Livrarea gratuita in 24 h. Pentru detalii suplimentare sunati la 0758 591 509

Cu ce se curăță aurul? Ghid practic și 5 metode simple

cu ce se curata aurul

Bijuteriile din aur sunt o investiție clasică și atemporală, se potrivesc cu orice alegere vestimentară și sunt printre cele mai purtate accesorii. Însă în timp, petele lăsate de amprente, praful, uleiurile, grăsimea și murdăria se pot acumula pe suprafața acestora și pot stinge strălucirea. Pentru a preveni acest aspect tern, ideal este să le cureți din când în când. În continuare vei afla cu ce se curăță aurul acasă. 

De ce ce este important să cureți bijuteriile din aur?

Set din aur
Set Engelbert din aur de 18k si diamante naturale

Aurul în sine este un metal care nu se oxidează așa cum o face argintul, de exemplu. Astfel, își va păstra mai mult timp strălucirea și culoarea. 

Însă chiar și așa, orice bijuterie de aur are nevoie de o mană de ajutor din când în când pentru a-și menține strălucirea naturală. Să nu uităm că purtarea sa continuă și îndelungată duce la depunerea de impurități, precum praf, murdărie sau chiar calcarul din apă. 

Cel mai pur aur este cel de 24 de karate, însă, din păcate, acesta este și cel mai moale și cel mai predispus la zgârieturi. N-ai vrea să-l afectezi mai ales când te uiți pe piață la un preț aur ce crește din ce în ce mai mult. Pentru a-l face mai rezistent, mai ales în cazul bijuteriilor destinate purtării zilnice, aurul este amestecat cu proporții foarte mici de alte metale. De exemplu, aurul alb este aliat cu nichel, zinc, paladiu și/sau argint, în timp ce aurul roz este aliat cu cupru. Un preț aur 14 kt în acest caz va fi mai mic, dar tot material prețios este.

Doar că în timp, acestea pot arăta mici semne de oxidare, ce par ca niște pelicule de culoare închisă.

Nu trebuie să te îngrijorezi, bijuteria ta rămâne la fel de valoroasă, trebuie doar să îi redai strălucirea folosind câteva metode simple de curatare aur. Bine, în cazul aurului vorbim mai degrabă de o lustruire, decât de o curățare propriu-zisă. 

Cu ce se curăță aurul simplu și eficient?

1. O curățare săptămânală delicată cu apă și săpun

Cu ce se curăță aurul - Apa si sapun cea mai simpla si eficient ametoda

Bijuteriile pe care le porți mai des, în special pe mâini, vor aduna foarte multe reziduuri uleioase de la produsele cosmetice folosite și de la alimentele consumate. Pentru a le curăța periodic ai nevoie doar de un vas cu apă călduță și un strop de săpun lichid. 

Bijuteriile sau alte obiecte de aur pe care vrei să le cureți trebuie scufundate în lichid și lăsate cel puțin 20 de minute, apoi frecate ușor cu o periuță mai delicată. 

La final, baga-le sub un jet de apa curată și sterge-le cu o cârpă moale.

2. Redă strălucire cu oțet 

Bijuteriile pe care le porți cel mai des adună în timp un strat de depuneri de praf sau de calcar. Structura aurului nu este afectată, însă acest strat de la suprafață îi ia din strălucire. 

Ei bine, această metodă reîmprospătează garantat strălucirea aurului și nici nu trebuie să cheltui mulți bani pe soluții speciale. Cu siguranță ai în bucătărie o sticlă de oțet simplu de struguri sau mere. 

Folosește un pahar sau un recipient mai mare, în funcție de volumul obiectului din aur pe care vrei să-l cureți. Toarnă oțet cât să acopere bijuteria din aur și lasă-l să acționeze vreo 30 de minute, apoi folosește o periuță cu perii moi. 

Foarte important! Curăță cu atenție mai ales bijuteriile care au un design complicat, cu mai multe șanțuri sau unghiuri. Acolo se adună cel mai des murdăria. 

3. Bijuteriile pentru ocazii speciale pot fi curățate cu bicarbonatul de sodiu

Cu ce se curăță aurul acasa - bicarbonatul de sodiu ca metoda

Bijuteriiile pentru ocazii speciale sunt de regulă mai somptuoase, cu pietre prețioase și cu modele speciale. Acestea trebuie curățate doar dacă par murdare atunci când le scoți din caseta de bijuterii

Însă curățarea cu bicarbonat de sodiu ca metoda de curatare aur nu se recomandă frecvent ci mai degrabă ca soluție de rezervă pentru a reda strălucirea aurului.

Se face o pastă dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu, un vârf de linguriță de sare și câteva picături de apă cât să lege toată compoziția, apoi se curăță ușor bijuteria din aur. La final se clătește cu un jet de apă curată și se șterge cu o cârpă moale.

4. Dezinfectarea cu alcool sanitar

Unul dintre cele mai cumpărate produse în ultimii doi ani și care cu siguranță nu lipsește din nicio casă este alcoolul sanitar. Ei bine, acesta este bun și pentru dezinfectarea și curățarea bijuteriilor, mai ales a celor pe care le porți la mâini. 

Ai nevoie de o cârpă moale pe care să torni câteva picături de alcool sanitar (spirt). Curățarea se face cu mișcări blânde și îți va lua mai puțin de un minut.

5. Curățarea bijuteriilor placate cu aur

Cu ce se curăță aurul, bijuterii placate cu aur
Sursa: thespruce.com

Aceasta este o categorie specială pentru că foița de aur este foarte subțire și se poate degrada ușor. Bijuteriile placate cu aur pot fi curățate cu un săpun de vase blând, dar nu trebuie frecate sau cu nimic abraziv. Folosește doar pernuțele degetelor.

Acum că ai aflat cu ce se curață aurul corect, trebuie să iei în considerare și metodele de curățare care sunt mai puțin benefice pentru colecția ta de bijuterii din aur.

Metode de curățare care trebuie evitate

  • O metodă destul de populară în trecut era fierberea bijuteriilor din aur în apă cu puțin săpun, metodă asemănătoare cu sterilizarea anumitor obiecte sanitare. Este adevărat că degresează suprafața și o dezinfectează, însă poate afecta structura metalului. Cu atât mai mult trebuie evitată dacă bijuteria are și pietre prețioase sau semiprețioase. 
  • Evită și săpunul obișnuit pe care îl folosești în mod normal pentru corp. Poate lăsa o peliculă opacă pe bijuterii. 
  • Nu folosi sub nicio formă substanțe pe bază de clor pentru curățarea obiectelor din aur. Poate deteriora sau decolora permanent. De aceea este important să-ți dai jos bijuteriile din aur atunci când mergi la o piscină publică, unde apa este tratată cu clor sau atunci când igienizezi suprafețe în casă cu produse speciale de curățare. 
  • Uneori, bijuteriile nu se pot curăța prin metode simple și nici acasă. În acest caz, probabil va trebui curățată profesional, la un expert, folosind ultrasunete sau cu alte substanțe.

Cum să menții mai mult timp longevitatea bijuteriilor din aur?

Set din aur
Set colier si bratara din aur de 18k cu diamante naturale

Orice bijuterie care are mai puțin de 24 de karate are în componența sa un aliaj de metale. Ele au rolul de a spori duritatea și durabilitatea. Acest lucru nu este neapărat un lucru rău, bijuteria tot superbă rămâne. 

Însă pentru ca frumusețea ei să reziste în timp trebuie să iei și o serie de măsuri de precauție, chiar dacă știi deja cu ce se curăță aurul:

  • Evită să porți bijuterii de aur în timpul activităților casnice sau în timp ce faci sport.
  • Scoate colierele, lanțurile, cerceii sau chiar brăţările, ai ales dacă au flexibilitate redusă, înainte de a merge la culcare. În timpul somnului nu ai control asupra mișcărilor corpului ți riști să le deformezi sau chiar să le rupi. Cel mai des sunt afectate încuietorile. 
  • Evită să porți în viața de zi cu zi bijuterii ce au spațiu gol pe în interior, acestea sunt cele mai casabile.
  • Evită să porți inele și coliere sau chiar cercei lungi în timp ce aplici produsele de îngrijire corporală și cosmetice în special cele care conţin talc, parfum sau fixativ.

Depozitarea bijuteriilor din aur

Depozitare bijuterii din aur
Sursa: unsplash.com

Fiecare bijuterie pe care ai achiziționat-o sau primit-o în dar până acum, cu siguranță are pentru tine o însemnătate aparte. De aceea, trebuie să știi cum să ai grijă de fiecare în parte. Iată câteva tehnici de depozitare în siguranță a bijuteriilor din aur pentru a le putea păstra în stare perfectă cât mai mult timp posibil:

  • Pentru că aurul este un metal moale, acesta nu trebuie să intre în contact cu o suprafaţă dură. Se poate zgâria destul de ușor. De aceea, ideal ar fi să ai o casetă de bijuterii cu un interior moale, din catifea, pluș sau mătăsos. 
  • Dacă bijuteria a venit deja într-un ambalaj special, precum un săculeț sau o pernuță, o poți păstra tot așa.
  • Nu amesteca materialele pentru că ionii lor pot interacționa și se poate pierde din luciu. Bijuteriile din aur vor sta tot cu bijuterii din aur dacă este necesar să le pui în aceeași casetă. 
  • Înainte de a pune bijuteriile din aur în caseta de depozitare, șterge-le ușor cu o dischetă din bumbac pentru a elimina eventualele reziduuri.
  • lănțișoarele ar trebui să aibă un suport special, cu un mic cârlig astfel încât să nu se înnoade. 

Ce trebuie să reții despre curățare bijuterii aur?

Curățările regulate vă vor menține bijuteriile din aur strălucitoare și noi. Există câteva proceduri simple și la îndemâna oricui, pe care le poți face acasă, fără a cheltui nici măcar un leu. Nu ai nevoie de instrumente speciale. Deci dacă te întrebai cu ce se curăță aurul, trebuie să reții că ai nevoie doar de apă caldă, puțin săpun de vase, oțet sau bicarbonat de sodiu, un bol și o perie cu peri moi. 

Aurul roz și aurul alb pot fi curățate în același mod ca și aurul galben, dar bijuteriile placate cu aur nu trebuie frecate. Unele pietre semiprețioase pot fi înmuiate și curățate în același mod, în timp ce altele trebuie lustruite ușor. 

Sperăm că acest material te-a ajutat să înțelegi cum se curăță aurul și că îți va fi de folos pe viitor. 

Sursă imagine reprezentativă: thespruce.com

Comments (2)

  1. cornel spune:

    Multumesc f mult ,sfaturile au fost de mare ajutor.

  2. Brigita spune:

    MULTUMIM PT. SFATURILE CU PRIVIRE LA CURATAREA BIJUTERIILOR DIN AUR, … M-AR INTERESA FOARTE MULT, METODE, PROCEDEE DE CURATARE ENERGETICA, PURIFICARE, ETC., … AVETI CUNOSTINTA ? … VA MULTUMESC,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 
Send this to a friend