rotunde, urmare de una alungită. Aspectul lui este neted și ușor aplatizat.
Figaro este un model unisex, clasic și ușor elegant, se adaptează ușor atât pentru dame, cât și pentru bărbați, mai ales că se găsește în mai multe dimensiuni.
Totodată, acest model este perfect și pentru o brățară de aur asortată.
4. Lănțișor din aur tip spic de grâu
Este alcătuit din verigi ovale și răsucite, împletite între ele, ceea ce-i conferă o formă asemănătoare cu cea a unui spic. Acest design este ceva mai elaborat și texturat în comparație cu modele anterioare. Lanțul sub formă de spic poate fi purtat pe post de colier, fiind mai popular în rândul femeilor pentru că are un aspect delicat și stilat. Totodată, îi poți adăuga și un pandantiv.
5. Lănțișor din aur tip frânghie
După cum îi spune și numele, structura acestui lănțișor este asemănătoare cu cea a unei frânghii. De data asta nu mai vorbim de înșiruire de zale, ci de fire de aur care se întrepătrund. Aceste lanțuri din aur pot fi drepte și ceva mai delicate sau răsucite, având un aspect masculin. De regulă, cele drepte sunt concepute pentru a fi purtate împreună cu un pandantiv, pe care să-l pună în valoare, iar cele răsucite pot fi purtate și simple.
6. Lănțișor din aur tip șarpe
Acest model este alcătuit din verigi sau benzi pătrate foarte strânse, legate între ele printr-o secțiune transversală rotundă sau pătrată, care creează un ușor aspect de zig-zag. Acest lănțișor este unul plat, spre deosebire de celelalte și structura lui duce cu gândul la un șarpe în mișcare.
Este un model flexibil, potrivit atât ca lanț aur de damă, cât și pentru bărbați și poate fi purtat atât cu pandantiv, cât și fără.
Așadar, tipul de verigi și de legături influențează foarte mult și rezistența lanțului pentru că unele modele, așa cum este cel de tip șarpe, au tendința de a se agăța și de a se rupe mult mai repede. De fapt, aceasta este o caracteristică generală pentru lanțurile plate. La fel de importantă este și grosimea verigilor. Desigur, cu cât sunt mai subțiri, cu atât vor avea un aspect mai elegant. În acest caz, alege un pandantiv la fel de finuț și de ușor.
Pentru un pandantiv mai voluminos, ideale sunt lanțișoarele de tip spic sau funie pentru că nu au un punct de îndoire.
Modele de lanțuri de aur în funcție de puritatea materialului
Odată ce te-ai decis asupra modelului, următorul lucru important este puritatea aurului, exprimată în karate și notată cu simbolul k:
Așadar, cu cât este mai pur materialul, cu atât crește numărul de karate. Dar ce înseamnă asta de fapt?
Într-un articol anterior vorbeam despre faptul că argintul în sine este un material foarte maleabil și că pentru ca bijuteriile să fie mai rezistente, la fabricarea acestora, în materialul topit se adaugă un procent foarte mic de metale nepretioase. Același lucru este valabil și în cazul bijuteriilor din aur. Cu cât aurul este mai pur, cu atât va fi mai moale și mai puțin durabil. Așadar, cu cât numărul de karate este mai mare, cu atât rezistența aurului este, de fapt, mai mică. În plus, cu cât crește puritatea, cu atât crește și prețul.
De regulă, lănțișoarele din aur de 18 și 14 karate sunt variantele care îmbină în proporții echitabile rezistența, strălucirea și costurile, fiind ideale pentru purtarea zilnică. Dacă te uiți deja după un preț aur 14k, trebuie să știi că în medie, acesta este de 150-170 lei/gramAtenție însă! Unele persoane pot avea pielea sensibilă la nichelul care intră în componența bijuteriei, deci trebuie să evite aurul cu o puritate sub 10Kt
Modelele de lanț aur damă de 20Kt sau 22Kt sunt ideale atunci când vorbim de bijuterii somptuoase, pentru că au o strălucire ideală. Însă nu sunt recomandate pentru purtarea de zi cu zi pentru că se pot deforma ușor, mai ales dacă ai un stil de viață activ.
Ce înseamnă când visezi lanț de aur?
Femeile iubesc atât de mult acest accesoriu încât uneori li se poate arăta chiar și în vis. Dar oare ce înseamnă asta? Ei bine, acest mic obiect din aur poate avea atât o valoare materială, cât și una sentimentală. Așadar, dacă visezi un lănțișor din aur, este foarte posibil ca în viața ta să se întâmple lucruri interesante în viitorul apropiat, care îți vor îmbogăți viața în mai multe sensuri.
Totodată, îți poate spune multe și despre modul în care te simți în viața reală. Dacă porți lănțișorul într-un mod degajat, înseamnă că nu se prevăd probleme care să te constrângă. Însă dacă aceste te incomodează ori nu și se potrivește, înseamnă că anumite situații te dezavantajează în viața de zi cu zi.
Lănțișor din aur pentru bărbați
Cărțile de literatură și picturile celebre ne arată că bărbații au purtat bijuterii și diverse forme de coliere din cele mai vechi timpuri. Așadar, lănțișorul de aur este un accesoriu ca se potrivește și bărbaților deopotrivă, mai ales că se găsesc în diverse stilurile și modelele, de la linii foarte fine, până la designuri corpolente și puternice. Astfel, acest accesoriu poate accentua statutul, look-ul și stilul de viață al purtătorului.
Este uimitor cum o simplă bijuterie poate spune multe despre personalitatea cuiva, nu?
Majoritatea bărbaților care poartă lănțișoare de aur caută să sublinieze eleganța ținutei și probabil doresc un model clasic, ușor de integrat.
Dacă pentru doamne avem mai multe categorii de lungime a lănțișorului, de la baza gâtului până la nivelul bustului, ei bine, domnii preferă mai degrabă un lănțișor cu mărimea standard, ce vine la nivelul claviculei. Astfel, se poate observa la nivelul ultimului nasture de la cămașă sau a unei bluze cu guler rotund.
După cum am observat deja multe modele de lănțișoare au un design neutru, ce poate fi adaptat atât pentru bijuteriile feminine, cât și pentru cele masculine. Singura diferență poate apărea la nivel de grosime a structurii.
Modele de lănțișoare cu design inedit
Designerii de bijuterii se întrec în crearea unor lănțișoare sau coliere de aur tot mai deosebite, cu forme și texturi ce pot acapara atenția:
- Lănțișoare supradimensionate din zale rotunde, cu un aspect ușor extravagant și opulent,ce pot fi purtate pe post de colier;
- Lanțurile lungi, sub linia bustului, ideale pentru petreceri
- Lănțișoare în mai multe straturi, ideale pentru stilul casual
- Modelele clasice și elegante, dare reinterpretate, așa cum este lanțul tip Singapore sau Anchor / Mariner
- Lănțișoare cu aspect minimalist sau casual, așa cum este este cel de tip rozariu sau care intercalează mici biluțe printre zalele obișnuite sau chiar creat în întregime din mici biluțe de aur, în loc de zale.
- Un model nonconformist este lănțișorul de tip box, format din mici structuri pătrate și conectate între ele.
Concluzie
După cum am văzut, lanțurile de aur vin într-o varietate de stiluri și lungimi și poate fi o provocare să-l alegi pe cel ideal. Pentru asta, poți lua în considerare câțiva factori importanți, precum numărul de karate, lucrătura lui sau chiar brandul preferat, dar și designul, tipul de legături între zale ori calitatea materialului. Pe lângă asta, mai contează și investiția sau unde poți găsi un preț aur 14kt mai bun.
Sursă imagine reprezentativă: michaelhill.ca